Порекло презимена Мирковић

25. фебруар 2012.

коментара: 98

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИРКОВИЋИ

(у Јаворју)

Потичу од Раичевића из Озринића код Никшића, одакле се Мушо око 1890. године доселио у село Јаворје код Жабљака, у братство Кавеџића, од којих је био ожењен. Презиме Мирковић добили су по свом претку Мирку.

Мушо је имао два сина: Милисава и Богдана-Боја. Оба су били учесници првих ратова, у којима је Милисав погинуо. Остала су му два сина: Јово и Љубо. Богдан-Бојо је послије капитулације Црне Горе јануара 1916. године ступио у Комитски покрет 1916-1918. године. Бојо је имао пет синова: Милана, Бошка, Бранка, Војина и Вељка. Милан се налазио у заробљеништву у Њемачкој у времену од 1941-1945. године, а остали Бојови синови су били активни учесници НОР-а од 1941.

– 1945. године. Бранко је био у најужем Партијском среском руководству и у рату је од првих устаничких дана; остао је на раду на терену у илегали када је Срески комитет донио одлуку да крену за јединицама у правцу западне Босне. На терену је било немогуће опстати због сталних потјера и претреса од стране непријатељских јаких снага. Ухваћени су негдје у околини Калиновика и у Калиновику убијени. Бранко се на стрелишту држао изузето храбро тако да је својим херојским држањем задивио и своје непријатеље. Стријељање је извршено новембра 1942. године. Војин наставља борбу против непријатеља и као истакнути и прекаљени револуционар и непомирљиви борац за слободу стално је био у строју челних ратника; тако је окончао свој животни пут код Бродарева 1943. године. Вељко је са својом браћом био у јединицама НОВ-а од 1941. године. Најприје је био у Дурмиторском одреду, касније је ухваћен и затворен у Колашински затвор. Потом је био у строју Четврте црногорске пролетерске бригаде у чијим је редовима рањаван. Њихов брат Бошко је био у НОП-у од 1941. године; био је активан у народној власти на терену, гдје је својим радом и ауторитетом дао велики допринос развоју сеоских одбора. У својој средини је уживао углед као добар човјек до чије ријечи се држало; уважаван је и биран у друштвено-политичке организације у општини.

Славе Малу Госпођу, а прислужују Илиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Dejana M.

    Dobar dan svima.

    Ja sam rodjena Mirkovic, iz Beograda. Saznala sam pre nekog vremena nesto malo mom poreklu i familiji.
    Moj Pradeda se zvao Lazar Mirkovic, neznam nazalost kako su se njegovi predci zvali, ali znam da su podreklom iz Cetinja (Crna Gora), pa se posle jedan deo familije u Vojvodinu preselio a drugi Leckovac iz kojeg je moj Pradeda.
    Znam da je moj Pradeda imao 1 brata Luka i jednog polubrata cije ime nisam sigurna, jedino sto znam o tom polubratu je da ima dva unuka Goran i drugo ime neznam.
    A brat Luka je imao sina kog poznajem po imenom Pera, koji je imao sina Luka Mirkovic, koji je ubijen 24. Aprila 2001 u svojoj kuci. Procitala sam u blicu da taj Luka ima 3 cerke, i to je sve sto znam.

    Ako slucajno neko vise zna, nek mi se javi 🙂

    Hvala unapred 🙂

    • Tanja

      Informacije koje mogu da ti kažem o ovoj porodici da su poreklom iz mesta Petrovdo kod Cetinja. Dzukun deda se zvao Petar,dobio je prvo sina Luku koji je dobio ime po Petrovom ocu.Kada je pradeda Luka imao godinu dana preselili su se u Karadjordjevo kod Leskovca,kada je Lukina mama umrla dzukundeda se ponovo oženio i dobio sinove Lazara i Mirka.Luka je bio solunski borac,dok je bio na Solunu dzukundedu Petra ubili su Bugari.Posle I sv.rata počeo je Luka da živi u Beogradu i doveo je i brata Lazara.Luka je dobio sina Peru i Velibora koji je umro od tuberkuloze.Petar je imao tri sina i jednu ćerku.Mirko je ostao u Leskovcu i imao je sedmoro dece i mislim da su svi bili kod pradede Luke da se školuju u Beogradu.Inače Lazareva i Mirkova mama se posle ubistva dzukundede Petra ponovo udala i dobila je sina Radeta,živeo je isto u Beogradu.

    • Ivana

      Zdravo Dejena, interesantan mi je tvoj post pa ti se javljam. Naime, ja sam Mirkovic, a u nasoj lozi je postojao i Lazar i Luka Mirkovic (moj deda). Prema dedinoj prici prvi iz nase loze dosao je iz Cetinja oko 1700 i neke godine nismo sigurni, u Pivnice (Bačka, Vojvodina); mada postoje i naznake da smo iz Macavara kod Niksica (to je tati neki covek rekao sad kad je bio u Crnoj Gori). Slavimo Svetog Stefana 9og januara. Pozdrav

    • dragan

      Dejana,Luka koji je poginuo je rodjeni brat moje supruge Mile koja ima jos dva brata Dusana i Velibora.Njihov otac je Petar , a deda Luka

      Pozdrav,

      Dragan Mirkovic(isto prezime kao i supruga)

  2. zoran

    Живим у Републици Српској, општина Котор-Варош, село Маљева.Моји Мирковићи су поријеклом из Црне Горе, наводно околина Никшића.На ово подручје дошли су из Херцеговине у околину Травника-село Мирковићи код Корићана, одакле је једна породица доселила у Маљеву.Да ли неко има било какав одрећенији и тачнији податак о овоме.Наводно, када се племе дијелило онда су једни послани у Босну, а други у Србију, Краљево, Ваљево итд. Славимо Часне Вериге, а претходна слава наводно је била Петровдан.Молим све који то могу, да ми помогну да сазнам макар основне податке о поријеклу.

  3. Милорад Богдановић

    Тешко да ћеш било шта ново сазнати за своје поријекло с презименом који носиш, јер презиме Мирковић је настало од имена Мирко, које је учестало вјековима код нас Срба.

    Нпр. Мирковићи се нигдје не спомињу у Шематизму дабробосанском за 1882 као слављеници Часни Верига ни Петровдана, а спомињу се да славе осам различитих слава на скоро читавом простору митрополије.

    Зато, посјети наш Форум, као и Српски ДНК пројекат, упознај се како најбрже и најлакше можеш доћи до сазнања с ким си у сродству неколико стотина година у назад, и ријешио си ову своју енигму.

    Свако добро вам желим.

  4. мирослав

    Поздрав свима.Носим презиме Мирковић и живим у Београду.Мој отац који је скоро преминуо у дубокој старости,имао је две сестре и брата,и они су такође рођени у Београду.Њихов отац,мој деда Радоје је рођен у селу Рогојевац код Крагујевца 1892.године.Имао је млађег брата Танасија који је после рата живео и преминуо у Немачкој.Крсна слава им је била Свети Авксентије преподобни.Негде крајем шездесетих година,као дете,отац ме је одвео у Рогојевац,и оно што ме је изненадило било је да је малте не пола села носило наше презиме.Касније ми је и отац причао да нам порекло води из Црне горе,из Колашина одакле су наводно три брата после неког сукоба отишли у Србију где су се разишли свако на своју страну.Пре две године сам покушао у цркви у селу да сазнам имена родитеља,деде и прадеде мога деде Радоја,међутим не постоје књиге у цркви,наводно су изгореле у рату.
    Уколико неко може да се надовеже на ова сазнања био бих му неизмерно захвалан.

    • Бранко Тодоровић

      Поштовани Мирославе,

      У вашем случају, можда би најбоље било да за почетак посетите Архив Србије, тамо имате попис становништва Србије из 1863. године, где бисте требали наћи и ваше претке, али и друге пописе који нису у целости сачувани, те можда нешто има, а можда и нема бар што се тиче вас.

      Како доћи до Архива Србије и пријавити се за преглед књига, најбоље вам је посетити овај чланак, где је то објашњено.

      Тамо се налазе и турски пописи, који су на српском језику, те је могуће и тамо да нађете неке податке.

      Не знам да ли сте погледали шта има у Дигиталној библиотеци портала Порекло, али можда и тамо нађете још неке ствари које вас интересују, јер библиотека обилује грађом за простор централне Србије.

    • Јасна

      Поштовани Мирославе,
      Моје девојачко презиме је Мирковић. Рођена сам у Крагујевцу, а мој деда Радован је рођен у селу Рогојевцу. Немам више никаквих података, али пробаћу да сазнам. Контактирајте ме преко мејла. Поздрав Јасна

  5. Nikola

    Pozdrav svima , ja cu vam napisati sve sto znam o mom poreklu ako nesto znate i neko ukoliko je povezan sa mnom neka mi se javi . Deda Nikola i njegov brat Milovan su rodjeni u Donjim Doljanima u Lici u Hrvatskoj , pradeda Dane je rodjen isto u Donim Doljanima , nista dalje od toga ne znam , slava koju slavim je Sv Jovan. Ukoliko neko nesto zna neka mi pise na email [email protected]

  6. Војислав Мирковић

    Поздрав људи.
    Ја сам из Бијељине (РС), и мало сам истраживао о свом пореклу. Од оца сам сазнао само да долазимо из Херцеговине или Ц. Горе. Славим Светог Јована Крститеља. На нету сам нашао пар информација, међу којима се највише помиње да су моји преци огранак племена Мартиновићи. Место одакле су дошли је или област око реке Пиве, или облас југоисточно од Боке-Которске. Ако ико има сличне податке о пореклу, нека ми се јави овде, или на [email protected] 🙂

  7. Metohijac

    Da li neko ima saznanja o rodoslovu porodice Mirković iz Krzanje(Crna Gora) kao i o poreklu porodice MIRKOVIĆ slave Sv.Dimitrija.

    • MIrkovic M

      Zdravo, moje djevojacko prezime je Mirkovic. Znam da i moje prezime nosi porijeklo iz Krzanje ali su moji vec generacijama na Kosovo bili- kod Peci. Meni je Baka moja pricala o tome malo. Veliki pozdrav

    • Predrag Milic

      Najblizi ste Manojlovicima, koliko ja znam. I dalje vas ima na spomeniku na Kržanji, stari su vas donedavno spominjali. Na Krzanji vise nema nikoga osim rijetkih vikendasa, bio sam prije neki dan sa sinom, setali pustim poljem Rajcetica, tamo su nekad zivjeli i tvoji preci.

  8. Раде Бракочевић

    Према истраживачима прошлости Куча, Мирковићи из Кржање су од Љуљановића. То би значило да су рођаци са потурченим Љуљановићима из Диноше и са потурченим Ћетковићима на Фундини – засеок Ледине.
    На Кржањи поодавно нема Мирковића.
    Од ових из села Кржање су Мирковићи у селу Љешница код Берана. Једни су потомци Спасоја попа Љека Миркова Мирковића, а једна породица Милована Илијина, брата од стрица Спасојева. Кучи: Мирковићи, Прелевићи, Вујошевићи и Вујадиновићи су се населили у Љешницу крајем 19.вијека. Погледајте књигу : Љубомир Мирковић, Носталгично путовање у прошлост, издање аутора, Београд, 2005.г.

  9. Metohijac

    Pozdrav,Da li neko ima saznanja da je uradjeno porodično stablo bratstva MIRKOVIĆ iz Kržanje(Crna Gora) slave Sv.Dimitrija. Hvala!

  10. Žarko Mirkovic

    Poštovani prezimenjaci,
    poreklo Mirkovica po mojim saznanjima i po prici mog dede koji je radio u Matici je da smo doški sa kosova prilikom seobe srba.Deda je imao i knjigu o našem poreklu ali je na žalost izgubljena.
    Pozdrav Žarko Mirković