Poreklo prezimena Opačić

29. februar 2012.

komentara: 55

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (55)

Odgovorite

55 komentara

  1. Opacici,moji!javite se na ovj broj 065 444 8584,moje poreklo potice,iz sela mocila,u lici,oklen mi je pradjed dosa,a ja sam odjen u velkoj gredi u banatu,slavim svetog luku,citajuci,komentare,vidim prezime kosanovic,a iz price starih,imam i roda sa kosanovicima?

  2. Obrad

    Prezivam se Opacic i poreklom sam kako moj deda kaze iz Like i slavim Sv. LUKU.

  3. S.Opacic

    Moji su sa Korduna,Slunj,Crno Vrelo.Slava sveti Nikola.

  4. Jovana Opacic

    Dragi moji Opacici ono sve sto vam je Jovan napisao je sasvim ok i dovoljno. I hvala mu! imam Cicapa na fejsu među prijateljima. Pitala sam ga da mi pošalje rodoslov i nešto više o nama nije se više nikada javio! Nešto mi to i ne liči na Opacica.

    • Igor Opacic

      Prezime Opacic,koliko sam procitao u nekoj Crkvenom spisu je nastalo u selu Plavno u blizini Knina,nastalo po jelu omac.Omacic je prvo,pa Opacic…Tu pise i kiliko nam je predak imao celjdi ,imanja ,stoke…i zanimljivo mi je sto svi imamo fizicke slicnosti…malo sam pratio.

  5. Luka P.

    U ovakvim pisanjima postoji jedan problem što svako piše što mu padne na pamet, ili što je babi Milo. Za razliku od pitanja, odgovori su neozbiljni. Niko nije ponudio ni jedan dokaz za napisano.
    U katastru Murvice (kod zadra) iz 1709. god. nema prezimena Opačić. Ovo se može proveriti u Državnom arhivu u Zadru (potražite katastre Dalmacije). Isti arhiv izdao je tri knjige pod nazivom: Zadarsko okružje na mletačkom katastru iz 1709. godine (1. deo – Donji Kotar; 2. deo Srednji Kotar i 3. deo Gornji Kotar). Murvica je pripadala Donjem Kotaru. U maticama Smokovića (vođene u pravoslavnoj crkvi Sv. Georgija – Đurđa) postoje podaci koji se vode od 1826.god. Iste se čuvaju u gore pomenutom arhivu. U matici umrlih inv. br. 1741 na str. 40., pod red. br.125 od 13. marta 1832. upisana je smrt Jovana Opačića starog 80 god. (od Murvice). Po ovom možemo zaključiti da je isti rođen u Murvici 1752. i da su Opačići tu naseljeni između 1709. i 1752. Za one koji ne znaju, Murvica je porušena još pre Kandijskog rata i ponovo je oformljena tek oko 1700. godine. Dokaz ovome je što Murvice nema u popisu Ninske biskupije iz 1692. godine, iako je ta teritorija pripadala istoj. O ovom sam nešto pisao u Knjizi “Smoković na vjetrometini istorije”. Nažalost, nema pouzdanih podataka odakle su Opačići doselili u Murvicu. Jedna kasnija porodica doseljena je polovinom 19. veka iz Parčića.
    S poštovanjem, L. P. ([email protected])

  6. Luka P.

    Mala ispravka. Murvica je pripadala, kao i Smoković, Srednjem Kotaru. Izvinjavam se zbog nenamerne greške

  7. Stevan

    Ja sam od mog djeda cuo da su Opacici IZ Biovicinog sela poreklom iz okoline Grblja Toj je navodno ispricao Arhimadrid Nikodim Opacic koji je bio Iguman manastira Krka (ubijen od strane komunistickog rezima) Zanima me dali neko ima podatke o Opacicima iz Grblja

  8. djordje

    Dali neko zna kad, kako i odakle su Opacici dosli u Srem?

  9. Pera

    U Omoljici je bilo cetiri porodice Opacic a naseljavanje licanima sela Omoljice je bilo pre 1800.godine i oko 1900.godine, kada su Opacici dosli u ovo banatsko selo nisam nasao u knjigama o naseljavanju srba u Banatu

  10. Mira

    Pozdrav za sve Opacice. Opacici dolaze iz Hercegovine bezali od Turaka dolaze u selo Opanci u Dalmaciju. Prezivali se po ocevima… To pleme su bili u bratstvu sa Kljajicima. Iz tog sela beze za liku i tamo posto dolaze iz sela Opanci dobijaju prezime po tom selu. To selo Jos postoji. Slavimo sv Luku kao i Kljajici.

    • Alen

      Kolika ja imam saznanja,a to je da su Opačići bili u Crnoj Gori i iz iste zbog turske vojske prebegli u Krajinu.Tu su se naselili u mesto Plavno kod Knina.Jedan deo je otišao prema Bosni i Lici i oni slave pretežno sv.Nikolu.A ovi koji su ostali u Plavnu oni slave sv.Luku.Meni su rodbina Kurajice.Moji su iz Plavna.