Медан Reviewed by Momizat on . Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Поштовани, ова страница је у припреми. Позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Медан

Медан

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (2)

 • Војислав Ананић

  Медани

  Медани (Срби) настањени су у Локвама (Чапљина). Према породичном предању, Медани су поријеклом од кнеза Мирила из Мириловића у Билећким Рудинама. Дедијер их налази, на почетку двадесетога вијека, у Доњој Трусини (Невесиње), Ортијешу (Мостар), Пољицима, Рујеву Долу и Убоску (Љубиње).
  Медани памте да „потичу од кнеза Мирила из Мириловића и да су једно братство са Ђогама и другим у Храсну (Жарковићима, Комадима, Ћуковима, Кнежићима, Пашићима, Елезовићима и Ђогама, оп. а.) (…). Старина Медана је Рујеви До, а има их исељених у Пољицу и Убоску 1819. г., у Ортијешу код Мостара, Трусини, Габели, Добоју, Банчићима, Метохији, Београду, Локвама, Гацку и Банату.
  Према породичном предању Медани су у Дубраве дошли прије 1800. године, али се не зна одакле. Највјероватније су дошли у Локве са Трусине, или прецизније између Трусине и Дабрице. Одатле су се раселили у Дабрицу, Потком (Дабар), Трусину и Локве. На Трусину су доселили из Храсна и ту су већ били половином осамнаестог вијека. У Локвама су живјели тамо гдје су сада Михићи, али је ага преселио Михиће на њихово старо мјесто а њих, дакле, на мјесто Михића. Славе Јовањдан. (Предање забиљежио Жељко Шакота.)
  У основи презимена Медан стоји старославенска ријеч мед. Неко ко је сакупљао и производио мед, трговао, волио, сладак као мед и безброј других претпоставки, могао је бити Медан.

  Извор: Алија Пирић, Дубравски лексикон, Столац, 2013.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МЕДАН (п), у Горњем Храсну (Неум), Тријебњу (Столац). Поткому (Дабар), Ортијешу (Мостар, Убоску (Љубиње), Доњој Трусини (Невесиње). Има их у Габели (Чапљина), Мостару и околини Стоца. Према предању, поријеклом су од кнеза Мирила из Мириловића у билећким Рудинама. Презиме су добили по неком свом претку који је волио да једе мед. У Горње Храсно (заселак Рујеви До) доселили су из Мириловића око 1600. године. Из Рујевог Доала селили су у Ортијеш (1809), у Убоско (1819), у Доњу Трусину око 1820, године. У Поткому су старином „искрај Билеће“ (59:227.243,275,289. 293:155:698). Било их је настањених и у Локвама и Пребиловцима (Чапљина)

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top