Порекло презимена Мирковић

25. фебруар 2012.

коментара: 98

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИРКОВИЋИ

(у Јаворју)

Потичу од Раичевића из Озринића код Никшића, одакле се Мушо око 1890. године доселио у село Јаворје код Жабљака, у братство Кавеџића, од којих је био ожењен. Презиме Мирковић добили су по свом претку Мирку.

Мушо је имао два сина: Милисава и Богдана-Боја. Оба су били учесници првих ратова, у којима је Милисав погинуо. Остала су му два сина: Јово и Љубо. Богдан-Бојо је послије капитулације Црне Горе јануара 1916. године ступио у Комитски покрет 1916-1918. године. Бојо је имао пет синова: Милана, Бошка, Бранка, Војина и Вељка. Милан се налазио у заробљеништву у Њемачкој у времену од 1941-1945. године, а остали Бојови синови су били активни учесници НОР-а од 1941.

– 1945. године. Бранко је био у најужем Партијском среском руководству и у рату је од првих устаничких дана; остао је на раду на терену у илегали када је Срески комитет донио одлуку да крену за јединицама у правцу западне Босне. На терену је било немогуће опстати због сталних потјера и претреса од стране непријатељских јаких снага. Ухваћени су негдје у околини Калиновика и у Калиновику убијени. Бранко се на стрелишту држао изузето храбро тако да је својим херојским држањем задивио и своје непријатеље. Стријељање је извршено новембра 1942. године. Војин наставља борбу против непријатеља и као истакнути и прекаљени револуционар и непомирљиви борац за слободу стално је био у строју челних ратника; тако је окончао свој животни пут код Бродарева 1943. године. Вељко је са својом браћом био у јединицама НОВ-а од 1941. године. Најприје је био у Дурмиторском одреду, касније је ухваћен и затворен у Колашински затвор. Потом је био у строју Четврте црногорске пролетерске бригаде у чијим је редовима рањаван. Њихов брат Бошко је био у НОП-у од 1941. године; био је активан у народној власти на терену, гдје је својим радом и ауторитетом дао велики допринос развоју сеоских одбора. У својој средини је уживао углед као добар човјек до чије ријечи се држало; уважаван је и биран у друштвено-политичке организације у општини.

Славе Малу Госпођу, а прислужују Илиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Ђорђе Мирковић

    Ја сам из Ужица, тачније село Кремна на обронцима планине Тара.
    Слава свети Врачи.
    Од мога деде добио сам информацију да смо дошли из Црне Горе, тачније из околине Спужа.Када су дошли не зна тачно. Рекао ми је да је један део отишао у Ваљево.
    Е сад кад сам био мали са родитељима сам отишао у Сутоморе, тамо смо игром случаја доспели у апартман такође код Мирковића, домаћин је имао родослов и сазнали смо да потичемо од исте лозе, он је знао да имају неки Мирковићи код Ужица и Ваљева ал није знао где тачно.
    Деда ми је причао да су наши преци учествовали у Српско-турским ратовима од 1876-78. године. На сеоском гробљу имају споменици тим јунацима, тако да то говори да су дошли пре тих ратова.

    • Sonja

      Poštovani Djordje,
      Moje devojačko prezime je Mirković, deda mi je bio Milivoje a njedov otac Radovan. Oni su iz kremana i slave Sv Vrače. Radovan je radio u železnici i dobio premeštaj u Beograd kad je moj deda imao 2-3 god. Moj otac je rodjen u Beogradu i nažalost nikada nismo bili u Kremnima. Volela bih da stupim u kontakt sa nekim od Mirkovića iz Kremana i saznam više o familiji. Bila bih Vam zahvalna ako bi ste me kontaktirali. Pozdrav Sonja

      • Ђорђе

        Наравно Соња, увек сте добро дошли, ево вам мој е-маил, па пишите јер тамо сад слабо ко живи од Мирковића углавном старији људи.
        Ја тренутно нисам у Србији, али ви увек можете отићи тамо свако ће вам помоћи да нешто сазнате.
        [email protected]

      • Silvana

        Draga Sonja,

        Ja sam iz porodice Mirković, otac mi se zvao Stevan, a deda Dobrisav Mirković. Nisam sigurna da li smo iz iste familije , ali slavimo istu slavu pa je to i moguće.

        Ukoliko želite, možete me kontaktirati na mail

  2. Pozdrav srbi, ja sam nenad,otac mi je zivan,deda dragan a pradeda gligorije. Slavimo slavu lazareva subota,vrbica.ja sam iz novog sada ali pradeda,deda i otac su iz sremske race.

  3. Maja

    Pozdrav svima.Ima li Mirkovića iz Srema koji slave Djurdjevdan?Deda mi se zvao Slobodan,umro je 1984. Ziveo je u Krčedinu,a pradeda Sreta.

    • Misa Mirkovic

      Ja sam od familije Mirkovic iz Srema (Rumska opstina). Nasa familija slavi Arandjelovdan. Mada zanima me da li je Sreta Mirkovic imao brata ili bracu? Moj deda se zvao Mihajlo (1921) i znam da je u selu Stejanovci gde je i ziveo bio spomenik streljanim zrtvama na kojem se cini mi se nalazi i ime Srete Mirkovica. Mada to sam video kao klinac osnovac i nisam potpuno siguran da li sam dobro zapamtio.

  4. Milan Mirkovic

    Pohvale autorima teksta, kao da slusam mog dedu koji mi je ovo pricao dok sam bio student.
    Ja sam sin Mirka Mirkovica koji mi je dao ime po mom dedi Milanu.

  5. Filip

    Pomaže Bog svima!
    Ja sam Filip Mirković rođen 2003.
    Moj deda je rođen u selu Žakovu u Pećkom okrugu,opština Istok u Metohiji.Moji preci su u to selo došli iz Crne Gore po rečima mog dede.
    Krsna slava nam je Jovanjdan.
    Na nekim mestima sam načuo da smo iz Banjana,ali nisam 100% siguran,ako neko zna molio bih da mi napiše.
    Pozdrav svima!

    • Veljko

      Pozdrav !
      I po pricama mojih starih,nasi preci su iz Crne Gore i slavimo Jovanjdan..

    • Рашо

      Не би требало да сте из Бањана, упркос Јовањдану који славите. Највише Мирковића са том славом заиста припада племену Бањани, старином Пјешивци, но не знам за случај сеобе у пећки крај. У тај крај су највише одсељавале породице из Бјелопавлића, а Мирковића има у Жупи Никшићкој, фактички одмах изнад. Провјерите имате ли какве везе са њима.

  6. Ана

    Ја сам Мирковић Београђанка сам као и мој тата. Мој деда се звао Вељко Мирковић а његов Отац и стриц Никола и Константин Мирковић, обојица учесници у великим ратовима живели су у Славони тачније Славонски Брод Славимо славу Свети Никола🤗🌺

  7. Zvezdana Mirkovic

    Dobar dan. Zovem se Zvezdana i moja porodica je naseljena u selu Bradarac kod Pozareca. Slavimo sv.Nikolu. Otac mi se zvao Dragoslav, deda Radomir,praded Stanimir,a njegov otac Kosta. Volela bih ako neko zna odakle su se doselili Mirkovici u Bradarac da mi se javi. Moji su mladi umrli tako da nisam uspela da saznam. Unapred hvala.

  8. Милисав Мирковић

    И ја сам Мирковић из Љига. Не знам своје порекло. Ни у једној књизи нема Мирковића у Љигу. Деда, прадеда, чукундеда и његов отац су сахрањени у Љигу,где и мој отац и ја живимо.

  9. Zlatko

    Moja familija se prije prezivala Mirkovic porijeklom iz stare Hercegovine, ja sam 7. generacija u Semberiji- Bijeljina, slavimo sv. Djordja. Po dolasku u Semberiju prezime je promijenjeno, po Ranku MIrkovicu koji je doveo porodicu iz Hercegovie u Rankic. Citao sam u nekoj knjizi pisac iz Gacka je pisao o raseljenim hercegovackim porodicama pa sam nasao da su MIrkovici bili pleme i da su imali svoj grb. Ali nisam nasao nista vise niti ikoga sa tim prezimenom da vodi odatle porijeklo i da slavi istu slavu.

  10. Milan Mirkovic

    i Ja sam od Mirkovica put Bratunca , otac Budimir sestre Aleksandra i Danijela , deda Milan poreklom iz Olova poginuli 1941 na prelazu pruge od Nemackih okupatora……prica se da smo dosli od Nevesinja i Niksica preko Dalmacije i Bratunca pa se rasuli po Beogradu i Vojvodini i cak Australiji i Kanadi evo nas i u Majdanpeku……voleo bih da se napravi jedno Sretenje nasih Mirkovica na zajednickom rucku negde ………..zivi bili