Маџар

26. фебруар 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

  1. Војислав Ананић

    МАЏАР, има их сва три вјерозакона. Живе код Требиња, у Придворицама. “Старином су Ивановићи из Вршца”, Војводина. Један се њихов предак из пограничног подручја Војводине доселио на југ, те га Херцеговци прозову Маџаром (35, 474).
    Маџари у Доњем Јеловцу су се, такође, доселили из ондашње Аустро- угарске, вјероватно из Бачке, па им је зато припало презиме Маџари, мада с Мађарима немају никакве сродничке односе. Славе Ђурђиц. 

    Извор: Миловој Родић – КНЕЖИЦА У КНЕШПОЉУ, Лакташи, 2006.

  2. Војислав Ананић

    МАЏАР (п.к.м). Маџари (п), у Придворцима код Требиња. Старином су Ивановићи из Вршца (Војводина). У Придворце се, средином 19. вијека. доселио Спасоје Ивановић, предак данашњих Маџара у овом насељу. Пошто је дошао из граничног подручја према Мађарској добио је надимак Маџар, а његови су потомци ово усвојили за своје презиме. Данас (2003) у Придворцима има пет породица Маџара. (Податке дао Дарко Маџар из придвораца). Маџари (к) су настањени у Љубунцима (Прозор). Предак им је доселио из Ливна (79:116). Маџари (м) су живјели у Дријењанима и Драчеву (Попово), Љубињу и Радишићима (Љубушки). Поријеклом су од неког Мађара који је као војник давно побјегао из Мађарске па се «потурчио» и настанио у Радишићима. Маџара у Дријењанима и Драчеву одавно нема. Према наводима Хасандедића. посљедње четири муслиманске породице Маџара из Драчева одселиле су 1890. у Турску, и Драчево је од тада “чисто кршћанско (хришћанско) село” (59:271.288,296; 84:172; 97:284).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  3. Madžar

    Darko Madžar nema u Pridvorcima
    Ima samo 4 kuce od trojce brace
    Madžara
    Predak Madžara iz Pridvoraca se zvao Niko Ivanović a ne Spasoje kako je navedeno