Порекло презимена Новаков

29. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Nikola Novakov

    Ja sam rodjen u crnoj gori, otac mi je porijeklom iz Vrsca i koliko sam ja shvatio prije njegove smrti koliko mi je pricao mi smo porijeklom iz vrsca ali mi je rekao da valjda rodoslov postoji samo 300 godina unazad i to je to,otac mu se zvao Zdravko,njega se ne sjecam jer je umro malo posle mog rodjenja 1987,imao je sestru miru koja je takodje pokojna,brata Mikija, koji zivi u Svedskoj i on je namjerno ili nekom drugom okolnoscu promijenio prezime u Novakovic… Njegov stric,koji je zivio u Beogradu,takodje je pokojni,zvao se isto kao on Bozidar Novakov… Zbunjen sam i zato vam pisem jer godinama pokusavam na netu da nadjem nesto konkretno i otac mi je obecao da ce mi jednoga dana napisati i objasniti moje porodicno stablo ali nazalost to se nikada nije desilo jer je preminuo,ako bila sta moyete da mi objasnijete ,unaprijed hvala,ako ne nikome nista da smo ydravo,otici cu u crkvu u Vrscu gdje i sahranjen i traziti crkvene spise da udjem u trag

  2. Саша Панчевачки

    Породице под овим презименом има у Долову, Новаков(ић)-Терзини са крсном славом Ђурђиц. Најстарији преци данашњих Новакова су Николај Новаков(ић) (?-1819) и његов отац Новак Терзин (пре 1720.године рођен). Као најстарије презиме овог рода узима се Терзин да би накнадно то постало њихово шпицнаме. Даљим пореклом су из Омољице (а у њу дошли после 1764.године из Старчева).
    У књизи Срби у Банату од Јована Ердељановића наводи се да су Новакови из Омољице даљим пореклом из Србије јужно од Дунава, а помињу се и Новаковићи из Омољице-наводно из околине Цариграда су прешли у Банат. Ердељановић не наводи крсне славе за Новакове и Новаковиће из Омољице али је могуће да је исти род у питању и да је повезан са презимењацима у Долову.

  3. Aleksandar Novakov

    Marija Terezija je na prostoru Habzburške monarhije ukidala i sklanjala sufiks -ic sa srpskih prezimena da bi zamaskirala stvaran broj srba u Banatu koji je tada bio sastavni deo carstva. Pa tako ja imam rodbinu koja je posle raspada carstva vracala prezime Novakovic, dok drugi deo porodice, medju kojima je moj deda, to nije uradio jer su ga ljudi vec znali kao Novakov. Moji preci su poreklom iz Starčeva i okoline.