Порекло презимена Опачић

29. фебруар 2012.

коментара: 55

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (55)

Одговорите

55 коментара

  1. Opacici,moji!javite se na ovj broj 065 444 8584,moje poreklo potice,iz sela mocila,u lici,oklen mi je pradjed dosa,a ja sam odjen u velkoj gredi u banatu,slavim svetog luku,citajuci,komentare,vidim prezime kosanovic,a iz price starih,imam i roda sa kosanovicima?

  2. Obrad

    Prezivam se Opacic i poreklom sam kako moj deda kaze iz Like i slavim Sv. LUKU.

  3. S.Opacic

    Moji su sa Korduna,Slunj,Crno Vrelo.Slava sveti Nikola.

  4. Jovana Opacic

    Dragi moji Opacici ono sve sto vam je Jovan napisao je sasvim ok i dovoljno. I hvala mu! imam Cicapa na fejsu među prijateljima. Pitala sam ga da mi pošalje rodoslov i nešto više o nama nije se više nikada javio! Nešto mi to i ne liči na Opacica.

    • Igor Opacic

      Prezime Opacic,koliko sam procitao u nekoj Crkvenom spisu je nastalo u selu Plavno u blizini Knina,nastalo po jelu omac.Omacic je prvo,pa Opacic…Tu pise i kiliko nam je predak imao celjdi ,imanja ,stoke…i zanimljivo mi je sto svi imamo fizicke slicnosti…malo sam pratio.

  5. Luka P.

    У оваквим писањима постоји један проблем што свако пише што му падне на памет, или што је баби Мило. За разлику oд питања, одговори су неозбиљни. Нико није понудио ни један доказ за написано.
    У катастру Мурвице (код задра) из 1709. год. нема презимена Опачић. Ово се може проверити у Државном архиву у Задру (потражите катастре Далмације). Исти архив издао је три књиге под називом: Задарско окружје на млетачком катастру из 1709. године (1. део – Доњи Котар; 2. део Средњи Котар и 3. део Горњи Котар). Мурвица је припадала Доњем Котару. У матицама Смоковића (вођене у православној цркви Св. Георгија – Ђурђа) постоје подаци који се воде од 1826.год. Исте се чувају у горе поменутом архиву. У матици умрлих инв. бр. 1741 на стр. 40., под ред. бр.125 од 13. марта 1832. уписана је смрт Јована Опачића старог 80 год. (од Мурвице). По овом можемо закључити да је исти рођен у Мурвици 1752. и да су Опачићи ту насељени између 1709. и 1752. За оне који не знају, Мурвица је порушена још пре Кандијског рата и поново је оформљена тек око 1700. године. Доказ овоме је што Мурвице нема у попису Нинске бискупије из 1692. године, иако је та територија припадала истој. О овом сам нешто писао у Књизи “Смоковић на вјетрометини историје”. Нажалост, нема поузданих података одакле су Опачићи доселили у Мурвицу. Једна каснија породица досељена је половином 19. века из Парчића.
    С поштовањем, Л. П. ([email protected])

  6. Luka P.

    Мала исправка. Мурвица је припадала, као и Смоковић, Средњем Котару. Извињавам се због ненамерне грешке

  7. Stevan

    Ja sam od mog djeda cuo da su Opacici IZ Biovicinog sela poreklom iz okoline Grblja Toj je navodno ispricao Arhimadrid Nikodim Opacic koji je bio Iguman manastira Krka (ubijen od strane komunistickog rezima) Zanima me dali neko ima podatke o Opacicima iz Grblja

  8. djordje

    Dali neko zna kad, kako i odakle su Opacici dosli u Srem?

  9. Pera

    U Omoljici je bilo cetiri porodice Opacic a naseljavanje licanima sela Omoljice je bilo pre 1800.godine i oko 1900.godine, kada su Opacici dosli u ovo banatsko selo nisam nasao u knjigama o naseljavanju srba u Banatu

  10. Mira

    Pozdrav za sve Opacice. Opacici dolaze iz Hercegovine bezali od Turaka dolaze u selo Opanci u Dalmaciju. Prezivali se po ocevima… To pleme su bili u bratstvu sa Kljajicima. Iz tog sela beze za liku i tamo posto dolaze iz sela Opanci dobijaju prezime po tom selu. To selo Jos postoji. Slavimo sv Luku kao i Kljajici.

    • Alen

      Kolika ja imam saznanja,a to je da su Opačići bili u Crnoj Gori i iz iste zbog turske vojske prebegli u Krajinu.Tu su se naselili u mesto Plavno kod Knina.Jedan deo je otišao prema Bosni i Lici i oni slave pretežno sv.Nikolu.A ovi koji su ostali u Plavnu oni slave sv.Luku.Meni su rodbina Kurajice.Moji su iz Plavna.