Poreklo prezimena Mirković

25. februar 2012.

komentara: 98

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

MIRKOVIĆI

(u Javorju)

Potiču od Raičevića iz Ozrinića kod Nikšića, odakle se Mušo oko 1890. godine doselio u selo Javorje kod Žabljaka, u bratstvo Kavedžića, od kojih je bio oženjen. Prezime Mirković dobili su po svom pretku Mirku.

Mušo je imao dva sina: Milisava i Bogdana-Boja. Oba su bili učesnici prvih ratova, u kojima je Milisav poginuo. Ostala su mu dva sina: Jovo i Ljubo. Bogdan-Bojo je poslije kapitulacije Crne Gore januara 1916. godine stupio u Komitski pokret 1916-1918. godine. Bojo je imao pet sinova: Milana, Boška, Branka, Vojina i Veljka. Milan se nalazio u zarobljeništvu u Njemačkoj u vremenu od 1941-1945. godine, a ostali Bojovi sinovi su bili aktivni učesnici NOR-a od 1941.

– 1945. godine. Branko je bio u najužem Partijskom sreskom rukovodstvu i u ratu je od prvih ustaničkih dana; ostao je na radu na terenu u ilegali kada je Sreski komitet donio odluku da krenu za jedinicama u pravcu zapadne Bosne. Na terenu je bilo nemoguće opstati zbog stalnih potjera i pretresa od strane neprijateljskih jakih snaga. Uhvaćeni su negdje u okolini Kalinovika i u Kalinoviku ubijeni. Branko se na strelištu držao izuzeto hrabro tako da je svojim herojskim držanjem zadivio i svoje neprijatelje. Strijeljanje je izvršeno novembra 1942. godine. Vojin nastavlja borbu protiv neprijatelja i kao istaknuti i prekaljeni revolucionar i nepomirljivi borac za slobodu stalno je bio u stroju čelnih ratnika; tako je okončao svoj životni put kod Brodareva 1943. godine. Veljko je sa svojom braćom bio u jedinicama NOV-a od 1941. godine. Najprije je bio u Durmitorskom odredu, kasnije je uhvaćen i zatvoren u Kolašinski zatvor. Potom je bio u stroju Četvrte crnogorske proleterske brigade u čijim je redovima ranjavan. Njihov brat Boško je bio u NOP-u od 1941. godine; bio je aktivan u narodnoj vlasti na terenu, gdje je svojim radom i autoritetom dao veliki doprinos razvoju seoskih odbora. U svojoj sredini je uživao ugled kao dobar čovjek do čije riječi se držalo; uvažavan je i biran u društveno-političke organizacije u opštini.

Slave Malu Gospođu, a prislužuju Ilindan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (98)

Odgovorite

98 komentara

  1. bora

    Lokacija Šid.
    Zadnji podatak po crkvenim knjigama dedin pradeda (moj čukun,čukun deda) umro 1807. poživeo 70 god.
    Krsna slava Sveti Avramije 11. novembar.
    Ima li igde spisi, knjige o ranijim pokolenjima?

  2. Nikola Mirkovic

    Mirkovici iz Banjana (selo Macavari) su porijeklom od Pavicevica iz Bjelopavlica, kao i Bajovići i Perovici iz Banjana i Bajcetici iz Bilece.(tri brata Mirko Pero i Bajo)
    Mirkovici u Bileci su isti Mirkovici iz Macavara samo su zbog tragedije na svadbi, kada je nehotice brat ubio brata odselili na Baljke, mada je na nasu obostranu radost sada sve oprosteno i zaboravljeno.
    Da naglasim da svake godine krajem jula ima skup Mirkovica koji vode porijeklo iz Banjana-Macavara.

  3. Nedeljko

    Loza Mirkovića je u vreme Kočine krajine krenula iz sela Lukova kraj Nikšića. Raselili su se u dva pravca : prvi ka Stolcu (Hercegovina) i drugi ka Valjevu. Krsna slava im je Sveti Vrači koju nisu menjali nikada kao ni prezime. Moj deda Aleksa rođen je 1842., živeo je u Stolcu je i umro je 1902.g.

    • Mirjana Mirković

      Moj deda Radoslav Mirković je iz sela Žabari kod Valjeva , otac mi je Živan Mirković, stric Obren Mirković, tetka Slobodanka Mirković udato Antonić. Slavimo Svete Vrače. Imam brata Miodraga Mirkovića. Po priči pokojnog dete došla su tri brata u Žabare kod Valjeva iz okoline Nikšića.

  4. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    MIRKOVIĆ

    -Piroman, prva polovina 18. veka, Komirić u Rađevini, Jovanjdan, uz Pavloviće.
    -Jabučje, posle 1827. godine, Veselinovci u Kolubari, Đurđic.
    -Kalenić, posle 1827. godine, Pričević u Podgorini, Tomindan.
    -Milorci, posle 1827. godine, Štrpci-Stari Vlah, Lučindan.
    -Trstenica, posle 1827. godine, Lončanik u okolini, Jovanjdan, dovodci.
    -Rvati, posle 1827. godine, Bogatić u Mačvi, Jovanjdan.

  5. Ivana

    Prvi Mirkovic iz moje loze dosao je sa Cetinja pre oko 300 godina, u selo Pivnice(Vojvodina, 60 km od Novog Sada), bio je svesteno lice, sagradio crkvu u istoimenom selu, s obzirom na to da nije imao dece, njegov brat je nastavio lozu, pre mene ima 9 kolena Mirkovica, nije mi sveska trenutno tu, tako da ne znam imena sva 🙂 Slavimo Svetog Stefana 9og januara, a jedini koji nastavlja nasu lozu je moj brat. Pozdrav Mirkovici, a ako ima jos neko poreklom iz CG, nek ostavi komentar 🙂

    • Petar

      Ima Mirkovića još malo u Pivnicama, ja sam jedan od njih, najverovatnije vodimo poreklo iz CG, pošto isto slavimo slavu Svetog Stefana 9og januara

    • Petar Petricevic

      Kao malo dete, dobro se secam, kada se moja baka Milica Mirkovic udata Milin, spremala da ide u svoje Pivnice, na svečanost povodom otkrivanja spomen ploče svome pretku svešteniku Mirkovicu, koji je osnovao tu “malu crkvu”, u selu Pivnice!

    • miroslav

      Mi smo iz kuča kod Podgorice. Nastanjeni kod Peći.

  6. Familije-prezimena Mirković po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Mirković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Babina Luka
    -Bujačić
    -Gornja Bukovica
    -Žabari-1
    -Žabari-2
    -Klanica
    -Kunice
    -Leskovice
    -Loznica
    -Maljević
    -Pepeljevac
    -Popučke
    -Pričević
    -Stapar

  7. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Mirković.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Mirković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Veliki Borak
    -Burovo
    -Venčani
    -Mirosaljci
    -Rudovci
    -Trbušnici
    -Čibutkovici
    -Meljak
    -Brajkovac-izumrli.

  8. Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar Vlasotince

    Rod Mirkovića iz Crne Gore se zaselio i u vlasotinačkom kraju.

    Jedna familija se zaselila u Vlasotince, gdje sve do 80.g 20 veka bio poznati fotograf Jovan Mirković-koji je forografisao: i partizane i četnike i nedićevce i držaićevce; tako da je zahvaljujući njemo osta pisani trag o našoj surovoj srpskoj istoriji na jugu Srbiji.

    Kao fotograf amater(sa smenom 8) bio sam njegov saradnik i dragi prijatelj, a posao fotografa je nastavio ljnjgov sin Perica Mirković, koji nažalost u mlađim godinama umro na početku 21. veka.
    I ovog puta smatram da treba jedna ulica da nosi njegovo ime, a pisao sam u lklanom listu “Vlasina” o čika Jovi Mirkoviću-fotografu sa naslovom:”Pazi ptičica”.

    Zahvaljujući njemu je su mnoge uspomene pečalbara na vašarima Čobanca (2 avgust Svetilija) i drugim vašarima u vlasotinaćko-crnotravdkom karju ostavio svima nama piosani trag o postojanju našeg detinjstva, mladosti i radosti života pečalbara u planini.

    Druga familija je zaseljena u planinsko selo Gradište u opštini Vlasotince.

    Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar i pisac pesama i priča na dijalektu juga Srbije
    11. novembar 2013.g. Vlasotince, republika Srbija

    • Vanja Mirkovic

      Da mi nije zadat semninarski rad na temu porekla nikad ne bih saznala sve ovo. Moj pokojni deka Tomislav Mirković sina Jove Mirkovica i Gospare, sa svojom braćom Dušanom, Brankom, i sestrama Bosiljkom i Desankom nije bio u kontaktu koliko ja znam. Deka mi se preselio u Beograd ali je poreklog ii CG zanima me da li neko nešto zna o spomenutim imenima i ljudima deka mii je rodje 1934. a preminuo je 2009.
      Hvala unapred

  9. Milos

    Kako mogu dobiti poreklo Mirkovica iz sela Orasac kod Obrenovca.
    Jedan clan porodice Mirkovic, Milorad U prvoj cetvrtini 20 veka dosao je kod svog dede po majci Pere Milovanovic u selo Stubline kod Obrenovca i tako nastaju Mirkovici u Stublinama.
    Krsna slava Mirkovica u Orascu Djurdjic
    Krsna Slava Milovanovica u Stublinama Petrovdan (CASNE VERIGE ranije).
    U napred hvala.

    • Dobar dan ,nasla sam da trazite poreklo o Mirkovicima iz sela Orasac kod Obrenovca.Ja sam od Mirkovica iz Orasca Kod Obrenovca sada sam se udala pa imam drugo prezime .Moj tata, mama i brat slave Djurdjic i zive u Orascu i nasa familija .Imamo i u Stublinama rodjake .A dali ste i vi od Mirkovica kada znate da nas ima i u Orascu i u Stublinama.Hvala Svetlana.

    • Milos

      Dobar dan Milose .Ja sam iz te porodice Mirkovic iz Orasca kod Obrenovca .Ja sam se udala ali moji slave Djurdjic ,imamo familiju i u Stublinama.Dali ste i vi iz familije Mirkovic i gde vi zivite.

  10. marija

    Moji Mirkovići su došli iz Banjana u Valjevo ne znam koje godine, ali znam da se rodonačelnik naše loze doselio u Vrdnik-Fruška Gora oko 1830. Zvao se Isak Mirković, kasnije se njegovi potomci sele u Irig-Fruška Gora.Slavimo Mitrovdan.

    • Misa

      U pravi si….U Irigu ima i dalje familija Mirkovica kao i 12 km dalje u Rumi , i 24 km dalje u Stejanovcima….Mada kako sam cuo od svojih roditelja te dve familije nisu rodbina…..Mada ko ce ga znati….Moji roditelji su u Sremu tj. Rumskoj opstini od druge polovine 19-toj veka ali mi mnogo toga po tom pitanju nije poznato.Voleo bih svakako vise saznati o tome…

    • Aleksandra

      I moji Mirkovici slave Mitrovdan,mi smo iz okoline Knina (Polaca)