Poreklo prezimena Aleksić

27. februar 2012.

komentara: 69

[toggle title=”TESTIRANI ALEKSIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Aleksić

Haplogrupa: I1 rod B

Poreklo: Svrzigaće, Slavonija

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Aleksić je široko rasprostranjeno u svim krajevima. Ovde ćemo navesti podatke vezane za poreklo ličkih i hercegovačkih Aleksića.

Aleksića u Lici je bilo u selima Gorići (Otočac), Kijani (Gračac), Melinovac, Ponori (Otočac), Ribnik, Orovac (Otočac), Otočac, Staro Selo. Milan Divjak Lički u “Ličkom kalendaru za svaku godinu” navodi da Aleksići (zajedno sa Mandićima, Pavičićima, Radulovićima, Vojnovićima, Mašićima i Vukmirovićima) pripadaju bratstvu Kosovčića, a plemenu Drobnjaka iz Hercegovine.

“Prema narodnoj tradiciji, u vrijeme Kosovske bitke 1389. bio je drobnjački vojvoda Ćurjan Kosovčić, koji je vodio Drobnjake na Kosovo, u toj borbi je zadobio sedam rana i izgubio mnogo Drobnjaka. Vojvoda Ćurjan imao je sinove: Milana, od koga su Barci, pa Vukana od koga su Vukmirovići, Dančula od koga su Dančulovići, i još dvojicu čija imena nije sačuvala narodna tradicija. Danas se niko ne preziva starim prezimenom Kosovčići. Oni su se razbratstvili na mnoge porodice. Dijele se na dvije glavne grupe, na: Ćurjanoviće i Omakaloviće. Odve dvije grupe dijele se opet na manje, i to: Ćurjanovići na: Barce, Vukmiroviće i Dančuloviće, a Omakaloviće na: Abazoviće i Grboviće. Od Ćurjana su porodice: Barci, Filotijevići, Malovići, Mandići, Mašići, Memedovići, Pejovići, Ćeranići i Pavičići. Od Omakala su porodice: Aleksići, Abazovići, Bašovići, Vojnovići, Golovići, Grbovići, Dukovići, Kovijanići, Odovići, Pušelje, Perišići, Radulovići, Ćorovići, Kadići, Vukovići, Kočovići, Simunovići i Sandići. Ogranci Mandića su: Jaukovići, Šaulići, Durkovići, Danilovići, Delići, Ostojići, Andrijaševići, Terzići i Jakšići.

U Dubrovačkim arhivskim knjigama još 4. aprila 1407. zapisana su goren navedena prezimena.

1605. godine iseli se veća grupa porodica iz Drobnjaka u sjevernu Dalmaciju, okolina Zemunika, ali ne ostadoše dugo već se preseliše u Liku. Tada dođoše: Mandići, Pavičići, Vukmirovići, Mašići, Vojnovići i Ćeranići. U Lici se toliko razmnožiše i iz nje se raseliše po svoj Bosanskoj Krajini, Kordunu i Dalmaciji”. (Milan Divjak Lički: Lički kalendar za svaku godinu).

U knjizi “Hercegovačka prezimena” Rista Milićevića, Aleksići se pominju Bogdašićima (Bileća) i Koleško (Nevesinje). Aleksića ima u Trebinju i Mostaru. Starinom su iz Maline – selišta u Rudinama. Iz Maline su preselili preko Trebišnjice u Površ i Vidanje. Iz Površi su se Aleksići preselili u Bogdašiće “zbog toga što su ubili Luku Pešikana”. U Koleško su doselili “od Bileće”. Pošto potiču iz poznatog plemena Maleševci, to im je bilo i prvo prezime. Slave Ignjatdan.

Aleksića je, prema navodima Janićija Pamučine, bilo i u Gacku krajem 18. veka i u prvoj polovini 19. veka. Mirko, sin Alekse Damjanovića, rođen u Gacku 1788. po ocu Aleksi prozvan je Aleksin, a zatim Aleksić. Mirko Aleksić je bio gatački uskok. Učestvovao je u više bitaka protiv Turaka. Na skupštini u Drobnjaku 1820. izabran je za kneza. Izbor je potvdio i Smail-aga Čengić, koji je, u znak poznanstva, darovao Mirku jedan handdžar. Mirko je, nekom prilikom sa Šujom Karadžićem išao na Cetinje, u posetu Njegošu. Tada je dao reč da će ubiti Smail-agu. U obračunu na Mletičku ova mu se želja ispunila. Poklonjenim handžarom zaklao je Smail-agu i glavu odneo na Cetinje.

KRSNA SLAVA: Ignjatdan (u Hercegovini)

__________________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

ALEKSIĆI

(na Malinsku i Pašinu Polju)

Aleksići potiču od Alekse Ristova Damjanovića, koji se doselio na Malinsko 1796. godine, iz Gornje Morače, a u Gornju Moraču su uskočili iz Gacka 1795. godine Risto i sinovi Aleksa i Pero. Kasnije se kod njih dosele Ilijini sinovi Mićo i Đorđije. Svi su se tada prezivali Damjanovići. Damjanovići su s ostalim Uskocima iz Malinska četovali i pročuli se kao junaci.

Aleksa Ristov imao je pet sinova – Mirka, Maksima, Marka, Miloša i Iliju, a Pero Ristov, Aleksin brat, imao je Jola i Baja. Mićo Ilijin nije imao potomsta, a brat mu Đorđije imao je Rada i Sima.

Svi potomci do sada nabrojanih se, po Aleksi Ristovu Damjanoviću, prozovu Aleksići, iako ne potiču svi od njega; ovo je zato što se Mirko Aleksin proučuo zbog velikog junaštva koje je pokazao prilikom pogibije Smail-age Čengića 1840. godine – Mirko je Smail-agi odsjekao glavu i ponio je vladici Radu na Cetinje.

Ovo bratstvo je dalo dosta junaka i čuvenih hajduka. Simo Đorđijev bio je potkomandir garde 1858-1862. godine; bili su čuveni kao junaci i Miloš i Gale; Gale je poginuo kod Bara 1877. godine.

Posebno treba istaći Mirka Aleksina, kneza i harambašu uskočkog- rodio se u Gacku 1795. godine, a umro na Malinsku 1889. godine.

Jakov Aleksić bio je barjaktar Durmitorske brigade. Poginuo je u Drugom balkanskom ratu u bici na Bregalnici protiv Bugara 1913. godine, a barjak poslije njegove pogibije preuzeo je Neđeljko Galov Aleksić, pa kad je i on ranjen u istoj bici, barjak je od njega prihvatio Đorđije Pušeljin.

U čuvenoj Mojkovačkoj bici istakao se oficir Kosta Aleksić-Damjanović, koji je tada ranjen.

Jedna porodica Aleksić odselila se u selo Bojate na Pivskoj planini, a jedna je prešla u Šarance, u selo Pašino Polje.

U komitskom pokretu 1916-1918. godine komitovali su: Petar, Sekule i Đorđije.

U NOR-u 1941-1945. godine učestvovali su: Veljko Petrov, borac NOP-a od prvih ustaničkih dana; poginuo je 27. januara 1942. godine na utvrđenom ustaškom uporištu Dujmovićima kod Trnova.

Milorad Mašanov, borac Četvrte i Pete crnogorske brigade, u kojoj je bio komandir čete; nosilac je Partizanske spomenice 1941.

Vladimir Midov, Vlado Radov, Nikola Dušanov i Radomir Mijailov su bili borci Četvrte crnogorske proleterske brigade.

Radoš Jovanov je u stroju 7. crnogorske omladinske brigade od njenog formiranja u čijim je redovima i ranjavan. Mirko Đorđijev je jedan od čuvenih puškomitraljezaca i jedan od najhrabrijih boraca 7. omladinske crnogorske brigade.

Danica Nikolina, borac NOR-a, ranjena je na Sinjajevini

1940. godine; strijeljana je iste godine u Nikšiću.

Aleksića ima u raznim mjestima širom naše zemlje, gdje su odlazili radi zaposlenja i školovanja.

Slave Đurđevdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (69)

Odgovorite

69 komentara

  1. Familije-prezimena Aleksić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića “Lepenica”.

    -Grošnica
    -Poskurice
    -Brzan
    -Markovac
    -Rakinac
    -Bare
    -Drača

  2. ivan Aleksic

    Moj pradeda Lazar Aleksic, deda Stojan,otac Dragan svi smo iz Bavanista (Vojvodina) i slavimo slavu sv. Dimitrije – Mitrovdan.

    da li neko nesto zna nesto za ove moje Aleksice?
    Pozdrav za sve vas!

    • Dušan

      Ivane ja sam sin Branka, unuk Dušana Aleksića koji je rođen u Trgovištu i koji se preselio Na Pustaru pa u Bački Maglić. Deda je imao još petoro braće i sestru.

  3. Rade Brakočević

    Ivane,
    Jovan Erdeljanović u knjizi ” Srbi u Banatu”, navodi među rodovima poznatog porekla: “Aleksići – Dujići ( 6-7, Mitrovdan),došli iz Aleksinca”. U Domovniku Bavaništa, sačinjenom po ustrojavanju gruntovnih knjiga 1809.godine, pod brojem 17. nalazi se ime Maksim Aleksić. Brojevi idu od južne strane sela ( Prve numere) pa prema sjeveru. Dalje – raspitajte se u crkvi u Bavaništu.

  4. Aleksaa

    Pozdrav !

    Da li moze neko vise da kaze o Aleksicima iz Sumadije odnosno Guncata, odakle su dosli ko je rodonacelnik, slavimo Svetog Luku, a sumnja se da su poreklom iz okoline Raske, mada to ne vidim nigde u komentarima.

    Hvala!

  5. Milenko

    Pomoz Bog svima!
    Aleksić sam iz sela Magnojević Donji, ravna Semberija,opština Bijeljina.
    Interesuje me poreklo mojih Aleksića,
    a i ime sela je interesantno,meni nepoznatog porekla.
    Može li mi neko pomoći?

  6. Dejan

    Pozdrav !
    Moji su iz sela Veliko Polje kod Obrenovca ,slavimo Sv.Nikolu,voleo bih da znam nešto više o svom poreklu.Moj deda se zvao Radisav Aleksić.

    • Nikola

      Dejane,
      Moj deda je iz Velikog Polja. Zvao se Miodrag Aleksić a njegov otac je bio u Zveckoj ako se dobro secam, moj pradeda i zvao se Jovan Aleksić. Bio sam mali ali se sećam da su mi pricali u Velikom Polju da nam je poreklo iz Hercegovine ali niko nije dalje istrazivao. Slavimo Djurdjevdan. Mozda bi mogli da istrazimo malo vise ti i ja?

    • aleksandar

      Novo selo kod Debrca Aleksici slave svetog Nikolu ako ti je deda imao brata ili strica Zivojina ili Lazara onda si moj rod ako imas nekog u Debrcu pitaj Nikolice to nam je kumstvo oko 300 godina staro. Mozda mozes nesto naci u crkvi svi smo pravoslavci . tu ima mali problem posto je u tom delu jedno vreme bila valjevska pa onda sabacka nahija. Najbolje da probas u Vladimircima u uredu. Zivi i zdravi bili svi Aleksici

  7. Danijel

    Pozdrav!
    Ja sam Aleksić, danas živim na području opštine Zvornik. moji su se doselili sa područja opštine Olovo, iz centralne Bosne. Slavimo svetog Nikolu.
    Molio bih nekog da mi kaže nešto više o Aleksićima iz Bosne, jer su mi neke starine govorile da vodimo porijeklo od Mirka Aleksića.
    Hvala unaprijed.

  8. miki

    postovanje znali neko nesto o aleksicima iz sela jazovik u valjevu kodkozlucica krsna slava je sveti lazar ili ti lazareva vrbica?

  9. Petar Savov Bubanja je, u Bliškovu, imao ženu o čijoj se ljepoti pričalo. U braku su dobili sina, kome su, po stricu koji je poginuo, dali ime Aleksa. Sviđala se i Turcima, pa su vrebali zgodnu priliku da je ugrabe. Petar i supruga jednom pođu u šumu da donesu drva. Turci su ih pratili pa im postave zasjedu; u puškaranju Petar pogine, a ženu uhvate. Čim su Petrova braća i sinovci čuli pucnjavu i žensko zapomaganje, dotrče, ubiju dva Turčina i spasu snahu. Plašeći se odmazde, ona se sa sinom Aleksom odselila u Šušure blizu Sjenice. Njihovi potomci su po Aleksi uzeli prezime Aleksić. Kao i Bubanje, slave sv. Alimpija.

  10. Milos

    Pozdrav, da li neko zna nesto o Aleksicima iz sela Sesti Gabar blizu Knjazevca…