Порекло презимена Мећава

26. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. Мећава Горан

    Поштовани,
    Слава породице Мећава је Свети Георгије, 6 мај. Колико је мени познато водимо пријекло из Лике. Није ми познато одакле смо дошли у Лику. Предпостављам да је презиме младо и да смо мјењали презиме. Од познатих личности су народни хероји Другог свјетског рата Петар Мећава и Миле Мећава. Тренутно велики број Мећава живи у Хрватској (Загреб, Дарувар, Сисак), Босна (Бања Лука), Србија (Београд, Нови Сад).
    Поздрац!

  2. Петар M. Демић

    Мећаве су са Баније.
    Немају никакве везе са Ликом.

  3. Jasmina

    Gorane,Mecava ima i u Smederevu.Deo moje porodice.

  4. Горан Мећава

    Што се тиче презимена Мећава, сазнао сам да су прије доласка у Лику а касније на Банију, са осталим Ђурђевштацима (породице које славе Светог Георгија) били на Змијању, а да су ту дошли у 15. вијеку из Сребрника гдје су имали имање које и данас носи име Мећаве по којем су вјероватно добили име. Прије Сребрника су живјели у Херцеговини одакле се повлаче пред најездом Османлија. Један дио саплеменика је ишао Далмацијом, а други Сјеверном Босном.