Порекло презимена Новаковић

28. фебруара 2012.

коментара: 156

[toggle title=”ТЕСТИРАНИ НОВАКОВИЋИ НА СРПСКОМ ДНК ПРОЈЕКТУ”]

Новаковић

Хаплогрупа: J2b M205

Порекло: Нови Град, Република Српска

Крсна слава: Никољдан

Контакт:
_________________________

КОМПЛЕТНЕ РЕЗУЛТАТЕ ПОГЛЕДАЈТЕ ОВДЕ[/toggle]

Презиме Новаковић је веома раширено на целом подручју бивше Југославије. Како пише наш сарадник Владимир Новаковић из Зрењанина, његови Новаковићи вуку порекло из Далмације. Његова сазнања о пореклу овог презимена и различитим фамилијама које га носе, објављујемо у целини:

 

У Далмацији постоје три разнородне гране Новаковића, које нису истоветног ближег порекла.

Једна грана слави Св. Јована (Книнска крајина) и пореклом су из Босанске Крајине из времена насељавања опустеле Далмације православним живљем. Од те гране има Новаковића у Дрвару и по целој Босанској крајини који такође славе Св. Јована.

Друга грана слави Св. Козму и Дамјана и о њима немам ближих података.

Трећа грана, од које сам и ја, из Буковице је и настањивала је село Бјелина из општине Бенковац (у време Краљевине Југославије, општина Кистање) и слави Св. Николу. Пореклом је из Лике, из места Велика Попина, одакле су се три брата у 17. веку преселила у Бјелину у Буковици. Према породичном предању, један од њих је у Лици убио Турчина, а само два брата су оставила у Бјелини потомке по мушкој линији. Новаковићи у Великој Попини славе Св. Архангела Михаила (Аранђеловдан) и даљим су пореклом из Старе Херцеговине (данашња Црна Гора) од Новаковића који такође славе Аранђеловдан. Непознат је тачан разлог због којег су Новаковићи у Буковици престали да славе Аранђеловдан, али се може радити о било којем од уобичајених разлога: раније прислављање Св. Николе или посебан догађај везан за тог светитеља, заметање трага, уколико се заиста радило о пребегу из Лике, прихватање тзв. „славе огњишта“ уколико су се населили на имање у којем се славио Св. Никола и сл. На истом подручју Црне Горе (Стара Херцеговина) и данас има Новаковића који славе Аранђеловдан.

Новак, акцентовано Нȍвак или Нòвāк, словенско је име индоевропског порекла и има значење нечега што је ново. Такође је и словенска реч за младог војника, или придошлицу, новог члана заједнице. Презиме Новаковић је патроним и означава оне који су синови или потомци Новака.

У самој Црној Гори, Новаковића има у неколико различитих племена и постоји неколико различитих легенди о самом настанку презимена, од којих се ни за једну не може рећи да је апсолутно поуздана или доказива. Те легенде се крећу од већ класичних веза са средњовековним властеоским породицама, досељеника Новака из Ниша из времена Немањића и сл. Једно је само сигурно, а то је да је свака од тих грана Новаковића породица чија старост досеже у бројне векове уназад, без обзира на то да ли сви воде порекло од истог Новака, или од различитих особа које су се тако звале.

Новаковића из Буковице који славе Св. Николу данас има у: Сомбору, Србобрану (Бачка), Новом Саду, Станишићу (Бачка), Зрењанину, Београду. Има их и мештана, потомака Новаковића досељених након Другог светског рата (први талас), и директно досељених из Далмације, након етничког чишћења 1995. (други талас). Пре рата 1991-1995. буковичких Новаковића било је у Бенковцу, Книну, Задру.

Новаковића из Лике који славе Св. Арх. Михаила има мештана у општини Зрењанин и Житиште и потомци су солунских добровољаца из Лике који су након Првог светског рата саградили села Банатско Карађорђево и Банатско Вишњићево у општини Житиште у средњем Банату. Други, избеглички талас раселио је 1995. личке Новаковиће и по Новом Саду и Београду.

Новаковићи из Србије су то презиме добили у 19. веку, при законском установљавању фиксних презимена, као патроним, према најстаријем члану домаћинства који се у том моменту звао Новак.

Новаковића има и Рома. Живе у Банату, православни су и пореклом из централне Србије. Има их и Хрвата, католици су и има их по градовима на Јадранској обали, као и у доминантно католичким срединама некадашње Војне Крајине. У највећем броју случајева су истог порекла као и православни Новаковићи, али је немогуће направити генерализацију, већ је потребно погледати у индивидуално породично порекло.

КРСНА СЛАВА: Свети Јован, Свети Никола, Аранђеловдан, Св. Козма и Дамјан

__________________

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

НОВАКОВИЋИ

Новаковићи воде поријекло од Новака Матељевића. У поглављу о Матељевића било је ријечи о Јанку и Новаку и о њиховој погибији. Послије Новакове погибије остану му синчићи Ђоко и Симеун, с мајком удовицом Ружом која се са својим синчићима одселила преко Таре у село Вашково, а касније прешла у Потрлицу код Пљеваља. Симеун није имао потомака, а од Ђока остану синови Радојица, Грујица, Илија и Ђуро. Од њих су Новаковићи у Потрлици и у Никшићу, гдје се Милан преселио из Потрлице.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

__________________

НОВАКОВИЋИ

(у Расови)

Потичу из Башкова од Јакова Новаковића, који је био ожењен Јелом од братства Остојића. Послије Јаковљеве преране смрти, његова жена Јела са малољетним синчићем Миланом се преуда за Вука Роћена у Расову. Кад је Милан одрастао, његов очух му је дао дио свог имања и он је остао да живи у Расови.

Милан је имао три сина: Јова, Зелена и Мира. Јово је умро без потомства, Зелен има Милована и Милана; а Миро – Блажа, Спаса и Саву.

Славе Никољдан.

___________________

НОВAКОВИЋИ у Вашкову, Потрлици код Пљеваља и у Никшићу поријеклом су од братства Матељевића са Превиша.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

*   *   *

 

Презиме Новаковић истражили су Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић у рубрици Корени (франкфуртске „Вести“):

Из Торонта (Канада) јавио нам се г. Милош Новаковић, рођен (пре Другог светског рата) у селу Велики Броћанац, код Клиса у Далмацији.

Ако знамо да је Новак старо српско име, потврђено у писаним документима још од средњег века, а током времена постало омиљено у народу као име чувеног Старине, ковача народних песама о Краљевићу Марку, јасно је зашто се јављало такорећи широм српског етничког простора. Отуд и појава многих презимена изведених од њега: Новаковић, Новаков, Новаковски, која су могла настајати сасвим независно, на разним странама и у разна времена, нека и сасвим скоро. Али, имајући на уму и “велико расељење” нашег народа, не могу се и не смеју искључити као могући ни случајеви да се ради о истом пореклу. Наравно, ту нам, па и то тек делимично и спорадично, могу помоћи подаци до којих се може доћи о конкретним породицама.

И заиста, у нашим досадашњим истраживањима, Новаковиће смо налазили у свим српским крајевима, са различитим славама и досељене из различитих завичаја. Само у Србији, на пример, “пореклом од Сјенице”, са славама Ђурђиц, Свети Мрата и Свети Никола, “из Црне Горе”, са славама “Петковица”, у Полимљу и Потарју са славом Ђурђевдан, у другим пределима и непознатог порекла и других слава (Св. Аврамије, Св. Алимпије, Св. Никола, Св. Симеун и Ћириловдан), или сасвим нови Новаковићи који су то презиме добили по деди! У Босни је повелик списак Новаковића такође разних слава. Према црквеним књигама с краја деветнаестог века, славили су Аранђеловдан, Ђурђевдан, Св. Игњатија, Св. Јеремију, Св. Јована, Св. Николу, Св. Стевана, Св. Јеремију итд.

Истичемо да се као чешћа слава јавља Св. Мрата, који је у четвртом веку био епископ у Туру, у Француској, тада и још вековима јединствене (неподељене) хришћанске цркве. У “Житијима светих”, за овај датум се спомињу, међутим, Св. Мина, Св. Мина Виктор и Викентије ђакон, кнез српски и Св. мученик Стефан Дечански, Краљ српски и други, док џепни календар СПЦ-а лаконски сажима светитеље само на Св. Мину и Св. краља Стефана Дечанског. Додаје, пошто има популарну намену, и Мратинце.

У народу се, међутим, посебно наводи да је ту и Св. Мрата, и сам празник и прва од “вучјих слава” (као и Св. Сава), иако ће, у новије време, већина кршњака радије рећи да им је слава Свети Стеван Дечански. Православни црквени календар спомиње и Св. Мартина (народски Мрата), али не на црквени датум него 25. октобра. Био је поштован као чудотворац који је и мртве васкрсавао, па је проглашен за светитеља. Каснијим расколом, источна, православна црква више није истицала његов светитељски значај, али је у народу остао омиљен. Ипак, многе фамилије су га замениле другим светитељем односно празником, првенствено од тзв. сточарских слава зимског периода, па су је тако променили и многи Новаковићи.

Зна се да су у Подибру и Гокчаници, у селу Ковачи, некад живели Новаковићи, а постоји и топоним, насеље Новаковац у Рибници. Има и топонима Новаковић или Новак, а фамилијама нема трага. Тако у Пиви има Новаков Бунар, а у Старој Црној Гори Новаков Бријег у Бјелошима и Новаков Кам у Бајицама. У селу Галичнику у Мијацима (Македонија) забележен је топоним Новачко Речиште. (Ово је најстарије село у околини и сви славе Петковицу. По предању, досељени су са Косова.) У западној Босни, у Унцу, има само топонима као успомена на Новаковиће који су и овде боравили у пролазу: Новаково Брдо, Новакова Главица.

Међутим, у Поповом пољу има и топоним Новакуше за њиве у Туљима, али и спомен на изумрле Новаковиће у Радетићу и друге, исељене из Броћанца у Приморје.

У Конавлима Новаковића има у Ћилипима и Новици. Одатле су ишли на север према Далмацији и Лици, или у Босну, централну или Крајину.

Као што је евидентно, у западну Босну су се досељавали из суседних области Лике и Далмације, тако да их и тамо има. У госпићком подручју се спомињу Новаковићи као староседеоци Брињани и Оточани. У старој тврђави Вребац спомиње се у попису 1701. године чак 13 кућа Новаковића. У Удбинској области у попису из 1712. године спомињу се Новаковићи у 10 кућа. У Попини (зрмањско подручје) било их је 39 кућа, по попису из 1700. године. У српском подручју у Купинову, три куће Новаковића. У Осрецима и Дабашници по четири куће, у Бротњу три, у Книнском Пољу 10. Сви, досељени из Босне у 16. веку, славе Јовањдан (из ове породице су “протопоп” Јово Новаковић, коме је дошао Доситеј Обрадовић, и будимски владика Доситије Новаковић из 18. века).

На прелазној територији према Босни углавном су биле настањене породице из области које су административним путем припале Лици или Далмацији.

У читавој Хрватској има небројено много породица Новаковића, јер су се, после развојачења Војне границе, расељавале и куповале јефтину и бољу земљу, нарочито око Бјеловара и у Славонији.

Доста Новаковића или Новака је прешло на католичанство, као и на ислам у Босни.

У Македонији их је било расељених после Косовске битке, а и доцније кад су их албански родови потиснули из Рашке и Косова и Метохије. Административно су мењана презимена на ски или ов, па су постајали Новаковски или Новески.

Ако се подсетимо да се ковач Новак Брајовић спомиње у списима которског архива с краја 14. века, порекло Новаковића може да сеже у овај средњовековни град, али они у њему нису били староседеоци грађани, него су дошли из црногорског залеђа. Ако томе додамо и њихову најчешћу славу, Мратиндан, коју су, и пре доласка Турака, доносили исељеници из данашње северне Албаније, од Берата – српског Белграда, па и с југа, од Скадра, односно Куча, у које су се такође склонили потомци Мрњавчевића, може се рећи да корени Новаковића сежу до тих крајева. Из Котора су, затим, преко залеђа и преко Броћна у западној Херцеговини, где су се нешто дуже задржали, ишли даље. Једна грана је стигла у Попово Поље, али ни ту нису трајно остали, него су кренули на северозапад. И, како то Цвијић рече, “исељеници носе, као пуж кућицу, имена свог села, краја, потока, планине, кадшто и целог предела”, тако су и ови Новаковићи понели име родног села и тако назвали своје ново насеље код Клиса – Велики Броћанац. Одатле су се временом разилазили у друга села Далмације, у Поуње, у Лику, Славонију и даље, до Карпата, докле год се простирала Војна граница.

 

ИЗВОР: Мр Радомир Д. Ракић и Вера Станисављевић-Ракић, „Корени“, порекло српских породица и презимена, рубрика из франкфуртских „Вести“

__________________

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (156)

Одговорите

156 коментара

 1. Dobar dan ,Imali neko NOVAKOVIĆ IZ KISTANJA

 2. Војислав Ананић

  НОВАКОВИЋ (р.ш.к). Новаковићи (п). у Кубатовини (Дабар). Старином су од Албијанића из Бјелица у Црној Гори одакле им је “додигао деда Новак под Мечу”. Из Мече су (1879.) прешли у Кубатовину. Славе Јовањдан (248:34). Новаковића је било и у Зупцима (Требиње). Један од чланова ове породице (Милутин) спомиње се у документима которског архива од 26. јануара 1693. године. Били побочна грана породице Даниловић. У народној пјесми Невјера Љубе Грујичине опјевана је трагична судбина зубачког хајдука Грујице Вуковића. Народни пјесник је, из до сада непознатих разлога, замијенио презиме. У пјесми се помиње Грујица Новаковић: Шатор пење Новаковић Груја /у планини више Дренопоља/… Због чега је ово творац пјесме урадио у литератури се нуде различита објашњења. Својевремено су многе зубачке породице имале по два презимена, па је могуће да су Вуковићи имали и презиме Новаковић које пјесма помиње (280:38). Новаковићи се помињу и у Невади, селу у Бобанима. Славе Јовањдан. Новаковићи (м), у Кљенцима (Дабар). Старином су из Тодорића у Врањској (Билећа). Живјели су неко вријеме у Заноглини код Предоља одакле су прешли у Кљенке. Звали су се Бугуровићи. Има их и у Чапљини (248:32). Новаковићи (к) су настањени у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 3. Зоран Новаковић

  Помаже Бог свим Новаковићима,
  Ја сам од ових Новаковића из Сарајевског поља. Славимо славу Св. Јован.

  У књизи попа Стијепе и Владимира Трифковића: САРАЈЕВСКО ПОЉЕ стоји:
  …Новаковићи су старином из Старог Влаха, одакле су се једни одселили у
  Крајину код Медне и Пецке, а једни на Романију. Ови с Романије доселили су се у Которац. Славе Св. Јована…

  према гробовима на старим крстовима које је могуће прочитати стоје неке године (18XX) у другој половини 19. вијека. Што може да значи да су дошли вјероватно у првој половини 19. вијека или евентуално још мало раније.

  Свака помоћ је добро дошла.

 4. Ivan

  Поздрав,

  Ја не знам пуно о пореклу, али како се нека прича преносла, порекло је негде из Црне Горе.

  Јел има неко од Новаковића да слави св. Тому?

  • Dear,
   I’m looking for my Montenegrian roots. My great grandfather was Milija Nikolić the son of Nikola Novaković (according to different sources: Limandić, Djurović, or Mandović) was born in Šekular, Montenegro. Milija and his brother Ilija fought against the Ottomans and the Albanians. The family legend says that Milija and his brother Iilja kill in an ambush an Albanian Bey and ten of his bodyguards. However, as reward for their courage as soldiers, or for this successful ambush, the Prince Nikola I invited Milija to serve him in his court, while his brother Ilija received large lands.
   I don’t know in which stage Milija converted his surname into Nikolić and if both brothers converted their surnames.
   After the death of his first wife with whom he had one child Vuxan, Milija married her sister, Milosava (Mila) Ćulafić, with whom he had another child, Radoja (my grandfather).

   Milija fought as an officer in the Balkan wars. He was sent with his family to practice in the court of the king of Italy, Umberto I (it is not clear if is practice in Italy was before or after the Balkan wars). According to the family legend, after practicing in the court of Umberto I, King Nikola I appointed him to be the head of the royal guard.

   Just in the beginning of the Austro-Hungarians invasion to Montenegro in the WWI, Milija was captured and sent as prisoner to Austria. In 1915 he passed away in the jailhouse of Vienna.

   Any information about Milija Nikolić, and especially that can confirm that he was born as Novaković, will be very appreciated.

   Yours Sincerely,

   Prof. Emeritus
   Zohar Laslo

 5. Borko Novakovic

  Veliki pozdrav za sve Novakovice.
  Ja sam inace iz Rogatice (sarajevsko-romanijska regija).
  Slavimo sv Jovana i poznato nam je da su nasi preci dosli iz Crne Gore. Naime,dosla su 4 brata Novak (Novakovici),Planoje (Planojevici),Marijan (Marijanovici) i Bjelan (Bjelice). Po svojim imenima su uzeli prezimena. Svi slave sv Jovana i postujemo se kao familija.
  Ako neko ima bilo kakve podatke,zamolio bih za pomoc?
  Unaprijed hvala!

 6. Zarko

  Postovani da se i ja predstavim, zovem se Zarko Novakovic od oca Ivana, djeda Zarka, pradjede Save, cukundjeda Pere i skiurdja Jevte i slavim Svetog Jovana. Od jevte dalje nazad ne znam, navodno je Jevto Novakov ali nemam nikakve dokaze! Zivim u Ugljeviku a moji su rodom iz Bogutovog sela! U Bogutovom selu smo vec dugo prisutni i znam dosta generacoja inazad jer su sahranjivani na groblju Spasine na Brdjanima! Medjutim nemam nikakav trag odakle smo dosli na Brdjane pa u kosarice u Bogutovo Selo! Pozdrav i svaka informacija je dobro dosla!

 7. Biljana

  Драга браћо и сестре тако сам срећна што видим овако велику фамилију Новаковића. Успела сам да прочитам све коментаре не би ли пронашла неки траг. Заиста пуно информација, нажалост у својој 38. години почела сам да се информишем о породичном стаблу. Наиме, по причи мога оца Ђорђа из Крагујевца мој је деда Миломир, његов отац Прока а Прокин отац Ђорђе по коме мој отац носи име данас. Недавно сам сазнала да је чукундеда Ђорђе часно пострадао у Првом светском рату те је из неког разлога сахрањен у Крушевцу. Славу славимо Св.Ђурђиц 16. новембра. Деда Миломир има синове Ђорђа (мог оца) и Грујицу.

  Да ли ми можете помоћи како могу ући у траг да ли је то Ђорђе који се помиње у посту Божидара Новаковића где се каже да је било деветоро деце од поменутог Драгутина? Да ли неко зна у Крушевцу има ли гробље за војнике пострадале у рату?

  Хвала унапред и све ва Бог благословио.

  • Божидар Новаковић

   Биљана помаже Бог, честитам данашњи празник. Мој број телефона је 0631674682 или Фб Божидар Теодул Новаковић, jавите се да истражимо родослов да ли смо фамилија. Божидар Новаковић – Трстеник 2019

 8. Nevena

  Pozdrav svima. Mene interesuju Novakovici iz Dobrog sela opstina Buzim. Moj deda se zvao Bosko Novakovic 1938god a njegov otac Mihajlo. Mihajlo je imao koliko sam upucena 2 sina i 2 cerke. Ozenjen sa Ilinkom Nedic 1898god. Mihajlo je ubijen u ratu 1941god. Koliko znam njegova zena Ilinka se sa decom doselila u Vojvodinu. Po poslednjim saznanjima rodbine imam u Ravnom selu, Rumi, Vrscu, Zrenjaninu(Aradac). Ako neko nesto zna neka mi pose na majl: [email protected]

 9. Ja sam od Novakovica koji zive u Barzilovicii kod Lazarevca selo,tu ima dve kuce Novakovica i slavimo sv.Simeona,aa preslavljamo Svete Trojice..Nase poreklo ne znam,znam samo od pradede,ali on je iz iste kuce odakle i ja,tako da ako neko zna nesto,bas bih volela da.mi kaze

 10. Milijans

  Pozdrav Novakovici
  Moji su Novakovici rodom iz Krupe na Uni slave sv. Jovana. Po nekada davno su slavili sv. Nikolu po nagovoru popa je doslo do promjene slave. Porijeklo se vezuje za hercegovinu. Imate divan roman Hajduk Todor napisao je Branko Novakovic tu ima dosta informacija o porijeklu prezimena Novakovic i moje loze.