Poreklo prezimena Mišković

25. februar 2012.

komentara: 48

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (48)

Odgovorite

48 komentara

  1. Dejan Mišković

    Ja sam iz Petrovca na Mlavi. Prezime naše familije, Mišković, potiče iz sela Lipovica, opština Despotovac. Izvesni Todor Mišković je negde oko 1895. godine došao u susedno selo Bliznak, opština Žagubica, kao domazet i od tada prezime Mišković postoji i u Bliznaku. Odatle se proširilo. Na vašem portalu ovde sam pročitao da je 1926. godine u selu Lipovica postojalo nekoliko prezimena ali Miškovića nema. Naše informacije govore da su Miškovići u Lipovici naseljeni iz Crne Gore ali je sve to nepouzdano. Druge pak informacije govore da je prezime Mišković nastalo od izvesnog Miška ali ako se to i desilo, to je bilo mnogo ranije od 1926. godine pa je čudno da po tim podacima o Lipovici iz 1926. godine, Miškovića u Lipovici nema. Inače, svi Miškovići poreklom iz Lipovica slave Svetog Nikolu, to znam pouzdano. Pozdrav od Dejana Miškovića iz Petrovca na Mlavi. Unapred sam zahvalan i očekujem Vaš odgovor.

    • Miskovic Dobrica

      Zdravo rodjak, ovako da ti dam jos koju informaciju o nasem prezimenu Miskovic ja sam iz lipovica opstina Despotovac, ja nisam nesto posebno istrazivao ali sada kad sam krenuo za par meseci cu sigurno da utvrdim mnogo toga jer su nasi dedovi jos zivi i imaju preko 90 godina sto ce mi olaksati posao, ovako nasa slava je od uvek sveti nikola, a sad cu da ti dodam kuju informaciju vise o miskovicima :

      Ja- Miskovic Dobrica (1974)

      Od-Miskovic Vère (1956)

      Od-Miskovic Blaze (1933)

      Od- Miskovic Miladina zvani Dina (1905)

      Od- Miskovic Radosa brat od tvog
      Miskovic Todora i jos 7 brata i 2
      sestre (datum rodjenja ne
      ispitan)

      Od- Miskovic Zike ( datum rodjenja
      oko 1860 vec rodjen u lipovici
      opstina Despotovac)

      Eto to su proverene informacije, a saznacu jos vise kad budem ispitao starce i malo istrazim vise, isto provereno da je Miskovic Rados brat tvog Miskovic Todora bio kmet (tj sudija i gradonacelnik i umro je 1944 godine) .
      To je sve za sada rodjace pozdrav

      • Dejan Miškovič

        Rodjace, drago mi je sto si se javio i sto si mi dao ove ininformacije. Ocekujem da istrazis dalje poreklo, izuzetno bi nas interesovalo! Veliki pozdrav!

    • Slađana Mišković

      Ja sam iz Danilovgrada iz Crne Gore,malo sam istraživala o mom prezimenu i saznala sam da su svi Miškovići porijeklom iz Nikšića,ne znam 100% je li sve to tačno,svi Miškovići ovdje slave Svetu Petku,Snežana Mišković poznatija kao Viktorija je isto porijeklom odavde i slavi Svetu Petku.Uvijek mi je drago kad saznam ponešto o mom prezimenu.Veliki pozdrav!

      • Dejan

        Ovako…snezana=viktorija je moja tetka…mi smo sa kosova tj. Iz vucitrna…a nasi stari su tu dosli sa kopaonika oko 1900

      • Milan

        Miskovici koji su iz Danilovgrada tj. Bjelopavlica su iz sela Kriva Ploca i nijesu porijeklom iz Niksica vec su starosjedioci odn. tu zive jos od srednjeg vijeka.
        I kao svi Bjelopavlici slave Sv. Petku.

        • Adrijana Mišković

          Ja sam Mišković iz Danilovgrada, iz sela Kriva Ploča, i svi koji žive ovdje su Miškovići i slavimo Aranđelovdan. Đed mi je pričao da smo u Krivu Ploču doselili 1600 i neke godine, iz sela Miške na Čevu, i pripadamo plemenu Ozrinići.

  2. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    MIŠKOVIĆ

    -Bajevac*, prva polovina 18. veka, Stari Vlah, Jovanjdan.
    *Mišku je kršteno ime Milutin i njegov sin je Branko Mišković, koji je podigao onu lepu česmu kod stepanjske crkve a docije je obnovio Pavle Danilović
    -Banjani*, prva polovina 18. veka, Banjani-okrug rudnički, Jovanjdan.
    *Miško je bio hajduk i hajdukovao je po rudničkom i valjevskom okrugu, pa kad su mu Turci proterali starijeg brata Aška sa porodicom i ovaj se naselio u Banjanima, ostavio se hajdučije, došao bratu i oženio se. Kraj sela, u kome su se naselili prozove se Banjani, i ovo se ime prenese na celo selo. Miškov je unuk Branko Mišković, bogat i ugledan marveni trgovac u početku 19. veka i ortak vojvode Jakova Nenadovića.
    -Krtinska*-1, prva polovina 18. veka, Lelić u Podgorini, Đurđevdan.
    *Miškovića 1 pretka uzeo je Matija sebi kao slugu, docnije uzeo po svoje i okućio.
    -Zabrežje, druga polovina 18. veka, Srem, Nikoljdan.
    -Krtinska-2, posle 1827. godine, Urovci u susedstvu, Miholjdan.
    -Rvati, posle 1827. godine, Šibenik u Dalmaciji, Nikoljdan, vlika zadruga.

  3. Familije-prezimena Mišković, po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Mišković, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Bačevci
    -Kadina Luka
    -Donji Lajkovac
    -Lelić
    -Popučke

    • Biljana Miskovic Novak

      Ja ne znam bas mnogo o mojim Miskovicima (nazalos) ali secam se da je deda pricao da smo poreklom iz Crne Gore.Moj pradeda Zivko Miskovic je imao brata Sergija Miskovic.Zivko je ziveo u Donjem Lajkovcu a Sergije u Kadinoj Luci odakle se Zivko i doselio. Zivko je bio ozenjen sa Danicom Miskovic i imali su tri sina i dve cerke: Vladimira, Cedomira, Tihomira, Jevrosimu i Angelinu. Vladimir je bio kapet, izgoreo je u Vrscu u bolnici (bio je ranjen )prilikom bombardovanja za vreme Drugog svetskog rata.Cedomir je zavrsio Vojnu akademiju u Zagrebu i za vreme Drugog svetskog rata bio u cetnicima.Streljan je na Petom puku u Valjevu.U Ljigu jedna ulica nosi njegovo ime. Tihomir (moj deda i jedini koji ima potomke Miskovica ) se dva puta zenio.Iz prvog braka ima sina Vojkana a iz drugog braka sa mojoj bakom Olgom Miskovic (devojacko Mirkovic) iz sela Pepeljavac kod Lajkovca ima sinove :Jovana i Dragana i cerku Vesnu.Posle Jovanove smrti( umro je jos kao beba sa par meseci ) 1953.god. se sa suprugom Olgom seli u selo Bogovadja.Tihomir Miskovic je umro 1989.godine u Bogovadji.Jevrosima se udala u porodicu Vlajic u Donjem Lajkovcu ima samo jednog sina,Miladina Vlajic koji nazalos nema dece.Umrla je 2008 godine.A Angelina je umrla jos kao mala.
      Vojkan Miskovic Tihomirov najstariji sin zivi u Beogradu i ima sina Vladimira i cerku Marijanu.Vladimir ima dva sina i cerku: Filipa, Urosa i Anju Miskovic(Anja je reprezentativka Srbije u vaterpolu).Marijana ima dva sina : Mihajla i Borisa Lazic
      Dragan Miskovic ima dve cerke :Biljanu (tj.mene ) i Snezanu.Dragan je umro 2005 godine u 51-oj godini zivota. Biljana Miskovic (ja) udata Novak zivi u Beogradi i ima serku i dva sina: Danicu,Ognjena i Jovana.Snezana Miskovic udata Nikolicic ima sina Mihajla i cerku Nataliju.

      Sto se tice Sergija Miskovic iz Kadine Luke on ima cini mi se tri cerke.Jedna je u Beogradu,jedna u Nemackoj a treca ne znam tacno gde je.
      Krsna slava mojih Miskovica je Sv.Ahrangel Mihailo.

      • Sergije Miskovic Unuk Od Sergija MIskovica iz kadine luke,

        Moj deda, Sergije Miskovic, je imao 2 cerke i jednog sina (tjst mog tatu), Koj se zove Zoran, I zivimo u Beogradu, a cerka Zorica je u beogradu, a Jela zivi u Svajcarskoj, pricali su mi da imaju rodbinu oko lajkovca, bogovadje, i tih meste, Prenecu Tati, ako ocete kontakt mozete od mog tate mail [email protected]

  4. Saša

    Moguće da je i prezime MIŠKOV istog porekle, o njemu vrlo malo znam niti iko od mojih nešt priča. Deda odnosno otac moje majke je rođen u Kumane(Banat) ali nikad nisam čuo odakle su došli. Trenutno što znam Miškovi ima u Aleksandrovu. Srpskoj Crnji

    • Ivana

      Moje devojacko je Miskov, iz Basaida kod Kikinde smo. Meni je poznato da su svi Miskovi pretezno poreklom iz okoline Zrenjanina.

  5. Nenad

    Sve što ja znam o poreklu moje loze Miškovića je iz usmenog predanja mog dede koji je jako malo znao jer je kao malo djete ostao bez oba roditelja. Jedino što se sjeća da su mu govorili da je naše poreklo iz sela Ratkovo na Manjači kod Banja Luke. Priča je da je neki od mojih predaka za vrijeme Osmanskog carstva u selu ubio nekog od Turskih glavešina i da je morao da bježi odatle tako smo moji preci stigli do Zenice. Ali sticajem okolnosti ’90 tih godina ja sam sada u Prijedoru i posjetio sam to selo Ratkovo na Manjači i znam da i ovde u Prijedoru i okolnim gradovima ima puno Miškovića i koliko sam ja saznao većina nas Slavi Sv. Nikolu. Tako da mislim da smo svi iz iste loze. Samo me zanima odakle i kako je to prezime dospjelo na Manjaču.

    • Miodrag Adamović

      Pozdrav , dali ko zna porijeklo Miskovica iz sela Ratkovo (okolina Ključa BIH)? Djed se mi zvao Branko a baba Rosa?

      • Mišković Dejan

        Ja sam iz sela D. Ratkovo
        Istražujem dugo, ništa konkretno
        Navodno smo se doselili 17,18 vijeku iz Crne Gore
        Selo je spaljeno i uništeno 1995 i u njemu niko ne živi, izuzev dvije koće koje su prije sela 4 KM. Tačnije nalaze se u selu Volaši
        Ako Dođete do više podataka imate mejl adresu
        Hvala
        Veliki pozdrav

      • Goran Miskovic

        Ja Goran Miskovic znam otkuda Miskovici na Manjaci. To su moji Miskovici

    • Mišković Dejan

      Poštovani,
      I ja istražujem isto. Is sela sam Donje Ratkovo, selo je 1995 godine spaljeno i uništeno i u njemu nema niko. Samo jdvije porodice prije sela na oko 4 KM.
      Krsna slava je Sve. Nikola i ne nalazi se geografski na planini Manjača. Rijeka Banjica odvaja Manjači,a Miškovići su nizvodno sa lijeve strane. Od šturih informacija ima samo da su po predanjima doseljeni u 17 ili 18 vijeku. Još ih ima ili bilo je manje na Kupresu, Prijedoru i u Lijevče polju. U Dalmaciji su katolička vjeroispovjesti. Ko je sakupio više detaljnijih podataka neka se javi
      Zahvalan

  6. Aleksa

    Da li znate možda poreklo prezimena Mišković? U pitanju je familija iz okoline Varvarina, selo Bačina. Ja znam iz priče mojih predaka da u selu su bila tri brata, Miško, Todor i Ćira. Svaki od njih je počeo svoju lozu. Od Miška Miškovići, od Ćire Ćirići i od Todora Todorovići. Krsna slava sv. Ćirilo i Metodije. Interesuje me poreklo i nešto o mojim pretcima.
    Unapred zahvalan,
    Aleksa Mišković

  7. Saša

    Poštovanje svima. Zovem se Saša Mišković, poreklom sam iz Štitara, mačvanskog sela 9 kilometara od šapca, svoje pretke i lozu znam od 19-og veka, tačnije od predaka Spasoja rođenog u prvoj polovini 19-og veka. Spasoje rodi Milana, milan rodi Vlajka (Vlajko je moj čukunđed, i on je u borbi protiv turaka pod komandom grofa Vronskog 1876-poginuo zajedno sa njim) Vlajko rodi Dragića (mog prađeda solunca, preživeo je ali je posle rata ostao slep) Dragić rodi Miodraga (mog đeda) a Miodrag rodi Živorada (mog oca). Dalja loza od Vlajka nije poznata ali postoji predanje da su se moji preci kao Crnogorci doselili negde između prvog srbskog ustanka i dvadesetih godina 19-og veka, moja krsna slava je sveti Sergije i Vakho (Srđevdan) 20-og oktobra. Na centru Štitara postoji spomenik srbskog ratnika kip sa imenima poginulih junaka od oslobođenja od turaka u drugoj polovini 19-og veka do prvog svetskog rata i među prvima se nalazi ime mog čukunđeda Vlajka Miškovića. Ako li neki daljni rođak se prepozna i ima neku informaciju koju ne znam neka odgovori, bio bih mu zahvalan…

    • Branko Todorović

      Možda neće biti od neke pomoći, ali može vam poslužiti kao podatak, u Haračkom tefteru Kapetanije Mačve iz 1831. godine u Štitarima pominju se dve kuće Miškovića. Prvu čine Milivoje Miškov[ić] i njegov sinovac Petar, a drugu Spasoje Mišković i brat mu Stanojlo. U to vreme nijedan nemaju dece koja bi bila popisana u ovom tefteru. Šteta što ne znamo u kom su srodstvu ove dve kuće, da li se radi o braći, ili nekom daljem srodstvu, ali po svemu sudeći glave kuće su neka generacija. Isto tako, ovo što jedna kuća nosi prezime Miškov, ukazuje da su možda to i prvi Miškovići, a da im se (bar Milivoju) još otac zvao Miško. Nažalost, to je to što mogu da dodam, ako neko zna više, neka slobodno dopuni.

  8. Milan M. Mišković

    Nisam uspeo da saznam poreklo prezimena Mišković. Desetak porodica odnosno domaćinstava sa prezimenom Mišković, živi u rađevskom selu Mojković, nedaleko od Krupnja u zapadnoj Srbiji. Slave Mratindan (24. novembra). Interesuje me odakle su i kada su se doselili u Rađevinu.

  9. Nebojša

    Poštovani
    javljam Vam se sa željom da pomognem Vašem projektu. U tom cilju ću Vam napisati sve što sam uspeo da saznam o poreklu prezimena Mišković. Za sve ovo nemam nikakve dokaze već sam sve saznao usmenim putem ili u prepisci sa prezimenjacima. Po usmenom predanju svi Miškovići potiču iz sela “Miške” sa Čeva (okolina Cetinja) odakle su se raselili negde u 17. veku a po drugim izvorima iz okoline Nikšića, selo Banjani. Moji preci su se odatle selili preko Andrijevice i Peštera do sela Modromelo na Kopaoniku. Moj predak Đuro Mišković (1827), za koga imam kao dokaz tapiju o kupovini zemlje, se odatle naseljava u Toplicu, u selo Gornja Jošanica 1876 godine (Stotridestejedna godina Gornje Jošanice, Vladimir Vujičić 2012). Tu je sa bratom Milićem Miškovićem kupio zemlju od “Zumbera Sulejmanija”. Kao dokaz imam kopiju tapije gde su potpisi pomenutih. Dakle, od tada moji Miškovići žive u Toplici a potomke možete pored sela Gornja Jošanica, sresti i u Prokuplju, Boru, Svrljigu, Nišu, Paraćinu, Švedskoj (Malme i Treleborg).
    Voleo bih da sve ovo nekako i dokažem ali nažalost moje istraživanje ima dokaze samo od 1876.
    Zadovoljstvo mi je ako sam bio od pomoći.
    Pozdrav!
    Nebojša Mišković

    • Milan M. Mišković

      Poštovani Nebojša,

      velika je verovatnoća da moji Miškovići potiču iz sela “Miške” sa Čeva (okolina Cetinja), odakle su se raselili negde u 17. veku. Dokaz za to mogla bi da bude činjenica da je moj deda Dobrosav (Milana) Mišković iz Mojkovića kod Krupnja u zapadnoj Srbiji, moju baku Stanicu (devojačko prezime Mirković) rodom iz Ćeklića kod Cetinja, upoznao u Budvi gde je 1918. godine služio vojsku. Kada je nakon odsluženja vojnog roka krenuo kuću u Mojković, on je sa sobom poveo i baku Stanicu, i to ne protiv, već sa njenom voljom. Verovatno su za vreme upoznavanja došli do saznanja da su oboje poreklom iz Crne Gore, i poverovali da će im brak i porod biti uspešan i srećan. Tako se i dogodilo. Živeli su u rađevskom selu Mojković, a imali su četvoro dece (dvoje dece je umrlo zbog bolesti). Moj otac Milovan Mišković je 11. juna 2016. godine ušao u 93. godinu života i još je u veoma dobrom psihofizičkom stanju.

    • Aleksandar Miskovic

      Nebojsa onda smo mi rodjaci a ja te neznam…..

    • Milos Miskovic

      Pozdrav Miskovicu!
      Moji koreni takodje poticu iz Gornje Josanice!
      Krsna slava – Sveti Jovan
      Puno pozdrava!

      • Aleksandar Miskovic

        Pozdrav rodjace isti slavu slavimo Iz iste smo familije Djurini potomci iz sela Modromelo danasnji Modromir opstina Leposavic krsna slava Sv.Jovan.

  10. Ivana

    Pozdrav svima!
    Ja sam Miskovic,i dolazim iz Macve (Belotic).
    Nasi Miskovici poticu od dva brata,koja su ubila Turcina u Bosni i u strahu od osvete su pobegli preko Drine u Macvu.Prezivali su se Josipovic,u strahu da ih ne bi pronasli ,jedan brat je zadrzao to prezime a drugi je ,,uzeo” Miskovic.
    Tako bar pise u knjizi ,,Macva”.Ostale potomke od njih dvojice znam,ali pre njih nemam kako da saznam jer su poreklom iz Bosne.