Порекло презимена Новаковић Reviewed by Momizat on . [toggle title="ТЕСТИРАНИ НОВАКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Новаковић Хаплогрупа: J2b M205 Порекло: Нови Град, Република Српска Крсна слава: Никољдан Контакт: [toggle title="ТЕСТИРАНИ НОВАКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ"] Новаковић Хаплогрупа: J2b M205 Порекло: Нови Град, Република Српска Крсна слава: Никољдан Контакт: Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Новаковић

Порекло презимена Новаковић

ТЕСТИРАНИ НОВАКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ

Новаковић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Нови Град, Република Српска

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ

Презиме Новаковић је веома раширено на целом подручју бивше Југославије. Како пише наш сарадник Владимир Новаковић из Зрењанина, његови Новаковићи вуку порекло из Далмације. Његова сазнања о пореклу овог презимена и различитим фамилијама које га носе, објављујемо у целини:

 

У Далмацији постоје три разнородне гране Новаковића, које нису истоветног ближег порекла.

Једна грана слави Св. Јована (Книнска крајина) и пореклом су из Босанске Крајине из времена насељавања опустеле Далмације православним живљем. Од те гране има Новаковића у Дрвару и по целој Босанској крајини који такође славе Св. Јована.

Друга грана слави Св. Козму и Дамјана и о њима немам ближих података.

Трећа грана, од које сам и ја, из Буковице је и настањивала је село Бјелина из општине Бенковац (у време Краљевине Југославије, општина Кистање) и слави Св. Николу. Пореклом је из Лике, из места Велика Попина, одакле су се три брата у 17. веку преселила у Бјелину у Буковици. Према породичном предању, један од њих је у Лици убио Турчина, а само два брата су оставила у Бјелини потомке по мушкој линији. Новаковићи у Великој Попини славе Св. Архангела Михаила (Аранђеловдан) и даљим су пореклом из Старе Херцеговине (данашња Црна Гора) од Новаковића који такође славе Аранђеловдан. Непознат је тачан разлог због којег су Новаковићи у Буковици престали да славе Аранђеловдан, али се може радити о било којем од уобичајених разлога: раније прислављање Св. Николе или посебан догађај везан за тог светитеља, заметање трага, уколико се заиста радило о пребегу из Лике, прихватање тзв. „славе огњишта“ уколико су се населили на имање у којем се славио Св. Никола и сл. На истом подручју Црне Горе (Стара Херцеговина) и данас има Новаковића који славе Аранђеловдан.

Новак, акцентовано Нȍвак или Нòвāк, словенско је име индоевропског порекла и има значење нечега што је ново. Такође је и словенска реч за младог војника, или придошлицу, новог члана заједнице. Презиме Новаковић је патроним и означава оне који су синови или потомци Новака.

У самој Црној Гори, Новаковића има у неколико различитих племена и постоји неколико различитих легенди о самом настанку презимена, од којих се ни за једну не може рећи да је апсолутно поуздана или доказива. Те легенде се крећу од већ класичних веза са средњовековним властеоским породицама, досељеника Новака из Ниша из времена Немањића и сл. Једно је само сигурно, а то је да је свака од тих грана Новаковића породица чија старост досеже у бројне векове уназад, без обзира на то да ли сви воде порекло од истог Новака, или од различитих особа које су се тако звале.

Новаковића из Буковице који славе Св. Николу данас има у: Сомбору, Србобрану (Бачка), Новом Саду, Станишићу (Бачка), Зрењанину, Београду. Има их и мештана, потомака Новаковића досељених након Другог светског рата (први талас), и директно досељених из Далмације, након етничког чишћења 1995. (други талас). Пре рата 1991-1995. буковичких Новаковића било је у Бенковцу, Книну, Задру.

Новаковића из Лике који славе Св. Арх. Михаила има мештана у општини Зрењанин и Житиште и потомци су солунских добровољаца из Лике који су након Првог светског рата саградили села Банатско Карађорђево и Банатско Вишњићево у општини Житиште у средњем Банату. Други, избеглички талас раселио је 1995. личке Новаковиће и по Новом Саду и Београду.

Новаковићи из Србије су то презиме добили у 19. веку, при законском установљавању фиксних презимена, као патроним, према најстаријем члану домаћинства који се у том моменту звао Новак.

Новаковића има и Рома. Живе у Банату, православни су и пореклом из централне Србије. Има их и Хрвата, католици су и има их по градовима на Јадранској обали, као и у доминантно католичким срединама некадашње Војне Крајине. У највећем броју случајева су истог порекла као и православни Новаковићи, али је немогуће направити генерализацију, већ је потребно погледати у индивидуално породично порекло.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован, Свети Никола, Аранђеловдан, Св. Козма и Дамјан

__________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

НОВАКОВИЋИ

Новаковићи воде поријекло од Новака Матељевића. У поглављу о Матељевића било је ријечи о Јанку и Новаку и о њиховој погибији. Послије Новакове погибије остану му синчићи Ђоко и Симеун, с мајком удовицом Ружом која се са својим синчићима одселила преко Таре у село Вашково, а касније прешла у Потрлицу код Пљеваља. Симеун није имао потомака, а од Ђока остану синови Радојица, Грујица, Илија и Ђуро. Од њих су Новаковићи у Потрлици и у Никшићу, гдје се Милан преселио из Потрлице.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

__________________

НОВАКОВИЋИ

(у Расови)

Потичу из Башкова од Јакова Новаковића, који је био ожењен Јелом од братства Остојића. Послије Јаковљеве преране смрти, његова жена Јела са малољетним синчићем Миланом се преуда за Вука Роћена у Расову. Кад је Милан одрастао, његов очух му је дао дио свог имања и он је остао да живи у Расови.

Милан је имао три сина: Јова, Зелена и Мира. Јово је умро без потомства, Зелен има Милована и Милана; а Миро – Блажа, Спаса и Саву.

Славе Никољдан.

___________________

НОВAКОВИЋИ у Вашкову, Потрлици код Пљеваља и у Никшићу поријеклом су од братства Матељевића са Превиша.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

*   *   *

 

Презиме Новаковић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

Из Торонта (Канада) јавио нам се г. Милош Новаковић, рођен (пре Другог светског рата) у селу Велики Броћанац, код Клиса у Далмацији.

Ако знамо да је Новак старо српско име, потврђено у писаним документима још од средњег века, а током времена постало омиљено у народу као име чувеног Старине, ковача народних песама о Краљевићу Марку, јасно је зашто се јављало такорећи широм српског етничког простора. Отуд и појава многих презимена изведених од њега: Новаковић, Новаков, Новаковски, која су могла настајати сасвим независно, на разним странама и у разна времена, нека и сасвим скоро. Али, имајући на уму и „велико расељење“ нашег народа, не могу се и не смеју искључити као могући ни случајеви да се ради о истом пореклу. Наравно, ту нам, па и то тек делимично и спорадично, могу помоћи подаци до којих се може доћи о конкретним породицама.

И заиста, у нашим досадашњим истраживањима, Новаковиће смо налазили у свим српским крајевима, са различитим славама и досељене из различитих завичаја. Само у Србији, на пример, „пореклом од Сјенице“, са славама Ђурђиц, Свети Мрата и Свети Никола, „из Црне Горе“, са славама „Петковица“, у Полимљу и Потарју са славом Ђурђевдан, у другим пределима и непознатог порекла и других слава (Св. Аврамије, Св. Алимпије, Св. Никола, Св. Симеун и Ћириловдан), или сасвим нови Новаковићи који су то презиме добили по деди! У Босни је повелик списак Новаковића такође разних слава. Према црквеним књигама с краја деветнаестог века, славили су Аранђеловдан, Ђурђевдан, Св. Игњатија, Св. Јеремију, Св. Јована, Св. Николу, Св. Стевана, Св. Јеремију итд.

Истичемо да се као чешћа слава јавља Св. Мрата, који је у четвртом веку био епископ у Туру, у Француској, тада и још вековима јединствене (неподељене) хришћанске цркве. У „Житијима светих“, за овај датум се спомињу, међутим, Св. Мина, Св. Мина Виктор и Викентије ђакон, кнез српски и Св. мученик Стефан Дечански, Краљ српски и други, док џепни календар СПЦ-а лаконски сажима светитеље само на Св. Мину и Св. краља Стефана Дечанског. Додаје, пошто има популарну намену, и Мратинце.

У народу се, међутим, посебно наводи да је ту и Св. Мрата, и сам празник и прва од „вучјих слава“ (као и Св. Сава), иако ће, у новије време, већина кршњака радије рећи да им је слава Свети Стеван Дечански. Православни црквени календар спомиње и Св. Мартина (народски Мрата), али не на црквени датум него 25. октобра. Био је поштован као чудотворац који је и мртве васкрсавао, па је проглашен за светитеља. Каснијим расколом, источна, православна црква више није истицала његов светитељски значај, али је у народу остао омиљен. Ипак, многе фамилије су га замениле другим светитељем односно празником, првенствено од тзв. сточарских слава зимског периода, па су је тако променили и многи Новаковићи.

Зна се да су у Подибру и Гокчаници, у селу Ковачи, некад живели Новаковићи, а постоји и топоним, насеље Новаковац у Рибници. Има и топонима Новаковић или Новак, а фамилијама нема трага. Тако у Пиви има Новаков Бунар, а у Старој Црној Гори Новаков Бријег у Бјелошима и Новаков Кам у Бајицама. У селу Галичнику у Мијацима (Македонија) забележен је топоним Новачко Речиште. (Ово је најстарије село у околини и сви славе Петковицу. По предању, досељени су са Косова.) У западној Босни, у Унцу, има само топонима као успомена на Новаковиће који су и овде боравили у пролазу: Новаково Брдо, Новакова Главица.

Међутим, у Поповом пољу има и топоним Новакуше за њиве у Туљима, али и спомен на изумрле Новаковиће у Радетићу и друге, исељене из Броћанца у Приморје.

У Конавлима Новаковића има у Ћилипима и Новици. Одатле су ишли на север према Далмацији и Лици, или у Босну, централну или Крајину.

Као што је евидентно, у западну Босну су се досељавали из суседних области Лике и Далмације, тако да их и тамо има. У госпићком подручју се спомињу Новаковићи као староседеоци Брињани и Оточани. У старој тврђави Вребац спомиње се у попису 1701. године чак 13 кућа Новаковића. У Удбинској области у попису из 1712. године спомињу се Новаковићи у 10 кућа. У Попини (зрмањско подручје) било их је 39 кућа, по попису из 1700. године. У српском подручју у Купинову, три куће Новаковића. У Осрецима и Дабашници по четири куће, у Бротњу три, у Книнском Пољу 10. Сви, досељени из Босне у 16. веку, славе Јовањдан (из ове породице су „протопоп“ Јово Новаковић, коме је дошао Доситеј Обрадовић, и будимски владика Доситије Новаковић из 18. века).

На прелазној територији према Босни углавном су биле настањене породице из области које су административним путем припале Лици или Далмацији.

У читавој Хрватској има небројено много породица Новаковића, јер су се, после развојачења Војне границе, расељавале и куповале јефтину и бољу земљу, нарочито око Бјеловара и у Славонији.

Доста Новаковића или Новака је прешло на католичанство, као и на ислам у Босни.

У Македонији их је било расељених после Косовске битке, а и доцније кад су их албански родови потиснули из Рашке и Косова и Метохије. Административно су мењана презимена на ски или ов, па су постајали Новаковски или Новески.

Ако се подсетимо да се ковач Новак Брајовић спомиње у списима которског архива с краја 14. века, порекло Новаковића може да сеже у овај средњовековни град, али они у њему нису били староседеоци грађани, него су дошли из црногорског залеђа. Ако томе додамо и њихову најчешћу славу, Мратиндан, коју су, и пре доласка Турака, доносили исељеници из данашње северне Албаније, од Берата – српског Белграда, па и с југа, од Скадра, односно Куча, у које су се такође склонили потомци Мрњавчевића, може се рећи да корени Новаковића сежу до тих крајева. Из Котора су, затим, преко залеђа и преко Броћна у западној Херцеговини, где су се нешто дуже задржали, ишли даље. Једна грана је стигла у Попово Поље, али ни ту нису трајно остали, него су кренули на северозапад. И, како то Цвијић рече, „исељеници носе, као пуж кућицу, имена свог села, краја, потока, планине, кадшто и целог предела“, тако су и ови Новаковићи понели име родног села и тако назвали своје ново насеље код Клиса – Велики Броћанац. Одатле су се временом разилазили у друга села Далмације, у Поуње, у Лику, Славонију и даље, до Карпата, докле год се простирала Војна граница.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам


Коментари (155)

 • Nebojsa

  Како сам један од Новаковића који славе Св. Николу, пореклом из Босанске Крајине, додаћу још неке мени познате податке.

  Како Владимир исправно тврди, Новаковићи (Св. Никола) су се у Бос. Крајину досељавали управо из Далмације. Било их је у Бијелини, Бенковцу, Дрнишу, Биочићу и Задру са истом овом славом (мада постоји наговештај да су и из Лике долазили у Бос. Крајину).

  Што се тиче приче о пореклу из Велике Попине (Лика),ту се неке ствари не слажу, али постоје индиције да је реч о истим Новаковићима.
  Наиме,ти Новаковићи из Велике Попине знају да су пореклом од велике групе родова Родић-Стојсављевић и у В. Попину су дошли из Плавна (Далмација).Сви славе Св. Аранђела. Даље порекло им јесте Херцеговина, али такође памте да су пре Херцеговине из Прилепа (Македонија).
  За ову групу родова постоји још једно предање, да су пореклом из Васојевића (пошто и они славе Аранђеловдан, није немогуће).

  Владимир тврди да се његова грана из Попине преселила у Бјелину, док ја имам податке да је сеоба ишла у супротном правцу, из северне Далмације у Лику. Овде је ипак реч о одласку неких Новаковића из Лике на службу у Далмацију (Буковицу) почетком 18. века.

  И у Босанску крајину, Новаковићи који славе Аранђеловдан стизали су из Велике Попине, док су Новаковићи Никољштаци већ били у Крајини у то време и расељавали су се по Поуњу из Бјелајског Поља (у Бјелајско Поље дошли из Далмације, како тврди Петар Рађеновић).

  Ово може да укаже на то, да је реч о различитим гранама, које се нису насељавале у исто време и на иста места, чак је и слава другачија.

  Пошто је Новаковића (Св. Аранђел) највише било око В. Попине, неки аутори су покушали да их повежу са Новаковићима Никољштацима из Бос. Крајине и Далмације, па су закључили следеће, цитирам : „Новаковићи су пореклом од Зрмање (Лика). Отуда су они доселили пре 200 година. И сада у Зрмањи и на Попини има доста Новаковића, само што ти славе Аранђеловдан, а ови Никољдан. Мора да су ови из неког разлога променили славу. Само предање о томе не зна ништа“.

  Значи видимо да ни писац овде није сигуран да су у питању две сродне гране.

  Треба напоменути и чињеницу да и Милан Карановић јасно одваја ове две гране Новаковића у свом делу „Поуње у Босанској крајини“.

  Опет, Новаковићи који славе Аранђеловдан су можда од Васојевића, који не припадају старој Херцеговини.
  За крајишке Новаковиће, Новак Мандић тврди да су „од Гацка“. Етнолози Ракићи такође помињу да су се Новаковићи преко Херцеговине (Попово Поље) доселили у Далмацију и Крајину, нигде се не помиње данашња Црна Гора.

  Новаковића има у Дробњацима (стара Херцеговина), мада је њихово презиме млађег датума и вероватно нема везе са оним Новаковића у Далмацији и Лици.

  У сваком случају, остаје ова занимљива прича и дилема о те две гране Новаковића, које су можда и сродне.
  Ако се то докаже, онда је у многоме лакше одредити даље порекло.

  Уколико неко има још неки податак, нека објави. Поздрав.

  Одговори
 • plavistudio

  JA SAM OD NOVAKOVICA IZ CRNE GORE , IZ PLEMENA KUCA KOJI SU SE DOSELILI U OKOLINU IVANJICE A MOJ PREDAK MILAN JE DOSAO NA MIRAZ U SELO OPLANICI KOD KRALJEVA , SLAVIMO SLAVU DJURDJEVDAN I DJURDJIC ALI LICNO MISLIM DA SMO TU SLAVU NASLEDILI OD PORODICE SPALOVIC CIJE JE IMANJE , AKO NEKO ZNA OD IVANJICKIH NOVAKOVICA NESTO O DOSELJAVANJU IZ CRNE GORE NEKA MI JAVI . U TA STARA VREMENA SU SE MENJALA PREZIMENA PO OCU ILI ZBOG KRVNE OSVETE , ZNAM NEKU PRICU DA SMO IMALA NEKOG JUNAKA IZ PROSLOSTI MOZDA SMO PO NJEGOVOM IMENU NOVAK IZ KUCA DOBILI TO PREZIME .

  Одговори
 • dragica

  Molim za informaciju o Novakovićima koji slave Sv. Stefana. Moj pradjed je iz Srpca, a znam još da ima Novakovića koji slave istu slavu u Šipovu. Pozdrav

  Одговори
  • Nebojsa

   У околини Гержова је забележен велики број породица које славе Св. Стефана. Пореклом су из Старе Србије и учествовали су, као мартолози, у освајању Јајца са Турцима, још у 16. веку. О овоме је било речи већ на теми „Истражимо корене заједно“.

   Новаковићи се не помињу као једно од презимена из те групе родова. Међутим, занимљив податак постоји у књизи „Сарајевска околина“. Тамо се за једне Новаковиће каже да су пореклом из Старог Влаха и да су једни дошли у Сарајево, а други се одселили у Крајину, код Медне и Пецке. Можда су баш ти Новаковићи Ваши преци.

   Одговори
 • Simeon

  Moji Novakovići su sa Vlašiča, okolina Kneževa (Skender Vakuf), selo Imljani u blizini reke Ugar, BiH, a Krsna Slava mi je Sveti Simeon Bogoprimac (16.Februar), mada su neki slavili i Svetog Stevana (9. Januar). Pošto ih je bilo mnogo podelili su se tako da se svi izređaju između ova dva datuma, kako bi mogao svako kod svakoga doći. Upravo razmišljam na tu temu da odem prve prilike u crkvu u Imljane i pokupim podatke od sveštenika,…, jer tamo sada više nikoga nema,…, sve je opustelo,…,!? Mi smo se svi mnogo raseljavali i priče su vrlo složene,…, ali na našu žalost nismo izvukli nikakve pouke,…,!? To smo mi,…,!? Veliki pozdrav svim Novakovićima, ma gde bili !!!

  Одговори
 • Simeon

  ISPRAVKA – Moji Novakovići su sa Vlašića, okolina Kneževa (Skender Vakuf), selo Imljani u blizini reke Ugar, BiH, a Krsna Slava mi je Sveti Simeon Bogoprimac (16.Februar), mada su neki slavili i Svetog Stevana (9. Januar). Pošto ih je bilo mnogo podelili su se tako da se svi izređaju između ova dva datuma, kako bi mogao svako kod svakoga doći. Upravo razmišljam na tu temu da odem prve prilike u crkvu u Imljane i pokupim podatke od sveštenika,…, jer tamo sada više nikoga nema,…, sve je opustelo,…,!? Mi smo se svi mnogo raseljavali i priče su vrlo složene,…, ali na našu žalost nismo izvukli nikakve pouke,…,!? To smo mi,…,!? Veliki pozdrav svim Novakovićima, ma gde bili !!!

  Одговори
  • Vesna Novaković

   Meni je otac pričao da su naši Novakovići došli negdje iz Hercegovine. Selila su se tri brata. Jedan je ostao u Imljanima, a dva su se naselila u Prnjavor. Slavimo Đurđevdan.

   Одговори
  • Saša

   Gospodine Novakoviću, moje poreklo je takođe sa Vlašića. Od familije Perlić. Iz sela Šišava. Slavimo Sv. Stevana 9. Januara. Vidim da ste imali nameru da odete u crkvu u imljane, da istražite svoje poreklo. Pa me zanima dali ste dobili neke podatke i kakva su vaša iskustva. Pošto i ja planiram iz Beograda da idem sa istom namerom. Unapred hvala na odgovoru

   Одговори
 • Никола Новаковић

  Molim da mi, ukoliko neko ima informacije, identifikujem odakle su Novakovići doselili u selo Krnule kod (Vladimiraca) Šapca. Naime u selu je bilo više kuća Novakovića i svi su slavili Sv.Trifuna. Moj pradeda se iz Krnula posle „udao“ u selo Krivaja na Ceru i preneo slavu sa sobom. Zanimljivo je da ne mogu da nađem ni jednu porodicu Novaković koja slavi Sv.Trifuna. Zahvaljujem unapred. Veliki pozdrav

  Одговори
 • Небојша

  Село Крнуле : Новаковићи (10 кућа Тривуњдан. 4 куће у Ђинића мали, 6 кућа у Средњем Брду. Од старине овде.

  Никола, као што видимо, Ваши Новаковићи се сматрају староседеоцима у том крају.

  Владислав С. Радовановић, Шабачка Посавина и Поцерина, 1994. г.

  Одговори
 • Никола Новаковић

  Hvala na odgovoru. Ipak, ne znam od kada se pominju Novakovići u Krnulama. Moj otac se seća priča da su doselili negde iz Bosne. Mene najviše intrigira to što ne mogu da nađem ni jednu porodicu Novakovića koja slavi Sv.Trifuna sem Novakovića iz Krnula. Pozdravljam Vas

  Одговори
 • Сина

  Моји су поријеклом из Крњеуше општина Босански Петровац.Славимо Св.Никола сада смо расути на све стране доста нас има у Бањалуци.Поздрав свима

  Одговори
  • Jelena Novakovic

   Da li znaš odakle su se tvoji Novakovići doselili u Krnjeušu? Moj predak Vasilije se 1815. godine iz Biočića (okolina Drniša) doselio u Vrtoče, nakon čega su njegovi sinovi jedno vrijeme živjeli u Janjilama, pa se sele u Kolunić gdje su i danas kuće Novkovića. Slavimo Svetog Nikolu.

   Одговори
  • Slobodan Novakovic

   E pa i moji su iz Krnjeuse i slavimo Sv.Nikolu……mozda smo i rodjaci…..pozzz

   Одговори
   • Branka Novakovic

    Moj otac je 1937. godine rodjen u selu Risovac, Krnjeusa, opstina Bosanski Petrovac. Od oca Milana Novajkovica i majke Soke rodjene Nikolic. Slavimo Sv Nikolu

    Одговори
    • Небојша

     Поздрав Бранка,

     Новаковићи у околину Бос. Петровца долазе највероватније из Лике. Неки аутори верују ипак из Далмације.

     Да ли је неко од мушких чланова породице заинтересован за днк анализу? Тако се данас поуздано долази до даљег порекла неке породице.

     Новаковићи из Лике и Босанске Крајине су већ одрадили днк анализу, па би могли да упоредимо резултате.

     Одговори
 • Novakovic Nikola

  Ja sam Novakovic, iz Uzica… Moj pradjed je iz sela Radovci, koje se nalazi u neposrednoj blizini Uzica. Krsna slava nam je Đurđevdan.
  Koliko sam ja upoznat sa poreklom, znam da su Novakovići i Mijuškovići bili jedna porodica, pa su se onda podelili prilikom bekstva od Turaka. Ima Novakovića i iz GOstilja, okolina Zlatibora ali nismo u rodbinskim vezama

  Одговори
 • гордана

  ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА НОВАКОВИЋ

  Старо им је презиме Матељевић.
  Послије Косовске битке (1389) три брата: Ђуро, Станиша и Новак
  побјегну из Ниша, пошто су убили турског великодостојника и
  настане се у Дробњацима. Од Новака прозову се Новаковићи, од
  Станише, Станишићи, а од њих неки су прозвани Зечеви, и од Ђуре,
  Ђурашевићи. Потомци њихови прихватише старо презиме.

  Народно предање казује, да у у XV вијеку живјела два брата Јанко
  и Новак Матељевић, познати јунаци и хајдучке харамбаше. Водили су
  своје чете по свој Херцеговини и Босни убијајући све што је турско.
  Многе паше и аге нијесу успјеле да их намаме у ступицу, па да их
  убију. Успјело је једино њиховом ујаку Милошу Лашићу, који је за
  добру награду повео стотину Турака у Дробњак и на превару убио
  обојицу.
  Иза Новака остану му синови: Ђоко, од две године и Симеон. Због
  страха од Турака Ђоко и Симеон поново узму презиме Новаковић.
  Симеонови потомци пређоше у Босну, па у Млетачку републику, а одатле
  у Лику, на Зрмању. Ту су постали старинци.
  Једна грана Новаковића исели се из Лике 1878. године и населише се
  по свој Босанској Крајини

  МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ КАЛЕНДАР (за сваку годину),
  Нови Сад, 1997. године

  Одговори
 • Небојша

  У овом кратком тексту је описано порекло три несродне групе Новаковића.

  Наиме, они немају везе једни са другима, а сад ћу и „детаљно“ да опишем миграциони пут и порекло сваке од њих.

  Прво, ти Новаковићи пореклом из Ниша и данас живе у Мишићима (Спич), у црногорском приморју. Дуго су ту и једна су од најбројних породица из тог краја. Славе Св. Стефана Дечанског (Св. Мрату).

  Други који се помињу у овом тексту, Новаковићи из Дробњака, пореклом јесу од Матељевића. Још раније су се презивали Балотић. Огранак су рода Косорића, који су Дробњаке стигли из Бањана.

  Родоначелник ових Новаковића јесте Новак Матељевић, хајдук..али они не могу имати везе са другим наведеним Новаковићима, зато што је њихово презиме настало крајем 18. века, а ови Новаковићи у Мишићима, Лици и Бос. Крајини су тамо много пре тог периода. Ових Новаковића има пуно у околини Пљеваља, ту су дошли од „преко Таре“. Славе Ђурђевдан, преслављају Никољдан.

  Трећи Новаковићи који се овде помињу, јесу Новаковићи од Родића. Они су из Лике, после окупације прешли у Босанску Крајину. Славе сви Аранђеловдан. Пре Лике су живели у Далмацији и Босни, а још пре тога у Херцеговини. Најдаље порекло им сеже до Старе Србије..Та сеоба из Херцеговине на запад, десила се у 16. веку, тако да то опет искључује било какву повезаност са осталим Новаковићима из текста.

  Као што видимо, реч је о несродним породицама Новаковић. Аутор текста јесте упућен у порекло неких Новаковића, али је неопрезно спојио све „гране“ у једну.

  Одговори
 • milan

  ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА НОВАКОВИЋ

  САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, красна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

  1.- НОВАКОВИЋ, Јовањдан, АБРАМОВИЋ
  ……………………………..
  2.- НОВАКОВИЋ, Ђурђевдан, БАЛОТИЋ
  …………………………….
  3.- НОВАКОВИЋ, Ђурђевдан, МАТЕЉЕВИЋ
  ………………………………
  4.- НОВАКОВИЋ, Аранђеловдан, ПРЕДОЈЕВИЋ и
  ………………………………….
  5.- НОВАКОВИЋ, Аранђеловдан, РОДИЋ
  ……………………………..

  МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
  Нови Сад, књига у рукопису

  Одговори
 • Небојша

  Постоји ли неки сличан податак о Новаковићима (Никољдан)?

  Одговори
 • milan

  ПРЕЗИМЕНА КОЈА СУ ИЗВЕДЕНА ИЗ ПРЕЗИМЕНА НОВАКОВИЋ

  САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

  1.- БАКИЋ, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  ……………………………..
  2.- ВУКАДИНОВИЋ, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  …………………………………..
  3.- ВУКЕЛИЋ, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  ……………………………….
  4.- ДАМЈАНОВИЋ, Петковдан, НОВАКОВИЋ
  ……………………………….
  5.- ЖУПЉАНИН, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  ………………………………..
  6.- ЈЕЛИЋ, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  ……………………………..
  7.- ЈЕРЕМИЋ, Јовањдан, НОВАКОВИЋ
  ……………………………
  8.- ЛИСИЦА, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  ………………………………
  9.- МАЖИЋ, Ђурђевдан, НОВАКОВИЋ
  …………………………..
  10.- МИЛАНОВИЋ, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  ………………………………….
  11.- НАПИЈАЛО, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  …………………………………
  12.- САЛАПУРА, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  …………………………………
  13.- СТАНАРЕВИЋ, Никољдан, НОВАКОВИЋ и
  ………………………………….
  14.- СУКЊЕВИЋ, Аранђеловдан, НОВАКОВИЋ
  …………………………………

  МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена),
  Нови Сад, књига у рукопису

  Одговори
 • Небојша

  Одакле су ови Станаревићи (Никољдан), ако се зна? Хвала…

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Милане, има ли и Богдановића Срђевданаца.
  Велико хвала за ово што си нам до сада поклонио.
  Поздрав из Поткозарја.

  Одговори
 • Мирослав Субашић

  Помаже Бог! Велики поздрав свима!
  Молио бих за једно разјашњење. Моји Субашићи су из Гламочког краја, углавном село Прибеља. Према породичном предању (и надгробним споменицима) дошли смо из старе Херцеговине, где је наше презиме било Новаковић. У Прибељу смо добегли у другој половини 18. века. Оно што је занимљиво јесте да као „завјетну славу“ славимо и Аранђеловдан. Унапред сам захвалан за сваку помоћ о мом пореклу.

  Одговори
 • Никола Новаковић

  Nebojša. molim Vas da date širi komentar ako je moguće na moje pitanje o Novakovićima iz Krnula. Naime, kako sam i ranije pisao jedino Novakovići iz Krnula (6+4 kuće) slave Sv.Trifuna. Vi ste me uputili na knjigu i zaključili da su tu od starina (u Krnulama) ali nije mi jasno šta to znači ? Hvala unapred

  Одговори
 • Небојша

  Никола, то значи да нема података о њиховом пореклу и сматра се да су староседеоци у том месту.

  Одговори
 • milan

  ПОРЕКЛО ПРЕЗИМЕНА БОГДАНОВИЋ

  САДАШЊЕ ПРЕЗИМЕ, крсна слава, СТАРО ПРЕЗИМЕ

  1.- БОГДАН, Срђевдан, БОГДАНОВИЋ
  ……………………………
  2.- БОГДАНОВИЋ, Срђевдан, ГРБЉАНОВИЋ
  ……………………………….

  МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ, ЛИЧКИ БИЉЕЗИ (садашња и стара презимена)
  Нови Сад, књига у рукопису

  Нови Сад, књига у рукопису

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Ево Милане, поред Богдановића, ево и овдје се пуно Вама захваљујем.
  Да само знате коју драдост сте ми даровали.
  Велико Вам хвала.

  Одговори
 • milan

  За НЕБОЈШУ НОВАКОВИЋА

  Класификацијом личких презимена, презиме Новаковић, по свом настанку спада
  у групу презимена која су настала од мушког имена Новак.

  Није било села на подручју: Лике, Босне, Херцеговине, Црне Горе, те Старе
  Србије, а да у њима није постајало бар једно име Новак.

  Иако су Новаковићи, који имају исту крсну славу, сматрали се, да су истог
  плетива, то није тачно. Све зависи где су се затекли. По крсној слави се
  не може доказати, бар Ти добро знаш. Многи наши преци, услед разноразних
  збивања, да би сачували живу главу на раменима, били су присиљени да мењају
  и крсну салву, да би обстајали и сачували своје најмилије. Неки су, кад је
  прошло „невреме“ враћали стару крсну славу.

  Одмах да Ти кажем, да припадаш племену Родића и да Ти је стара слава
  Аранђеловдан.

  Пре Омер-паше Латаса, са Велике Попине (Зрмања, Грачац), иселило се пет
  кућа Новаковића. Славили су Аранђеловдан, а сада Никољдан. Зашто су променили
  крсну славу није ми познато. Постоји вероватноћа, да су убили турског велико-
  достојника, па су сви Новаковићи, који су били род рођени, морали да бјеже,
  плашећи се освете у Босанску крајину. Зашто су због тога мењали крсну славу.
  Врло једноставно, Турци су били добро организовани, а њихове уходе су тачно
  знале, да ће они Новаковићи (у овом случају су то Новаковићи), који су згре-
  шили и побегли, да ће отићи својим рођацима исте крсне славе. Зато су наши
  преци често мењали крсне славе.

  Још једна интересантна мала сеоба Новаковића из Лике била је око 1800. године.
  Тада је једна грана Новаковића (Никољдан) дошла у Колунић у Бјелајском пољу,
  док је друга отишла у Биочић (Далмација). Касније се ови Новаковићи из Био-
  чића преселе у Колунић, где су им већ живели њихови рођаци. Разлог за овај
  излазак Новаковића из Лике није ми познат.
  Можда је била суша, неродица, или, пак је био у питању висок наталитет, те их
  је приморао да мењају средину, да оду у крајеве који су имали богату испашу
  за њихово благо.
  Новаковићи из Лике (са Велике Попине, Зрмања, Грачац) највише насељавају:
  босанско-крупски, бихаћки и цазински срез, те њихова села: Велики Радић,
  Велику Рујишку, Глиницу, Доње Петровиће и Хашане. Можда сам неко село нехотице
  изоставио, али то је то.

  У Новом Саду, 7521. (2013) године МИЛАН ДИВЈАК ЛИЧКИ

  Одговори
 • Небојша

  Пуно Вам хвала господине Дивјак! Дуго сам истраживао и такође сам наилазио на сличне трагове. Никако нисам могао да „испратим“ те Новаковиће Никољштаке. Сасвим је логично да су у једном тренутку променили славу и да су пореклом из Лике, сада сте ми и Ви то потврдили. (да напоменем само да Милан Карановић сматра да су у питању несродне гране Новаковића)

  Занима ме и порекло Дукића, такође су из околине Грачаца, а славе Стефањдан. Дуго сам истраживао и то презиме и постоји шанса да су сродни Дукићима који су у Далмацију стигли у 17. веку из Босне, а славе Ђурђевдан и Стефањдан. О томе можемо на страници „Порекло презимена Дукић“.

  Одговори
 • Небојша

  Знам за податак о Новаковићима из Дренове Главице (Бос. Крупа) да су са Попине и да су славили Аранђеловдан. (Милан Карановић)
  Али не знам да ли се то може тврдити и за остале Новаковиће Никољштаке у околини, зато што аутор наводи да су из Бјелајског Поља пореклом. Пре тога вероватно из Далмације, где је било пуно Новаковића Никољштака? Зато сам дуго и покушавао да повежем миграциони пут Херцеговина – Далмација – Бјелајско Поље – околина Крупе, Новог, итд…

  Одговори
 • živko dukić

  Ja se prezivam Dukić iz Kneževa-Skender Vakuf. Moji žive u sel Bokani ali po priči mojih đedova vodim poreklo iz sela Bastaji. Po priči moje majke, moje poreklo vodi iz sela zvano Postolje, opština Kotor Varoš, a slavim Đurđev dan. Ovim putem hoću da se obratim svima onima koji nešto znaju o poreklu Dukića da ostave svoj komentar na forumu. POZDRAV

  Одговори
 • Небојша

  Живко, на страници „Порекло презимена Дукић“ је опширно писано о овим Дукићима.

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Шта је Петар Ашкраба Загорски написао о Новаковићима у својој књизи СРБИЈА (ИЛИ ЗАГОРЈЕ,СТАРА СРБСКА ПРЕЗИМЕНА. СЕОБЕ…)

  По родоначелнику (Васојевића) Васоју (просељенику кроз Лијеву Ријеку), у Васојевићима су једнога рода Мијомановићи, Рајевићи и Новаковићи.
  Мислим да је Васоје водио Миомановиће (или се и сам презивао Миомановић) и Рајевиће из Загорја под тим презименима (Рајевићи су могли имати облике Расјевића, Раић, Рајић и слично), а за Новаковиће не могу упратити када им настаје презиме тј. прије или послије доласка,а не да су то сватри сина Васојева, те на крају, Новак може бити син Васијев, али не најстарији. У Васојевићима мисле да је Васо имао три сина: Васа, Новака и Миомана… страна 137

  …Новак Мандић Студо…помиње у Дечанским хрисовуљама, Новаковић 1386-е године… страна 142

  (У Соколској нахији досељеници из Херцеговине, за које веле да су из околине Гацка, су: Ђурђевићи, Станојевићи, Галине или Јовановићи, Новаковићи, Васићи и други). стр.193

  Једни Ковачевићи уз Гацкасе каже, одселили су у Боку крајем 17-ог вијека,а у доба покрета и сеоба једна грана Ковачевића из Гацка одселила је у Љубовиђу (Соколска нахија), у тој су нахији породице Галина ли Јовановићи, Новаковићи, Ђурђевићи,Станојевићи и Васићи чији сви су преци из Гацка. Стр. 194-195

  Радосав Дапковић и Радашин Остојић оба из Цернице, обавезују се 1432-е године 5-ог марта, на исплату дуга за мјесец дана, а јемац за њих је Радоје Новаковић. Стр. 328

  Такође, најстарији поријеклом са Загорја су преко Хумине дошли на Мајевицу Шакотићи (крсна слава Лазаревдан) у Тобуту, Веселиновцу, Вукосавцима, Лопарама и даље. Једни су Шакотићи, чији је предак дошао на женинство (или како они кажу „дошо у кућу“) узели славу Јовањдан. Једни Шакотићи су добили презиме Новаковићи и они су на Вукосавцима. Стр. 475

  Једни Паштровићи станише се у Италији, једни Книну, а једни у Срему, те неки у Русију. Од Паштровића су настали једни Алексићи и једни Новаковићи, као и бројни други. Паштровићи су и данас племе у Боки. Стр.657

  …Један од Пурковића вели: „Ми смо Херцеговци, али тамо негдје ближе Сарајева“. Такође, вели: „…исти су нам Новаковићи у Тупанарима и они славе Светог Јована“. Утврдио сам да су ови Пурковићи дошли преко Романије у Тупаране и изгледа тек овдје узели славу Светог Јована… стр 698

  Толико о Новаковићима, написао је Ашкраба у овој својој књизи, издата 2008 године.

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  Презиме Новаковић које се спомиње у време прве владе кнеза Милоша (1815-1839)

  „Априлија 28 п.м. (1834) Господин Епископ Доситеј Новаковић дошао је из Зајечара у Неготин, а 30 п.м. освештао је у Мијаиловцу мјесто за цркву, и темељ поставио…“ стр.164

  Павле Новаковић, механџија, из Зајечара, платио је полугодишњу аренду од 30 гроша, од Митрова 1838 до Ђурђевадна 1839 године… стр 444

  10 октобра 1836, бр 1263, пише Исправнчество Окружја Крушевачког Совету:- „У парници Видојевића и Новаковића из села Церја, Среза Јошаничког у Окружју Крушевачком,…“ стр 483
  „У реченом селу Церју живеле су од старина само речене две фамилије Видојевића и Новаковића. Од Видојевића се дакле пре 70 година неколико кућа из Церја одселе, само остану двије куће Видојевића… Но Ахмет Турчин, бивши овог села господар, видећи упраздњену баштину дода нешто од исте Новаковићима, које је пусто до пре 20 биле пусте…(Држ. Савет 1838) стр 484

  3.Григорије Новаковић професор старије граматике, 38 година, родом из Новог Сада Бачке Вармеђе у Мађарској, ожењен, гимназију и богословију свршио у Карловцу…у Крагујевцу 19 јулија 1836 год. … стр.516
  7.Аарон Новаковић учитељ Среске школе у Смољинцу, Среза Рамског, Окружја Пожаревачког. стар 25 година, родом из Калуђеровца Друге Баналне Регименте у Цесарији, прве годне учитељовања, ожењен…20 Јулија 1836 год… стр 518

  2 децембра 1836,… у вароши Гургусевцу… у служби находећих чиновника, то јест, секретара исправичества овдашњег Стевана Новаковића… стр 536

  Риста Новаковић, пре био поданик из Штрбаца,ожењен, једно дете, овдје се бави наднчењем, у Србију доселио од Ђурђевдана 1835, има кућу, нема земљу, обитава у селу Доброселици у Срезу Рујанском 1837 године…стр 546-547
  Јефта Новаковић, пре био поданик из Бистрице, ожењен, троје деце,, ради дунђерлук, у Србији се налази од Ђурђевдана 1834, има кућу, нема земљу, обитава у селу Дренови, Срез Рујански за 1837 годину… стр 548-549.

  ИЗВОР: књига „НАСЕЉАВАЊЕ СРБИЈЕ“ – Архивска грађа ЗА НАСЕЉА У СРБИЈИ у време прве владе кнеза Милоша (1815-1839), скупио и уредио Тих.П. ЂОРЂЕВИЋ

  Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  НОВАКОВИЋ

  -Врело, друга половина 18. века, Врагочаница у Подгорини, Стевањдан, уз Чолиће.
  -Кртинска, друга половина 18. века, Тетово, Ђурђевдан, повећа задруга.
  -Трстеница, друга половина 18. века, Грачаница у Азбуковици, Јовањдан.
  -Чучуге, друга половина 18. века, Царина у Азбуковици, Ђурђевдан.
  -Бргуле, после 1827. године, Дегурић у Колубари, Јовањдан.
  -Брезовица, после 1827. године, Трлић у области, Никољдан, доводци.
  -Коцељева, после 1827. године, Бањани код Ваљева, Ђурђевдан, занатлије.
  -Непричава, после 1827. године, Атеница код Чачка, Никољдан.
  -Стубленица, после 1827. године, Пријездићи у Колубари, Никољдан.
  -Трњаци-1, после 1827. године, Босански Нови, Никољдан.
  -Трњаци-2, после 1827. године, Приједор, Аранђеловдан.
  -Црниљево, после 1827. године, Бела Црква у Рађевини, Алимпијевдан.

  Одговори
 • stevan novakovic

  Novakovici iz Valjeva i sela Susice poticu iz sela Budisavci kraj Peci , a u Valjevo su dosli 1775. godine.
  Petorca brace Novakovica su dosla, tri su ostala u gracu kraj Valjeva, a dva u selu Susici kraj Valjeva.
  Slave Djurdjevdan.

  Одговори
 • Zare

  Odakle vode poreklo Novakovići iz okoline Leskovca tj sela Drćevac krsna slava sv.nikola a negde sa severa crne gore doselio se Dimitrije Novakovic.

  Одговори
 • Милорад Богдановић

  За српске породице НОВАКОВИЋ и Будисављевић утврђено је да су прије турског освајања Лике живјеле у гацкој долини…(Племе Будисављевића у Горњој крајини, од Леке, Нови Сад, 1890)
  Препис из књиге СРЦИ РИМОКАТОЛИЦИ ТАКОЗВАНИ ХРВАТИ, аутор др Никола Жутић, стр. 25

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Новаковић, по местима живљења у Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Новаковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бабина Лука
  -Балиновићи
  -Ба (Бах)
  -Белић
  -Белошевац
  -Берковић
  -Бујачић
  -Градац
  -Грабовица
  -Гуњица
  -Дучић
  -Јајчић
  -Горњи Лајковац
  -Мионица
  -Осечина
  -Сушица
  -Табановић
  -Толић
  -Црниљево

  Одговори
 • Милодан

  Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Новаковић.
  Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Новаковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Цветовац
  -Барзиловица
  -Вреоци
  -Дрен
  -Јунковац
  -Лесковац
  -Петка
  -Пркосава
  -Шопић
  -Прогореоци-изумрли

  Одговори
 • Novakovic Dragoljuba Milos

  Pozdrav Novakovici,
  neka Vam je srecna slava Sv. Arh.Mihailo
  moji Novakovici su iz V. Popine u Lici, dosli na Kosovo 1925, mesto donji Svracak, opstina Vucitrn juzno od Kosovske Mitrovice, naselio ih kralj. Ostalo samo groblje sada poruseno.
  A sada u Belgrade. Ne svidja mi se. Jos se trazimo.

  Одговори
  • Небојша

   Милоше, да ли сте размишљали о генетском тестирању? Новаковићи из В. Попине су велика фамилија. Било их је у Лици, Далмацији и Босанској Крајини, а као што видимо колонизовани су и на Косово. Знам да их има пуно и у Банату, али и по Шумадији. Сви досељени из Лике, још тачније из Велике Попине.

   Одговори
  • Станко

   Поздрав Милоше. Обзиром да су и моји Новаковићи из Сврачка и да славе Да ли можемо да контактирамо Аранђеловдан, да ли можемо да контактирамо? [email protected]

   Одговори
 • Željko

  Ja sam Šarančić iz Crne Gore i stari su mi davno rekli da smo od Novakovića iz Šaranaca. I danas u okolini Durmitora postoji mjesto koje se zove Novakovići iako tu nema nijedna kuca Novakovića, koliko mi je poznato. Da li su to ovi Novakovići iz Bukovice, tj. da li se u ovom inicijalnom tekstu misli na Bukovicu kod Durmitora?

  Одговори
  • Novak

   Novakovici iz Drobnjaka nijesu zivjeli u Novakovicima, opstina Zabljak, kod Ribljeg jezera. U Novakovicima je najcesce prezime Zugic.

   Nema pisanih tragova da su ikada u selu Novakovici i zivjeli Novakovici.

   Neistinit je podatak da Novakovici u Vaskovu vode porijeklo iz Drobnjaka i slave Djurdjevdan. Novakovici u Vaskovu su ista grana sa Novakovicima iz Polja Mojkovackih (Kolasinskih), Ravne Rijeke, Rasove, Tomaseva. Slave oduvijek Nikoljdan.

   Одговори
 • Nikola

  Ja sam isto Novakovic iz Banatskog Kraradjordjeva i slavim slavu Sveti Arandjel.Pozdrav za sve Novakovice

  Одговори
 • Branko Novakovic

  Pozdrav!
  Ja sam Branko Novakovic moji potiču iz Bosanskih Osredaka. Moji su živjeli na planini Vučijak granica Bosanski-Lički Osredci.

  Одговори
  • Небојша

   Бранко, Ваши Новаковићи су у овај крај (Босански Осредци, Дрвар) стили из Лике, још тачније из Велике Попине. Огранак су Родића.

   Требало би да славите Св. Арханђела?

   Иначе, Родићи из околине Дрвара су тестирали свој ДНК и испоставило се да припадају хаплогрупи И2а. Ова хаплогрупа је најчешћа у Срба. Занимљиво да у истом месту има и Кљајића који су такође И2а. Родићи и Кљајићи су веома блиски судећи по генетици (сличан хаплотип).

   http://www.poreklo.rs/2012/05/02/kljaji%C4%87i-vranje%C5%A1evi%C4%87i-pokrajci-genetska-veza/

   Одговори
 • administrator

  Аутор : ivan
  Коментар:
  dragi novakovici ja sam se vec oglasavao ranije sa nekim znanjem o poreklu da mi je predak milan dosao iz okoline ivanjice orlja glava saznao sam tacnije i da mi je poreklo iz crne gore , orlja glava je bliza studenici nego ivanjici ali verovatno da su neki novakovici i tamo zavrsili jer moj cukun deda se posecivao sa njima 1920 i neke i jedini trag o tome sacuvala mi je baka inace unuka od mog cukun dede po cerci a moj deda i pradeda o tome nisu pricali tako da ja sad neznam . ta moja baka je meni ispricala pricu od njene majke gde je nase poreklo novakovica iz okoline podgorice tacnije kod bioca i pominjala je pleme kuci , ja sam obisao ta mesta i saznao sam da u plemenu piperi postoji selo gornje mrke gde je svaka kuca novakovic, u kucima nema novakovica , da li neko zna da mi isprica o tim novakovicima nesto jer ja sam definitivno od njih mi slavimo djurdjevdan i djuedjic ali niko nepominje da su slave prihvatane ako dodjes na novu zemlju gde se slavila ta slava i tako su se slave dobijale takodje . zna li neko nesto o novakovicima iz sela gornje mrke kod bioca blizu podgorice ?

  Одговори
 • Andjela

  Šta je sa Novakovićima koji žive u Lješanskoj Nahiji, u Gornjim Kokotima, slave sv. Nikolu?

  Одговори
  • Небојша

   Ови Новаковићи су огранак братства Кукавчевића. Старије презиме гласило је Поповић, а пореклом су од Велестова (Катунска Нахија).

   Легенда ове Поповиће из Велестова повезује са Вуком Мићуновићем. Поповиће су из Велестова протерали Турци. Преживео је само један Поповић којег прозваше „црним кукавцем“. Од њега (Милоша Поповића) води порекло братство Кукавчевића.

   Деле се на Лаковиће, Пејовиће, Новаковиће и Стојановиће. У Зети их је било у Горњим Кокотима и Лекићима. Сви славе Св. Николу.

   Да ли је неко од ових Новаковића расположен за генетско тестирање ради откривања даљег порекла?

   Одговори
 • Andjela

  Ja jesam. Ja sam od tih Novakovića…. Moji su sa Gornjih Kokota…

  Одговори
  • Небојша

   Потребно је да се тестира неко од мушких потомака Новаковића са Г. Кокота (деда, отац, стриц, брат…).

   Одговори
 • Andjela

  ja bih da nekako dođem do njihovog porodičnog stabla, možete li nekako da me uputite, odakle da počnem, da li možda postoji u ovoj bazi?

  Одговори
  • Небојша

   Милош (Поповић?) је дошао из Велестова и мисли се да је славио Св. Арханђела као и остали Озринићи.

   Сматра се да је Милош дошао у Кокоте на имање Радовића (староседеоци). Милош ту узме славу Радовића – Св. Николу, која је данас крсна слава свих Кукавчевића.

   Он је имао шест синова: Пеја, Новака, Лака, Стојана, Јована и Шћепана.

   Од Новака, су Новаковићи, од Лака Лаковићи, од Стојана Стојановићи и од Пеја Пејановићи. Према неким причама Јован и Шћепан су се одселили у Скадар.

   Комлетан родослов ових породица налази се у књизи Милорада В. Пејовића – “Родослов братства Кукавчевића“, Подгорица 2000.

   Генетским тестирањем би свакако добили много више. Поред прапорекла ових Новаковића, сазнали би и које су им породице из региона сродне и где је заправо матица Новаковића-Кукавчевића из Горњих Кокота.

   Одговори
  • Tatjana Novakovic Markovic

   Draga Andjela,
   moje poreklo je sa G.Kokota od Novakovica.Tata zivi u Podgorici, Nenad Novakovic, deda mi se zvao Marko.Imam jako interesantan rodoslov sa crnogorske strane.Mama mi je Sumadinka i ja zivim u Srbiji.Sto sam starija, sve me vise interesuju koreni sa obe strane.Deda Marko je imao tri brata:Petra,Nikolu i Simona/nisam sigurna.Na Kokote rado odem jer sam rano detinjstvo tu provela.

   Одговори
   • Tatjana Markovic

    Draga Andjela,

    cetvrti djed je bio Sava, a ne Simon.Tata mi je pomogao,
    pozdrav,

    Одговори
   • Ivan

    Postovana Tatjana, do kojeg vremena doseze Vas rodoslov.

    Zovem se Ivan Novakovic i rodom sam sa sjevera Crne Gore, oduvijek slavimo Nikoljdan. Davno porijeklo nam jeste iz okoline Ljesanske nahije.
    Nasi bratstvenici su zivjeli u Poljima kod Mojkovca, Rasovi kod Zabljaka, Tomasevu i Ravnoj Rijeci kod Bijelog Polja.

    Htio bih provjeriti da li postoji zajednicko porijeklo ove dvije grupe Novakovica.

    Одговори
 • Andjela

  Hvala, nadam se da će se testiranje obaviti, a za sad pozabaviću se knjigom…

  Srdačan pozdrav!

  Одговори
 • Bogoljub Novaković

  Moj čukundjed Todor je doselio iz Gerzova (Mrkonjić Grad) u Bočac (Banja Luka opština) i dan danas imamo rodbinu koja živi tamo. Slavimo Sv. Stefan 09.01. kao i ovi u Gerzovu. Pokušao sam nekoliko puta istražiti porijeklo Novakovića u Gerzovu ali nije bilo nikakvih rezultata. Iz kog mjesta su došli u Gerzovo i naravno u crkvenim knjigama porijeklo mog čukundjede ali bez ikakvih činjenica.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Богољубе

   Да ли су твоме чукунђеду или пранђеду у сродству Петар Новаковић 1878-1917, који је имао супругу Јованку и Петров брат Триво?

   Одговори
 • Bogoljub Novaković

  Milorade,
  problem je tome što niko ne zna, čak sam i sa sveštenikom razgovarao, od koga je Todor i sa kim je u srodstvu. Moj djed Simeun koji je živio 100 godina (1892-1992) mi je pričao da je Todora donijela majka u sepetu iz Gerzova koja se udala u Antoniće u Bočcu. Todor je bio njen i pokojnog joj muža u Gerzovu najmladji sin kojeg ona nije ostavila već povela u novu kuću u Bočcu. Kad je odrastao uzeo je zemlju i tako su nastali Novakovići u Bočcu.

  Одговори
  • Милорад Богдановић

   Покушај поново да поразговараш са свештеницима из Гезова и Бочца, јер, црква је имала обавезу од 1880 године, по одлуци окупатора, да води црквене књиге о крштеним и умрлим парохијанима.

   Такође, у Матичном уреду, било гдје у Републици Српској, можеш доћи до података о својим предцима до 1880 године.

   Новаковићи који славе Стевањдан, спомињу се у Шематизму митрополије дабробосанске за 1882 годину у парохијама:
   1.Герзово и Пецка
   2.Гламоч
   3.Ножичка и Печеноговци (Прњавор)
   4.Соколовићи- Вишеград
   5.Сочаница (Дервента)
   Иначе, овдје се твоји презимењаци спомињу као слављеници 10 различитих слава, махом описани овдје у претходним текстовима .

   Свако добро.

   Одговори
  • Небојша

   Ово је мој пост са почетка теме:

   “ У околини Гержова је забележен велики број породица које славе Св. Стефана. Пореклом су из Старе Србије и учествовали су као мартолози у освајању Јајца са Турцима, још у 16. веку. О овоме је било речи већ на теми „Истражимо корене заједно“.

   Новаковићи се не помињу као једно од презимена из те групе родова. Међутим, занимљив податак постоји у књизи „Сарајевска околина“.

   Наиме, тамо се за једне Новаковиће каже да су пореклом из Старог Влаха и да су једни дошли у Сарајево, а други се одселили у Крајину, код Медне и Пецке. Можда су баш ти Новаковићи Ваши преци. “

   У околини Гержова је јак култ Св. Стевана, међутим није сигурно да ли су сви стефањштаци из овог краја у сродству. ДНК анализа би дала одговор на ово питање.

   Ми већ имамо једне Миљевиће у Српском ДНК пројекту, који славе Св. Стевана а могу се везати за Герзово и ову причу. Они припадају хаплогрупи R1b.

   О Герзову и пореклу „стефањштака“:

   http://www.mrkonjic-grad.com/doc.asp?id=2918&tip=11

   Одговори
   • Bogoljub Novaković

    Pročitao sam ovaj dio iz knjige „Sarajevska okolina“ vezano za porijeklo Novakovića iz Starog Vlaha ali u tom istom nisam pronašao korijene Novakovića. Vrlo rado bih se uključio u jedan DNK projekat po ovom pitanju.

    Одговори
   • Зоран Новаковић

    Ја сам један од ових Новаковића из Сарајевског поља, наша слава је Св. Јован, такође, радо бих се укључио у један ДНК пројекат по овом питању.

    Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Новаковић по местима живљења. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Соколска нахија“.

  -Гуњаци
  -Пецка
  -Горња Ораховица
  -Доње Кошље
  -Костојевићи 1
  -Костојевићи 2
  -Јакаљ
  -Јеловик
  -Перућац
  -Заовине

  Одговори
 • Daniel Novaković

  Dragi Novakovići, pozdrav za sve. Moji Novakovići žive u Bijeljini u Republici Srpskoj. U Bijeljini ima mnogo Novakovića i više od 3-4 različite loze koje sam lično upoznao. Mislim na Novakoviće koji u Bijeljini žive još od prije 1990 godine. Lično za moju lozu postoje 2 teorije njihovog izvora i slavimo Sv. Mratu (preslužujemo Sv. Nikolu) i ima nas 30ak kuća.

  Prva glasi da je moj čukundeda Novak Novaković (imao sinove Tomu i Vasu. Tomo je moj pradeda, koga je partizan iz Zagona kod Bijeljine usmrtio u dvoristu zbog ucesca jednog od sinova u 2. SR na strani kralja) došao u selo oko 1880 godine iz smjera Mezgraje (okolina Majevice) i prije toga iz Crne gore, što bi značilo da je potomak crnogorskih Novakovića. Po dolazku u selo Zagone kod Bijeljine se oženio i preuzeo slavu Sv. Mrata kao slavu imanja. Ta prva teorija je bazirana na pričama mog dede i njegove brače, znaći potomci pradede Tome. Po ovoj teoriji smatram da su u rodbinskim vezama „moji“ Novakovići i Novakovići poznatog slovenačkog fudbalera Milivoja Novakovića. Njegovi predci su i danas u blizini Mezgraje i ostali su još kao jedina porodica Novakovića u svom kraju, jer su drugi u selu menjali prezime (mislim, da su sada Nikolići). Oni svi slave Sv. Nikolu.

  Druga je više iz pisanih izvora, jer postoji knjiga „Monografija sela Zagoni“ (selo u kome živi moja loza, danas se taj dio sela naziva Kovačići) koju je pisao Branko Matić sredinom 20og veka i postoji crkvena knjiga „Crkva u Zagonima“. U obe knjige se navodi, da je moj čukundeda Novak Novaković došao iz smjera Brčkog, gdje upoznao moju čukunbabu koja je ostala kao siroće i jedina preživjela od kuge (ili neznam več koje bolesti). U toj knjizi piše da se je prije dolazka u Zagone zadržao i u selu Pilica kod Bijeljine. Piše i da je bila njegova slava Sv. Nikola ali da je po dolazku u selo Zagoni preuzeo slavu imanja, tj. Sv. Mrata. Obe knjige su pisane po pričama potomaka pradede Vase.

  Svi Novakovići potomki Novaka sahranjivani su na selskom groblju u Kovačićima i tako imam i materialne dokaze o njima. Takodje imam i porodično drvo koje ide do Novaka. Zanimljivo mi je to, da niko u selu ili blizini sela ne slavi Sv. Mratu pa mi je po malo čudno, da je Novak tu slavu preuzeo kao slavu imanja. Po logici bi prije rekao da je tu slavu sa sobom donijeo a presluživao Nikoljdan kao slavu imanja, ali nebitno.

  Imali negdje neko podatak o Novaku ili bilo kakve informacije o Novakovim (mojim) predcima ili porijeklu? I izvinjavam se na gramatičkim greškama, jer nikada nisam učio srpski jezik u školi. Hvala.

  Одговори
 • Небојша

  Радмила Кајмаковић ове Новаковиће проналази у селу Велика Обарска (Бијељина). Досељени су управо из Загона, непознатог су порекла.

  Овај крај су масовно населили Херцеговци. Занимљиво да и у Херцеговини постоји место Загон (Невесиње).

  Одговори
 • Daniel Novaković

  Novakoviće iz Velike Obarske sam upoznao, jedan od njih je i penzionisani viši oficir Vojske Srbije, koji je dosta truda uložio u istrazi svojih predka ali nigdje nismo našli zajedničkih tačaka porodičnog drveta, jedino ako je postojao i brat od Novaka Novakovića.

  Одговори
 • Milos

  Koliko su meni pricali, moje poreklo je od Novakovica iz podnozja Durmitora. Jos uvek postoji istoimeno mesto. Slava Arandjelovdan. Da li je to tako, ko zna…al ako neko zna, slobodno nek pise..

  Pozdrav svim Novakovicima! 🙂

  Одговори
 • Jovana Novakovic

  Moj pradeda solunac Stojan Novakovic je bio u Americi,doselio se u Severnu Backu na Novo selo iznad naselja Feketic,vodimo poreklo od Novakovica iz Velike Popine i slavimo Sv.Arandjela.
  Pozdrav Svim Novakovicima!!!

  Одговори
 • максим

  Помаже Бог! Поздрављам све Новаковиће и од Бога желим свако добро. По неком сачуваном породичном предању моји су пореклом дошли из Цркне Горе, не знам одакле тачно. Неки мој предак је дошао у Војводину, населивши се негде око Фекетића, не знам тачно када. Из Вовјодине је мој чукун деда бежећи од неке освете стигао до Бугарске уочи Балканских ратова, али је после пет година отишао на Косово, где се моја породица задржала све до 1999.г. Крсна слава нам је Света Петка. Ако имате неке прецизније податке о Новаковићима који славе Свету Петку и који су прошли сличне сеобе, волео бих да о томе више сазнам. У напред захвалан.

  Одговори
  • Radovan

   I moje poreklo vodi iz Crne gore deda( Bozidar) se doselio u Vojvodinu sa kosova tj. DONJE DOBROVO ! koliko znam na kosovu su ostala dedina braca ,mislim njih dvoje!!! u vojvodini su raseljeni po raznim mestima . Beograd,Pancevo,Debeljača, Kikinda.Sečanj.Sakule. slavimo slavu ,,SVETA PETKA “ to je sve što znam !! pozzz

   Одговори
   • Максим

    Радоване, хвала на јављању и одговору. Волео бих, уколико сте расположени, да сазнам још неки детаљ из Вашег порекла, ово је моја адреса [email protected] , па се јавите ако желите. Хвала у напред

    Одговори
 • Dragan Novakovic

  Pozdrav svim Novakovicima
  Moj otac i ja smo rodjeni u Sanskom Mostu. Deda Je rodjen u selu Begluci opstina Srb – Lika , krčko brdo.Moj pradeda se zvao Pero i predpostavljam da je bio rodjen 1880 godine. Njegov otac se zvao Nikola i mislim da je rodjen negdje oko 1850 godine. Mi slavimo Sv. Aranđela. Molim vas ako ima neko imformaciju kako bih mogao dalje da nastavim potragu za korjenima. Hvala vam

  Одговори
  • Небојша

   Поздрав презимењаче, срећна слава!

   Ваши Новаковићи су део најјаче крајишке групе родова Родић – Стојисављевић.

   Иначе, у Крајини постоје две гране Новаковића које се издвајају по бројности. Једни славе Никољдан, други Аранђеловдан. Први су по свему судећи у Босанску Крајину дошли из Далмације, други из Лике.

   Новаковића Аранђеловштака има пуно у околини Дрвара, где су се и лички Родићи масовно исељавали. Баш у околини Дрвара постоји топоним Крчко Брдо, а многе породице су у овај крај дошле из Лике, тако да је веза са Родићима готово сигурна.

   Занимљиво да су многи дошли баш из Срба (Миљуши, Вејини, Трбулини).

   Родићи негују предање о пореклу из Херцеговине (најстарија постојбина јужна Македонија).

   У српском днк пројекту имамо тестиране Родиће (I2a DN) и Новаковиће Никољштаке (J2b1). Препоручујем днк анализу како би упоредили резултате.

   Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Новаковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

  -Добрача
  -Ердеч
  -Доње Јарушице
  -Мали Крчмар (Петковчани)
  -Мали Крчмар (Никољци)
  -Чумић
  -Радовање (Цигани-Роми)

  Одговори
 • olgica novakovic

  Postovani moj otac je rodjen u beogradu 1930 njegov otac djenadije je preminuo 1939 god imap je oko 45god ,po recima moga oca dosli su iz hercegovine nekom seobom preko kosova gde je se rodio njegov otac i naselili neko selo blizu tetova a kada je moj deda imao 2god otac ga je ostavio u bg kod rodjaka a on otisao u ameriku da radi to je sve od podataka sto je moj otac znao slavimo sv alimpiju ako neko ima nekakve informacije volela bih da mi pomogne hvala

  Одговори
 • Aleksandar Adzic

  Pozdrav ljudi ako ima neko ko moze da mi pomogne zeleo bih malo da istrazim svoje poreklo.Preci su mi iz gornje rzanice slavimo Arandjelovdan pradeda mi je bio Radoje Novakovic ziveo je u gornjoj rzanici i promenio je ime u Rade Adzic zbog nekih nerazresenih problema zeleo bih da ako nesto zna o tome o novakovicima iz gornje rzanice da mi javi ovde preko komentara znacilo bi mi puno hvala unapred

  Одговори
 • Раде Бракочевић

  Александре
  Новаковићи су братственичка група племена Васојевића, друге двије групе су Рајевићи и Мијомановићи. Аџићи су братство Новаковића. Новаковића у Горњој Ржаници нема. Горња Ржаница је између Машнице и Велике. Новаковића има у Доњој Ржаници ( неколико кућа), одмах до ( Папратнице, од доласка Васојевића село се зове Навотина) код Берана. Васојевићка и друга братства су дошла у Доњу Ржаницу. Тајне неразријешених проблема, ако их је било, Ви знате најбоље. Ступите у контакт са Новаковићима из Доње Ржанице. Колико ми је познато ови Новаковићи су уже Асановићи.
  Поздрав
  Раде

  Одговори
 • Aleksandar Adzic

  Hvala puno tek sada sam i ja uvideo gresku mislio sam na donju rzanicu 🙂

  Одговори
 • Aleksandar Adzic

  Ako znas jos neku informaciju o Novakovicima iz donje rzanice ili o Adzicima veoma bi mi pomoglo.Hvala unapred.

  Одговори
 • Раде Бракочевић

  Александре
  Погледајте књиге: Радослав Јагош Вешовић, Племе Васојевића…, Богдана Лалевића и Ивана Протића, Васојевићи у турској граници, родослове братстава братственичке групе Новаковића…, монографију села Слатина код Андријевице ( Радош Јелић и Милун Јелић )…, посебно Аџића. Аџићи су у Лијевој Ријеци – матици Васојевића. Богата је литература о васојевићким братствима… Посјетите сајтове о Васојевићима. Немој да ја, Шекуларац, одивић Васојевића, који живи у Војводини, улазим у све то. А богами, то не може да стане у један коментар.
  Доња Ржаница је била насељена стариначким родовима: Палаврте, Додрње, Бјелановићи, бројни родови племена Шекулар (како старошекуларског, тако и дробњачког поријекла) муслимани Рамусовићи.
  Доња Ржаница ослобођена од Турака 1912.године.
  Како се звао отац Радоја Новаковића ( алијас Рада Аџића)? Напиши нешто о неразријешеним проблемима ( може на мој мејл, који ћеш наћи на овом порталу).
  Земљаче, проучи то сам.
  Поздрав
  Раде

  Одговори
 • Vladimir

  Dobar dan svima.Ja sam Novaković poreklom iz zupskog Aleksandrovca,selo Laćisled.Mi slavimo Petrovdan

  Одговори
 • Vukosav

  Ja se zovem Vukosav Novakovic. Hteo bi saznati, ako neko zna, odakle vode poreklo Novakovici koji zive u Rocevicu opstina Zvornik Republika Srpska a slave slavu Miholjhdan.
  Unapred zahvalan!

  Одговори
 • Lipovo

  Ja sam Novakovic,iz Rovaca u CG iz lipova,slavim Sv.Luku.

  Одговори
 • данијел Новаковић

  поздрав од Новаковића из Баната,деда је доша у Банат из Ждрела (Петровац на Млави)

  Одговори
 • Milos Novakovic

  Pozdrav svima. Ja sam Novakovic iz Bijeljine, familija iz Velike Obarske.
  Da li ima neko informacije odakle vuce ova loza? Slavimo Svetog Nikolu.

  Одговори
 • Zoran Novakovic

  Da li neko zna nesto o Novakovicima iz Dobrog Sela opstina Buzim?Mog dedu Mihajla su ubile ustase u Gospicu 1941 godine kao i jos petnaestak domacina iz istog sela .Nasa slava je Arandjelovdan i zanima me odakle su se naselili u Dobro Selo,naravno u tom selu vec pedeset godina nema nijednog srbina niti nasih grobova,niti bilo kakvih tragova o srpskim porodicama.Posle drugog svetskog rata su se Novakovici iz Dobrog Sela uglavnom raselili po Slavoniji i Vojvodini.Pozdrav svim Novakovicima.

  Одговори
 • Божидар Новаковић

  Помаже Бог мили мој рођаци. браћо и сестре, господо хришћанска молим сваког од вас ко нешто зна о Новаковић Милошу, који се призетио у Николиће у ЗАОВИНАМА на планини Тара, Србија о њему и његовим прецима којима је крсна слава Свети Великомученик и Победоносац Георгије. Ђурђевдан и Ђурђиц. унапред сверадосно ХВАЛА!

  Одговори
  • Milan Novakovic

   Bozidare,
   ja sam potomak gorespomenutog Milosa. Navedeni Milos je ubijen 1942 kad je probao da prepliva Drinu bezci od domobrana. U Bosnu je krenuo iz Srbije, nakon sto je dobio dozvolu da obradjuje zemlju u Bosni koja je Novakovicima pripadala. Jedan od njegovih sinova Milan je umro 1977 godine. Imao je vise dece cija imena ne znam. Njegov sin Milomir umro je 2004 u Uzicu. Ostavio je sinove Dragana i Milorada. Ja sam sin Draganov i zivim u Norveskoj. Po poslednjoj zelji Milomira moj otac Dragan i stric Miloarad su dobili zadatak da obnove grobove Milosa i Milana u Zaovinama, sto su i uradili. Nasa slava je Djurdjevan. Po nama jedan Zaovina nosi ime Novakovici. Nazalost tamo vise nema zivih Novakovica. Po legendi i starim pricama Novakovici u Zaovinama su se doslili iz Crne Gore/Hercegovine zato sto su bili primorani da beze od Turaka, Po legendi prvo su su doslili u blizinu Drine (Visegrad, Gorazde) odakle se jedan deo preselio na Taru.

   Veliki pozdrav

   Одговори
   • Божидар Новаковић

    БОГ ВАМ ПОМОГО НИКО ВАМ НИШТА НЕ МОГО МИЛИ МОЈ РОЂАЧЕ, ОПРОСТИ МОЛИМ ТЕ АКО МОЖЕМО ДА СЕ ЧУЈЕМО И ВИДИМО МЕНИ БИ БИЛА ЧАСТ И ЗАДАТАК ДА ЗА ЖИВОТА ПРИКУПИМО ШТА БОГ ДА У ВЕЗИ ПОМЕНА ИМЕНА НАШИХ ПРЕДАКА У ЦРКВИ И МОЛИТАВА ЗА ЊИХОВЕ ДУШЕ. ЗАВРШИО САМ ШКОЛУ ЗА ПРАВОСЛАВНОГ СВЕШТЕНИКА. СЛАВА БОГУ И ХВАЛА БОГУ ИМАМО САДА ДРВО (СТАБЛО) КОЈЕ ЈЕ НАЦРТАО НАШ ЗАЈЕДНИЧКИ РОЂАК МИЛОРАД ИЗ УЖИЦА ПО МАТЕРИЈАЛУ КОЈИ САКУПЉАМ ГОДИНАМА. ОСТАВИТЕ МИ НЕКИ КОНТАКТ БИЛО ШТА ДА СЕ БОГ ДА ВИДИМО И ЧУЈЕМО И ДА ВАМ ПОШАЉЕМ ОВО ШТО СМО УРАДИЛИ ДО САДА. СВЕСРДАЧНО ПОЗДРАВЉАМ И ЉУБИМ ВАС И СВЕ ВАШЕ МИЛИ МОЈИ. БОЖИДАР НОВАКОВИЋ, ВУКА КАРАЏИЋА 20 КРОЗ 40 (37240) ТРСТЕНИК. МОЈ БРОЈ ТЕЛЕФОНА ЈЕ +381631674682

    Одговори
 • Божидар Новаковић

  Помаже БОГ господо хришћанска молим сваког од вас ко нешто зна о Новаковић Милошу, који се призетио у Николиће у ЗАОВИНАМА, планина Тара о њему и његовим прецима који су из Црне Горе и којима је крсна слава Свети Великомученик и Победоносац Георгије. Ђурђевдан и Ђурђиц. унапред сверадосно ХВАЛА! пишите о њима да их помињемо на службама…

  Одговори
 • andrej pavlovic

  Pozdrav svima!
  Da li neko nesto zna o Novakovicima iz Veljuna, blizu Vrginmosta? Po majci sam Novakovic i moj deda Velimir Novakovic je iz Veljuna. Majka i ujak (a i ja naravno) bi voleli da saznaju vise o svom poreklu. Krsna slava Sveti Nikola. Hvala unapred

  Одговори
  • Darinka Obradovć rodjena Novaković

   Ja nemam odgovor na vase pitanje ali mi je jako zaigralo srce kad sam procitala da ste iz Veljuna. Ja sam rodjena u Veljunskoj Glini , devojacko prezime mi je Novakovic.Nasa slava je sveti Nikola.Odavno zivim u Beogradu-Zemunu .
   I ja tragam ,
   Moj broj telefona je 063 358 127
   Pozdrav

   Одговори
 • stevo

  postovani ja sam novakovic iz srbca mi slavimo sv.arhndjela nas cukundjed se zvao luka imao 7 sinova,maksim marko nikola jovan djuradj savo i gligo i 2 kcerke jeliku i maru. navodno je luka zivio u petrvom selu u hrvatskoj pa potom u selu kaoci u bosni da bi na kraju presao u selo rasavac kod srbca gdje je i sahranjen na groblju novakovic kojeg je on osnovao.mi nemamo tacan podatak odakle je on doselio ali po pricama starih mozda negdje iz like.

  Одговори
 • stevo

  postovani ja sam novakovic iz srbca mi slavimo sv.arhndjela nas cukundjed se zvao luka imao 7 sinova,maksim marko nikola jovan djuradj savo i gligo i 2 kcerke jeliku i maru. navodno je luka zivio u petrvom selu u hrvatskoj pa potom u selu kaoci u bosni da bi na kraju presao u selo rasavac kod srbca gdje je i sahranjen na groblju novakovic kojeg je on osnovao.mi nemamo tacan podatak odakle je on doselio ali po pricama starih mozda negdje iz like.ako neko nesto zna vezano za nas neka se javi…pozdrav

  Одговори
 • Душан Новаковић

  Помаже Бог! Моје име је Душан Новаковић, славимо Светог Аранђела. Порјеклом сам из крајине, тачније подгрмечко село Доњи Петровићи. Мој отац се зове Богдан, има још два брата Милу и Драгу и двије сестре Здравку и Росу. Њихов отац а мој ђед је Стево. Мој ђед Стево је имао брата Илију и сестру Петру. Илија се одселијо у Македонију гдје се је оженио и сетекао породицу. Отац мога ђеда а мој прађед звао се Триво, а нјегов отац а мој чукунђед звао се Миле. На нашем гробљу у Доњим Петровићима постоје споменици од мога чукунђеда Миле и његовог брата Боже. То су једни од првих споменика у том гробљу што значи да су се доселили на тај крај. Мој ђед се сјећа да су му причали да су наши Новаковићи доселили из Лике. Тешко је било шта пронаћи у писаној форми јер је наша црква у селу током задњег рата била запаљена, а са њом и све црквене књиге. Премало је старих људи који знају нешто више о свом порјеклу јер је у бившој држави на снази било братсво и јединство, тако да су породичне везе и обичаји као и знањ били помало потискивани и сакривани а самим тим и заборављани. Ја сам почео да одмаотавам то клупко а колико ћу успјети у томе врјеме ће показати. Углавном то што ја будем сазнао оставићу својим потомцима у аманет да се преноси и никад не заборави.

  Одговори
 • Miroslav Novaković

  Поштовани ја сам Мирослав Новаковић Нетачан је податак да Симеун није имао потомке,Симеун је имао потомке
  По запису ђеда Младена(брат мога ђеда Драгутина) а њему је његов ђед Илија причао да је Матеља Томић Балотић имао Јанка (Матељевића кога су звали ђедо једна грана од Матељевића се презива Ђедовић) и Новака Матељевића, – Новак има Симеуна (узима презиме Новаковић по оцу Новаку) и Ђока Новаковића,-Симеун има Риста ,-Ристо има Станишу,-Станиша има Илију ,Мијајла и Младена, Илија има 4 деце Стевана и Милована,
  Стеван има 14 деце (Драгутина(мојђед),Живко,Бошко,Радосав,Милан и Младен )
  Драгутин је имао 9 деце
  (Александар (мој отац)Ђорђе,Чедо, Раде,Ратко)
  Александар има Миодрага,Миливоја и Мирослава,
  Мирослав има Данила

  1889 се Илија са синовима Стеваном и Милованом и ћерком Ружицом и са два синовца Сава и Тривун преселио у Србију Горња Јабланица село Сијарина
  У попису свега становништва Црне Горе 1879 том II на сртани 497
  Капетанија Шаранска капетан Митар Кнежевић село Шљиванско уписан је Илија синови Стеван и Милован и синовци Сава и Тривун, (али пописивач је написао Новаков ваљда гешком но ипак је остао запис)
  У књизи Дробњаци племе у Херцеговини од Андрије Лубурића на страни 86 Новаковићи напомиње да о Симеуновим потомцима није ништа сазнао.
  На страни 265 о Новаковићима спомиње Станишу и написао је да има три сина и да је трећи син отишао у Србију 1889 године што је тачно међутим погрешно је записано име Лубурић спомиње Петра није Петар већ Илија
  Спомиње и да смо били настањени у Кршу што је тачно јер је Ђеду Младену Ђед Илија причао да су Новаковићи имали породичну задругу у Кршу и да је бројала око 80 чланова

  Одговори
 • Ilija

  Da li neko može nešto da kaže o Novakovićima iz Priboja? Jedni slave Đurđevdan, a ovi moji slave Nikoljdan. Svi su iz različitih sela u okolini Priboja i uglavnom niko nikome nije rod. Za ove moje znam samo da je pradeda bio neki seoski kmet, nema ih mnogo u selu i navodno su njihovi nekoga ubili i da ih ne bi uhvatili pobegli su, ali ne znam tačno kada. Čitajući komentare čini mi se da najviše veze imamo sa ovima iz Crne Gore. Sve najbolje svima!

  Одговори
  • Стари Рас

   Ја сам читао црквену књигу и тамо се наводи да су ти Новаковићи што славе Ђурђевдан из Дробњака место код Жабљака, тако да су они тим пределима најближи.

   Одговори
 • Новаковићева

  Поштовање, приметила сам да у наведеним презименима нема презимена Лојаница, па пошто моја породица Новаковић води порекло од Новака Лојанице, он је мој рецимо парђупан (нисам баш сигурна тренутно немам код себе породично стабло). Занима ме да ли се негде помиње породица Лојаница и из којих су крајева. Иначе оно што ја знам сеже негде до чукундеде и тада су живели на простору села Гоње, Сјеница. Све negde до 1950-их када се због лоших услова ресељавају по Србији (Крагујевац, Сјеница, Чачак, Краљево, Београд,…) Срдачан поздрав и унапред хвала за ваше одговоре. 🙂

  Одговори
 • Драган

  Пре свега велики поздрав свим Новаковићима!
  Ја сам Новаковић пореклом из Ивањице Србија
  Славим Св Илију а по интерној легенди смо из племена Златића који су дошли из источне Херцеговине
  Нисам сигуран у ту породичну легенду јер су баши стари имали осим маште и потребу да крију своје корене бежећи од Турска
  Да ли би неко могао да ми каже нешто о овоме што сам написао ! Хвала

  Одговори
 • Марко Новаковић

  Поздрав свима, треба ми помоћ. Моји Новаковићи су из околине Јагодине, село Дражмировац, прадеда ми се звао Максим а чукун деда Милосав (Солунац) и то је најдаље што знамо…Славимо Аранђеловдан (ми Михаила а стриц Гаврила ради посећивања). Да ли неко може нешто више да ми каже о мом пореклу? Хвала унапред!

  Одговори
 • Ivan Novakovic

  Pozdrav svima,

  Moji Novakovici su iz Sremskog sela Jakova. Krajem 19. veka dosli iz Bezanije, gde su ih zvali Knicanski. Slavimo Arandjelovdan.
  Pozdrav

  Одговори
 • Dejan

  Pozdrav..

  Moji Novakovici su iz sela D.Podpeć opstina Srebrenik i moj pradjed vuče porijeklo iz sela Zolje kod Kalesije a sve ovo u BiH naravno a slavimo Aranđelov dan….baš bi volio znati kako smo mi tu dospjeli….?

  Одговори
 • Стари Рас

  А шта мислите да направимо дане Новаковића, где би се сваке године окупљали, дружили, помагали једни другима итд,итд?

  Одговори
 • sasa

  POMAZE BOG,pozdrav svim NOVAKOVICIMA ma odakle bili.Ja sam rodom iz sela BJELINA,OPSTINA BENKOVAC,DALMACIJA(SVETI NIKOLA).Do 1991 sam zivio uZadru,a od 91 do 95 u selu(Bjelini),a poslje ovog posljednjeg progona nastanili smo se u Valjevu.Veliki broj mojih Novakovica sad zivi u Ugrinovcima kod beograda

  Одговори
 • Zoran Novakovic

  Sta pitate odakle ko skim gde.mi smo braca cela Yugoslavia ista krv Srdacan Pozdrav!!

  Одговори
 • Marko Bakić

  Poštovanje,

  Mene zanima ako mi možete pomoći oko prezimena Bakić. Znam pouzdano da smo iz Crne Gore. Svi moji sa tatine strane su iz Novigrada kraj Zadra. Nastariji pomen u Novigradu svi iz 17 stoljeća. (Šime Bakić, Kate Denonić Bakić, Alfir Ive Bakić ne zna se di su rođeni i Jerolim Bakić rođen u Novigradu, živio je na Pagu. 1646 zbog prodora Turaka izbjegli su na otok Pag (Novu Povljanu) jedan dio se vratio u Novigrad nakon 9 mjeseci 1646. Znam da smo prije nego što smo došli u Zadarsko područje zabilježeni u Dubrovniku, jedni su otišli prema Dalmaciji, drugi prema Lici a onda prema Bosni. Mislim da smo rod Novakovića, i da imamo veze sa Vasojevićima. Prešli smo sa pravoslavne u katoličku vjeru.

  Puno hvala unaprijed na odgovoru.

  Одговори
 • Јоксим

  Марко, јављате се више пута, како на овом, тако и на другим сајтовима о поријеклу презимена…
  Једини начин је да урадите ДНК тест по мушкој линији. Тако ће те добити одговор да ли сте од Новаковића – Васојевића, или неких других.

  Одговори
 • Marko Novakovic

  Ja sam Marko Novakovic iz Velike Plane od oca Momira i dede Drago Novakovic (1930-2013) dosao iz Pazove a rodjen i odrastao u Ugljeviku slavimo sv Nikolu. Njegov otac STANKO NOVAKOVIC a njegov Djoka. Ima li slicnih?

  Одговори
 • Milan

  Poštovani,

  Moji Novakovići slave Svetog Nikolu i kolonizovani smo 1946.godine u kikindskoj opštini(Kikinda, Nakovo, Novi Kozarci, Bašaid).
  Poreklom smo iz Kršalja kod Novog Grada, a pre toga smo živeli u ličkom Dobrom Selu.
  Ja to Dobro Selo ne mogu pronaći, pa ako neko ima informacije o tome bilo bi lepo da podeli ovde 🙂
  Pozdrav rođaci!

  Одговори
  • Небојша

   Поздрав Милане,

   Од истих смо Новаковића. Према старим записима, Новаковићи у Кршље долазе 1870. године из „Санског среза“.

   Није ми познато да их је било у околини Лапца у Лици (Добро село). Могуће да се мисли на Добро село у околини Крупе, мада тамошњи Новаковићи славе Аранђеловдан.

   Интересантан податак, свакако.

   Одговори
 • Nina Novakovic

  Dobar dan svima…
  Zanima me da li bi itko mogao da odgovori na moje pitanje.
  Ja sam rodom sa korduna tačnije Vojisnica, Vojnić okolina Petrove Gore i za vreme pre rata Novakovića u tom djelu je bilo dosta. Većina nas je rodbina ali nitko do sada nije pomenu odakle nas dio potiče. Zanima je da li netko zna odakle naši Novakovici potiču.
  Meni je jednom tata davno rekao da naši potomci su iz Crne Gore sa planine iz 15 veka. Da li je to tačno ili nije nisam sigurna. Molim vas ako netko nešto zna o kordunaškim Novakovicima da odgovori.
  Naša slava je Djurdjevdan

  Hvala unapred.

  Одговори
  • Branislav novaković

   Pozdrav nina i ja sam od novakaovica iz voisnice moj mail je [email protected] znam koliko i ti da vodimo poreklo iz crne gore slava nam je djurdjevdan . Ako budeš našla još nekih informacija javi

   Одговори
  • Весна Дујовић Маљковић

   Драга Нина,
   Мени је мама Новаковић исто са Кордуна. Једна нам се сестричина бави истраживањем лозе па је молим да нам овде постави шта је нашла. Ако желите јавите ми се на мејл да вас повежем.
   Поздрав,
   Весна

   Одговори
 • Miodrag

  Poštovni,Interesuje me porijeklo Novakovića iz sela Kruševica kod Herceg Novog, ispod Orjena, slave Sv.Jovana 6 oktobra. Novakovići se ovdje pominju od 1690 godine.U selu ima još brastava koja slave ovaj Jovandan, to je najbrojnija slava, i to:Radovići, Dabovići, Miloševići, Prnjati i Novakovići.Interesuje me da li slave mogu sa nekom vjerovatnoćom da ukazuju odakle su došli moji preci Novakovići u Kruševice.U Nikšiću stari Trebješani i Pješivci slavili su Lučin dan i Jovan dan.U Kruševicama druga najbrojnija slava je Lučin dan.Hvala na odgovoru.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  НОВАКОВИЋ, сви су крајишки Новаковићи поријеклом из Далмације, па то важи и за кнежопољске (Велико Двориште). Из Биочића (Далмација) преселе се 1814. године њих петорица браће најприје у Врточе и Дринић. Стално су били свештеничка породица, алиту лозу не настављају у Кнешпољу. Славе Аранђеловдан једни, а други Никољдан (Велико Двориште).

  Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  Одговори
 • Nedeljko NOVAKOVIC

  Dobar dan ,Imali neko NOVAKOVIĆ IZ KISTANJA

  Одговори
 • Војислав Ананић

  НОВАКОВИЋ (р.ш.к). Новаковићи (п). у Кубатовини (Дабар). Старином су од Албијанића из Бјелица у Црној Гори одакле им је „додигао деда Новак под Мечу“. Из Мече су (1879.) прешли у Кубатовину. Славе Јовањдан (248:34). Новаковића је било и у Зупцима (Требиње). Један од чланова ове породице (Милутин) спомиње се у документима которског архива од 26. јануара 1693. године. Били побочна грана породице Даниловић. У народној пјесми Невјера Љубе Грујичине опјевана је трагична судбина зубачког хајдука Грујице Вуковића. Народни пјесник је, из до сада непознатих разлога, замијенио презиме. У пјесми се помиње Грујица Новаковић: Шатор пење Новаковић Груја /у планини више Дренопоља/… Због чега је ово творац пјесме урадио у литератури се нуде различита објашњења. Својевремено су многе зубачке породице имале по два презимена, па је могуће да су Вуковићи имали и презиме Новаковић које пјесма помиње (280:38). Новаковићи се помињу и у Невади, селу у Бобанима. Славе Јовањдан. Новаковићи (м), у Кљенцима (Дабар). Старином су из Тодорића у Врањској (Билећа). Живјели су неко вријеме у Заноглини код Предоља одакле су прешли у Кљенке. Звали су се Бугуровићи. Има их и у Чапљини (248:32). Новаковићи (к) су настањени у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Зоран Новаковић

  Помаже Бог свим Новаковићима,
  Ја сам од ових Новаковића из Сарајевског поља. Славимо славу Св. Јован.

  У књизи попа Стијепе и Владимира Трифковића: САРАЈЕВСКО ПОЉЕ стоји:
  …Новаковићи су старином из Старог Влаха, одакле су се једни одселили у
  Крајину код Медне и Пецке, а једни на Романију. Ови с Романије доселили су се у Которац. Славе Св. Јована…

  према гробовима на старим крстовима које је могуће прочитати стоје неке године (18XX) у другој половини 19. вијека. Што може да значи да су дошли вјероватно у првој половини 19. вијека или евентуално још мало раније.

  Свака помоћ је добро дошла.

  Одговори
 • Ivan

  Поздрав,

  Ја не знам пуно о пореклу, али како се нека прича преносла, порекло је негде из Црне Горе.

  Јел има неко од Новаковића да слави св. Тому?

  Одговори
  • Zohar (Zoran) Laslo

   Dear,
   I’m looking for my Montenegrian roots. My great grandfather was Milija Nikolić the son of Nikola Novaković (according to different sources: Limandić, Djurović, or Mandović) was born in Šekular, Montenegro. Milija and his brother Ilija fought against the Ottomans and the Albanians. The family legend says that Milija and his brother Iilja kill in an ambush an Albanian Bey and ten of his bodyguards. However, as reward for their courage as soldiers, or for this successful ambush, the Prince Nikola I invited Milija to serve him in his court, while his brother Ilija received large lands.
   I don’t know in which stage Milija converted his surname into Nikolić and if both brothers converted their surnames.
   After the death of his first wife with whom he had one child Vuxan, Milija married her sister, Milosava (Mila) Ćulafić, with whom he had another child, Radoja (my grandfather).

   Milija fought as an officer in the Balkan wars. He was sent with his family to practice in the court of the king of Italy, Umberto I (it is not clear if is practice in Italy was before or after the Balkan wars). According to the family legend, after practicing in the court of Umberto I, King Nikola I appointed him to be the head of the royal guard.

   Just in the beginning of the Austro-Hungarians invasion to Montenegro in the WWI, Milija was captured and sent as prisoner to Austria. In 1915 he passed away in the jailhouse of Vienna.

   Any information about Milija Nikolić, and especially that can confirm that he was born as Novaković, will be very appreciated.

   Yours Sincerely,

   Prof. Emeritus
   Zohar Laslo

   Одговори
 • Borko Novakovic

  Veliki pozdrav za sve Novakovice.
  Ja sam inace iz Rogatice (sarajevsko-romanijska regija).
  Slavimo sv Jovana i poznato nam je da su nasi preci dosli iz Crne Gore. Naime,dosla su 4 brata Novak (Novakovici),Planoje (Planojevici),Marijan (Marijanovici) i Bjelan (Bjelice). Po svojim imenima su uzeli prezimena. Svi slave sv Jovana i postujemo se kao familija.
  Ako neko ima bilo kakve podatke,zamolio bih za pomoc?
  Unaprijed hvala!

  Одговори
 • Zarko

  Postovani da se i ja predstavim, zovem se Zarko Novakovic od oca Ivana, djeda Zarka, pradjede Save, cukundjeda Pere i skiurdja Jevte i slavim Svetog Jovana. Od jevte dalje nazad ne znam, navodno je Jevto Novakov ali nemam nikakve dokaze! Zivim u Ugljeviku a moji su rodom iz Bogutovog sela! U Bogutovom selu smo vec dugo prisutni i znam dosta generacoja inazad jer su sahranjivani na groblju Spasine na Brdjanima! Medjutim nemam nikakav trag odakle smo dosli na Brdjane pa u kosarice u Bogutovo Selo! Pozdrav i svaka informacija je dobro dosla!

  Одговори
 • Biljana

  Драга браћо и сестре тако сам срећна што видим овако велику фамилију Новаковића. Успела сам да прочитам све коментаре не би ли пронашла неки траг. Заиста пуно информација, нажалост у својој 38. години почела сам да се информишем о породичном стаблу. Наиме, по причи мога оца Ђорђа из Крагујевца мој је деда Миломир, његов отац Прока а Прокин отац Ђорђе по коме мој отац носи име данас. Недавно сам сазнала да је чукундеда Ђорђе часно пострадао у Првом светском рату те је из неког разлога сахрањен у Крушевцу. Славу славимо Св.Ђурђиц 16. новембра. Деда Миломир има синове Ђорђа (мог оца) и Грујицу.

  Да ли ми можете помоћи како могу ући у траг да ли је то Ђорђе који се помиње у посту Божидара Новаковића где се каже да је било деветоро деце од поменутог Драгутина? Да ли неко зна у Крушевцу има ли гробље за војнике пострадале у рату?

  Хвала унапред и све ва Бог благословио.

  Одговори
  • Божидар Новаковић

   Биљана помаже Бог, честитам данашњи празник. Мој број телефона је 0631674682 или Фб Божидар Теодул Новаковић, jавите се да истражимо родослов да ли смо фамилија. Божидар Новаковић – Трстеник 2019

   Одговори
 • Nevena

  Pozdrav svima. Mene interesuju Novakovici iz Dobrog sela opstina Buzim. Moj deda se zvao Bosko Novakovic 1938god a njegov otac Mihajlo. Mihajlo je imao koliko sam upucena 2 sina i 2 cerke. Ozenjen sa Ilinkom Nedic 1898god. Mihajlo je ubijen u ratu 1941god. Koliko znam njegova zena Ilinka se sa decom doselila u Vojvodinu. Po poslednjim saznanjima rodbine imam u Ravnom selu, Rumi, Vrscu, Zrenjaninu(Aradac). Ako neko nesto zna neka mi pose na majl: [email protected]

  Одговори
 • Jelena Novakovic

  Ja sam od Novakovica koji zive u Barzilovicii kod Lazarevca selo,tu ima dve kuce Novakovica i slavimo sv.Simeona,aa preslavljamo Svete Trojice..Nase poreklo ne znam,znam samo od pradede,ali on je iz iste kuce odakle i ja,tako da ako neko zna nesto,bas bih volela da.mi kaze

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top