Порекло презимена Алигрудић

27. фебруара 2012.

коментара: 2

Презиме Алигрудић, према предању које се негује у братству Алигрудића, потиче од претка коме је име (или надимак) било Грудо. Он је имао још два брата, која су се звала (или имала надимке) Шико и Бојо. Грудо и Шико су се по предању доселили у Зету из места Груде у Херцеговини у 17. веку. Сва казивања говоре да се предак Алигрудића морао селити из своје постојбине, а два су могућа разлога за то: бежање од освете због убиства и претња турске силе. Грудо је као млад добровољац био у чети која је пресретала турске караване, истицао се у борбама у којима је испољавао велику храброст, али као најмлађем у чети нису му припале заслужене ратне награде. Због тога је дошло до свађе и оружаног обрачуна Груда са четовођом, којег је Грудо убио. После таквог чина следила је по тадашњем обичају освета или пресељење породице у друго, тј. непознато место, као и промена имена и презимена мушких глава да би се избегла даља освета и проливање крви.

По другој верзији догађаја, Турци су због напада на њихове караване и погибије претили и спремали освету. Због тога је Грудо са браћом Шиком и Бојом морао напустити родне Груде и Херцеговину. Доселили су се прво у Ћепетиће, у Љешанској Нахији. Двојици старије браће због могуће освете и одмазде Љешњани нису дозволили да се настане у Нахији па су морали селити даље. Тако је пре 1700. године Грудо дошао у Зету, у Балабане. Ту су му дали име или надимак Грудо по месту одакле је дошао, те тако настаје ново презиме Алигрудић.

Други од браће Шикман-Шико доселио се у Понаре, а вероватно по том имену зачиње се новопрезиме Шикмановић. Трећи и најмлађи од браће Бојо био је тада дете. Остао је у Љешанској нахији (Ћепетиће), када јеодрастао узео је ново презиме Бојанић (стари Алигрудићи кажу: по имену). Нека предања говореда је Бојо узео презиме по Бојанићима код којих је живео и имао њихову заштиту, па се из захвалности за помоћ и пажњу коју су му Бојанићи посветили прозвао Бојанић. Сва казивања по предању говоре да постоје рођачке везе између Алигрудића, Шикмановића и Бојанића. Често су се раније обилазили и помагали и рођачке везе су биле врло присне до 60-тих година XX века, посебно Алигрудића и Шикмановића. Када се женио који Алигрудић, барјак је носио Шикмановић или Бојанић, редослед се знао и поштовао на мушким свадбама и код друга два братства. У време гладних година братски су помагали једни друге. На сахрани, припадници ова три братства не изјављују саучешће једни другима, већ одају пошту преминулом и у реду за ожалошћене примају сви саучешћа. Алигрудићи су се братили и са братством Вуковића из Балабана до пре нешто више од 30 година.

Крсно име-слава Алигрудића и Шикмановића је Свети Никола (Никољдан), Бојанићи су прво славили Никољдан, сада славе Петковдан, а послужују Никољдан. Како каже живо предање у братству слично су објавили етнолог Андрија Јовићевић и историчар Павле Радусиновић, неки њихов предак, звани Никола, добио је надимак Алија, па су комбинацијом тог надимка и места порекла Груде (Херцеговина) добили презиме Алигрудић. Ако Никола (Алија) код Алигрудића није знан као Грудо онда је и родослов Алигрудића скраћен за једно колено (пас), што није било могуће утврдити поуздано. По предању и казивању старом више од 300 година, које је преношено са колена на колено, не постоје нити су постојале рођачке везе братства Алигрудић са братствима Вукићевић, Мустагрудић, Вучине као и са братством Вучинић.

ИЗВОР: Књига “Братство Алигрудића из Зете”, Милорад Мића Алигрудић

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

ПОЗНАТИ: Слободан Алигрудић, глумац; Милош Алигрудић, политичар

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. HERCEGOVAC 101%

    Dobar dan,pažljivo sam pročitao ovaj članak i konstatovao da je kontradiktoran.Gospodin koji je pisao knjigu o svom prezimenu pobrkao je lončiće i ceo svoj rod odveo u sunovrat što se porekla tiče.Kao prvo predanja o doseljvanju u Zetu iz Hercegovine je čista glupost,zato čto se zna i naučno je dokazano da su stanovnici plemena Grude osnovali istoimeni grad u Hercegovini.Oni su te krajeve počeli naseljavati posle Morejskog rata u 17-om veku.Prema tome Aligrudići jedino mogu biti poreklom iz plemena Gruda koje je oduvek bilo u sastavu Zete kasnije Crne Gore i odatle su došli u Balabane kod Podgorice.A ne nekakva lažibajka o poreklu iz Hercegovine koja se ne može naučno podkrepiti a u ostalom logično bi bilo da si iz Plemena Gruda preko Zete došli u Hercegovinu.Suma sumarum Aligrudići poreklomiz plemena GRuda .