Poreklo prezimena Mirković

25. februar 2012.

komentara: 98

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MIRKOVIĆI

(u Javorju)

Potiču od Raičevića iz Ozrinića kod Nikšića, odakle se Mušo oko 1890. godine doselio u selo Javorje kod Žabljaka, u bratstvo Kavedžića, od kojih je bio oženjen. Prezime Mirković dobili su po svom pretku Mirku.

Mušo je imao dva sina: Milisava i Bogdana-Boja. Oba su bili učesnici prvih ratova, u kojima je Milisav poginuo. Ostala su mu dva sina: Jovo i Ljubo. Bogdan-Bojo je poslije kapitulacije Crne Gore januara 1916. godine stupio u Komitski pokret 1916-1918. godine. Bojo je imao pet sinova: Milana, Boška, Branka, Vojina i Veljka. Milan se nalazio u zarobljeništvu u Njemačkoj u vremenu od 1941-1945. godine, a ostali Bojovi sinovi su bili aktivni učesnici NOR-a od 1941.

– 1945. godine. Branko je bio u najužem Partijskom sreskom rukovodstvu i u ratu je od prvih ustaničkih dana; ostao je na radu na terenu u ilegali kada je Sreski komitet donio odluku da krenu za jedinicama u pravcu zapadne Bosne. Na terenu je bilo nemoguće opstati zbog stalnih potjera i pretresa od strane neprijateljskih jakih snaga. Uhvaćeni su negdje u okolini Kalinovika i u Kalinoviku ubijeni. Branko se na strelištu držao izuzeto hrabro tako da je svojim herojskim držanjem zadivio i svoje neprijatelje. Strijeljanje je izvršeno novembra 1942. godine. Vojin nastavlja borbu protiv neprijatelja i kao istaknuti i prekaljeni revolucionar i nepomirljivi borac za slobodu stalno je bio u stroju čelnih ratnika; tako je okončao svoj životni put kod Brodareva 1943. godine. Veljko je sa svojom braćom bio u jedinicama NOV-a od 1941. godine. Najprije je bio u Durmitorskom odredu, kasnije je uhvaćen i zatvoren u Kolašinski zatvor. Potom je bio u stroju Četvrte crnogorske proleterske brigade u čijim je redovima ranjavan. Njihov brat Boško je bio u NOP-u od 1941. godine; bio je aktivan u narodnoj vlasti na terenu, gdje je svojim radom i autoritetom dao veliki doprinos razvoju seoskih odbora. U svojoj sredini je uživao ugled kao dobar čovjek do čije riječi se držalo; uvažavan je i biran u društveno-političke organizacije u opštini.

Slave Malu Gospođu, a prislužuju Ilindan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (98)

Odgovorite

98 komentara

  1. Dejana M.

    Dobar dan svima.

    Ja sam rodjena Mirkovic, iz Beograda. Saznala sam pre nekog vremena nesto malo mom poreklu i familiji.
    Moj Pradeda se zvao Lazar Mirkovic, neznam nazalost kako su se njegovi predci zvali, ali znam da su podreklom iz Cetinja (Crna Gora), pa se posle jedan deo familije u Vojvodinu preselio a drugi Leckovac iz kojeg je moj Pradeda.
    Znam da je moj Pradeda imao 1 brata Luka i jednog polubrata cije ime nisam sigurna, jedino sto znam o tom polubratu je da ima dva unuka Goran i drugo ime neznam.
    A brat Luka je imao sina kog poznajem po imenom Pera, koji je imao sina Luka Mirkovic, koji je ubijen 24. Aprila 2001 u svojoj kuci. Procitala sam u blicu da taj Luka ima 3 cerke, i to je sve sto znam.

    Ako slucajno neko vise zna, nek mi se javi 🙂

    Hvala unapred 🙂

    • Tanja

      Informacije koje mogu da ti kažem o ovoj porodici da su poreklom iz mesta Petrovdo kod Cetinja. Dzukun deda se zvao Petar,dobio je prvo sina Luku koji je dobio ime po Petrovom ocu.Kada je pradeda Luka imao godinu dana preselili su se u Karadjordjevo kod Leskovca,kada je Lukina mama umrla dzukundeda se ponovo oženio i dobio sinove Lazara i Mirka.Luka je bio solunski borac,dok je bio na Solunu dzukundedu Petra ubili su Bugari.Posle I sv.rata počeo je Luka da živi u Beogradu i doveo je i brata Lazara.Luka je dobio sina Peru i Velibora koji je umro od tuberkuloze.Petar je imao tri sina i jednu ćerku.Mirko je ostao u Leskovcu i imao je sedmoro dece i mislim da su svi bili kod pradede Luke da se školuju u Beogradu.Inače Lazareva i Mirkova mama se posle ubistva dzukundede Petra ponovo udala i dobila je sina Radeta,živeo je isto u Beogradu.

    • Ivana

      Zdravo Dejena, interesantan mi je tvoj post pa ti se javljam. Naime, ja sam Mirkovic, a u nasoj lozi je postojao i Lazar i Luka Mirkovic (moj deda). Prema dedinoj prici prvi iz nase loze dosao je iz Cetinja oko 1700 i neke godine nismo sigurni, u Pivnice (Bačka, Vojvodina); mada postoje i naznake da smo iz Macavara kod Niksica (to je tati neki covek rekao sad kad je bio u Crnoj Gori). Slavimo Svetog Stefana 9og januara. Pozdrav

    • dragan

      Dejana,Luka koji je poginuo je rodjeni brat moje supruge Mile koja ima jos dva brata Dusana i Velibora.Njihov otac je Petar , a deda Luka

      Pozdrav,

      Dragan Mirkovic(isto prezime kao i supruga)

  2. zoran

    Živim u Republici Srpskoj, opština Kotor-Varoš, selo Maljeva.Moji Mirkovići su porijeklom iz Crne Gore, navodno okolina Nikšića.Na ovo područje došli su iz Hercegovine u okolinu Travnika-selo Mirkovići kod Korićana, odakle je jedna porodica doselila u Maljevu.Da li neko ima bilo kakav odrećeniji i tačniji podatak o ovome.Navodno, kada se pleme dijelilo onda su jedni poslani u Bosnu, a drugi u Srbiju, Kraljevo, Valjevo itd. Slavimo Časne Verige, a prethodna slava navodno je bila Petrovdan.Molim sve koji to mogu, da mi pomognu da saznam makar osnovne podatke o porijeklu.

  3. Milorad Bogdanović

    Teško da ćeš bilo šta novo saznati za svoje porijeklo s prezimenom koji nosiš, jer prezime Mirković je nastalo od imena Mirko, koje je učestalo vjekovima kod nas Srba.

    Npr. Mirkovići se nigdje ne spominju u Šematizmu dabrobosanskom za 1882 kao slavljenici Časni Veriga ni Petrovdana, a spominju se da slave osam različitih slava na skoro čitavom prostoru mitropolije.

    Zato, posjeti naš Forum, kao i Srpski DNK projekat, upoznaj se kako najbrže i najlakše možeš doći do saznanja s kim si u srodstvu nekoliko stotina godina u nazad, i riješio si ovu svoju enigmu.

    Svako dobro vam želim.

  4. miroslav

    Pozdrav svima.Nosim prezime Mirković i živim u Beogradu.Moj otac koji je skoro preminuo u dubokoj starosti,imao je dve sestre i brata,i oni su takođe rođeni u Beogradu.Njihov otac,moj deda Radoje je rođen u selu Rogojevac kod Kragujevca 1892.godine.Imao je mlađeg brata Tanasija koji je posle rata živeo i preminuo u Nemačkoj.Krsna slava im je bila Sveti Avksentije prepodobni.Negde krajem šezdesetih godina,kao dete,otac me je odveo u Rogojevac,i ono što me je iznenadilo bilo je da je malte ne pola sela nosilo naše prezime.Kasnije mi je i otac pričao da nam poreklo vodi iz Crne gore,iz Kolašina odakle su navodno tri brata posle nekog sukoba otišli u Srbiju gde su se razišli svako na svoju stranu.Pre dve godine sam pokušao u crkvi u selu da saznam imena roditelja,dede i pradede moga dede Radoja,međutim ne postoje knjige u crkvi,navodno su izgorele u ratu.
    Ukoliko neko može da se nadoveže na ova saznanja bio bih mu neizmerno zahvalan.

    • Branko Todorović

      Poštovani Miroslave,

      U vašem slučaju, možda bi najbolje bilo da za početak posetite Arhiv Srbije, tamo imate popis stanovništva Srbije iz 1863. godine, gde biste trebali naći i vaše pretke, ali i druge popise koji nisu u celosti sačuvani, te možda nešto ima, a možda i nema bar što se tiče vas.

      Kako doći do Arhiva Srbije i prijaviti se za pregled knjiga, najbolje vam je posetiti ovaj članak, gde je to objašnjeno.

      Tamo se nalaze i turski popisi, koji su na srpskom jeziku, te je moguće i tamo da nađete neke podatke.

      Ne znam da li ste pogledali šta ima u Digitalnoj biblioteci portala Poreklo, ali možda i tamo nađete još neke stvari koje vas interesuju, jer biblioteka obiluje građom za prostor centralne Srbije.

    • Jasna

      Poštovani Miroslave,
      Moje devojačko prezime je Mirković. Rođena sam u Kragujevcu, a moj deda Radovan je rođen u selu Rogojevcu. Nemam više nikakvih podataka, ali probaću da saznam. Kontaktirajte me preko mejla. Pozdrav Jasna

  5. Nikola

    Pozdrav svima , ja cu vam napisati sve sto znam o mom poreklu ako nesto znate i neko ukoliko je povezan sa mnom neka mi se javi . Deda Nikola i njegov brat Milovan su rodjeni u Donjim Doljanima u Lici u Hrvatskoj , pradeda Dane je rodjen isto u Donim Doljanima , nista dalje od toga ne znam , slava koju slavim je Sv Jovan. Ukoliko neko nesto zna neka mi pise na email [email protected]

  6. Vojislav Mirković

    Pozdrav ljudi.
    Ja sam iz Bijeljine (RS), i malo sam istraživao o svom poreklu. Od oca sam saznao samo da dolazimo iz Hercegovine ili C. Gore. Slavim Svetog Jovana Krstitelja. Na netu sam našao par informacija, među kojima se najviše pominje da su moji preci ogranak plemena Martinovići. Mesto odakle su došli je ili oblast oko reke Pive, ili oblas jugoistočno od Boke-Kotorske. Ako iko ima slične podatke o poreklu, neka mi se javi ovde, ili na [email protected] 🙂

  7. Metohijac

    Da li neko ima saznanja o rodoslovu porodice Mirković iz Krzanje(Crna Gora) kao i o poreklu porodice MIRKOVIĆ slave Sv.Dimitrija.

    • MIrkovic M

      Zdravo, moje djevojacko prezime je Mirkovic. Znam da i moje prezime nosi porijeklo iz Krzanje ali su moji vec generacijama na Kosovo bili- kod Peci. Meni je Baka moja pricala o tome malo. Veliki pozdrav

    • Predrag Milic

      Najblizi ste Manojlovicima, koliko ja znam. I dalje vas ima na spomeniku na Kržanji, stari su vas donedavno spominjali. Na Krzanji vise nema nikoga osim rijetkih vikendasa, bio sam prije neki dan sa sinom, setali pustim poljem Rajcetica, tamo su nekad zivjeli i tvoji preci.

  8. Rade Brakočević

    Prema istraživačima prošlosti Kuča, Mirkovići iz Kržanje su od Ljuljanovića. To bi značilo da su rođaci sa poturčenim Ljuljanovićima iz Dinoše i sa poturčenim Ćetkovićima na Fundini – zaseok Ledine.
    Na Kržanji poodavno nema Mirkovića.
    Od ovih iz sela Kržanje su Mirkovići u selu Lješnica kod Berana. Jedni su potomci Spasoja popa Ljeka Mirkova Mirkovića, a jedna porodica Milovana Ilijina, brata od strica Spasojeva. Kuči: Mirkovići, Prelevići, Vujoševići i Vujadinovići su se naselili u Lješnicu krajem 19.vijeka. Pogledajte knjigu : Ljubomir Mirković, Nostalgično putovanje u prošlost, izdanje autora, Beograd, 2005.g.

  9. Metohijac

    Pozdrav,Da li neko ima saznanja da je uradjeno porodično stablo bratstva MIRKOVIĆ iz Kržanje(Crna Gora) slave Sv.Dimitrija. Hvala!

  10. Žarko Mirkovic

    Poštovani prezimenjaci,
    poreklo Mirkovica po mojim saznanjima i po prici mog dede koji je radio u Matici je da smo doški sa kosova prilikom seobe srba.Deda je imao i knjigu o našem poreklu ali je na žalost izgubljena.
    Pozdrav Žarko Mirković