Poreklo prezimena Novakov

29. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Nikola Novakov

    Ja sam rodjen u crnoj gori, otac mi je porijeklom iz Vrsca i koliko sam ja shvatio prije njegove smrti koliko mi je pricao mi smo porijeklom iz vrsca ali mi je rekao da valjda rodoslov postoji samo 300 godina unazad i to je to,otac mu se zvao Zdravko,njega se ne sjecam jer je umro malo posle mog rodjenja 1987,imao je sestru miru koja je takodje pokojna,brata Mikija, koji zivi u Svedskoj i on je namjerno ili nekom drugom okolnoscu promijenio prezime u Novakovic… Njegov stric,koji je zivio u Beogradu,takodje je pokojni,zvao se isto kao on Bozidar Novakov… Zbunjen sam i zato vam pisem jer godinama pokusavam na netu da nadjem nesto konkretno i otac mi je obecao da ce mi jednoga dana napisati i objasniti moje porodicno stablo ali nazalost to se nikada nije desilo jer je preminuo,ako bila sta moyete da mi objasnijete ,unaprijed hvala,ako ne nikome nista da smo ydravo,otici cu u crkvu u Vrscu gdje i sahranjen i traziti crkvene spise da udjem u trag

  2. Saša Pančevački

    Porodice pod ovim prezimenom ima u Dolovu, Novakov(ić)-Terzini sa krsnom slavom Đurđic. Najstariji preci današnjih Novakova su Nikolaj Novakov(ić) (?-1819) i njegov otac Novak Terzin (pre 1720.godine rođen). Kao najstarije prezime ovog roda uzima se Terzin da bi naknadno to postalo njihovo špicname. Daljim poreklom su iz Omoljice (a u nju došli posle 1764.godine iz Starčeva).
    U knjizi Srbi u Banatu od Jovana Erdeljanovića navodi se da su Novakovi iz Omoljice daljim poreklom iz Srbije južno od Dunava, a pominju se i Novakovići iz Omoljice-navodno iz okoline Carigrada su prešli u Banat. Erdeljanović ne navodi krsne slave za Novakove i Novakoviće iz Omoljice ali je moguće da je isti rod u pitanju i da je povezan sa prezimenjacima u Dolovu.

  3. Aleksandar Novakov

    Marija Terezija je na prostoru Habzburške monarhije ukidala i sklanjala sufiks -ic sa srpskih prezimena da bi zamaskirala stvaran broj srba u Banatu koji je tada bio sastavni deo carstva. Pa tako ja imam rodbinu koja je posle raspada carstva vracala prezime Novakovic, dok drugi deo porodice, medju kojima je moj deda, to nije uradio jer su ga ljudi vec znali kao Novakov. Moji preci su poreklom iz Starčeva i okoline.