Poreklo prezimena Moljković

25. februar 2012.

komentara: 0

Prezime Moljković prisutno je u Kremnima, a pominje se i u čuvenom “Kremanskom proročanstvu” iz kojeg je naš saradnik Bojan Panić izdvojio sledeće navode:

“Više od dva stoleća u Kremnima živi ugledna familija Moljković, koja se u Kremna doselila iz Hercegovine. Kao po nekom nepisanom zakonu, u toj familiji su se iz generaciju u generaciju, rađali ljudi i žene neobične bistrine. Neki od njih odlazili su u škole u daleke velike gradove da bi se, po završetku školovanja, ponovo vratili u Užički kraj, u kojem su predstavljali ugledne ljude, pre svega, na polju politike i prosvete.

Dolaskom iz Hercegovine u Kremna, Moljkovići su se pored zemljoradnje bavili, uglavnom, trgovinom i ugostiteljstvom, unoseći u ove delatnosti savremeni način obrade zemlje, potpuno moderno ugostiteljsko poslovanje i sasvim novi sistem trgovine.

I danas se pamti nadaleko čuvena Moljkovića kafana, velika građevina “na dva boja”, koja je imala odlike svih tadašnjih gradskih hotela, ali koji su u ono vreme i u samim našim gradovima, izuzev prestonog Beograda, bili veoma retki.

Konačnim odlaskom Turaka iz Srbije Moljkovići su se brzo obogatili, kupujući turska imanja, koja, inače, niko od drugih Kremanaca nije hteo da kupi, jer su raniji vlasnici, Turci, za veoma skupe pare, umesto plodnih oranica, nudili samo neke livade i goleti.

Međutim, bistri i učeni članovi ove familije predvideli su da će brojne livade dati zagarantovanu obilnu stočnu ispašu, neophodnu hranu za veći broj krupne stoke, dok će goleti sa kratkom, ali veoma hranljivom travom biti osnova za nesmetani uzgoj zlatiborskog soja ovaca, koje će uvek davati dosta mleka, vune i mesa izuzetnog kvaliteta.

Uvidevši da svoj ekonomski prosperitet mogu postići direktnom trgovinom, Moljkovići su gradskim stočarskim trgovcima, tu u Kremnima, dakle, na licu mesta, prodavali čitave dželepe krupne stoke, izbegavajuću svaki mogući rizik transporta. Tako su ubrzo kupili i kuću bogatog turskog bega, koji se iz Kremana odselio u Bosnu.

Ta kuća se i danas nalazi u starom društvenom i administrativnom centru Kremana i važi za jednu od najoriginalnijih građevina na teritoriji zapadne Srbije.

Od članova ove familije naročitom vrednoćom i pregalaštvom u radu isticali su se Milija i David Moljković, koji su tako reći bili vršnjaci Mitra Tarabića.

Posmatrajući ih kako, bez ikakvog odmora, posluju i danju i noću, Mitar im je jednoga dana, u prisustvu prote Zaharija, njegovog srodnika, rekao:

“Šta vi je ljudi?! Što ne zastanete malo te ne odahnete. Zalud vi je svako argatovanje i ovolika zemlja, kade oni što dođu iza vas neće više tuj živjeti.”

I tako je, zaista, zbog ljubavi prema knjizi, ova familija, nekada toliko vezana za zemlju i svoje bogatstvo, napustila Kremna, da bi samo ponekad, obično u letnjim mesecima, ponovo skupljala oko stare Moljkovića kafane.”

 

IZVOR: Knjiga „Kremansko proročanstvo“ šta je bilo, šta nas čeka, autori: Dragoljub Golubović i Dejan Malenković

 

 

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (0)

Odgovorite

Trenutno nema komentara. Budite prvi i ostavite komentar.