Порекло презимена Мирковић

25. фебруар 2012.

коментара: 98

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИРКОВИЋИ

(у Јаворју)

Потичу од Раичевића из Озринића код Никшића, одакле се Мушо око 1890. године доселио у село Јаворје код Жабљака, у братство Кавеџића, од којих је био ожењен. Презиме Мирковић добили су по свом претку Мирку.

Мушо је имао два сина: Милисава и Богдана-Боја. Оба су били учесници првих ратова, у којима је Милисав погинуо. Остала су му два сина: Јово и Љубо. Богдан-Бојо је послије капитулације Црне Горе јануара 1916. године ступио у Комитски покрет 1916-1918. године. Бојо је имао пет синова: Милана, Бошка, Бранка, Војина и Вељка. Милан се налазио у заробљеништву у Њемачкој у времену од 1941-1945. године, а остали Бојови синови су били активни учесници НОР-а од 1941.

– 1945. године. Бранко је био у најужем Партијском среском руководству и у рату је од првих устаничких дана; остао је на раду на терену у илегали када је Срески комитет донио одлуку да крену за јединицама у правцу западне Босне. На терену је било немогуће опстати због сталних потјера и претреса од стране непријатељских јаких снага. Ухваћени су негдје у околини Калиновика и у Калиновику убијени. Бранко се на стрелишту држао изузето храбро тако да је својим херојским држањем задивио и своје непријатеље. Стријељање је извршено новембра 1942. године. Војин наставља борбу против непријатеља и као истакнути и прекаљени револуционар и непомирљиви борац за слободу стално је био у строју челних ратника; тако је окончао свој животни пут код Бродарева 1943. године. Вељко је са својом браћом био у јединицама НОВ-а од 1941. године. Најприје је био у Дурмиторском одреду, касније је ухваћен и затворен у Колашински затвор. Потом је био у строју Четврте црногорске пролетерске бригаде у чијим је редовима рањаван. Њихов брат Бошко је био у НОП-у од 1941. године; био је активан у народној власти на терену, гдје је својим радом и ауторитетом дао велики допринос развоју сеоских одбора. У својој средини је уживао углед као добар човјек до чије ријечи се држало; уважаван је и биран у друштвено-политичке организације у општини.

Славе Малу Госпођу, а прислужују Илиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. bora

    Lokacija Šid.
    Zadnji podatak po crkvenim knjigama dedin pradeda (moj čukun,čukun deda) umro 1807. poživeo 70 god.
    Krsna slava Sveti Avramije 11. novembar.
    Ima li igde spisi, knjige o ranijim pokolenjima?

  2. Nikola Mirkovic

    Mirkovici iz Banjana (selo Macavari) su porijeklom od Pavicevica iz Bjelopavlica, kao i Bajovići i Perovici iz Banjana i Bajcetici iz Bilece.(tri brata Mirko Pero i Bajo)
    Mirkovici u Bileci su isti Mirkovici iz Macavara samo su zbog tragedije na svadbi, kada je nehotice brat ubio brata odselili na Baljke, mada je na nasu obostranu radost sada sve oprosteno i zaboravljeno.
    Da naglasim da svake godine krajem jula ima skup Mirkovica koji vode porijeklo iz Banjana-Macavara.

  3. Nedeljko

    Loza Mirkovića je u vreme Kočine krajine krenula iz sela Lukova kraj Nikšića. Raselili su se u dva pravca : prvi ka Stolcu (Hercegovina) i drugi ka Valjevu. Krsna slava im je Sveti Vrači koju nisu menjali nikada kao ni prezime. Moj deda Aleksa rođen je 1842., živeo je u Stolcu je i umro je 1902.g.

    • Mirjana Mirković

      Moj deda Radoslav Mirković je iz sela Žabari kod Valjeva , otac mi je Živan Mirković, stric Obren Mirković, tetka Slobodanka Mirković udato Antonić. Slavimo Svete Vrače. Imam brata Miodraga Mirkovića. Po priči pokojnog dete došla su tri brata u Žabare kod Valjeva iz okoline Nikšića.

  4. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    МИРКОВИЋ

    -Пироман, прва половина 18. века, Комирић у Рађевини, Јовањдан, уз Павловиће.
    -Јабучје, после 1827. године, Веселиновци у Колубари, Ђурђиц.
    -Каленић, после 1827. године, Причевић у Подгорини, Томиндан.
    -Милорци, после 1827. године, Штрпци-Стари Влах, Лучиндан.
    -Трстеница, после 1827. године, Лончаник у околини, Јовањдан, доводци.
    -Рвати, после 1827. године, Богатић у Мачви, Јовањдан.

  5. Ivana

    Prvi Mirkovic iz moje loze dosao je sa Cetinja pre oko 300 godina, u selo Pivnice(Vojvodina, 60 km od Novog Sada), bio je svesteno lice, sagradio crkvu u istoimenom selu, s obzirom na to da nije imao dece, njegov brat je nastavio lozu, pre mene ima 9 kolena Mirkovica, nije mi sveska trenutno tu, tako da ne znam imena sva 🙂 Slavimo Svetog Stefana 9og januara, a jedini koji nastavlja nasu lozu je moj brat. Pozdrav Mirkovici, a ako ima jos neko poreklom iz CG, nek ostavi komentar 🙂

  6. Фамилије-презимена Мирковић по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Мирковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бабина Лука
    -Бујачић
    -Горња Буковица
    -Жабари-1
    -Жабари-2
    -Кланица
    -Кунице
    -Лесковице
    -Лозница
    -Маљевић
    -Пепељевац
    -Попучке
    -Причевић
    -Стапар

  7. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Мирковић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Мирковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Велики Борак
    -Бурово
    -Венчани
    -Миросаљци
    -Рудовци
    -Трбушници
    -Чибутковици
    -Мељак
    -Брајковац-изумрли.

  8. Miroslav B Mladenović Mirac lokalni etnolog i istoričar Vlasotince

    Род Мирковића из Црне Горе се заселио и у власотиначком крају.

    Једна фамилија се заселила у Власотинце, гдје све до 80.г 20 века био познати фотограф Јован Мирковић-који је форографисао: и партизане и четнике и недићевце и држаићевце; тако да је захваљујући њемо оста писани траг о нашој суровој српској историји на југу Србији.

    Као фотограф аматер(са сменом 8) био сам његов сарадник и драги пријатељ, а посао фотографа је наставио љњгов син Перица Мирковић, који нажалост у млађим годинама умро на почетку 21. века.
    И овог пута сматрам да треба једна улица да носи његово име, а писао сам у лкланом листу “Власина” о чика Јови Мирковићу-фотографу са насловом:”Пази птичица”.

    Захваљујући њему је су многе успомене печалбара на вашарима Чобанца (2 август Светилија) и другим вашарима у власотинаћко-црнотравдком карју оставио свима нама пиосани траг о постојању нашег детињства, младости и радости живота печалбара у планини.

    Друга фамилија је засељена у планинско село Градиште у општини Власотинце.

    Мирослав Б Младеновић Мирац локални етнолог и историчар и писац песама и прича на дијалекту југа Србије
    11. новембар 2013.г. Власотинце, република Србија

    • Vanja Mirkovic

      Da mi nije zadat semninarski rad na temu porekla nikad ne bih saznala sve ovo. Moj pokojni deka Tomislav Mirković sina Jove Mirkovica i Gospare, sa svojom braćom Dušanom, Brankom, i sestrama Bosiljkom i Desankom nije bio u kontaktu koliko ja znam. Deka mi se preselio u Beograd ali je poreklog ii CG zanima me da li neko nešto zna o spomenutim imenima i ljudima deka mii je rodje 1934. a preminuo je 2009.
      Hvala unapred

  9. Milos

    Kako mogu dobiti poreklo Mirkovica iz sela Orasac kod Obrenovca.
    Jedan clan porodice Mirkovic, Milorad U prvoj cetvrtini 20 veka dosao je kod svog dede po majci Pere Milovanovic u selo Stubline kod Obrenovca i tako nastaju Mirkovici u Stublinama.
    Krsna slava Mirkovica u Orascu Djurdjic
    Krsna Slava Milovanovica u Stublinama Petrovdan (CASNE VERIGE ranije).
    U napred hvala.

    • Dobar dan ,nasla sam da trazite poreklo o Mirkovicima iz sela Orasac kod Obrenovca.Ja sam od Mirkovica iz Orasca Kod Obrenovca sada sam se udala pa imam drugo prezime .Moj tata, mama i brat slave Djurdjic i zive u Orascu i nasa familija .Imamo i u Stublinama rodjake .A dali ste i vi od Mirkovica kada znate da nas ima i u Orascu i u Stublinama.Hvala Svetlana.

    • Milos

      Dobar dan Milose .Ja sam iz te porodice Mirkovic iz Orasca kod Obrenovca .Ja sam se udala ali moji slave Djurdjic ,imamo familiju i u Stublinama.Dali ste i vi iz familije Mirkovic i gde vi zivite.

  10. marija

    Moji Mirkovići su došli iz Banjana u Valjevo ne znam koje godine, ali znam da se rodonačelnik naše loze doselio u Vrdnik-Fruška Gora oko 1830. Zvao se Isak Mirković, kasnije se njegovi potomci sele u Irig-Fruška Gora.Slavimo Mitrovdan.