Порекло презимена Мишковић

25. фебруар 2012.

коментара: 48

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

  1. Dejan Mišković

    Ja sam iz Petrovca na Mlavi. Prezime naše familije, Mišković, potiče iz sela Lipovica, opština Despotovac. Izvesni Todor Mišković je negde oko 1895. godine došao u susedno selo Bliznak, opština Žagubica, kao domazet i od tada prezime Mišković postoji i u Bliznaku. Odatle se proširilo. Na vašem portalu ovde sam pročitao da je 1926. godine u selu Lipovica postojalo nekoliko prezimena ali Miškovića nema. Naše informacije govore da su Miškovići u Lipovici naseljeni iz Crne Gore ali je sve to nepouzdano. Druge pak informacije govore da je prezime Mišković nastalo od izvesnog Miška ali ako se to i desilo, to je bilo mnogo ranije od 1926. godine pa je čudno da po tim podacima o Lipovici iz 1926. godine, Miškovića u Lipovici nema. Inače, svi Miškovići poreklom iz Lipovica slave Svetog Nikolu, to znam pouzdano. Pozdrav od Dejana Miškovića iz Petrovca na Mlavi. Unapred sam zahvalan i očekujem Vaš odgovor.

    • Miskovic Dobrica

      Zdravo rodjak, ovako da ti dam jos koju informaciju o nasem prezimenu Miskovic ja sam iz lipovica opstina Despotovac, ja nisam nesto posebno istrazivao ali sada kad sam krenuo za par meseci cu sigurno da utvrdim mnogo toga jer su nasi dedovi jos zivi i imaju preko 90 godina sto ce mi olaksati posao, ovako nasa slava je od uvek sveti nikola, a sad cu da ti dodam kuju informaciju vise o miskovicima :

      Ja- Miskovic Dobrica (1974)

      Od-Miskovic Vère (1956)

      Od-Miskovic Blaze (1933)

      Od- Miskovic Miladina zvani Dina (1905)

      Od- Miskovic Radosa brat od tvog
      Miskovic Todora i jos 7 brata i 2
      sestre (datum rodjenja ne
      ispitan)

      Od- Miskovic Zike ( datum rodjenja
      oko 1860 vec rodjen u lipovici
      opstina Despotovac)

      Eto to su proverene informacije, a saznacu jos vise kad budem ispitao starce i malo istrazim vise, isto provereno da je Miskovic Rados brat tvog Miskovic Todora bio kmet (tj sudija i gradonacelnik i umro je 1944 godine) .
      To je sve za sada rodjace pozdrav

    • Слађана Мишковић

      Ја сам из Даниловграда из Црне Горе,мало сам истраживала о мом презимену и сазнала сам да су сви Мишковићи поријеклом из Никшића,не знам 100% је ли све то тачно,сви Мишковићи овдје славе Свету Петку,Снежана Мишковић познатија као Викторија је исто поријеклом одавде и слави Свету Петку.Увијек ми је драго кад сазнам понешто о мом презимену.Велики поздрав!

      • Dejan

        Ovako…snezana=viktorija je moja tetka…mi smo sa kosova tj. Iz vucitrna…a nasi stari su tu dosli sa kopaonika oko 1900

      • Milan

        Miskovici koji su iz Danilovgrada tj. Bjelopavlica su iz sela Kriva Ploca i nijesu porijeklom iz Niksica vec su starosjedioci odn. tu zive jos od srednjeg vijeka.
        I kao svi Bjelopavlici slave Sv. Petku.

        • Адријана Мишковић

          Ја сам Мишковић из Даниловграда, из села Крива Плоча, и сви који живе овдје су Мишковићи и славимо Аранђеловдан. Ђед ми је причао да смо у Криву Плочу доселили 1600 и неке године, из села Мишке на Чеву, и припадамо племену Озринићи.

  2. Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
    Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
    МИШКОВИЋ

    -Бајевац*, прва половина 18. века, Стари Влах, Јовањдан.
    *Мишку је крштено име Милутин и његов син је Бранко Мишковић, који је подигао ону лепу чесму код степањске цркве а доције је обновио Павле Даниловић
    -Бањани*, прва половина 18. века, Бањани-округ руднички, Јовањдан.
    *Мишко је био хајдук и хајдуковао је по рудничком и ваљевском округу, па кад су му Турци протерали старијег брата Ашка са породицом и овај се населио у Бањанима, оставио се хајдучије, дошао брату и оженио се. Крај села, у коме су се населили прозове се Бањани, и ово се име пренесе на цело село. Мишков је унук Бранко Мишковић, богат и угледан марвени трговац у почетку 19. века и ортак војводе Јакова Ненадовића.
    -Кртинска*-1, прва половина 18. века, Лелић у Подгорини, Ђурђевдан.
    *Мишковића 1 претка узео је Матија себи као слугу, доцније узео по своје и окућио.
    -Забрежје, друга половина 18. века, Срем, Никољдан.
    -Кртинска-2, после 1827. године, Уровци у суседству, Михољдан.
    -Рвати, после 1827. године, Шибеник у Далмацији, Никољдан, влика задруга.

  3. Фамилије-презимена Мишковић, по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Мишковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Бачевци
    -Кадина Лука
    -Доњи Лајковац
    -Лелић
    -Попучке

    • Biljana Miskovic Novak

      Ja ne znam bas mnogo o mojim Miskovicima (nazalos) ali secam se da je deda pricao da smo poreklom iz Crne Gore.Moj pradeda Zivko Miskovic je imao brata Sergija Miskovic.Zivko je ziveo u Donjem Lajkovcu a Sergije u Kadinoj Luci odakle se Zivko i doselio. Zivko je bio ozenjen sa Danicom Miskovic i imali su tri sina i dve cerke: Vladimira, Cedomira, Tihomira, Jevrosimu i Angelinu. Vladimir je bio kapet, izgoreo je u Vrscu u bolnici (bio je ranjen )prilikom bombardovanja za vreme Drugog svetskog rata.Cedomir je zavrsio Vojnu akademiju u Zagrebu i za vreme Drugog svetskog rata bio u cetnicima.Streljan je na Petom puku u Valjevu.U Ljigu jedna ulica nosi njegovo ime. Tihomir (moj deda i jedini koji ima potomke Miskovica ) se dva puta zenio.Iz prvog braka ima sina Vojkana a iz drugog braka sa mojoj bakom Olgom Miskovic (devojacko Mirkovic) iz sela Pepeljavac kod Lajkovca ima sinove :Jovana i Dragana i cerku Vesnu.Posle Jovanove smrti( umro je jos kao beba sa par meseci ) 1953.god. se sa suprugom Olgom seli u selo Bogovadja.Tihomir Miskovic je umro 1989.godine u Bogovadji.Jevrosima se udala u porodicu Vlajic u Donjem Lajkovcu ima samo jednog sina,Miladina Vlajic koji nazalos nema dece.Umrla je 2008 godine.A Angelina je umrla jos kao mala.
      Vojkan Miskovic Tihomirov najstariji sin zivi u Beogradu i ima sina Vladimira i cerku Marijanu.Vladimir ima dva sina i cerku: Filipa, Urosa i Anju Miskovic(Anja je reprezentativka Srbije u vaterpolu).Marijana ima dva sina : Mihajla i Borisa Lazic
      Dragan Miskovic ima dve cerke :Biljanu (tj.mene ) i Snezanu.Dragan je umro 2005 godine u 51-oj godini zivota. Biljana Miskovic (ja) udata Novak zivi u Beogradi i ima serku i dva sina: Danicu,Ognjena i Jovana.Snezana Miskovic udata Nikolicic ima sina Mihajla i cerku Nataliju.

      Sto se tice Sergija Miskovic iz Kadine Luke on ima cini mi se tri cerke.Jedna je u Beogradu,jedna u Nemackoj a treca ne znam tacno gde je.
      Krsna slava mojih Miskovica je Sv.Ahrangel Mihailo.

      • Sergije Miskovic Unuk Od Sergija MIskovica iz kadine luke,

        Moj deda, Sergije Miskovic, je imao 2 cerke i jednog sina (tjst mog tatu), Koj se zove Zoran, I zivimo u Beogradu, a cerka Zorica je u beogradu, a Jela zivi u Svajcarskoj, pricali su mi da imaju rodbinu oko lajkovca, bogovadje, i tih meste, Prenecu Tati, ako ocete kontakt mozete od mog tate mail [email protected]

  4. Saša

    Могуће да је и презиме МИШКОВ истог порекле, о њему врло мало знам нити ико од мојих нешт прича. Деда односно отац моје мајке је рођен у Кумане(Банат) али никад нисам чуо одакле су дошли. Тренутно што знам Мишкови има у Александрову. Српској Црњи

  5. Nenad

    Sve što ja znam o poreklu moje loze Miškovića je iz usmenog predanja mog dede koji je jako malo znao jer je kao malo djete ostao bez oba roditelja. Jedino što se sjeća da su mu govorili da je naše poreklo iz sela Ratkovo na Manjači kod Banja Luke. Priča je da je neki od mojih predaka za vrijeme Osmanskog carstva u selu ubio nekog od Turskih glavešina i da je morao da bježi odatle tako smo moji preci stigli do Zenice. Ali sticajem okolnosti ’90 tih godina ja sam sada u Prijedoru i posjetio sam to selo Ratkovo na Manjači i znam da i ovde u Prijedoru i okolnim gradovima ima puno Miškovića i koliko sam ja saznao većina nas Slavi Sv. Nikolu. Tako da mislim da smo svi iz iste loze. Samo me zanima odakle i kako je to prezime dospjelo na Manjaču.

    • Miodrag Adamović

      Pozdrav , dali ko zna porijeklo Miskovica iz sela Ratkovo (okolina Ključa BIH)? Djed se mi zvao Branko a baba Rosa?

      • Мишковић Дејан

        Ја сам из села Д. Ратково
        Истражујем дуго, ништа конкретно
        Наводно смо се доселили 17,18 вијеку из Црне Горе
        Село је спаљено и уништено 1995 и у њему нико не живи, изузев двије коће које су прије села 4 КМ. Тачније налазе се у селу Волаши
        Ако Дођете до више података имате мејл адресу
        Хвала
        Велики поздрав

      • Goran Miskovic

        Ja Goran Miskovic znam otkuda Miskovici na Manjaci. To su moji Miskovici

    • Мишковић Дејан

      Поштовани,
      И ја истражујем исто. Ис села сам Доње Ратково, село је 1995 године спаљено и уништено и у њему нема нико. Само јдвије породице прије села на око 4 КМ.
      Крсна слава је Све. Никола и не налази се географски на планини Мањача. Ријека Бањица одваја Мањачи,а Мишковићи су низводно са лијеве стране. Од штурих информација има само да су по предањима досељени у 17 или 18 вијеку. Још их има или било је мање на Купресу, Приједору и у Лијевче пољу. У Далмацији су католичка вјероисповјести. Ко је сакупио више детаљнијих података нека се јави
      Захвалан

  6. Aleksa

    Da li znate možda poreklo prezimena Mišković? U pitanju je familija iz okoline Varvarina, selo Bačina. Ja znam iz priče mojih predaka da u selu su bila tri brata, Miško, Todor i Ćira. Svaki od njih je počeo svoju lozu. Od Miška Miškovići, od Ćire Ćirići i od Todora Todorovići. Krsna slava sv. Ćirilo i Metodije. Interesuje me poreklo i nešto o mojim pretcima.
    Unapred zahvalan,
    Aleksa Mišković

  7. Saša

    Поштовање свима. Зовем се Саша Мишковић, пореклом сам из Штитара, мачванског села 9 километара од шапца, своје претке и лозу знам од 19-ог века, тачније од предака Спасоја рођеног у првој половини 19-ог века. Спасоје роди Милана, милан роди Влајка (Влајко је мој чукунђед, и он је у борби против турака под командом грофа Вронског 1876-погинуо заједно са њим) Влајко роди Драгића (мог прађеда солунца, преживео је али је после рата остао слеп) Драгић роди Миодрага (мог ђеда) а Миодраг роди Живорада (мог оца). Даља лоза од Влајка није позната али постоји предање да су се моји преци као Црногорци доселили негде између првог србског устанка и двадесетих година 19-ог века, моја крсна слава је свети Сергије и Вакхо (Срђевдан) 20-ог октобра. На центру Штитара постоји споменик србског ратника кип са именима погинулих јунака од ослобођења од турака у другој половини 19-ог века до првог светског рата и међу првима се налази име мог чукунђеда Влајка Мишковића. Ако ли неки даљни рођак се препозна и има неку информацију коју не знам нека одговори, био бих му захвалан…

    • Бранко Тодоровић

      Можда неће бити од неке помоћи, али може вам послужити као податак, у Харачком тефтеру Капетаније Мачве из 1831. године у Штитарима помињу се две куће Мишковића. Прву чине Миливоје Мишков[ић] и његов синовац Петар, а другу Спасоје Мишковић и брат му Станојло. У то време ниједан немају деце која би била пописана у овом тефтеру. Штета што не знамо у ком су сродству ове две куће, да ли се ради о браћи, или неком даљем сродству, али по свему судећи главе куће су нека генерација. Исто тако, ово што једна кућа носи презиме Мишков, указује да су можда то и први Мишковићи, а да им се (бар Миливоју) још отац звао Мишко. Нажалост, то је то што могу да додам, ако неко зна више, нека слободно допуни.

  8. Milan M. Mišković

    Nisam uspeo da saznam poreklo prezimena Mišković. Desetak porodica odnosno domaćinstava sa prezimenom Mišković, živi u rađevskom selu Mojković, nedaleko od Krupnja u zapadnoj Srbiji. Slave Mratindan (24. novembra). Interesuje me odakle su i kada su se doselili u Rađevinu.

  9. Небојша

    Поштовани
    јављам Вам се са жељом да помогнем Вашем пројекту. У том циљу ћу Вам написати све што сам успео да сазнам о пореклу презимена Мишковић. За све ово немам никакве доказе већ сам све сазнао усменим путем или у преписци са презимењацима. По усменом предању сви Мишковићи потичу из села “Мишке” са Чева (околина Цетиња) одакле су се раселили негде у 17. веку а по другим изворима из околине Никшића, село Бањани. Моји преци су се одатле селили преко Андријевице и Пештера до села Модромело на Копаонику. Мој предак Ђуро Мишковић (1827), за кога имам као доказ тапију о куповини земље, се одатле насељава у Топлицу, у село Горња Јошаница 1876 године (Стотридестеједна година Горње Јошанице, Владимир Вујичић 2012). Ту је са братом Милићем Мишковићем купио земљу од “Зумбера Сулејманија”. Као доказ имам копију тапије где су потписи поменутих. Дакле, од тада моји Мишковићи живе у Топлици а потомке можете поред села Горња Јошаница, срести и у Прокупљу, Бору, Сврљигу, Нишу, Параћину, Шведској (Малме и Трелеборг).
    Волео бих да све ово некако и докажем али нажалост моје истраживање има доказе само од 1876.
    Задовољство ми је ако сам био од помоћи.
    Поздрав!
    Небојша Мишковић

    • Milan M. Mišković

      Poštovani Nebojša,

      velika je verovatnoća da moji Miškovići potiču iz sela “Miške” sa Čeva (okolina Cetinja), odakle su se raselili negde u 17. veku. Dokaz za to mogla bi da bude činjenica da je moj deda Dobrosav (Milana) Mišković iz Mojkovića kod Krupnja u zapadnoj Srbiji, moju baku Stanicu (devojačko prezime Mirković) rodom iz Ćeklića kod Cetinja, upoznao u Budvi gde je 1918. godine služio vojsku. Kada je nakon odsluženja vojnog roka krenuo kuću u Mojković, on je sa sobom poveo i baku Stanicu, i to ne protiv, već sa njenom voljom. Verovatno su za vreme upoznavanja došli do saznanja da su oboje poreklom iz Crne Gore, i poverovali da će im brak i porod biti uspešan i srećan. Tako se i dogodilo. Živeli su u rađevskom selu Mojković, a imali su četvoro dece (dvoje dece je umrlo zbog bolesti). Moj otac Milovan Mišković je 11. juna 2016. godine ušao u 93. godinu života i još je u veoma dobrom psihofizičkom stanju.

    • Aleksandar Miskovic

      Nebojsa onda smo mi rodjaci a ja te neznam…..

    • Milos Miskovic

      Pozdrav Miskovicu!
      Moji koreni takodje poticu iz Gornje Josanice!
      Krsna slava – Sveti Jovan
      Puno pozdrava!

  10. Ivana

    Pozdrav svima!
    Ja sam Miskovic,i dolazim iz Macve (Belotic).
    Nasi Miskovici poticu od dva brata,koja su ubila Turcina u Bosni i u strahu od osvete su pobegli preko Drine u Macvu.Prezivali su se Josipovic,u strahu da ih ne bi pronasli ,jedan brat je zadrzao to prezime a drugi je ,,uzeo” Miskovic.
    Tako bar pise u knjizi ,,Macva”.Ostale potomke od njih dvojice znam,ali pre njih nemam kako da saznam jer su poreklom iz Bosne.