Порекло презимена Мирковић

25. фебруар 2012.

коментара: 98

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

МИРКОВИЋИ

(у Јаворју)

Потичу од Раичевића из Озринића код Никшића, одакле се Мушо око 1890. године доселио у село Јаворје код Жабљака, у братство Кавеџића, од којих је био ожењен. Презиме Мирковић добили су по свом претку Мирку.

Мушо је имао два сина: Милисава и Богдана-Боја. Оба су били учесници првих ратова, у којима је Милисав погинуо. Остала су му два сина: Јово и Љубо. Богдан-Бојо је послије капитулације Црне Горе јануара 1916. године ступио у Комитски покрет 1916-1918. године. Бојо је имао пет синова: Милана, Бошка, Бранка, Војина и Вељка. Милан се налазио у заробљеништву у Њемачкој у времену од 1941-1945. године, а остали Бојови синови су били активни учесници НОР-а од 1941.

– 1945. године. Бранко је био у најужем Партијском среском руководству и у рату је од првих устаничких дана; остао је на раду на терену у илегали када је Срески комитет донио одлуку да крену за јединицама у правцу западне Босне. На терену је било немогуће опстати због сталних потјера и претреса од стране непријатељских јаких снага. Ухваћени су негдје у околини Калиновика и у Калиновику убијени. Бранко се на стрелишту држао изузето храбро тако да је својим херојским држањем задивио и своје непријатеље. Стријељање је извршено новембра 1942. године. Војин наставља борбу против непријатеља и као истакнути и прекаљени револуционар и непомирљиви борац за слободу стално је био у строју челних ратника; тако је окончао свој животни пут код Бродарева 1943. године. Вељко је са својом браћом био у јединицама НОВ-а од 1941. године. Најприје је био у Дурмиторском одреду, касније је ухваћен и затворен у Колашински затвор. Потом је био у строју Четврте црногорске пролетерске бригаде у чијим је редовима рањаван. Њихов брат Бошко је био у НОП-у од 1941. године; био је активан у народној власти на терену, гдје је својим радом и ауторитетом дао велики допринос развоју сеоских одбора. У својој средини је уживао углед као добар човјек до чије ријечи се држало; уважаван је и биран у друштвено-политичке организације у општини.

Славе Малу Госпођу, а прислужују Илиндан.

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (98)

Одговорите

98 коментара

  1. Metohijac

    Knjiga “Nostalgično putovanje u prošlost” autora Ljubomira Mirkovića ima manjkavosti iz razloga sto autor nije obuhvatio zivotni put svih Mirkovića iz Kržanje,Podgorice koji su krenuli ka Kosovu i Metohiji i Centralnoj Srbiji.
    Pozdrav,Dejan Mirković

    • Јоксим

      Метохијац, добро је што је и толико урадио Љубомир Мирковић, упркос на далеко чувеној кучкој хвалисавости… Како да зна Љубомир Мирковић, или било који други аутор о свим припадницима чак и једног једнородног презимена, кад ни онај који поставља овакав
      коментар не зна ништа о својима… Напиши шта знаш о себи и твојима у Метохији.
      Уради ДНК тест по мушкој линији, па ћеш виђети да ли си од Куча и од којег слоја из племена Куча.

  2. Misa

    Da li mi iko moze reci bilo sta o Mirkovicima iz Srema, koji slave Arandjelovdan ?

  3. branko mirkovic

    zna li neko o mirkovicima iz silbasa slava miholj

  4. Mirkovic

    Zna li neko nesto o oreklu Mirkovica sa Kosova i Metohije, deda mi je iz Pozaranja, a krsna slava nam je Sveti NIkola?? Hvala

  5. Lazar Mirkovic

    Metohijac,

    Ja sam iz sela Krzanja, Kuci.

    Imas detaljan nas rodoslov u knjizi Pleme Kuci od Jokanovica

  6. Lazar Mirkovic

    Ili mi reci ime oca, đeda i prađeda da cu ti poslati cijeli rodoslov.

    Inace, mi smo Starokuci- Krivodoljani

    Porijeklo od Gojka Mrnjavcevica,

    PozdrAv iz Podgorice

    • Јоксим

      Лазаре, одговор да сте од Мрњавчића , “односно Гојка Мрњавчевића” је само претпоставка.
      Урадите ДНК тест па ће се виђети јесте ли од разних родова из Куча, или од Мрњавчевића.

  7. Metohijac

    Djed VLADIMIR,rodjen1912.god. u Podgorici kao dete posle smrti oca TIODORA došao sa majkom da živi u Metohiji gde je ostao do 1962,potom prelazi da živi u Beogradu gde je i preminuo 1996.god.

    Pozdrav iz Beograda

  8. Miodrag

    Da li neko zna nesto o Mirkovićima iz sela Rogač(Republika Srpska),slavimo Sv. Ignjatija

  9. Војислав Ананић

    МИРКОВИЋ (п). Баљци (Билећа). Поријеклом су од племена Мартиновића из Црне Горе. Славе Јовањдан. Некада их је било и у Доњем Поплату (Столац). Становали су у Ружића махали “па се негда та махала звала Мирковина”. Славили су Ђурђевдан (59:160.292). Било их је и у Пребиловцима (Чапљина). Мирковићи су, према неким истраживачима, доселили у Баљке из Бањана. Из Баљака су се расељавали, па их данас има у Билећи, Требињу, Сарајеву, Београду, Бару, у више мјеста Војводине и Црне Горе (160:9-11,170.172).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. slavoljub mirkovic

    Pomoz Bog Mirkovici ! Slavim Sv.Jovana Krstitelja. Pradeda….. i deda (do 50 i neke) su mi ziveli u selu Slivovo kod Novog Brda na KiM. Pamtim da mi je pricao da smo poreklom iz Crne Gore-Kolasina. Ima nas u Kg, Smederevu, Skoplju i dalje. Ko misli da mi je rod neka se javi.