Порекло презимена Милковић

24. фебруар 2012.

коментара: 28

Презиме МИЛКОВИЋ настало је по патрониму, односно по родоначелнику имена МИЛКО, пише сарадник портала Порекло Милан Милковић. Његов прилог објављујемо у целини:

Постоји много родова са овим презименом који се разликују по томе одакле потиче родоначелник и коју крсну славу слави дотични род.

Презиме је настало у средњем веку на простору данашњег Косова и Метохије, Црне Горе и Херцеговине. Обзиром на миграције које су због продора Турака на Балкан у средњем веку биле честе, већина родова са овим презименом мигрирала је ка Далмацији и одатле на север, у Лику, Кордун, Банију, Жумберак и Белу Крајину, Славонију…

Већина Милковића у време настанка презимена била је православне вере. Пошто су мигрирали на териториј држава које су подржавале католичку цркву (Дубровачка република, Млетачка република, Аустроугарска), као и на све православце и на њих је константно вршен притисак да се покатоличе. Многи, боље рећи већина, нису издржали притисак и покатоличени су. Неке породице, које су живеле на простору турске империје, примиле су ислам (једна у Херцеговини и једна у Лици). Данас око 86 % Милковића су римокатолици, око 12 % православци и око 2 % муслимани.

У архивским документима Милковићи се први пут спомињу 1383 у Дубровнику. У конкретном случају вероватно се ради о Милковићима из катуна Бурмази, који су се бавили транспортом трговачке робе из Дубровника у Босну и обратно. У том смислу спомињу се и у периоду од 1417 – до 1429. године.

Једна породица Милковића се 1423. године иселила из Паштровића у Котор. У Котору су живели краће време, па су са Митровићима из Паштровића одселили у Буковицу у Свереној Далмацији, где ће средином 17. века постати чувена ускочка лоза. Непокатоличени део овог рода, крајем 17. века сели у Лику, прво у село Могорић, а одатле 1715. године у Медак. Из Медка 1776. године пресељавају у Западну Славонију. Ови Милковићи славе Ђурђевдан.

Крајем 14. века у Задру су синови месара Милка (Новак и Петар) су понели презиме Милковић. Славили су славу Светог Јована Богослова. Та лоза Милковића је покатоличена у 15. веку.

Једна лоза Милковића (слави славу Светог архиђакона и првомученика Стефана), пореклом из Херцеговине или Црне Горе, преко Сења (били су ускоци) пресељена је на Жумберак. Највише их је било у селу Пилатовци. Одатле су се раселили у Белу Крајину (Словенија), Шеовицу (код Пакраца), Лаћарак (Срем), Србију…. Они на Жумберку и у Белој Крајини су покатоличени.

Највећи број православних Милковића слави Светог архангела Михаила. Турци су их доселили у Северну Далмацију, одакле је Митар Милковић (крајем 16. века) преселио у Лику, где је четовао са Мујом Хрњицом и потурчио се. По ослобођењу Лике од Турака, три потурчене породице Милковића отишле су са турском војском у околину Кладуше (данас су то Бошњаци са презименом Миљковић или Милковић). Три породице је поп Марко Месић покрстио у католике и од њих су Милковићи у околини Перушића. Милковићи који су се вратили из ислама у православље, као и неке породице које нису мењале веру преселиле су из Лике на Кордун (сада их је већина у Војводини). На Кордуну су страховито пострадали за време НДХ (1941 – 45). Од ове лозе једна породица је из Северне Далмације после ослобођења Лике доселила у Ловиначки крај (село Плоча).

Милковићи из црногорског племена Цуце, чија је крсна слава Свети Јован Крститељ (20. јануар) населили су Конавле (село Мрцине – 15. век). Од њих су Милковићи у Требињу и околини и на Банији (село Шаканлије) Ови Милковићи славе Светог Јована Крститеља (20. јануар). Милковићи у Конавлима су покатоличени.

Из села Загора (Грбаљ) неки Милко Поповић се преселио у Северну Далмацију у Промину, одакле су се касније раселили по Цетинској крајини (Врлика, Маовице, Кољани, Цивљани…) Само у селу Кољане и у селу Прово код Ливна сачували су православље и славе Светог Василија Великог.

Милковићи који потичу из Херцеговачког племена Малеши славе Светог Игњатија Богоносца. Они су мигрирали у северну Босну, у Порјечину под Озреном.

Има још неколико лоза са овим презименом.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (28)

Одговорите

28 коментара

  1. Као једном од потомака Милковића из околине Пакраца бескрајно сам захвална за ове информације, обзиром да нисам о томе ништа знала, а овај сајт сам скоро нашла.

  2. Milan Milković

    Poštovani imenjače i prezimenjače, moja loza slavi Arhanđela Mihaila. Moji potiču iz Primišlja – granica Like i Korduna. Puno hvala za ovo!

  3. Драган Милковић

    Одличан вам је сајт,све похвале.Припадам Милковићима из Шеовице и ми славимо Видовдан.

  4. ZORICA

    ZAHVALNA SAM NA OVIM INFORMACIJAMA.POTICEM IZ PORODICE MILKOVIC IZ SREMSKE MITROVICE,RIMOKATOLICI

  5. dragan miljkovic

    ja slavim arhandjela mihajla,preci su mi iz sela tobolic kordun.greskom u administraciji posle 2.svetskog rata deo familije je prekrsten u miljkovic.voleo bih da se povezem sa prezimenjacima i razmenimo iskustva radi otkrivanja zajednicke istorije. ravno selo vojvodina

  6. Slobodan Milic Milkovic

    Moji su iz sela Tobolic i mi slavimo Svetog Arhangela Mihaila (ZASEOK OBLJAJAC).

  7. Dragan Milkovic

    Najlepse hvala na tekstu. Moja porodica slavi Svetog Jovana Krstitelja. Poreklom iz Sakanlija na Baniji.

  8. Slobodan Milic Milkovic

    Roditelji su mi rodjeni u selu Tobolic,slavimo Arandjelovdan!

  9. dragan miljkovic

    slobodane i gordana gde sad zivite?

  10. Mira Milkovic

    Rodjena u selu Tobolic i moji roditelji slave Svetog arhandjela Mihaila. Zivim u Somboru.