Порекло презимена Новаков

29. фебруара 2012.

коментара: 3

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Nikola Novakov

    Ja sam rodjen u crnoj gori, otac mi je porijeklom iz Vrsca i koliko sam ja shvatio prije njegove smrti koliko mi je pricao mi smo porijeklom iz vrsca ali mi je rekao da valjda rodoslov postoji samo 300 godina unazad i to je to,otac mu se zvao Zdravko,njega se ne sjecam jer je umro malo posle mog rodjenja 1987,imao je sestru miru koja je takodje pokojna,brata Mikija, koji zivi u Svedskoj i on je namjerno ili nekom drugom okolnoscu promijenio prezime u Novakovic… Njegov stric,koji je zivio u Beogradu,takodje je pokojni,zvao se isto kao on Bozidar Novakov… Zbunjen sam i zato vam pisem jer godinama pokusavam na netu da nadjem nesto konkretno i otac mi je obecao da ce mi jednoga dana napisati i objasniti moje porodicno stablo ali nazalost to se nikada nije desilo jer je preminuo,ako bila sta moyete da mi objasnijete ,unaprijed hvala,ako ne nikome nista da smo ydravo,otici cu u crkvu u Vrscu gdje i sahranjen i traziti crkvene spise da udjem u trag

  2. Саша Панчевачки

    Породице под овим презименом има у Долову, Новаков(ић)-Терзини са крсном славом Ђурђиц. Најстарији преци данашњих Новакова су Николај Новаков(ић) (?-1819) и његов отац Новак Терзин (пре 1720.године рођен). Као најстарије презиме овог рода узима се Терзин да би накнадно то постало њихово шпицнаме. Даљим пореклом су из Омољице (а у њу дошли после 1764.године из Старчева).
    У књизи Срби у Банату од Јована Ердељановића наводи се да су Новакови из Омољице даљим пореклом из Србије јужно од Дунава, а помињу се и Новаковићи из Омољице-наводно из околине Цариграда су прешли у Банат. Ердељановић не наводи крсне славе за Новакове и Новаковиће из Омољице али је могуће да је исти род у питању и да је повезан са презимењацима у Долову.