Порекло презимена Недовић

28. фебруара 2012.

коментара: 78

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (78)

Одговорите

78 коментара

 1. видоје

  Причу о осам пасова (појасева) Недовића забиљежио је М. Лутовац… Поздрав

 2. Đuričković

  Pozdrav svim Nedovicima od rodjaka iz Katunske nahije. 🙂

 3. Milica

  Svim poštovanim rođacima Đuričkovićima u Zagaraču i onima koji žive van Zagarača šaljem velike pozdrave. Nedović Radisav sa porodicom.

 4. Miro

  Evo da podijelim saznanja do kojih sam došao.
  U istrazivanju dr. Veselina S Djuričkovića
  Knjiga “Djuričkovići” piše sledeće:
  “Ratovi i lokalni sukobi sa Turcima bili su česti uzroci velikih migracija… to se i dogodilo i sa prvim Djuričkovićima koji su se iselili iz Zagarča. Bili su to sinovi Djuričkovog najstarijeg praunuka Gavrila…Gavrilo je bio istaknuti junak i četovodja ,zapamćen po pohodima na Turke oko Spuža i Nikšića.. u jednom od takvih pohoda je i poginuo relativno mlad. Ostala mu je žena Neda i 4 maloljetna sina. U vrijeme vladike Danila do istrage poturica, vladalo je primirje.Tada su zajedno napasali stada po Jednoškom polju zagarčki i turski čobani. Medju njima su bili i maloljetni Gavrilovi sinovi. Da bi osvetili oca oni organizuju zagaračke čobane i jednoga dana pobiju sve turske čobane….U ovoj akciji je poginuo Gavrilov najstariji sin Maličko. Pošto je ovim činom prekršeno primirje, da bi izbjegla odmazdu,Gavrilova žena Neda sa 3 sina bjezi u rod,tamo ostavlja najmladjeg…i nastavlja put prema Srbiji…na tom putu nije stigla do željenog cilja već ostaje kod Bijelog Polja. Od ta dva brata Djuričkovića vode porijeklo dva velika bratstva od jednog su Nedovići a od drugog islamizirani Kaljići…
  Pozdrav

 5. Marija M

  Molim Vas ako neko zna da mi kaze odakle vode porekolo “moji” Nedovici. Naime, moj otac je rodjen u Sopocanima, kod Novog Pazara a slavi Svetog Luku.

 6. rajko

  većina nedovća vodi porijeklo od nedovića iz prijeloga , opština bijelo polje. te podatke uglavnom potvrdjuju svi koji nose ovo prezime mada ne treba isključiti i drugo porijeklo. u bijelom polju nedovići iz prijeloga slave sv. arhandjela mihaila , dok drugi pećarska slave lazarevu subotu. nijesam srio nekog nedović a koji slavi svetog luku. mada znam da dosta nedovića iz okoline novog pazara koji tvrde da su iz prijeloga koje su istorijski dogadjaji poveli u rasijanje. pišite.

 7. Miloš

  Ne znam tačno odakle smo se doselili iz Crne Gore, ima nas u selu Donje Goračiće u opštini Sjenica, slavimo Sv. Nikolu a stari i današnji kumovi su nam Šekularci, kumstvo traje još iz Crne Gore