Порекло презимена Недовић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Недовић

Порекло презимена Недовић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (74)

 • ranko nedovic

  Selo PRIJELOZI, Crna Gora, opstina Bijelo Polje, naseljava pleme Nedovica (Vasojevici) i slave slavu sv. Arh. Mihajlo. Pleme porijeklo vodi iz Zagarača (Danilovgrad, Katunska nahija, takodje iz Crne Gore. Rodoslove i istorijsku prošlost nekog bratstva i plemena nije nimalo lako uraditi iz više razlo­ga, koji se tiču nedostatka izvorne građe, kao i konkretnih podataka o pojedinim porodicama i njihovim naslednicima. Otežavajuća okolnost je i činjenica da mnoge porodice Đuričkovića već decenijama žive i rade van svoje postojbine, preciznije rečeno, u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Evropi, Australiji, Južnoj Americi itd.
  Neke poznate licnosti sa ovim prezimenom: Драгиша Недовић (Крагујевац, 1916 — Крагујевац, 1966[1]) је био српски композитор, музичар и песник (текстописац), данашњим речником речено кантаутор. Рођен је у Крагујевцу, у сиромашној градској породици од оца Андреје и мајке Гине. Njegove pesme su-„У лијепом старом граду Вишеграду“, „Прођох Босном кроз градове“, „Стани, стани, Ибар водо“, „Обраше се виногради доле крај Тополе“, „Лепе ли су нано Гружанке девојке“, „На Морави воденица стара“, „Јесен прође, ја се не ожених“, „Ајд’ д’ идемо Радо“, „Сиромах сам, друже“, „Хармонико моја“, „Јутрос ми је ружа процветала“ и многе друге.

  Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Случајно сам на овој страници.Занимљиво! Па, кад смо већ ту ево мало података о Недовићима, који ме збуњују. Наиме, село Пријелози се налази на лијевој обали ријеке Лим, у подножју Бјеласице. Не насељавају га само Недовићи, већ су они најбројнији. Тамо има Михаиловића, који су поријеклом Брауновићи, а први су се доселили у селу, затим Дробњака и Маслака. Недовићи нијесу Васојевићи, већ Катуњани, будући да су по поријеклу од Ђуричковића,из Катунске нахије. У Пријелоге су се доселили прије око 270 до 300 година јер знамо 9-10 кољена уназад, па ако је по наследном праву генерација 30 година,то би био приближно тачан податак. Св. Архистратига Михаила славе због скривања од турске одмазде (Недо је нешто жестоко урадио Турцима, па из Загарача бјежи у Липово код Колашина, а одатле, опет због проблема са Турцима, долази у Фемића крш, те и ту не буде миран и напокон се стационира у Пријелоге). Иначе, трагајући за историјом Самограда склон сам повјеровати да ово село није било насељено више вјекова. Наиме, у турским изворима налази се податак да је Таш Хисар (Камен град-Самоград) спаљен 1454. године, када је и село запустјело. Нема података да је ико ту живио до доласка Брауновића (Михаиловића) који су, како рекох, дошли прије Недовића. Доказ за то је Недов одлазак из Фемића крша У Крадњу њиву, које имање му дају Брауновићи (неко од њих, важан у хијерархији, је био Недов зет). Недовића има у селу Пећарска код Бијелог Поља. Они су такође истог поријекла, а крсна слава им је Лазарева Субота. Наиме, удовица (са три сина) се преудала за Пребирачевића. Крсну славу мијењају из практичних разлога, јер би једини у том селу славили другу славу и, друго, могуће да је то био услов да би задржали презиме. Било како да је, један од синова остаје у Пећарску, други одлази у Србију, па од њега велики род оста. Код Чачка, има село гдје су Недовићи бројни. Од тих Недовића је Драгиша Недовић, а ја лично имам контакт са његовим унуком, такође Драгишом, који живи у Крагујевцу. Трећи одлази према Косову и Метохији да тражи претке, јер Ђуричковићи су, по предању,од Орловића. Тај је убијен негдје на Чакору, а старији, који су ишли пјешке до Пећи за жито, су ми причали да им је тамо неко показивао његов гроб. Ето, толико за овај пут. Молим рођаке и све који ово читају, да на гугле укуцају -самоград манастир-и биће им много тога јасније. Поздрав свуда и свима колико Вас по свијету има. Јављајте се и Бог Вам на помоћи.

  Одговори
  • Aleksandar Nedovic

   Dragane, moji su iz Pecarske. Sve sto si reka je ziva istina. Jedan od braće je ostao u Pecarskoj, drugi u Kragujevac, a treći je posao za Podgoricu. Imas knjigu „seobe i staništa“, procitaj. Sve ti piše o Pecarskoj i Nedovicima… Veliki pozdrav, Aleksandar Nedovic Budva!

   Одговори
   • Duda

    Aleksandre,molim Vas da mi kažete da li ova knjiga „Seobe i staništa“postoji negde u digitalnom izdanju ili gde može da se kupi.Intersuju me podaci o Nedovićima koji su došli u Kragujevac.Hvala unapred na odgovoru.Pozdrav iz Šumadije.Duda

    Одговори
  • Jelena Nedovic. Boskoviv

   Sve ste divno napisali. Znate li nesto o porodici Panta Nedovica, kolonizovanoj u Vojvodinu? Veliki pozdrav!

   Одговори
  • Boban Nedovic

   Dobar dan.
   Znam da mi je đedo pobegao iz Sjenice 41 kada su nemci bombardovali i odselio se u Novu Varos, Zlatar planina.
   U Sjenici mu je ostao brat.
   Rođak moga dede je zvao moga oca da ide u Sjenicu da preuzme krsnu slavu Sv. Alimpije Stolpnik 9 decembra se slavi i dao mu je veoma staru ikonu Svetog Alimpija osvestanu 1906 godine od strane SPC…
   U Novoj Varosi nas nema mnogo i poticemo svi od tog naseg đeda Marka Nedovica.
   Moj deda Milovan ima moga oca i tetku a njegov brat blizanac Radovan ima 4 sina od toga 1 iz prvog braka i 3 iz drugog.
   Srednji sin dede Radovana je otac nasem kosarkasu Nemanji Nedovicu.
   Pozdrav i hvala vam na odlicnim informacijama.
   Imao sam 10 godina kad je umro i secam ga se.

   Одговори
 • duda

  Већ сам доста времена посветила проучавању својих породичних корена (презиме Недић)и ни сама не знам колико текстова прочитала. Скоро сам сложила коцкице али не могу да разјасним везу Недовића и Недића.Наиме моји преци су досељени из Новог Пазара у Кутлово код Крагујевца крајем 18.века и свуда се помињу као Недовићи-Недићи.Слава нам је Свети Никола а преслава Млади Свети Никола (22.мај).Стари кумови (досељени у исто време кад и ми) су нам Тарабановићи из Ратара.Такође не знам да ли су моји преци пре Новог Пазара живели у Црној Гори и ако јесу,од којих су онда Недовића,пошто овде видим да се помињу Недовићи са разним славама.Ако неко од Недовића ово прочита и зна одговор на моја питања бићу му веома захвална ако ми одговори.Поздрав.Дуда

  Одговори
 • Dragan Vl.Nedović

  Поштована, Дудо, и ако ми се чини да сам доста добро склопио мозаик поријекла свог презимена( Недовић), још нијесам наишао на податак да имамо какве везе са уваженим Недићима.Наиме, имам контакте са добрим људима, Недићима, који живе у Беранама, и ево први пут од тебе чух да наша презимена имају неку заједничку нит у поријеклу,а да то нијесам чуо управо од Недића. Свакако, распитаћу се, одакле Недићи из Берана и у којим правцима су се расељавали, и одмах ћу оставити текст о том сазнању. Оно што је мени значајније је да незналице пласирају лажи преко разноразних сајтова и портала, па прочитах да се село Пријелози зове „ПРИЈЕЛОГ“,(а ја рођен у том селу па му , ето, име незнам,и даље како се село Фемића Крш налази у Беранама, а не у Бијелом Пољу и сличне глупости….
  Искористићу прилику да поново поздравим све Недовиће, ма гдје, се налазили, јер смо сви једно…!

  Одговори
 • duda

  Postovani Dragane,ovo sto sam navela o mojim precima pise u zvanicnim popisima,dakle pise da su doseljeni iz Novog Pazara krajem 18.veka i navodi se kao prezime Nedovici-Nedici i krsna slava Sveti Nikola.Isto su mi i stariji rodjaci govorili da smo dosli kao Nedovici-Nedici a kasnije su neki zadrzali prezime Nedovic,a neki Nedic.Na zalost,niko pouzdano nije znao da mi kaze ime rodonacelnika porodice.

  Pozdrav

  Одговори
 • Zarko Nedovic

  Nedovici nemaju nikakve veze sa Nedicima,to su dva potpuno razlicita plemena.Nedovici poticu sa Gornjeg Zagarca od 1420 do 1700,potom se selo u selo Prijelozi i tamo se naseljavju. Kada vec govorimo o katunima ovo je pravi podatak.Загарач је племе у Старој Црној Гори (источни дио Катунске нахије) чија територија захвата подножје планине Гарча. Ово подручје је некада било дио катуна Малоншића(који се као ратничка дружина помињу још 1411. године) а који су под притиском Османлија у XVI вијеку расељени и пришли другим племенима у Горњој Зети. Племенска територија Загарача се потом почиње интезивније насељавати из других племена, а највише из Братоножића. Територија Загарача је проширена у XIX вијеку, а дијели се на Горњи и Доњи Загарач. Сам назив села Загарач, први се пут помиње у повељи Ђурађа Црнојевића, из 1492. године, али у оквиру поменутог катуна Малоншића (Горња Зета).Nebih zeleo vise da se nadovezujem.

  Одговори
 • duda

  Poštovani Žarko,pošto ste dobar poznavalac plemena u Crnoj Gori,a ja to nisam,molim Vas za pomoć.Da li mi možete objasniti kome plemenu mogu pripadati moji Nedići koji slave i preslavljaju Svetog Nikolu a kao što rekoh već,prema zvaničnim popisima došli su iz Novog Pazara u Kutlovo kod Kragujevca krajem 18.veka.I da li ima Nedovića koji slave Svetog Nikolu,ako ih ima u kom delu Crne Gore žive.Ove podatke o svojoj porodici nisam iznela da bih polemisala već da bih razjasnila svoje nedoumice i zbunjenost koju imam u vezi porekla.Hvala unapred i pozdrav od Dušice Ilić-Nedić iz lepe male varoši Topole.

  Одговори
 • Dragan Vl. Nedović

  Радује ме кад спознам да имам рођаке који баратају годинама и чини ми се егзактним подацим о настанку Недовића. Конкретно, Брате, Жарко, искрено бих се радовао да размијенимо и живу ријеч.Први пут наилазим на податке о расељавању(1420 до 1700).Некако ми се чине веома логичним нарочито 1700 год, јер се некако и наше трајање у Пријелозима подудара(али ме интересује путешествије до тада) . Прије тога бих желио знати одакле потичеш и гдје живиш ? Ја сам у Бијелом Пољу, а све податке и контакт адресе имаш на сајту манастира Самоград(на гугле укуцај -самоград манастир). Искрен поздрав !

  Одговори
 • Јакић Милан

  Недовића има у Ровцима код Берана, а из Роваца су се спустили у Доње Луге, ближе Беранама. По њиховој причи воде порекло од Церовића из Дробњака, као и Девићи, Томовићи, Никићи и пуно других породица. По мом сазнању славе Ђурђев дан.

  Одговори
 • Zarko Nedovic

  Kao sto rekoh nebi zeleo da se nadovezujem,ali izacicu u susret dusici i Draganu.Mislim da Nedici poticu iz plemena Vasojevica,imam podatak da se pre vise stotina godina urodili sa karadjordjevicima evo kako.Bosiljka, ćerka kneževa, rođena je mati Peladije, Nedića majke. Bosiljkin brat Jeremija Stanojević bio je oženjen ćerkom prote Mateje Nenadovića, dok je knez Aleksandar Karađorđević bio oženjen Persidom, ćerkom Jevrema Nenadovića, sinovca protinog. Od tada počinje srodstvo između Stanojevića – čiji su potomci po ženskoj liniji Nedići, LJotići i Fotići – i dinastije Karađorđevića.
  Kada je knez Nikola Stanojević od Zeoka ubio jednog Turčina krajem januara 1804. godine, a pošto su Turci već počeli seču knezova, bio je to prvi akt revolta srpskog naroda, koji je, dve nedelje kasnije, Karađorđe digao na ustanak u Orašcu, rodnom mestu oca Nedićevog, te su tako svi njegovi preci, i po ocu i po majci, bili saborci Karađorđa.
  Dakle, Nedići i Karađorđevići su rod.pozdrav Dusice

  Одговори
 • Zarko Nedovic

  Veliki pozdrav za Brata Dragana najbolje bih bilo da o plemenima Nedovica pricamo u cetri oka ovako bih mogli da pisemo citave memoare i mozda se necemo slozit pozdrav Dragane,Ja imam kompletne podatke o plemenu Nedovica.

  Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Поштовани Жарко, желим искрено да ти захвалим. Рад бих био да ступимо у контакт и попричамо, будући да видим да имаш добре податке. Моје контакт телефоне имаш на сајту Манастира Самоград. Довољно је само да на гугле укуцаш – manastir samograd-. Срдачан ти поздрав и свако добро од Госпда .

  Одговори
 • Željko Nedović

  Ima li ko saznanja otkud moji Nedovići u Južnom banatu, sl.Uljma koji slave Veliku gospoinu !

  Одговори
  • Aleksandar I1

   Жељко,
   а када су ваши Недовићи дошли у јужни Банат тј. Уљму? У књизи “Срби у Банату“ Ј.Ердељановића, једини Недовићи који се помињу у Уљми су циганског порекла и славе Петковачу (8 кућа) и Св. Николу (1 кућа). Ердељановић је прикупљао податке о Уљми током септембра 1928. године па могу само претпостављати да су ваши Недовићи дошли касније.

   Одговори
 • Zarko Nedovic

  Nedovici su jedinstveno pleme koje ne pripadaju nikakvom drugom rodu, svi poticu iz C Gore.kasnije su se razdvajali i razisli po svetu,ali bratstvo Nedovica jos uvek postoji i svake godine je skup bratstva Nedovica,kao sto je skup Vasojevica.Nedovicima je krsna slava Sv Arhangel Mihajlo, koliko me jos ova pamet sluzi a sluzice me do smrti.

  Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Брате, Жарко, то да су Недовићи јединствени појавом се слажем, али нису племе већ братство. Такође, нешто нисам чуо да се сваке године одржава скуп Недовића, чак ни да је икада одржан. Према томе јави гдје је скуп идуће године, нешто ми се чини да бих ја могао довести бар хиљаду, које ја знам широм региона(како сада накарадно зову ове наше просторе). И још нешто, нејасно ми брале, зашто кријеш одакле си ? Недовићи су, бар колико ја знам, до сада поносито и уздигнута чела ходали заобилазећи збјегове. Све сам ти податке дао о себи, јави се и вјеруј да на једном мјесту до сада нико више Недовића није окупио од манастира Самоград. Ако не вјерујеш, дођи да будеш мој гост, или питај Добрицу Ерића, проф.Тиодора Росић, Милицу Бакрач, проф. Милоша Луковића, Етно групу „Бело Платно“, проф. Милана Радујка и да ти не набрајам даље, који су имали гостопримство нашег братства и увеличали наша сабрања потоњих пет година о Св. Пантелејмону на Самограду. Братски ти поздрав !

  Одговори
 • Zarko Nedovic

  Dragane Veliki pozdrav od brata Zarka, ja sam iz Savinog Sela kod Vrbasa

  Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Брате Жарко, рекох ти, ја живим у Б. Пољу, а рођен у Пријелозима. Кад си већ тамо поздрави пјесника Благоја Баковића, који је редован учесник манифестације- Самограду у походе- и јави се , брате мој, да мало причамо и да да Бог па да се упознамо. Свако ти добро од Господа.

  Одговори
 • Zdravko Petrovic

  POTREBNI SU MI PODACI O NEDOVICIMA IZ BIJELOG POLJA,POTREBNA MI JE POMOC

  Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Господине, Здравко Петровићу, изволите јавите се и реците шта Вам треба. За све што будем знао стојим на услузи.
  Поздрав.

  Одговори
 • Zdravko Petrovic

  Gospodine Dragane,drago mi je da mi se neko javio. Ja zivim u Zrenjaninu,imam 34 godine i jos neznam nista o mom ocu koji je od Nedovica iz Bijelog Polja. Majka mi je samo rekla prezime i drugo nista osim da je otac poginuo,mada joj neverujem.Majka mi je od Bjelopavlica iz Bijelog Polja. Ja bih rado dosao u Bijelo Polje da upoznam rodbinu i familiju.
  Pozdrav

  Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Драги, Здравко, Недовићи су најбројније братство у Б. Пољу. Требао би ми дати бар име или било какав податак, да бих уопште могло било шта да се покуша. Ја познајем и Бјелопавлиће, па ми макар кажи неког од њих па да полагано, инкогнито, покушамо нешто да урадимо. Врло радо ћу да ти помогнем. Мој број телефона и адресу мејла имаш на сајту манастира Самоград( на гугле укуцај-manastir samograd). Слободно се јави, ако ништа бићу ти ја род, јер људи никад није доста -:).
  Срдачно те поздрављам.

  Одговори
 • Blazo

  Postovani Gospodine Dragane Nedovicu, iako imi je i ime i prezime da kazem Crnogorsko (mada ljude ne delim ni po jednoj pripadnosti) nisam mogao a da se ne javim citajuci prethodne komentare. Ja sam Blazo Nedovi iz Cacka. Nemam veze sa Nedovicima iz Prijeloga ali vrlo rado kada god mi to vreme dozvoli citam o njima i njihovom junastvu u vreme turaka. Naime zato se i javljam, mnogo lepih stvari ste napisali o Nedovicima iz Prijeloga ali jednu jako bitnu stvar niste napisali za njih po kojoj su do Carigrada bili poznati. Naime, Nedovici iz Prijeloga su pored cojstva i junastva nadasve bili poznati kod sultana u Carigradu po tome sto NIKADA ALI APSOLUTNO NIKADA CARU I OSTALIM TURSKIM VAZALIMA NISU PLACALI HARAC. Eto te sama cinjenica da je onaj hrabri Nedovic koji je se i po nekoliko puta selio i bezao od turaka dok se nije skrasio u Prijelozima govori o tome koliko su bili hrabri. Veliki pozdrav prof. Blazo Nedovic, Cacak.

  Одговори
 • Шарко

  Blažo, pa što nisi Crnogorac, ako se toliko dičiš crnogorskim predznakom. Kako ti je ime i prezime crnogorsko? Ime Blažo-Blaža je zastupljeno medju Srbima, Makedoncima, Hrvatima, Bugarima itd. Profesore Blažo zaboravio si da napišeš da je onaj hrabri Nedović posekao 120 turskijeh glava. Pozdrav

  Одговори
 • Blazo

  Pazi ovako Sarko. Niti sam se dicio niti sam hteo da omalovazim bilo sta u vezi i imena i prezimena a kamoli nesto protiv Crne Gore. Pretpostavljam da si malo ishitreno reagovao ili pogresno protumacio ovo sto sam napisao, moj cilj je bio da kazem da ima i jos jednih Nedovica kod Cacka a da nisu potomci Nedovica iz Crne Gore jer kako gore rece (a ocigledno nisi pazljivo citao kao ja) Dragan VL Nedovic da ima jedna grana Nedovica kod Cacka. A Gospodine Sarko da Vam priblizim jos jednu stvar koju verovatno neznate, no i ne krivim vas obzirom da pominjete ime Blazo kako ga ima i u hrvatskoj i u bugarskoj, e pa ovako Gospodine Sarko ime Blazo u Srbiji nije poteklo kao izvorno ime nego je poteklo od nadimka, naime u Srbiji su sve dobre ljude i postene i cestite u Dragacevu a to je veliki deo Sumadije zvali nadimkom Blazo bez obzira kako im je bilo pravo ime. Tako imamo situaciju da se moj pradeda zvao Milos ali ga je narod cenio i voleo a nadasve ga znao po postenju i zvali su ga Blazo. Tako, moj brat nosi ime po pradjedu Milos a ja mladji nosim po nadimku tj. Blazo. Nadam se da sam vam bar malo priblizio filosofiju mog imena a o prezimenu cu vam rado pricati samo recite da li vas zanima.

  Srdacno, Nedovic prof. Blazo

  Одговори
 • Драган Вл.Недовић

  Блажо, хвала на овако лијепим ријечима и хвала на овако лијепом одговору „Шарку“. Показао си, заправо како треба бити Недовић, прије свега и усвакој прилици човјек. Нажалост, не даје Бог свима дара за тако нешто, просто створи биће по свом обличју, па оно крије своје име и презиме(читај себе крије), ваљда немајући чиме пред људима, па онда иду коментари, типа , кад не знам шта сам и ко сам, можда ни други не знају то исто !!! На срећу рода нашега Недовићи добро знају од кога су, шта су и шта треба да буду. Свако ти добро од господа, Блажо, и гледај некако да се чујемо уживо и да бог да брзо да се упознамо.

  Одговори
 • Blazo

  Postovani Gospodine Dragane VL. Nedovicu, prvo cu se izviniti svima onima na ovom forumu sto pisem latinicom, naime nalazim se na poslu i nemam vremena da prepravljam tastaturu radnog racunara. Gospodine Dragane malo vise cu pisati jer sa velikim ushicenjem oduvek slusam hvalospeve o Nedovicima iz Prijeloga kojima je krsna slava Sveti Arhanjel Mihail, isto kao imeni. Hvalospeve sam slusao od mnogih a vrlo cesto mi je pokojni otac govorio o tim dobriml, divnim ljudima nedaleko od granice sa Srbijom. I sam sam cesto imao prilike da se uverim koliko ti Nedovici zavredjuju paznju i postovanje a ispricacu samo jednu situaciju koja mi se dogodila na granicnom prelazu kod Bijelog Polja. Naime u svojoj mladosti posao sam sa jos dva drugara na more u Budvu posle nekoliko odlicno provedenih dana odmora posli smo za Srbiju, dolazeci na granicu carinik je uredno trazio dokumenta od vozaca a to sam bio ja, cim je otvorio i pogledao ime i prezime srdacno i sa osmehom me je upitao odakel sam nasta sam mu ja odgovorio da sam iz Cacka. Na moj odgovor on nije ostao ravnodusan vec me je pitao a znas li mozda gde jos ima Nedovica. Naravno znajuc sve o toj familiji u nekoliko sledecih minuta dok se stvarala kolona iza mene ja samu objasnio o sto sam znao i koliko sam znao a to nije bilo malo. Po zavrsenom dijalogu srcacno granicar mi je vratio dokumenta pozdravio me vojnicki sa ispruzenim prstima naslanjajuci ih na slepocnicu kako se pozdravljaju inace cinovi ne pretresajuci auto i ne gledajuci vise nista toplo mi se osmehnuo i rekao Svaka ti cast, srecan ti put momcino zelim ti sve najbolje. Eto to ne moze coveka ostaviti ravnodusnim jer svatajuci velicinu Nedovica dugo u noc dok sam vozio prebirao sam po glavi ko su i sta su, odakle su, cime su zasluzili, mnogo pitanja a ni jednog odgovora….. Kao drugo, Nedovci iz Cacka i Nedovici iz Prijeloga kopajuci po raznoraznoj literaturi nasao sam na nekoliko zanimljivih cinjenica koje su naizgled ove dve tako daleke familije spajale i imale nekoliko zajednickih osobina. I Nedovici iz Prijeloga i Nedovici iz Rtarta (selo kod Cacka odakle inace i poticem) imaju zajednicku karakteristiku to da su nadasve malo drcni, ratoborni, pravedni, posteni, poznati koliko do Carigrada u to vreme a danas u celom svetu, ne smem da zaboravim i dakazem nadasve posteni, i pre svega porodicni ljudi koji su u to vreme ziveli u plemenskim zajednicama sto sirokim sto uskim a danas takodje u zajednicama u nekoliko kuca koje su sve jedna do druge. Nedovici iz Rtara naime su dobili prezime tako sto je u vreme hajducije sav muski zivalja odlazio iz zajednica u sume da se bori protiv turaka a brigu o zajednici koja je imala i do 150 clanova pala je na jednu jako sposobnu zenu koja se zvala Neda. Neda kao i svaka sposobna zena u Nedovica isticala se lepotom i hrabroscu a nadasve sposobnoscu, te je tako svo breme zajednice odlaskom muskaraca nosila na svojim plecima. Zajednica je zivela, opstajala i posve progonila Turke, gde cak stoje zapisi kako su neki Turci sve u prnjama ritama i gacama bezeci iz Rtarskoga polja pod hrabrim Nedovicima utociste nasli pod Tutinom, Pazarom i drgim Turski opredeljenim zivljem. Zivot kao zivot sa sobom nosi i lepo i ruzno, vreme prolazi a Neda stari, i umire. Po njenoj smrti cela plemenska zajednica uzima ime Neda kao rodonacelstvo svog prezimema jer se u narodu vec odomacilo ~a to su Nedini~ te tako ostade Nedovici……..

  I dan danas krasi ih lepota, hrabrost i odvaznost a nadasve postenje…..
  Postovani Dragane Vl. Nedovicu istinski se radujem napred svom dolasku u Prijeloge koliko ove godine kada podjem na more a sigurno necu ni zaobici Vas jer odavnina gajim zelju da vidim te svoje prijatelje jer vec mi jedan covek rece, samo se javi i docekace te kao nidje, znam da je to istina ali mi je drazi susret od bilo cega.

  Srdacno iz Cacka, Nedovic prof. Blazo

  Одговори
 • Radica Tarabanovic

  Za kumu Dusicu Ilic iz Topole
  Na pocetku sam istrazivanja porekla moje familije Tarabanovic iz Vatoseva koje je sada deo Ratara!Kako nema mnogo dostupnih podataka,a znajuci da nam je staro kumstvo Vasa familija,mozete onda zamislite koju srecu sada osecam procitavsi Vas komentar!Ako je ikako moguce,zelela bih da stupimo u kontakt!S postovanjem, Radica Tarabanovic

  Одговори
 • Radica Tarabanovic

  Pozdravljam sve divne Nedovice gde god da su,jer moju familiju za njih veze staro kumstvo!Kako I sama pokusavam da doprem do svojih korena,molim sve one koji znaju kome su Nedovici bili kumovi krajem 18 I pocetkom 19..veka da pisu o tome na ovom forumu.Pokusavam da preko kumovske veze pronadjem mesto otakle poticu moji.poznato mi je samo da je staro kumstvo moje familije. Nedovic iz Kutlova kod Kragujevca.Moja familija je doslla od Sjenice I samo mi je to poznato!Jos jednom molim Dudu iz Topole da putem ovog foruma stupimo u kontakt.Hvala I ziveli!

  Одговори
 • duda

  Draga Radice,evo slučajno sam baš danas otvorila ovaj deo sajta i naišla na tvoje postove koji su me obradovali.Moja e-mail adresa je dusicain@topola.com pa ako želiš možeš mi pisati da ti detaljno napišem šta sam ja sve do sada otkrila u vezi mojih Nedovića-Nedića a onda da pokušamo i tvoje korene da nađemo.Pozdrav.Dušica Ilić-Nedić

  Одговори
 • rajko nedović

  Поштовани професоре Блажо,
  Читам преписку твоју и Драганову и са занимањем пратим све што напишете.Драган је мој комшија, ближњи рођак и млађи колега. Свакодневно „распредамо“о свему и свачему. Мене, иако нијесам као Драган „истражитељ“наших коријена, интересује одакле Вам уопште ти подаци о нашем братству тј. одакле црпите те информације.Постоји ли негдје извор да наши преци нијесу плаћали харач султану, мада вјерујем у ту причу јер сам и сам запамтио људе који су живјели у турској царевини и причали нам о тешком давању „деветка“.
  На констатацију мога ђеда да је харач велики турчин-порезник му каже „што се Милосаве нијеси боље борио на Косову“, да би мој ђед рекаао „….. на Косову смо се заједно борили и на истој страни“, алудирајући на Његошеву „ти издао прије и п ослије, обрљао образ пред свијетом, заробио себе у тиђина“. Вјерујем да смо одбијали плаћање харача пошто смо и у вријеме султана Тите то радили, а то сам већ запамтио.
  Но, заједничка је констатација да је вићина нас једног коријена, и ако имате још неких података објевите, Ви или неко други,, свеједно, а до тада Вас поздрављам.
  Уколико будеш пролазио кроз Бијело Поље, јавите се. Може и преко Драгана поштоп видим да се дописујете.
  Поздрав.
  Рајко Недовић

  Одговори
 • Nebojša Babić

  Ako ima neko od Nedovića iz Rovaca kod Berana ko bi mi mogao pomoći oko rodoslova rovačkih Drobnjaka, molio bih da mi se javi na: nebobabic@gmail.com
  Pozdrav!

  Одговори
 • Rade Brakočević

  Недовићи из Пријелога,
  Академик Милисав Лутовац 1967.године у студији Бихор и Корита, написа, да препричам: кажу да је њихов предак Недо дошао из Загарача у Колашин, па код свога зета у Пријелоге. Ништа више. Наведите изворе, за ваше (хипо)тезе, да нијесу плаћали порез султану? Пријелоге су до прије сто година (1912.године) биле под Турцима. То је Бихор. Ја познајем честите Недовиће из Пријелога, али никад не чух за те ваше приче.

  Одговори
 • Ana Pajic

  Postovanje svima,
  ja sam unuka Veroslave Nedovic (udate Pajic).
  Moja pokojna baka je jedna od sestara poznatog Dragise Nedovica, a mom dedi Radivoju(Radetu) po porodicnoj prici je upravo posvecena ona poznata pesma ‘Jesen prodje, ja se ne ozenih’ 🙂 ‘…
  cesto majka govorila meni
  sine Rade, devojaka dosta
  ti mi, sine, neozenjen osta…. jer je kasno ozenio baku… to osta kao neka porodicna anegdota… u principu ja absolutno nikog ne poznajem od te familije, znam da je moja pokojna baka, cerka Andrije i Gine Nedovic, koji su iz Kragujevca, da se pradeda zvao Lazar? i pre dva dana sam saznala da mi preci sa bakine strane poticu iz Bijelog Polja, Nedovic, Pecarska 🙂
  Po ovome sto ovde procitah, bi to znacilo da je moj cukun deda sa bakine strane Lazar? imao jos dva brata, da jedan ostao u Nedovicima, drugi otisao u Podgoricu, a moj cukun deda u Kragujevac(za cukun dedu jedino znam sigurno da je tako) 🙂 to mi je i otac potvrdio, i zato mi je mnogo interesantan ovaj forum, i sve vise otkrivam da je to jedna velika familija. 🙂 sto me veoma raduje u otkrivanju porekla.

  Da li neko zna gde mogu da kupim knjigu koja se ovde pominje „seobe i staništa“ gde sve piše o Pecarskoj i Nedovicima? Unapred zahvalna, i naravno otvorena za svaki kontakt sa familijom Nedovic.
  apajic80@gmail.com
  Veliki pozdrav
  Ana

  Одговори
  • rajko nedović

   ana, potrudiću se da nadjem tu knjigu. ovo što si ti napisala je istinita priča jer je i mi tako ovdje doživljavamo. ja sam iz prijeloga a u ustanovii u kojoj sada radim radi i moj „sinovac“ nedović koji je iz pećarske. priče su nam iste. ja slavim arandjelovdan a on lazarevu subotu, ali smo od istih korijena. veliki pozdrav iz bijelog polja.

   Одговори
  • Simon

   Gospodjo Ana,ja sam Simon Nedovic iz Kragujevca sin Perise Nedovica iz sela Pecarska,SO Bijelo polje.Moj stric, pokojni Slavko Nedovic je napisao knjigu „seobe i stanista“ u kojoj je opisano lik i delo vaseg dede Dragise Nedovica. Posedujem i knigu pr.Bataveljica posvećenu Dragisi Nedovicu. Ako imate bilo kakav kontakt telefon,fb profil i sl. javite se 0603151811

   Одговори
 • rajko nedović

  rade kasno procitah tvoj komentar. nemoj da te cude ove nase price. moj djed „izvanji“ljubo je živio do 1968. godine a umro je tu negdje u osamadesetoj godini. 1912 godine imao je prilično godina i dobro je zapamtio “ pusto tursko“. tu pricu sam ja od njega kao desetogodišnjak čuo i nijesam je sigurno izmislio. ako nesto znas više ispričaj, o ovim podacima se ne polemiše samo se razmjenjuje znanje o tome. pozdrav.

  Одговори
 • Mujanovic

  Komsije Nedovici,hajmo da rascistimo jednom vec o izvornom porijeklu Vaseg plemena.U knjizi“Bihor i Korita“ gosp.Lutovca zapisano je kako su Mujanovici porijeklom od Nedovica i Petrica,sto smatram cistim falsifikatom istorijskih cinjenica.Citajuci mnoge monografije o porijeklu prezimena u Crnoj Gori,pa i sire,dosao sam do potpuno suprotnih cinjenica o mome prezimenu.Ja zaista ne mogu da dokucim tacno vrijeme kada su Mujanovici dosli u selo Kostice,ali po predanjima mojih predaka to je bilo dosta prije od onog sto se moze procitati u ovoj knjizi.Logicno pitanje bi bilo:Kako to da su Mujanovici povezani sa oba navedena prezimena?Evo,komsije Nedovici,dajem Vam na znanje da ja raspolazem sa drugim cinjenicama,sto vas ne moram zamarat.Ovo pisem istine radi i bez ikakvog licemerja.Zelim samo da se zna da mnoge ispisane knjige ne odgovaraju isorijskim dokumentima.Postoje pojedinci,bas kod Mujanovica,koji su prihvatili da imaju porijeklo od Nedovica,ali to je samo sto su se drzali tvrdnjama Lutovca u gore pomenutoj knjizi.

  Одговори
 • Esnaf

  Postovanje,imao sam priliku citati ovaj vebsajt,koji ima dosta tacnih podataka o rodoslovu,porijeklu i mnogo drugih istorijskih podataka.Ja se javljam povodom jednog drugog slucaja,ali je dosta vezan za ovo selo odakle su Nedovici,sto bi mi neko od njih mogao pomoci.Radi se o sljedecem: Moj ujak(daidza) je za vrijeme drugog sv.rata nestao i nikada se vise nije znalo za njega,a bio je dosta mlad.Sve sto se znalo je da je negdje pred kraj 1993.godine,vracaju ci se iz pravca Ribarevina,lijevom stranom Lima,u nocnim satima,dospio u selo Prijelozi.Sa njime je bio jos jedan saputnik,koji se prebacio na desnu stranu Lima,dok moj ujak ostaje u istom selu,cekajuci osvit zore,kako bi presao most na Brzavi.Od te noci ga vise nije bilo.Pricalo se da je pokusao preci Lim,i to na konju,te da je uveden u jednu kucu,te kako je doslo do sukoba sa obliznjom strazom,pa do toga da se vratio suprotnim pravcom.Sve su ovo nagadjanja,dok se prava istina ne zna.Ja ne zelim da bilo sta prejudiciram,niti da bilo koga prozivam,znajuci da je bilo ratno vrijeme i svak se svakoga bojao,a to je davna proslost.Jedino bih volio da mi neko sa ovog foruma pomogne,a pitajuci stare mjestane svoga sela,da li neko nesto zna o ovom slucaju,sto bi se time prekinula bilo kakva sumnja.Ja znam da u Prijeloge ima cestitih ljudi i nije nikakva zebnja reci nesto sto se zna,mada je sve to davno bilo.Hvala.

  Одговори
 • Esnaf

  Postovani urednice,u ovom mome tekstu o slucaju nestanka moga ujaka,podkrala se jedna greska u datumu.Ne radi se o 1993.godini,vec se tice 1943.godine,sto se moze zakljuciti da je u pitanju Drugi sv.rat.Hvala.

  Одговори
 • rade brakočević

  Поштовани Мујановићу,
  Изнесите „супротне чињенице“, подијелите са посјетиоцима овог портала ваша сазнања. Уваженом академику Милисаву Лутовцу наведени податак је неко саопштио. Хајде да видимо вашу тврдњу поткријепљену вјеродостојним подацима.

  Одговори
 • Mujanovic

  Postovani Brakocevic, ja nisam imao namjeru se ogradjujem od toga da je moje prezime u nekom srodstvu sa Nedovicima,vec sam trazio da mi se argumentovano predoci da zaista postoje cinjenice. Evo Vam dva izvora podataka, sto ne znaci da su i oni vjerodostojni. Po pisanju J.Medojevica „Muslimani bjelopoljskog sreza“, Mujanovici su od plemena Novakovic iz Vasojevica. Jedan drugi izvor tvrdi da smo se prvobitno prezivali-Mujan, sto bi moglo imati morfoloske ispravnosti. Evo jos jedne tvrdnje iz crkvene dokumentacije u Bosni i Hercegovini. U popisu stanovnistva se za Mujanovice navodilo da su se prezivali Cenovici i Udovicici, a bilo je i Stambolica. Oni su bili koncetrisani oko Butmira, a svi su doselili iz Bihora, Sandzak, kao i Raske oblasti. Ipak, ja sam u jednoj istorijskoj gradji, a tice se progona Muslimana iz Risna i Herceg-Novog, davne 1878. godine, nakon „Berlinskog kongresa“, nasao podatak da se pored mnogih prezimena pominju i Mujanovici, sto hocu da vjerujem da su tada doselili na sjever Crne Gore (Bijelo Polje,Rozaje i Pljevlja). U sva tri navedena grada su zaista i zivjeli, sto je poznata stvar. Ove su me cinjenice navodile da sumnjam u podatak koji je napisao Milisav Lutovac. Ne tvrdim da neko nije dao informaciju gospodinu Lutovcu, a vjerovatno po nekom predanju. Hvala na ucescu na ovom portalu.

  Одговори
 • mirko

  Dragi plemenici! Ljubazno vas molim ako iko ima porodicno stablo Nedovic-a da mi ga proslijedi na e-mail ili da mi kaze kako da dodjem do istog. Unaprijed hvala i pozdrav od Mirka Nedovica iz Podgorice.

  Одговори
 • Aleksandar Nedovic

  Pozdrav svima, Ja zivim u Vranicu kod Beograda, imam jedno pitanje i voleo bih da mi neko pomogne u vezi toga. Moja porodica je sa Zlatibora gde u opstini Nova Varos u selu Jasenovo ima naseobina koja se naziva Nedovici vec duze vreme,zbog velikog broja Nedovica koji su se tu doselili pre izvesnog vremena. Po prici davno pokojnog moga dobrog cukundede Novaka znam da su u Jasenovo Nedovici dosli iz okoline Bjelog Polja, ali kada, kojim putem i ko su bili ti ljudi nije mi poznato. Moji rodjaci iz Jasenova su mi to potvrdili ali i oni znaju koliko i ja. U selu postoji potez koji moji rodjaci nazivaju ,“Dragisino“, kako kazu zbog Dragise Nedovica koji nam kako kazu dodje rod. Voleo bih da saznam odakle su tacno Nedovici krenuli ka Zlatiboru, kako bih otkrio put svoga prezimena koje sa ponosom nosim.Pozdrav jos jednom svim Nedovicima, sve najbolje

  Одговори
  • Dragan Milisava Nedović

   Pozdrav svim Nedovićima gde god da se nalaze.Ja sa svojom porodicom živim u Kragujevcu.Ovde smo se doselili iz Đakovice /KiM/.Moj deda Vukota živeo je u Budisavcu kod Peći.Znam sigurno da su se na Kosmet doselili iz Prijeloga.Slavimo sv.Arhangela Mihaila.Koliko se ja sećam priče mislim da je deda govorio da potičemo od Kujovića.Dali sam u pravu?Inače moj deda je imao šest sinova /Radisav,Milisav,Slavko,Zdravko, Dušan i Danilo /i dve Kćeri Desanku i Dagu.Ovo sam ukratko napisao u želji da dođem do rodoslova , pa ako ga neko ima molio bih ga da mi se javi.
   Još jednom pozdravljam sve Nedoviće.

   Одговори
  • Jovan

   Moj pradjed je Dragisa Nedovic iz Jasenova, deda Jovan mi se naselio na Zlatibor ne znam koje god sa bratom Dobrisavom. Dedu su sa 17 godina odveli partizani. Slavili su Djurbjevdan. Inace ja sam po djedu dobio ime. Pozdrav

   Одговори
  • Vojo

   Dakle, tvoji preci su nesumnjivo iz sela Prijelozi kod Bijelog Polja. Da se ne bih ponavljao, kako su dosli tamo i zasto su mijenjali slavu, to je lijepo objasnio Dragan. Svakako u pitanju je uvijek bila borba za zivot sto je bio osnovni razlog za razne seobe.Veliki pozdrav,

   Одговори
 • Vojo

  Postovani Nedovici, citajuci prepiske svoih rodjaka saznao sam nesto vise od onog sto sam do sada znao o svom bratstvu. Rodjen sam u selo Prijelozi prije 54 godine i zapamtio sam pricu svoga oca, svoh striceva i sa sigurnoscu mogu reci da su Nedovici koji su zivjeli na Kosovo porijeklom iz Prijeloga, cak postoji saznsnje da su oni od uzeg trbuha Kujovici, ali naravno po prezimenu Nedovici. Takodje, moji preci su tvrdili da su Nedovici iz Nove Varosi, Pecarske i Kragujevca porijeklom iz Prijeloga. Zasto slave drugu slavu to su lijepo objasnili nasi rodjaci Dragan i Rajko. Veliki pozdrav za sve Nedovice bilo gdje da se nalaze. Vojo Nedovic Podgorica.

  Одговори
 • Biljana

  Postovani Nedovici,
  interesuje me da li neko ima podatke za Nedovice iz Arandjelovca i Sjenice? Moj pok. svekar je rodjen u Sjenici, a inace slavimo Sv. Alimpija stolpnika, mada mislim da Nedovica tamo u Sjenici vise i nema.
  I interesuje me kada se i gdje odrzava bratski skup Nedovica? Da li jos neko od Nedovica slavi ovu slavu?
  Hvala. Porodica Nedovic Grac

  Одговори
  • rajko

   biljana ,
   nijessam cuo da neko od nedovića slavi sv. alimpija stolpnika. kod nas tu slavi slavi bratstvo bubanje-inace smo komsije. cim ste od sjenice zasigurno smo jedan rod,pošto veliki broj naših plemenika gravitira tim prostorima. Nedovići da ja znam, slave svetog arhandjela mihaila, mi u prijelozima b. polje i lazarevu subotu u pećarskoj. mada smo jedan rod to i oni dobro znaju. ne odžava se skup nedovića jer bi on sigurno bio tamo i odakle su potekli iz prijeloga. no oko toga svega treba kontaktirati dragana nedovića on se time najviše b avi. pozdrav i volio bih da se bar na ovaj način jave nasi rodjaci da znamo gdje smo i odakle i gdje nas sve ima. javite se.

   Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Поздрав свима.
  Нешто ме одавно није било.Драго ми кад видим како сте се распричали.То је право.Ваљда ћемо се некад срести на Самограду.Отворен позив, а Самогрд ће нам отварати видике.Ви који имате фејзбук страницу посетите станицу ,, Древни град Самограду,, и видите златни крст из 361године нове ере. Да, да нијесам погријешио годину, ваистину.Датиран, наћи ћете све на тој страници и још много занимљивог.
  На крају , са великим поштовањем, питао биХ Мујановића колико кољена зна у свом роду уназад и да ми их по имену наброји. Да му помогнем, ја мојих знам девет послије Неда, а при је мене. И још ако има поријекло из Анадолије, да ли су од шита или од сунита?
  Још Вам поздрав, бог вам се радовао и бог вас обрадовао , потомци Орловића.

  Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Да, још ћу Вам рећи да имам нови податак који говори о имену Пријелога. Наиме у неком времену се село звало ,,Ком,, јер се у једном документу помињу монаси из манастира Ком,а опис манастира и села потпуно одговара Пројелозима и манастиру Самограду. Уосталом, засеок у залеђу Самограда и данас се зове ,, ЗАКОМ,,. Но о томе неком другом приликом, кад сложим чињенице.

  Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Ана Пајић, драга сестро,
  Покушаћу да ти нађем ту књигу.То је писао Славко Недовић, професор из Ниша, а иначе из Пећарске . Имам контакт са том породицом.
  Поздрав, јави се има негдје у мојим коментарима и мејл адрса и бр.телефона.

  Одговори
 • Драган Вл. Недовић

  Раде Бакочевић, жао ми ал морам рећи, неко те је лагао. Знаш ли у којем селу на обали Лима никад није направљена турска или потурчењачка кућа?
  Помоћи ћу ти, у Пријелозима.
  Поздрав ти од срца.

  Одговори
 • Раде Бракочевић

  Требало је да прође годину дана, па да Драган Вл. Недовић реагује. Не би изненадило да неђе у будућности „открије“, да су Пријелози били независна, самостална држава од које се Стамбол тресе…

  Одговори
 • Недовић

  Поштовани,

  Да ли би неко могао да ми објасни порекло Недовића из Сјенице?

  Пуно хвала

  Одговори
 • Duda

  Da lineko može da mi kaže odakle su Nedovići došli u Novi Pazar?
  Hvala unapred.

  Одговори
 • Лепеничанин

  Поштовани Недовићи из Пријелога,

  видим да сте велика и часна фамилија,

  али молим вас маните се митоманије. За почетак урадите ДНК тест да видимо имате ли везе са Орловићима односно са Загарчем.

  Такође, немојте обмањивати рођаку легендарног Драгише Недовића, док не пронађете неки извор у документима који повезује његово порекло са вашом породицом није у реду да га својатате. За почетак замолите господина Недовића из Чачка (Ртара) да се и он тестира.

  Најлакше је измишљати бајке, докажите бар оно што се лако може доказати обичном ДНК анализом, па онда градите теорије…

  Одговори
 • видоје

  М.Лутовац је забиљежио причу да Недовићи од досељења броје осам појасева. Тада су били од „Неда“( мушко име) јер су тако саопштили Лутовцу. Књига Бихор и Корита је објављена 1967.г. Недовићи из Пријелога су рођаци са Петрићима из Рујишта. Ови Недовићи, из неких разлога крију да су од довотка. Зна се да су двије сестре Неда и Петра ( прича да воде поријекло из села Загарча, братства Ђуричковића ?). Неда и Петра, крену са својом ђецом и мало завежљаја и прво се населе у Доњој Морачи, а након извјесног времена наставе сеобу и дођу у Брзаву. Неда се пресели у село Пријелози, од ње ће настати братство Недовићи, а Петра нађе савитак у Рујиште, од које постаде братство Петрић.
  Недовићи у Пећарској су по Лутовцу од довотка из Пријелога, и преузео је славу Пребирача ( Лазареву суботу). Толико о „поузданости“ прича неких Недовића из Пријелога.
  Лепеничанин, слажем се да треба да ураде ДНК тест по мушкој линији, мада би за њих можда требало по женској линији, јер потичу од Недине ђеце.

  Одговори
 • rajko

  vidoje rekao si osam pojaseva. ipak mislim da je vise, jer jedan pojas -jedno koljeno nosi 25-27 godina mi smo stari oko 200-250 godina. ostalo u tvom tekstu sve je tačno. kako će dragan reagovati ne znam jer je na rehabilitaciji . pozdrav.
  nastavi sa pričom.

  Одговори
 • видоје

  Причу о осам пасова (појасева) Недовића забиљежио је М. Лутовац… Поздрав

  Одговори
 • Đuričković

  Pozdrav svim Nedovicima od rodjaka iz Katunske nahije. 🙂

  Одговори
 • Milica

  Svim poštovanim rođacima Đuričkovićima u Zagaraču i onima koji žive van Zagarača šaljem velike pozdrave. Nedović Radisav sa porodicom.

  Одговори
 • Miro

  Evo da podijelim saznanja do kojih sam došao.
  U istrazivanju dr. Veselina S Djuričkovića
  Knjiga “Djuričkovići” piše sledeće:
  “Ratovi i lokalni sukobi sa Turcima bili su česti uzroci velikih migracija… to se i dogodilo i sa prvim Djuričkovićima koji su se iselili iz Zagarča. Bili su to sinovi Djuričkovog najstarijeg praunuka Gavrila…Gavrilo je bio istaknuti junak i četovodja ,zapamćen po pohodima na Turke oko Spuža i Nikšića.. u jednom od takvih pohoda je i poginuo relativno mlad. Ostala mu je žena Neda i 4 maloljetna sina. U vrijeme vladike Danila do istrage poturica, vladalo je primirje.Tada su zajedno napasali stada po Jednoškom polju zagarčki i turski čobani. Medju njima su bili i maloljetni Gavrilovi sinovi. Da bi osvetili oca oni organizuju zagaračke čobane i jednoga dana pobiju sve turske čobane….U ovoj akciji je poginuo Gavrilov najstariji sin Maličko. Pošto je ovim činom prekršeno primirje, da bi izbjegla odmazdu,Gavrilova žena Neda sa 3 sina bjezi u rod,tamo ostavlja najmladjeg…i nastavlja put prema Srbiji…na tom putu nije stigla do željenog cilja već ostaje kod Bijelog Polja. Od ta dva brata Djuričkovića vode porijeklo dva velika bratstva od jednog su Nedovići a od drugog islamizirani Kaljići…
  Pozdrav

  Одговори
 • Marija M

  Molim Vas ako neko zna da mi kaze odakle vode porekolo „moji“ Nedovici. Naime, moj otac je rodjen u Sopocanima, kod Novog Pazara a slavi Svetog Luku.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top