Порекло презимена Мишковић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Мишковић

Порекло презимена Мишковић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (26)

 • Dejan Mišković

  Ja sam iz Petrovca na Mlavi. Prezime naše familije, Mišković, potiče iz sela Lipovica, opština Despotovac. Izvesni Todor Mišković je negde oko 1895. godine došao u susedno selo Bliznak, opština Žagubica, kao domazet i od tada prezime Mišković postoji i u Bliznaku. Odatle se proširilo. Na vašem portalu ovde sam pročitao da je 1926. godine u selu Lipovica postojalo nekoliko prezimena ali Miškovića nema. Naše informacije govore da su Miškovići u Lipovici naseljeni iz Crne Gore ali je sve to nepouzdano. Druge pak informacije govore da je prezime Mišković nastalo od izvesnog Miška ali ako se to i desilo, to je bilo mnogo ranije od 1926. godine pa je čudno da po tim podacima o Lipovici iz 1926. godine, Miškovića u Lipovici nema. Inače, svi Miškovići poreklom iz Lipovica slave Svetog Nikolu, to znam pouzdano. Pozdrav od Dejana Miškovića iz Petrovca na Mlavi. Unapred sam zahvalan i očekujem Vaš odgovor.

  Одговори
  • Miskovic Dobrica

   Zdravo rodjak, ovako da ti dam jos koju informaciju o nasem prezimenu Miskovic ja sam iz lipovica opstina Despotovac, ja nisam nesto posebno istrazivao ali sada kad sam krenuo za par meseci cu sigurno da utvrdim mnogo toga jer su nasi dedovi jos zivi i imaju preko 90 godina sto ce mi olaksati posao, ovako nasa slava je od uvek sveti nikola, a sad cu da ti dodam kuju informaciju vise o miskovicima :

   Ja- Miskovic Dobrica (1974)

   Od-Miskovic Vère (1956)

   Od-Miskovic Blaze (1933)

   Od- Miskovic Miladina zvani Dina (1905)

   Od- Miskovic Radosa brat od tvog
   Miskovic Todora i jos 7 brata i 2
   sestre (datum rodjenja ne
   ispitan)

   Od- Miskovic Zike ( datum rodjenja
   oko 1860 vec rodjen u lipovici
   opstina Despotovac)

   Eto to su proverene informacije, a saznacu jos vise kad budem ispitao starce i malo istrazim vise, isto provereno da je Miskovic Rados brat tvog Miskovic Todora bio kmet (tj sudija i gradonacelnik i umro je 1944 godine) .
   To je sve za sada rodjace pozdrav

   Одговори
 • Милодан

  Порекло бројнијих фамилија-презимена ваљевске Тамнаве по књизи „Антропогеографија ваљевске Тамнаве“ Љубомире Љубе Павловића, издање 1912. године.
  Место-када су досељени-одакле су досељени-Крсна слава-напомена.
  МИШКОВИЋ

  -Бајевац*, прва половина 18. века, Стари Влах, Јовањдан.
  *Мишку је крштено име Милутин и његов син је Бранко Мишковић, који је подигао ону лепу чесму код степањске цркве а доције је обновио Павле Даниловић
  -Бањани*, прва половина 18. века, Бањани-округ руднички, Јовањдан.
  *Мишко је био хајдук и хајдуковао је по рудничком и ваљевском округу, па кад су му Турци протерали старијег брата Ашка са породицом и овај се населио у Бањанима, оставио се хајдучије, дошао брату и оженио се. Крај села, у коме су се населили прозове се Бањани, и ово се име пренесе на цело село. Мишков је унук Бранко Мишковић, богат и угледан марвени трговац у почетку 19. века и ортак војводе Јакова Ненадовића.
  -Кртинска*-1, прва половина 18. века, Лелић у Подгорини, Ђурђевдан.
  *Мишковића 1 претка узео је Матија себи као слугу, доцније узео по своје и окућио.
  -Забрежје, друга половина 18. века, Срем, Никољдан.
  -Кртинска-2, после 1827. године, Уровци у суседству, Михољдан.
  -Рвати, после 1827. године, Шибеник у Далмацији, Никољдан, влика задруга.

  Одговори
 • Милодан

  Фамилије-презимена Мишковић, по местима живљења и Колубари и Подгорини. Према књизи Љубомира Љубе Павловића „Колубара и Подгорина“, прво издање 1907. године, најновије издање 2011. године – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

  Остале податке породица Мишковић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

  -Бачевци
  -Кадина Лука
  -Доњи Лајковац
  -Лелић
  -Попучке

  Одговори
 • Saša

  Могуће да је и презиме МИШКОВ истог порекле, о њему врло мало знам нити ико од мојих нешт прича. Деда односно отац моје мајке је рођен у Кумане(Банат) али никад нисам чуо одакле су дошли. Тренутно што знам Мишкови има у Александрову. Српској Црњи

  Одговори
 • Nenad

  Sve što ja znam o poreklu moje loze Miškovića je iz usmenog predanja mog dede koji je jako malo znao jer je kao malo djete ostao bez oba roditelja. Jedino što se sjeća da su mu govorili da je naše poreklo iz sela Ratkovo na Manjači kod Banja Luke. Priča je da je neki od mojih predaka za vrijeme Osmanskog carstva u selu ubio nekog od Turskih glavešina i da je morao da bježi odatle tako smo moji preci stigli do Zenice. Ali sticajem okolnosti ’90 tih godina ja sam sada u Prijedoru i posjetio sam to selo Ratkovo na Manjači i znam da i ovde u Prijedoru i okolnim gradovima ima puno Miškovića i koliko sam ja saznao većina nas Slavi Sv. Nikolu. Tako da mislim da smo svi iz iste loze. Samo me zanima odakle i kako je to prezime dospjelo na Manjaču.

  Одговори
 • Aleksa

  Da li znate možda poreklo prezimena Mišković? U pitanju je familija iz okoline Varvarina, selo Bačina. Ja znam iz priče mojih predaka da u selu su bila tri brata, Miško, Todor i Ćira. Svaki od njih je počeo svoju lozu. Od Miška Miškovići, od Ćire Ćirići i od Todora Todorovići. Krsna slava sv. Ćirilo i Metodije. Interesuje me poreklo i nešto o mojim pretcima.
  Unapred zahvalan,
  Aleksa Mišković

  Одговори
 • Saša

  Поштовање свима. Зовем се Саша Мишковић, пореклом сам из Штитара, мачванског села 9 километара од шапца, своје претке и лозу знам од 19-ог века, тачније од предака Спасоја рођеног у првој половини 19-ог века. Спасоје роди Милана, милан роди Влајка (Влајко је мој чукунђед, и он је у борби против турака под командом грофа Вронског 1876-погинуо заједно са њим) Влајко роди Драгића (мог прађеда солунца, преживео је али је после рата остао слеп) Драгић роди Миодрага (мог ђеда) а Миодраг роди Живорада (мог оца). Даља лоза од Влајка није позната али постоји предање да су се моји преци као Црногорци доселили негде између првог србског устанка и двадесетих година 19-ог века, моја крсна слава је свети Сергије и Вакхо (Срђевдан) 20-ог октобра. На центру Штитара постоји споменик србског ратника кип са именима погинулих јунака од ослобођења од турака у другој половини 19-ог века до првог светског рата и међу првима се налази име мог чукунђеда Влајка Мишковића. Ако ли неки даљни рођак се препозна и има неку информацију коју не знам нека одговори, био бих му захвалан…

  Одговори
  • Defendor

   Можда неће бити од неке помоћи, али може вам послужити као податак, у Харачком тефтеру Капетаније Мачве из 1831. године у Штитарима помињу се две куће Мишковића. Прву чине Миливоје Мишков[ић] и његов синовац Петар, а другу Спасоје Мишковић и брат му Станојло. У то време ниједан немају деце која би била пописана у овом тефтеру. Штета што не знамо у ком су сродству ове две куће, да ли се ради о браћи, или неком даљем сродству, али по свему судећи главе куће су нека генерација. Исто тако, ово што једна кућа носи презиме Мишков, указује да су можда то и први Мишковићи, а да им се (бар Миливоју) још отац звао Мишко. Нажалост, то је то што могу да додам, ако неко зна више, нека слободно допуни.

   Одговори
 • Milan M. Mišković

  Nisam uspeo da saznam poreklo prezimena Mišković. Desetak porodica odnosno domaćinstava sa prezimenom Mišković, živi u rađevskom selu Mojković, nedaleko od Krupnja u zapadnoj Srbiji. Slave Mratindan (24. novembra). Interesuje me odakle su i kada su se doselili u Rađevinu.

  Одговори
 • Небојша

  Поштовани
  јављам Вам се са жељом да помогнем Вашем пројекту. У том циљу ћу Вам написати све што сам успео да сазнам о пореклу презимена Мишковић. За све ово немам никакве доказе већ сам све сазнао усменим путем или у преписци са презимењацима. По усменом предању сви Мишковићи потичу из села „Мишке“ са Чева (околина Цетиња) одакле су се раселили негде у 17. веку а по другим изворима из околине Никшића, село Бањани. Моји преци су се одатле селили преко Андријевице и Пештера до села Модромело на Копаонику. Мој предак Ђуро Мишковић (1827), за кога имам као доказ тапију о куповини земље, се одатле насељава у Топлицу, у село Горња Јошаница 1876 године (Стотридестеједна година Горње Јошанице, Владимир Вујичић 2012). Ту је са братом Милићем Мишковићем купио земљу од „Зумбера Сулејманија“. Као доказ имам копију тапије где су потписи поменутих. Дакле, од тада моји Мишковићи живе у Топлици а потомке можете поред села Горња Јошаница, срести и у Прокупљу, Бору, Сврљигу, Нишу, Параћину, Шведској (Малме и Трелеборг).
  Волео бих да све ово некако и докажем али нажалост моје истраживање има доказе само од 1876.
  Задовољство ми је ако сам био од помоћи.
  Поздрав!
  Небојша Мишковић

  Одговори
  • Milan M. Mišković

   Poštovani Nebojša,

   velika je verovatnoća da moji Miškovići potiču iz sela „Miške“ sa Čeva (okolina Cetinja), odakle su se raselili negde u 17. veku. Dokaz za to mogla bi da bude činjenica da je moj deda Dobrosav (Milana) Mišković iz Mojkovića kod Krupnja u zapadnoj Srbiji, moju baku Stanicu (devojačko prezime Mirković) rodom iz Ćeklića kod Cetinja, upoznao u Budvi gde je 1918. godine služio vojsku. Kada je nakon odsluženja vojnog roka krenuo kuću u Mojković, on je sa sobom poveo i baku Stanicu, i to ne protiv, već sa njenom voljom. Verovatno su za vreme upoznavanja došli do saznanja da su oboje poreklom iz Crne Gore, i poverovali da će im brak i porod biti uspešan i srećan. Tako se i dogodilo. Živeli su u rađevskom selu Mojković, a imali su četvoro dece (dvoje dece je umrlo zbog bolesti). Moj otac Milovan Mišković je 11. juna 2016. godine ušao u 93. godinu života i još je u veoma dobrom psihofizičkom stanju.

   Одговори
  • Aleksandar Miskovic

   Nebojsa onda smo mi rodjaci a ja te neznam…..

   Одговори
  • Milos Miskovic

   Pozdrav Miskovicu!
   Moji koreni takodje poticu iz Gornje Josanice!
   Krsna slava – Sveti Jovan
   Puno pozdrava!

   Одговори
 • Ivana

  Pozdrav svima!
  Ja sam Miskovic,i dolazim iz Macve (Belotic).
  Nasi Miskovici poticu od dva brata,koja su ubila Turcina u Bosni i u strahu od osvete su pobegli preko Drine u Macvu.Prezivali su se Josipovic,u strahu da ih ne bi pronasli ,jedan brat je zadrzao to prezime a drugi je ,,uzeo“ Miskovic.
  Tako bar pise u knjizi ,,Macva“.Ostale potomke od njih dvojice znam,ali pre njih nemam kako da saznam jer su poreklom iz Bosne.

  Одговори
 • Aleksandar Miskovic

  Postovani ,
  Ja sam pd Miskovica iz Gornje Josanice nadomak Blaca. Ono sto ja hocu da Vam kazem je sledece-
  Moji preci su se u Gornju Josanicu doselili iz sela Modromelj na Kopaoniku bezeci od Turaka

  Одговори
 • Slobodan Miskovic (Banjani- Niksic Crna Gora)

  Slobodan Miskovic је ажурирао опис.
  02. новембар 2012.
  Narodno predanje (Koje je sakupljajuci gradju za etnografsku raspravu o Banjanima 1912 i 1940 godine djelimicno priblizio Svetozar Tomic i dr.Djurdjica Petkovic u glsniku Cetinjskog Muzeja) kaze da su ,Miskovici i Kokotovici najstarije porodice u Banjanima (Opstina Niksic),da slave Svetog Tomu i prisluzuju Petrov dan. U to vrijeme Parez je bio poznat i izuzetno pogodan za uzgoj vinove loze i da su Parezani bili izuzetno mocni i ekonomski jaki. Narodno predanje kaze da je u zemanu na sabor kod njihovog hrama (crkva Svetog Apostola Tome u Parezu) dolazilo po 70 sedlenika sa srebrenim sedlima,i da je po tome poljana ispod crkve sv.Apostola Tome na kojoj su vezani konji dobila naziv srebrena poljana kako se i dan danas naziva. U ovoj crkvi pricestili su se vojnici vojvode Vlatka Vukovica pri odlasku u boj na Kosovo. Cuvenim,bogatim i u vaktu silnim i znamenitim Parezanima oko 1585 god. u pohode dodje Ivo Senjanin i potpuno ih razori.Posle poraza Parezansko pleme se raspada,jedan dio prebjegne na desnu stranu Trebisnjice,u Zavodje (predio Panika),zadrzavajuci staro prezime Parezanin (po mjestu Parezu),gdje ih i danas ima ,kao i u Bileci ,Trebinju,Beogradu i u drugim mjestima sirom evrope i svijeta .A Miskovici i Kokotovici u Petrovice(na Miskovica brda,Koroljin Do i Usputnicu Kokotovici ).Zbog raznih okolnosti dio Kokotovica seli iz Banjana (Nevesinje,Krivosije,Korjenice,Niksic i drugim mjestima sirom evrope i svijeta). Svi Kokotovici u Hercegovini poticu od Mata,koji se seli u Nevesinje 1855 g. Za prvog rodonacelnika Kokotovica smatra se Mitar koji je pobjegao iz Pareza od zuluma Senjanim Iva. Bojeci se osvete ,dio Miskovica iz Koroljina Dola prebjegne u Bosnu,u okolinu Rogatice,gdje njihovi potomci i danas zive…
  Nepoznata su imena nasih predaka do prosloga vijeka.Od tada se pamti ime Goluba Mitrova Miskovica koji je imao 9 sinova,a to su bili:Teodosije,Jeftimije,Mato,Zelen,Djuro,Luka,Risto,Pajo i jos jednog kome je zaboravljeno ime,koji je presao u katolicanstvo i zauzimao istaknuto mjesto u austrijskoj diplomatiji.Prema nepotpunim izvorima od njega je vodio porijeklo istaknuti Titov general Ivan Miskovic.Iz pisanih izvora navodi se da je oko 1860-e godine njihov brat Mato preselio iz Petrovica u Viluse gdje i danas zive njegovi potomci ,a njihov brat Luka i sinovac Rade Pajov sa porodicama 1889-e godine u Vukojevac kod Kursumlije,ciji potomci danas zive u Beogradu,Lazarevcu ,Batajnici ,Boru i selu Madjari u Toplici.Njihova majka(zena Golubova) je bila od Jovanovica iz Trebinja ,od onog roda od kojeg je i nas slavni svetitelj Vasilije Ostroski.Ona je odvela kao siroce u rod jednog djevericica ,koji se skrasio na Humu ,ozenio mirazusom ,i od kojeg vode porijeklo tamosnji Miskovici. Ovo bratstvo je dalo Manastiru dva svjestenika i to igumana Teodosiju i kaludjera Jeftimija.
  Po svoj prilici Teodosije je bio najstariji od brace .Pouzdano se zna da je 1833 godine stupio na duznost igumana Manastira Kosjerevo .Teodosije je medju narodom uzivao opstu popularnost i postovanje ,i smatra se kao jedna od najznajcajnijih licnosti toga vremena. Teodosije je bio po svestenickom zvanju iguman a po narodnom i iguman i ban,a 1863 g.pod Ostrogom Knjaz Nikola ga imenuje za jednog od vodecih starjesina za Hercegovinu. Teodosije 1859 g.iz inostranstva nabavlja prvo zvono u Manastir Kosijerevo kao i u citavu Hercegovinu. Zbog ovog smjelog poduhvata i svog nacionalnog rada biva mucki otrovan u Mostaru od strane turaka krajem 1863 g. A da bi se ispunilo obecanje koje je Knjaz Danilo dao Teodosiju, 1882 g.iz Manastira Zdrebaonika prenesene su Mosti svetog Arsenija drugog Arhiepiskopa, u Manastir Kosijerevo. Iz ovih bratstava, na krvavim popristima ginulo je dosta ljudi u raznim vremenskim razmacima. posto mi nije poznato razdoblje za neke od njih,ovom prilikom necu navoditi imena… Potomci Miskovica
  pored Niksica ,Trebinja i gore navedenih mjesta zive i u Njemackoj ,Rusiji,Americi,Australiji i raznim krajevima nase planete.

  Одговори
  • Mirjana Mišković

   Moj Deda Milan (Božidar) Mišković je iz sela Vukojevac, Kuršumlija bio je vojno lice pa je dospeo do Beograda imamo rodbine po Lazarevcu i Beogradu, slavimo sv. Tomu znamo da smo kao familija doseljeni iz Vilusa, opština Nikšić i na Petrovdan se organizuje skup familije Mišković u Vilusima…..

   Одговори
 • Филип Мишковић

  Да ли је неком познато које су хаплогрупе заступљене у гружанском селу Борач општине Кнић?
  Има ли тестираних? Нарочито ме занимају породице које славе Срђевдан.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  МИШКОВИЋ (п.к). Мишковићи (п), у Дражин Долу (Шума требињска), Хатељима, Сузини и Поратку (Дабар). У Дражин До је Мишковић прешао из Десин Села, „на читлук манастира Дужи“, крајем 18. вијека. Према сопственом казивању, старином су из Дабра. Првобитно су славили Никољдан, а сада славе Св. Климентија (75:1170,1178). Мишковићи у Дабру потичу од Ђурица у Хатељима. У Сузину и Поратак дошли су из Хатеља. У Сузину је „иза куге“ (око 1850) дошао Томо, „брат Мишков“, са синовима Милинком, Ђуром и Степаном, а у Поратак је једна породица дошла у првој половини 20. вијека. Славе Ттипуњдан (248:37,38). Мишковићи се спомињу, у 19. вијеку, и у Цимици (Гацко). „Рада Мишковића су родитељи нејаког оженили, па је он у најбољим годинама, а жена му ђутурум“ (147:584). Мишковићи (к), стара породица у Дужима (Неум). У „попису душа“ жупе Градац спомињу се 1745. године (214/5:109). Памте предање да су им преци бјежали испред Сењана, а један Мишковић био је и харамбаша у борбама против ускока. Славили су Михољдан. Причају да им је стара слава била Ђурђевдан, али “поп не дао него Ми’ољдан, да се Дужимци не би тукли с Имотицом (сусједно село), који исто служе Миољдан, па да не могу долазили једни у других, пити, славити и бости се ножевима“ (180:101).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори
 • Dragana

  По усменом предању сви Мишковићи потичу из села „Мишке“ са Чева (околина Цетиња) одакле су се раселили негде у 17. веку а по другим изворима из околине Никшића, село Бањани
  I mi imamo informaciju da su Miškovići iz Crne Gore ali je sve to nepouzdano. Druge informacije govore da je prezime Mišković nastalo od izvesnog Miška . Nasa slava je Sveti Jovan,a deda i ostala familija su iz Bacevaca.
  Dragana Miskovic

  Одговори
 • Саша

  Поздрав: Из околине Шапца сам (село Штитар) презивам се Мишковић и славим исту славу, Срђевдан (свети Сергије и Вакхо) тако да смо очигледно даљни рођаци…

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top