Порекло презимена Мољковић

25. фебруара 2012.

коментара: 0

Презиме Мољковић присутно је у Кремнима, а помиње се и у чувеном “Креманском пророчанству” из којег је наш сарадник Бојан Панић издвојио следеће наводе:

“Више од два столећа у Кремнима живи угледна фамилија Мољковић, која се у Кремна доселила из Херцеговине. Као по неком неписаном закону, у тој фамилији су се из генерацију у генерацију, рађали људи и жене необичне бистрине. Неки од њих одлазили су у школе у далеке велике градове да би се, по завршетку школовања, поново вратили у Ужички крај, у којем су представљали угледне људе, пре свега, на пољу политике и просвете.

Доласком из Херцеговине у Кремна, Мољковићи су се поред земљорадње бавили, углавном, трговином и угоститељством, уносећи у ове делатности савремени начин обраде земље, потпуно модерно угоститељско пословање и сасвим нови систем трговине.

И данас се памти надалеко чувена Мољковића кафана, велика грађевина “на два боја”, која је имала одлике свих тадашњих градских хотела, али који су у оно време и у самим нашим градовима, изузев престоног Београда, били веома ретки.

Коначним одласком Турака из Србије Мољковићи су се брзо обогатили, купујући турска имања, која, иначе, нико од других Креманаца није хтео да купи, јер су ранији власници, Турци, за веома скупе паре, уместо плодних ораница, нудили само неке ливаде и голети.

Међутим, бистри и учени чланови ове фамилије предвидели су да ће бројне ливаде дати загарантовану обилну сточну испашу, неопходну храну за већи број крупне стоке, док ће голети са кратком, али веома хранљивом травом бити основа за несметани узгој златиборског соја оваца, које ће увек давати доста млека, вуне и меса изузетног квалитета.

Увидевши да свој економски просперитет могу постићи директном трговином, Мољковићи су градским сточарским трговцима, ту у Кремнима, дакле, на лицу места, продавали читаве џелепе крупне стоке, избегавајућу сваки могући ризик транспорта. Тако су убрзо купили и кућу богатог турског бега, који се из Кремана одселио у Босну.

Та кућа се и данас налази у старом друштвеном и административном центру Кремана и важи за једну од најоригиналнијих грађевина на територији западне Србије.

Од чланова ове фамилије нарочитом вредноћом и прегалаштвом у раду истицали су се Милија и Давид Мољковић, који су тако рећи били вршњаци Митра Тарабића.

Посматрајући их како, без икаквог одмора, послују и дању и ноћу, Митар им је једнога дана, у присуству проте Захарија, његовог сродника, рекао:

“Шта ви је људи?! Што не застанете мало те не одахнете. Залуд ви је свако аргатовање и оволика земља, каде они што дођу иза вас неће више туј живјети.”

И тако је, заиста, због љубави према књизи, ова фамилија, некада толико везана за земљу и своје богатство, напустила Кремна, да би само понекад, обично у летњим месецима, поново скупљала око старе Мољковића кафане.”

 

ИЗВОР: Књига „Креманско пророчанство“ шта је било, шта нас чека, аутори: Драгољуб Голубовић и Дејан Маленковић

 

 

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (0)

Одговорите

Тренутно нема коментара. Будите први и оставите коментар.