Poreklo prezimena Ocokoljić

29. februar 2012.

komentara: 11

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (11)

Odgovorite

11 komentara

  1. milorad ocokoljic

    Postovani,citao sam mnoge komentare o nastanku prezimena Ocokoljic,a koji se svode odnosno vecina njih na oceubistvo sto licno smatram netacnim odnosno proizvoljnim misljenjem pojedinaca.Naime u selu Lisi odakle i ja poticem na nekoliko spomenika koji datiraju iz 1789 pa do 1844 godine pise:Ovde pociva rab boziji …Ocokoljic ODNOSNO Stevanovic sto ce najverovatnije biti prezime od koga poticemo.Po jednoj verziji a koja je verovatno tacna ‘a koju sam cuo za vreme mog sluzbovanja u Podgorici Ocokoljici poticu od Plemena Martinovica iz Lijeve Rijeke.Srdacan pozdrav M.ocokoljic

  2. Lol!!!

    Po jednoj prici prezime Ocokoljic je nastalo od Sokolica, Od devet ptica sokolica.i Jug Bogdana..Od .sokolica …..odsokolica ….Od(s)cokoljica Ocokoljic! Kazu da tamo u okolini Lise ima jos sedam hrastova u nekom dvoristu jer su dva posecena!!!!! Ko je ode tamo neka potrazi tu pricu!

  3. Vesna Oparusic

    Poštovani,

    Moje devojačko prezime je Ocokoljić. I ja sam čula da potiču od Martinovića, iz okoline Kolašina. Mada je “krvoločna” verzija opšteprihvaćena, znam i za verziju da potičemo od Sokolja, tj. mesta po imenu Sokolje (mada je verzija gospodina Milorada znatno lepša). Po predanju, tri brata su došla iz Crne Gore u Srbiju; dva su ostali na Goliji, treći je produžio do Ravne gore. Ocokoljići slave Svetog Vasilija Velikog.

  4. MIHAILO OCOKOLJIĆ

    PO MOM SAZNANJU PRVO POMINJANJE PREZIMENA OCOKOLJIĆ JE IZ 1380- ih. PRIČA O ODBEGLOM HAJDUKU MILANU OCOKOLJIĆU NA RUDNIKU KOD GORNJEG MILANOVVCA ( IZ KNJIGE SRBSKE VJVODE).
    PO KAZIVANJU MOG DEDE MILJKA OCOKOLJIĆA IZ SELA LIS-a ( NE LISA) KOJI JE KAO NARODNI TRIBUN DRŽAO KAZIVANJA 1964. Gog. NA FILOLOŠKOM FAKUTETU U BGD. PREZIME JE NADTALO OVAKO.
    OTAC I SIN SU IŠLI SEOSKIM PUTEM I SRETNU SE SA TURCIMA. UMESTU POMOZI BIG ZAPOČELI SU KAVGU. SIN KAO MLAÐAN I NEJAK SKOČIO JE UZ OBALU PITA I U PABIČNOM STRAHU BODRIO ( VIKAO): OCO- KOLJI, OCOKOLJI OCOKOLJI. TO SVAKAKO ČULI SELJANI I PO TOM IH PROZVALI OCIKOLJI.
    P.S. MOJA SAZNANJA GOVORE DA OCOKOLJIĆI NEMAJU MNOGO DIDIRA SA CRNOM GOROM ZA RAZLIKU OD HERCEGOVINE, LISE I KATIĆA.

  5. Hpg I

    99% prezimena u Srbiji ,Hrvatskoj ,BiH I Crnoj Gori nastalo je u XIX stoljecu . I to tako sto su drzavni sluzbenici dodeljivali prezimena po ocevom imenu . Mnogi misleci da su prepametni I duhoviti su se sprdali så drzavnim cinovnistvom te su nastala mnoga neobicna prezimena koja nose njihovi potomci Dan danas na bruku svojih poludebilnih predaka . Najcesce popisivaci nisu bili pripadnici domicilnog stanovnistva tako da danas imamo potpuno drugacija prezimena nego pre 200-300 godina . Verovati navodnim zapisima koji navodno poticu iz 13,14 stoljeca je u najmanju ruku naivno . Srbi postoje kao narod 3500 godina nisu slaveni (sloveni ) ali o svojoj proslosti nemaju gotovo nista od zapisa niti su svesni ko su im najblizi krvni srodnici .Srbijanci I Srbi nisu isto .!!!!

    • Genotip

      Nisam još čuo ni jednog Srbina da za sebe kaže da je srbijanac, kao što ni Slovenac ne kaže da je slovenijanac ili Hrvat da je hrvatac ili Makedonac da je makedonijanac. Kako bi tek zvučalo da neko kaže da je republikosrbijanac? Elem, u Srbiji niko iz inostranstva nije popisivao stanovništvo, a jesu to radili austrougari u okviru svoje zamišljene države, što je zahvatalo bosnu, hercegovinu i ono što danas (i nadam se ne još dugo) nazivamo hrvatskom. Moram da pomenem i budalaštinu da Srbi ne znaju svoje poreklo, da nemaju svoju pisanu istoriju i da ne treba verovati srednjevekovnim žitijima… Kao što rekoh, budalaština, koja zvuči kao da je smislio neki maliciozni, pogani hrvatac.

  6. vojislav ananić

    U 13. i 14. veku, u mnogim krajevima, nije još bilo ustaljeno prezime kao drugi član imenske formule. U nekim prezimenima, niti se čuje a niti označava u pismu intervokalsko J: Ilić (prema Ilijić), Ananić (prema Ananijević)… Naši ANTROPONIMI iz tih dalekih vremena, beleženi su isključivo tuđom grafijom, s pogreškama koje nisu u duhu glasovnih vrednosti našega jezika. Zapadna Evropa je širila talas identifikacije prezimenom kao stalnim i naslednim članom dvočlane imenske sintagme. U Hrvatskoj se prezimena počinju uvoditi od Tridentskog koncila (1545 – 1563. godine), kada su se počele kao obavezne voditi matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, dok se u Srbiji naredbom kneza Aleksandra Karađorđevića prezimena uvode od 1842. godine, a u Turskoj tek od 20. veka. Generalno se može reći da su se prezimena u svom današnjem obliku često prilično „odmakla“ od početnog oblika zbog glasovnih promena i vladajućeg jezičkog standarda.
    Državne matične knjige prva je uvela Engleska, 1538. godine, a godinu dana kasnije takvu praksu počinje sprovoditi i Francuska. U 18. i 19. i ponegde 20. veku crkvene matične knjige služile su kao državna evidencija, npr. u Austriji od 1751. do 1939. godine, a u Nemačkoj do 1876. godine. U nekim državama i danas vlada takva praksa – Crkva ima ulogu državnih matičnih ureda.

  7. vojislav ananić

    Ime Ananije

    Ananije je muško ime grčkog porjekla. Nastalo od grčkog Ananios što znači bog je bio milostiv.

    Izvor: http://www.knjigaimena.com/?znacenje-imena-Ananije

    Mnoga su imena naših pradavnih predaka biblijska. Kad se na koren reči doda nastavak za srpsko prezime – IĆ, dobijaju se prezimena ANAN(ić) i ANANIJE(vić). Pre uvođenja stalnih prezimena, uz lično ime, stajao je prisvojni pridev izveden od imena oca (npr. Marko Đurin, ili, Marko Đurov u Crnoj Gori). Pošto je u mom prezimenu nestalo ono intervokalsko J, ostalo je Ananiev (kao prisvojni pridev, da je taj predak pripadao ocu Ananiji. Nakon gubitka slova J, gubi se i vokal I ispred njega, pa se na koren reči ANAN, dodao ustaljeni nastavak –IĆ za srpska prezimena. Tako se formiralo prezime Ananić). Inače, kod Srba u Vojvodini, česti nastavci za prezimena su –OV, -EV, -IN, što je posledica austrougarske zabrane srpskih prezimena na –IĆ.
    Mnoga jevrejska (semitska) imena, koja su izvedena iz Biblije, su pretvorena na srpski način, npr. Johanan, pa grčki Joanis, pa srpski Jovan, Danijel – Danilo, Mose – Mojsije, Atanas – Atanasije, Petar – Petronije…Da nam je prezime biblijsko, kazuje i internet, gde vidimo da onaj koren ANAN nalazimo i kod Rusa, i Belorusa, i Poljaka, i Slovenaca (Ananec), pa i Mađara Ananity)… Kasnije, raznim migracijama, dospeva i do SAD, Kanade, Australije, Aljaske…

  8. vojislav ananić

    Ime Demian

    Demian je muško ime a dolazi od latinskog oblika Damianus. Izvorno je to grčko ime Damjanós, korijen mu je glagol damázo, a znači krotim, prisiljavam, pobjeđujem. Drugi oblik ovog imena je Demijan.

    Grčko ime Damianos (grč. Δαμιανος) je nastalo od starogrčke reči damao (δαμαω) u značenju „krotiti“, koja dolazi od sanskritske reči “dam”, u začenju „dati“, „onaj koji daje“.

    Izvor: http://www.knjigaimena.com/?znacenje-imena-Demian

    Iz ovog imena je verovatno izvedeno i prezime DEMIĆ (moja napomena). Znači, rodonačelnik Demića je imao lično ime Demijan. Mnogo je starih imena kod Srba, koja su gotovo izumrla.

  9. Nevena

    Prezivam se Ocokoljić,i htela sam malo da istrazim o mom prezimenu.Najvise Ocokoljica živi u okolini Ivanjice,Moravičkog okruga.Gde i ja živim.Nastalo je 1700-neke…bar po mojim saznanjima.