Порекло презимена Милковић

24. фебруар 2012.

коментара: 28

Презиме МИЛКОВИЋ настало је по патрониму, односно по родоначелнику имена МИЛКО, пише сарадник портала Порекло Милан Милковић. Његов прилог објављујемо у целини:

Постоји много родова са овим презименом који се разликују по томе одакле потиче родоначелник и коју крсну славу слави дотични род.

Презиме је настало у средњем веку на простору данашњег Косова и Метохије, Црне Горе и Херцеговине. Обзиром на миграције које су због продора Турака на Балкан у средњем веку биле честе, већина родова са овим презименом мигрирала је ка Далмацији и одатле на север, у Лику, Кордун, Банију, Жумберак и Белу Крајину, Славонију…

Већина Милковића у време настанка презимена била је православне вере. Пошто су мигрирали на териториј држава које су подржавале католичку цркву (Дубровачка република, Млетачка република, Аустроугарска), као и на све православце и на њих је константно вршен притисак да се покатоличе. Многи, боље рећи већина, нису издржали притисак и покатоличени су. Неке породице, које су живеле на простору турске империје, примиле су ислам (једна у Херцеговини и једна у Лици). Данас око 86 % Милковића су римокатолици, око 12 % православци и око 2 % муслимани.

У архивским документима Милковићи се први пут спомињу 1383 у Дубровнику. У конкретном случају вероватно се ради о Милковићима из катуна Бурмази, који су се бавили транспортом трговачке робе из Дубровника у Босну и обратно. У том смислу спомињу се и у периоду од 1417 – до 1429. године.

Једна породица Милковића се 1423. године иселила из Паштровића у Котор. У Котору су живели краће време, па су са Митровићима из Паштровића одселили у Буковицу у Свереној Далмацији, где ће средином 17. века постати чувена ускочка лоза. Непокатоличени део овог рода, крајем 17. века сели у Лику, прво у село Могорић, а одатле 1715. године у Медак. Из Медка 1776. године пресељавају у Западну Славонију. Ови Милковићи славе Ђурђевдан.

Крајем 14. века у Задру су синови месара Милка (Новак и Петар) су понели презиме Милковић. Славили су славу Светог Јована Богослова. Та лоза Милковића је покатоличена у 15. веку.

Једна лоза Милковића (слави славу Светог архиђакона и првомученика Стефана), пореклом из Херцеговине или Црне Горе, преко Сења (били су ускоци) пресељена је на Жумберак. Највише их је било у селу Пилатовци. Одатле су се раселили у Белу Крајину (Словенија), Шеовицу (код Пакраца), Лаћарак (Срем), Србију…. Они на Жумберку и у Белој Крајини су покатоличени.

Највећи број православних Милковића слави Светог архангела Михаила. Турци су их доселили у Северну Далмацију, одакле је Митар Милковић (крајем 16. века) преселио у Лику, где је четовао са Мујом Хрњицом и потурчио се. По ослобођењу Лике од Турака, три потурчене породице Милковића отишле су са турском војском у околину Кладуше (данас су то Бошњаци са презименом Миљковић или Милковић). Три породице је поп Марко Месић покрстио у католике и од њих су Милковићи у околини Перушића. Милковићи који су се вратили из ислама у православље, као и неке породице које нису мењале веру преселиле су из Лике на Кордун (сада их је већина у Војводини). На Кордуну су страховито пострадали за време НДХ (1941 – 45). Од ове лозе једна породица је из Северне Далмације после ослобођења Лике доселила у Ловиначки крај (село Плоча).

Милковићи из црногорског племена Цуце, чија је крсна слава Свети Јован Крститељ (20. јануар) населили су Конавле (село Мрцине – 15. век). Од њих су Милковићи у Требињу и околини и на Банији (село Шаканлије) Ови Милковићи славе Светог Јована Крститеља (20. јануар). Милковићи у Конавлима су покатоличени.

Из села Загора (Грбаљ) неки Милко Поповић се преселио у Северну Далмацију у Промину, одакле су се касније раселили по Цетинској крајини (Врлика, Маовице, Кољани, Цивљани…) Само у селу Кољане и у селу Прово код Ливна сачували су православље и славе Светог Василија Великог.

Милковићи који потичу из Херцеговачког племена Малеши славе Светог Игњатија Богоносца. Они су мигрирали у северну Босну, у Порјечину под Озреном.

Има још неколико лоза са овим презименом.

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (28)

Одговорите

28 коментара

  1. Ja sam potomak Milkovica iz okolice Lipika moja slava je Djurdjevdan svaka cast na ovome ljepo Je znati od kud su nam preci ! Samo jedan podatak je djelimice netacan! Milkovica je bilo samo u Skenderovcima I Kukunjevcu kod lipika Ali su neki od njih saselili iz Skenderovaca u Seovicu !

  2. Marko milkovic

    Djed mi je bio Stevan Milkovic sahranjen u peci.ja sam se rodio u Prištini, posle pola godine smo prešli u crnu goru.poticem od Milkoviću iz Like i slavimo svetog Vasilija velikog

  3. Dragan miljkovic

    Pogresio sam u prethodnoj poruci,umesto miljkovic -milkovic.

  4. MILKOVIC GORDANA

    Zna li ko jesu li svi Milkovici iz Tobolica koji slave Arandjelovdan familija?

  5. Dragan miljkovic

    Ispravka:nije mile nego svetozar livada “kordunaski rekvijem:.

  6. Djuro Milkovic

    Sin Djure Milkovica unuk Milica i Milice Milkovic rodjena Sekulic.Rodjeni u Tobalicu spic namet Jurcina.Slave slavu Sv Arhangel Mihajlo.

  7. Mladen Milkovic

    ja sam Mladen Milkovic zivim u Vrbasu Vojvodina a poreko mi je iz like selo Tobbolic i slavim Arhandjela Mihajla.Inace moj deda se zove Mladen Milkovic

  8. Janko Milković

    pozdrav

    Ja sam Milković porjeklom iz sela Pilatovci (Žumberak).
    Mi smo pounijačeni grkokatolici.Inače slavimo sv. Stefana.
    Inače su u selu bili još Drkušiči , Petkoviči ,Vujčići , Cari.
    Sad je selo skoro prazno.Ljudi emigrirli u USA , Kanadu , Australiju,Zagreb ,Karlovac, Sloveniju, Srem,…

  9. Slaviša Miljković

    Zovem se Slaviša Miljković, iz Niša.Potičem iz Zaplanja okolina Niša,selo Veliki Vrtop.Klinac sam bio kda je otac govorio da potičemo iz Crne Gore ali ne zna tačno za selo.Pre nekoliko godina sam slučajno sreo čoveka koji se preziva Miljović inače završio bogosloviju.Kaze,da je deda Miljko potiče iz sela Orah kod Nikšića,iz ne zna kog razloga za vreme turaka pobegao u okolinu Vlasotinaca,jug Srbije i osnovao selo Orašje,kasnije je neko od Miljkovih prebego preko Suve planine u Zaplanje i tako nastalo prezime Miljković.ovoje moja priča.Ovo je moj broj 066/80-66-581,voleo bih da mi se jave Miljkovići ili Milkovici da razmenimo informacije,moze i vajber.Veliki pozdrav rodjaci !