Madžar

26. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    MADŽAR, ima ih sva tri vjerozakona. Žive kod Trebinja, u Pridvoricama. “Starinom su Ivanovići iz Vršca”, Vojvodina. Jedan se njihov predak iz pograničnog područja Vojvodine doselio na jug, te ga Hercegovci prozovu Madžarom (35, 474).
    Madžari u Donjem Jelovcu su se, takođe, doselili iz ondašnje Austro- ugarske, vjerovatno iz Bačke, pa im je zato pripalo prezime Madžari, mada s Mađarima nemaju nikakve srodničke odnose. Slave Đurđic. 

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

  2. Vojislav Ananić

    MADŽAR (p.k.m). Madžari (p), u Pridvorcima kod Trebinja. Starinom su Ivanovići iz Vršca (Vojvodina). U Pridvorce se, sredinom 19. vijeka. doselio Spasoje Ivanović, predak današnjih Madžara u ovom naselju. Pošto je došao iz graničnog područja prema Mađarskoj dobio je nadimak Madžar, a njegovi su potomci ovo usvojili za svoje prezime. Danas (2003) u Pridvorcima ima pet porodica Madžara. (Podatke dao Darko Madžar iz pridvoraca). Madžari (k) su nastanjeni u Ljubuncima (Prozor). Predak im je doselio iz Livna (79:116). Madžari (m) su živjeli u Drijenjanima i Dračevu (Popovo), Ljubinju i Radišićima (Ljubuški). Porijeklom su od nekog Mađara koji je kao vojnik davno pobjegao iz Mađarske pa se «poturčio» i nastanio u Radišićima. Madžara u Drijenjanima i Dračevu odavno nema. Prema navodima Hasandedića. posljednje četiri muslimanske porodice Madžara iz Dračeva odselile su 1890. u Tursku, i Dračevo je od tada “čisto kršćansko (hrišćansko) selo” (59:271.288,296; 84:172; 97:284).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  3. Madžar

    Darko Madžar nema u Pridvorcima
    Ima samo 4 kuce od trojce brace
    Madžara
    Predak Madžara iz Pridvoraca se zvao Niko Ivanović a ne Spasoje kako je navedeno