Poreklo prezimena Mirković

25. februar 2012.

komentara: 98

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MIRKOVIĆI

(u Javorju)

Potiču od Raičevića iz Ozrinića kod Nikšića, odakle se Mušo oko 1890. godine doselio u selo Javorje kod Žabljaka, u bratstvo Kavedžića, od kojih je bio oženjen. Prezime Mirković dobili su po svom pretku Mirku.

Mušo je imao dva sina: Milisava i Bogdana-Boja. Oba su bili učesnici prvih ratova, u kojima je Milisav poginuo. Ostala su mu dva sina: Jovo i Ljubo. Bogdan-Bojo je poslije kapitulacije Crne Gore januara 1916. godine stupio u Komitski pokret 1916-1918. godine. Bojo je imao pet sinova: Milana, Boška, Branka, Vojina i Veljka. Milan se nalazio u zarobljeništvu u Njemačkoj u vremenu od 1941-1945. godine, a ostali Bojovi sinovi su bili aktivni učesnici NOR-a od 1941.

– 1945. godine. Branko je bio u najužem Partijskom sreskom rukovodstvu i u ratu je od prvih ustaničkih dana; ostao je na radu na terenu u ilegali kada je Sreski komitet donio odluku da krenu za jedinicama u pravcu zapadne Bosne. Na terenu je bilo nemoguće opstati zbog stalnih potjera i pretresa od strane neprijateljskih jakih snaga. Uhvaćeni su negdje u okolini Kalinovika i u Kalinoviku ubijeni. Branko se na strelištu držao izuzeto hrabro tako da je svojim herojskim držanjem zadivio i svoje neprijatelje. Strijeljanje je izvršeno novembra 1942. godine. Vojin nastavlja borbu protiv neprijatelja i kao istaknuti i prekaljeni revolucionar i nepomirljivi borac za slobodu stalno je bio u stroju čelnih ratnika; tako je okončao svoj životni put kod Brodareva 1943. godine. Veljko je sa svojom braćom bio u jedinicama NOV-a od 1941. godine. Najprije je bio u Durmitorskom odredu, kasnije je uhvaćen i zatvoren u Kolašinski zatvor. Potom je bio u stroju Četvrte crnogorske proleterske brigade u čijim je redovima ranjavan. Njihov brat Boško je bio u NOP-u od 1941. godine; bio je aktivan u narodnoj vlasti na terenu, gdje je svojim radom i autoritetom dao veliki doprinos razvoju seoskih odbora. U svojoj sredini je uživao ugled kao dobar čovjek do čije riječi se držalo; uvažavan je i biran u društveno-političke organizacije u opštini.

Slave Malu Gospođu, a prislužuju Ilindan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (98)

Odgovorite

98 komentara

  1. Đorđe Mirković

    Ja sam iz Užica, tačnije selo Kremna na obroncima planine Tara.
    Slava sveti Vrači.
    Od moga dede dobio sam informaciju da smo došli iz Crne Gore, tačnije iz okoline Spuža.Kada su došli ne zna tačno. Rekao mi je da je jedan deo otišao u Valjevo.
    E sad kad sam bio mali sa roditeljima sam otišao u Sutomore, tamo smo igrom slučaja dospeli u apartman takođe kod Mirkovića, domaćin je imao rodoslov i saznali smo da potičemo od iste loze, on je znao da imaju neki Mirkovići kod Užica i Valjeva al nije znao gde tačno.
    Deda mi je pričao da su naši preci učestvovali u Srpsko-turskim ratovima od 1876-78. godine. Na seoskom groblju imaju spomenici tim junacima, tako da to govori da su došli pre tih ratova.

    • Sonja

      Poštovani Djordje,
      Moje devojačko prezime je Mirković, deda mi je bio Milivoje a njedov otac Radovan. Oni su iz kremana i slave Sv Vrače. Radovan je radio u železnici i dobio premeštaj u Beograd kad je moj deda imao 2-3 god. Moj otac je rodjen u Beogradu i nažalost nikada nismo bili u Kremnima. Volela bih da stupim u kontakt sa nekim od Mirkovića iz Kremana i saznam više o familiji. Bila bih Vam zahvalna ako bi ste me kontaktirali. Pozdrav Sonja

      • Đorđe

        Naravno Sonja, uvek ste dobro došli, evo vam moj e-mail, pa pišite jer tamo sad slabo ko živi od Mirkovića uglavnom stariji ljudi.
        Ja trenutno nisam u Srbiji, ali vi uvek možete otići tamo svako će vam pomoći da nešto saznate.
        [email protected]

      • Silvana

        Draga Sonja,

        Ja sam iz porodice Mirković, otac mi se zvao Stevan, a deda Dobrisav Mirković. Nisam sigurna da li smo iz iste familije , ali slavimo istu slavu pa je to i moguće.

        Ukoliko želite, možete me kontaktirati na mail

  2. Pozdrav srbi, ja sam nenad,otac mi je zivan,deda dragan a pradeda gligorije. Slavimo slavu lazareva subota,vrbica.ja sam iz novog sada ali pradeda,deda i otac su iz sremske race.

  3. Maja

    Pozdrav svima.Ima li Mirkovića iz Srema koji slave Djurdjevdan?Deda mi se zvao Slobodan,umro je 1984. Ziveo je u Krčedinu,a pradeda Sreta.

    • Misa Mirkovic

      Ja sam od familije Mirkovic iz Srema (Rumska opstina). Nasa familija slavi Arandjelovdan. Mada zanima me da li je Sreta Mirkovic imao brata ili bracu? Moj deda se zvao Mihajlo (1921) i znam da je u selu Stejanovci gde je i ziveo bio spomenik streljanim zrtvama na kojem se cini mi se nalazi i ime Srete Mirkovica. Mada to sam video kao klinac osnovac i nisam potpuno siguran da li sam dobro zapamtio.

  4. Milan Mirkovic

    Pohvale autorima teksta, kao da slusam mog dedu koji mi je ovo pricao dok sam bio student.
    Ja sam sin Mirka Mirkovica koji mi je dao ime po mom dedi Milanu.

  5. Filip

    Pomaže Bog svima!
    Ja sam Filip Mirković rođen 2003.
    Moj deda je rođen u selu Žakovu u Pećkom okrugu,opština Istok u Metohiji.Moji preci su u to selo došli iz Crne Gore po rečima mog dede.
    Krsna slava nam je Jovanjdan.
    Na nekim mestima sam načuo da smo iz Banjana,ali nisam 100% siguran,ako neko zna molio bih da mi napiše.
    Pozdrav svima!

    • Veljko

      Pozdrav !
      I po pricama mojih starih,nasi preci su iz Crne Gore i slavimo Jovanjdan..

    • Rašo

      Ne bi trebalo da ste iz Banjana, uprkos Jovanjdanu koji slavite. Najviše Mirkovića sa tom slavom zaista pripada plemenu Banjani, starinom Pješivci, no ne znam za slučaj seobe u pećki kraj. U taj kraj su najviše odseljavale porodice iz Bjelopavlića, a Mirkovića ima u Župi Nikšićkoj, faktički odmah iznad. Provjerite imate li kakve veze sa njima.

  6. Ana

    Ja sam Mirković Beograđanka sam kao i moj tata. Moj deda se zvao Veljko Mirković a njegov Otac i stric Nikola i Konstantin Mirković, obojica učesnici u velikim ratovima živeli su u Slavoni tačnije Slavonski Brod Slavimo slavu Sveti Nikola🤗🌺

  7. Zvezdana Mirkovic

    Dobar dan. Zovem se Zvezdana i moja porodica je naseljena u selu Bradarac kod Pozareca. Slavimo sv.Nikolu. Otac mi se zvao Dragoslav, deda Radomir,praded Stanimir,a njegov otac Kosta. Volela bih ako neko zna odakle su se doselili Mirkovici u Bradarac da mi se javi. Moji su mladi umrli tako da nisam uspela da saznam. Unapred hvala.

  8. Milisav Mirković

    I ja sam Mirković iz Ljiga. Ne znam svoje poreklo. Ni u jednoj knjizi nema Mirkovića u Ljigu. Deda, pradeda, čukundeda i njegov otac su sahranjeni u Ljigu,gde i moj otac i ja živimo.

  9. Zlatko

    Moja familija se prije prezivala Mirkovic porijeklom iz stare Hercegovine, ja sam 7. generacija u Semberiji- Bijeljina, slavimo sv. Djordja. Po dolasku u Semberiju prezime je promijenjeno, po Ranku MIrkovicu koji je doveo porodicu iz Hercegovie u Rankic. Citao sam u nekoj knjizi pisac iz Gacka je pisao o raseljenim hercegovackim porodicama pa sam nasao da su MIrkovici bili pleme i da su imali svoj grb. Ali nisam nasao nista vise niti ikoga sa tim prezimenom da vodi odatle porijeklo i da slavi istu slavu.

  10. Milan Mirkovic

    i Ja sam od Mirkovica put Bratunca , otac Budimir sestre Aleksandra i Danijela , deda Milan poreklom iz Olova poginuli 1941 na prelazu pruge od Nemackih okupatora……prica se da smo dosli od Nevesinja i Niksica preko Dalmacije i Bratunca pa se rasuli po Beogradu i Vojvodini i cak Australiji i Kanadi evo nas i u Majdanpeku……voleo bih da se napravi jedno Sretenje nasih Mirkovica na zajednickom rucku negde ………..zivi bili