Порекло презимена Оцокољић

29. фебруар 2012.

коментара: 11

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (11)

Одговорите

11 коментара

  1. milorad ocokoljic

    Postovani,citao sam mnoge komentare o nastanku prezimena Ocokoljic,a koji se svode odnosno vecina njih na oceubistvo sto licno smatram netacnim odnosno proizvoljnim misljenjem pojedinaca.Naime u selu Lisi odakle i ja poticem na nekoliko spomenika koji datiraju iz 1789 pa do 1844 godine pise:Ovde pociva rab boziji …Ocokoljic ODNOSNO Stevanovic sto ce najverovatnije biti prezime od koga poticemo.Po jednoj verziji a koja je verovatno tacna ‘a koju sam cuo za vreme mog sluzbovanja u Podgorici Ocokoljici poticu od Plemena Martinovica iz Lijeve Rijeke.Srdacan pozdrav M.ocokoljic

  2. Lol!!!

    Po jednoj prici prezime Ocokoljic je nastalo od Sokolica, Od devet ptica sokolica.i Jug Bogdana..Od .sokolica …..odsokolica ….Od(s)cokoljica Ocokoljic! Kazu da tamo u okolini Lise ima jos sedam hrastova u nekom dvoristu jer su dva posecena!!!!! Ko je ode tamo neka potrazi tu pricu!

  3. Vesna Oparusic

    Poštovani,

    Moje devojačko prezime je Ocokoljić. I ja sam čula da potiču od Martinovića, iz okoline Kolašina. Mada je “krvoločna” verzija opšteprihvaćena, znam i za verziju da potičemo od Sokolja, tj. mesta po imenu Sokolje (mada je verzija gospodina Milorada znatno lepša). Po predanju, tri brata su došla iz Crne Gore u Srbiju; dva su ostali na Goliji, treći je produžio do Ravne gore. Ocokoljići slave Svetog Vasilija Velikog.

  4. MIHAILO OCOKOLJIĆ

    PO MOM SAZNANJU PRVO POMINJANJE PREZIMENA OCOKOLJIĆ JE IZ 1380- ih. PRIČA O ODBEGLOM HAJDUKU MILANU OCOKOLJIĆU NA RUDNIKU KOD GORNJEG MILANOVVCA ( IZ KNJIGE SRBSKE VJVODE).
    PO KAZIVANJU MOG DEDE MILJKA OCOKOLJIĆA IZ SELA LIS-a ( NE LISA) KOJI JE KAO NARODNI TRIBUN DRŽAO KAZIVANJA 1964. Gog. NA FILOLOŠKOM FAKUTETU U BGD. PREZIME JE NADTALO OVAKO.
    OTAC I SIN SU IŠLI SEOSKIM PUTEM I SRETNU SE SA TURCIMA. UMESTU POMOZI BIG ZAPOČELI SU KAVGU. SIN KAO MLAÐAN I NEJAK SKOČIO JE UZ OBALU PITA I U PABIČNOM STRAHU BODRIO ( VIKAO): OCO- KOLJI, OCOKOLJI OCOKOLJI. TO SVAKAKO ČULI SELJANI I PO TOM IH PROZVALI OCIKOLJI.
    P.S. MOJA SAZNANJA GOVORE DA OCOKOLJIĆI NEMAJU MNOGO DIDIRA SA CRNOM GOROM ZA RAZLIKU OD HERCEGOVINE, LISE I KATIĆA.

  5. Hpg I

    99% prezimena u Srbiji ,Hrvatskoj ,BiH I Crnoj Gori nastalo je u XIX stoljecu . I to tako sto su drzavni sluzbenici dodeljivali prezimena po ocevom imenu . Mnogi misleci da su prepametni I duhoviti su se sprdali så drzavnim cinovnistvom te su nastala mnoga neobicna prezimena koja nose njihovi potomci Dan danas na bruku svojih poludebilnih predaka . Najcesce popisivaci nisu bili pripadnici domicilnog stanovnistva tako da danas imamo potpuno drugacija prezimena nego pre 200-300 godina . Verovati navodnim zapisima koji navodno poticu iz 13,14 stoljeca je u najmanju ruku naivno . Srbi postoje kao narod 3500 godina nisu slaveni (sloveni ) ali o svojoj proslosti nemaju gotovo nista od zapisa niti su svesni ko su im najblizi krvni srodnici .Srbijanci I Srbi nisu isto .!!!!

    • Генотип

      Нисам још чуо ни једног Србина да за себе каже да је србијанац, као што ни Словенац не каже да је словенијанац или Хрват да је хрватац или Македонац да је македонијанац. Како би тек звучало да неко каже да је републикосрбијанац? Елем, у Србији нико из иностранства није пописивао становништво, а јесу то радили аустроугари у оквиру своје замишљене државе, што је захватало босну, херцеговину и оно што данас (и надам се не још дуго) називамо хрватском. Морам да поменем и будалаштину да Срби не знају своје порекло, да немају своју писану историју и да не треба веровати средњевековним житијима… Као што рекох, будалаштина, која звучи као да је смислио неки малициозни, погани хрватац.

  6. vojislav ananić

    У 13. и 14. веку, у многим крајевима, није још било устаљено презиме као други члан именске формуле. У неким презименима, нити се чује а нити означава у писму интервокалско Ј: Илић (према Илијић), Ананић (према Ананијевић)… Наши АНТРОПОНИМИ из тих далеких времена, бележени су искључиво туђом графијом, с погрешкама које нису у духу гласовних вредности нашега језика. Западна Европа је ширила талас идентификације презименом као сталним и наследним чланом двочлане именске синтагме. У Хрватској се презимена почињу уводити од Тридентског концила (1545 – 1563. године), када су се почеле као обавезне водити матичне књиге рођених, венчаних и умрлих, док се у Србији наредбом кнеза Александра Карађорђевића презимена уводе од 1842. године, а у Турској тек од 20. века. Генерално се може рећи да су се презимена у свом данашњем облику често прилично „одмакла“ од почетног облика због гласовних промена и владајућег језичког стандарда.
    Државне матичне књиге прва је увела Енглеска, 1538. године, а годину дана касније такву праксу почиње спроводити и Француска. У 18. и 19. и понегде 20. веку црквене матичне књиге служиле су као државна евиденција, нпр. у Аустрији од 1751. до 1939. године, а у Немачкој до 1876. године. У неким државама и данас влада таква пракса – Црква има улогу државних матичних уреда.

  7. vojislav ananić

    Име Ананије

    Ананије је мушко име грчког порјекла. Настало од грчког Ананиос што значи бог је био милостив.

    Извор: http://www.knjigaimena.com/?znacenje-imena-Ananije

    Многа су имена наших прадавних предака библијска. Кад се на корен речи дода наставак за српско презиме – ИЋ, добијају се презимена АНАН(ић) и АНАНИЈЕ(вић). Пре увођења сталних презимена, уз лично име, стајао је присвојни придев изведен од имена оца (нпр. Марко Ђурин, или, Марко Ђуров у Црној Гори). Пошто је у мом презимену нестало оно интервокалско Ј, остало је Ананиев (као присвојни придев, да је тај предак припадао оцу Ананији. Након губитка слова Ј, губи се и вокал И испред њега, па се на корен речи АНАН, додао устаљени наставак –ИЋ за српска презимена. Тако се формирало презиме Ананић). Иначе, код Срба у Војводини, чести наставци за презимена су –ОВ, -ЕВ, -ИН, што је последица аустроугарске забране српских презимена на –ИЋ.
    Многа јеврејска (семитска) имена, која су изведена из Библије, су претворена на српски начин, нпр. Јоханан, па грчки Јоанис, па српски Јован, Данијел – Данило, Мосе – Мојсије, Атанас – Атанасије, Петар – Петроније…Да нам је презиме библијско, казује и интернет, где видимо да онај корен АНАН налазимо и код Руса, и Белоруса, и Пољака, и Словенаца (Ananec), па и Мађара Аnanity)… Касније, разним миграцијама, доспева и до САД, Канаде, Аустралије, Аљаске…

  8. vojislav ananić

    Име Демиан

    Демиан је мушко име а долази од латинског облика Damianus. Изворно је то грчко име Дамјанóс, коријен му је глагол дамáзо, а значи кротим, присиљавам, побјеђујем. Други облик овог имена је Демијан.

    Грчко име Damianos (грч. Δαμιανος) је настало од старогрчке речи damao (δαμαω) у значењу „кротити“, која долази од санскритске речи “dam”, у зачењу „дати“, „онај који даје“.

    Извор: http://www.knjigaimena.com/?znacenje-imena-Demian

    Из овог имена је вероватно изведено и презиме ДЕМИЋ (моја напомена). Значи, родоначелник Демића је имао лично име Демијан. Много је старих имена код Срба, која су готово изумрла.

  9. Nevena

    Prezivam se Ocokoljić,i htela sam malo da istrazim o mom prezimenu.Najvise Ocokoljica živi u okolini Ivanjice,Moravičkog okruga.Gde i ja živim.Nastalo je 1700-neke…bar po mojim saznanjima.