Порекло презимена Матијевић

24. фебруар 2012.

коментара: 56

Горан Матијевић из Београда послао нам је податке о својој породици, али и дао линк ка веб страници коју је израдио:

Имам поуздане податке о пореклу моје породице Матијевић. Породица потиче из Лике, тромеђа Госпић-Удбина-Брувно, која је у збегу од аустроугарских власти прешла у Србију под турском окупацијом и стигла до Богданице код Прањана, на 25 км од Дивчибара.

На основу записаних података мога деде и оца, које сам ја даље систематизовао, поставио сам веб адресу: www.rodoslov-matijevic.in.rs

Слава коју сви Матијевићи из овог краја славе је Ђурђевдан.

Занимљива личност из моје породице је Станислава Матијевић /1909-1961/ која је 1929. године изабрана за ПРВУ МИС ЈУГОСЛАВИЈЕ.

*   *   *

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (56)

Одговорите

56 коментара

  1. Milos Matijevic

    Poticem iz porodice Matijevic koja je u nazad 200 godina iz sela Liplja, opstina Ljig u Srbiji, i vezuje se za kacerski kraj u okolini Belanovice.
    Prezime Matijevic je dosta rasprostanjeno u Lici i Baniji (takodje u tim krajevima ima dosta sela koja se zovu Liplje), a koliko sam uspeo da pohvatam i istrazim, mi smo najstariji postojeci Matijevici u Srbiji, dok su svi ostali dosli kasnije u raznim potonjim ratovima i kolonizacijama(primer poznate porodice Matijevic koja drzi poznatu mesaru, a dosla je iz okoline Petrinje 90-tih, a nije ni u kakvom blizem srodstvu). Takodje, najstariji podatak o nekom Matijevicu u Srbiji je iz 1729. kada je Simeon Matijevic iz Dragaceva postao paroh u okolini Ladjevaca. Takodje i pop Jovan Matijevic u Valjevu 1737. Sta je sa njima posle bilo i da li smo u srodstvu, ne znam, ali treba uzeti u obzir iseljavanja i bezanije za vreme ratova 1735-39 i 1787-91. Mozda poticemo i od njih. Da li oni imaju neke potomke u tim krajevima?
    Za porodicu se vezuje prica da je dosla iz nepoznatih zapadnih krajeva i da je prezime mozda uzela po nekom Matiji koji je prebegao zbog turaka (klasika). Da li postoji ikakva veza da je mozda kapetan Matija, po kome je za vreme I srpkog ustanka selo Muratovac promenilo ime u Matijevac, opstina Vladimirci, mozda praotac mojih Matijevica? Ko je bio kapetan Matija?
    Matijevice su takodje u okolini pogrdno i u sali , nazivali Dzanovicima. Moja baba(koja je Pavlovic iz susedne Dudovice, kod Mionice) mi je cesto pricala u sali:”Ma kakvi Matijevici, to su ti DZANOVICI, prevrtljivci i napasnici, to ti mislis Matijevici, no nisu! :)”. Moguca zanimljiva analogija sa Dzanovicima iz Pljevalja (muslimani?), a koji su mozda u kontaktu sa Bomestarima (Srbi), a koji su inace bivsi Matijevici iz Pljevalja?
    Posedujem porodicno stablo koje ide u nazad do 1860-tih verovatno, a u napred do ranih devedesetih, a koje je napravio opstinski sluzbenik u Ljigu kada je poceo prvi povracaj nacionalizovane zemlje.
    Za sada znam poreklo unazad 5 kolena i to sledecim redom:
    Milan (moj otac) – Cedomir – Dragoljub – Milic – Novica
    Dalje nisam uspeo da saznam, ali bih vrlo rado voleo da mi neko pomogne ko mozda nesto zna.
    Krsna slava nam je Sveti Nikola.
    Takodje bih voleo da saznam da li smo u bilo kakvom srodstvu(a po prezimenu bih rekao da jesmo), Tomo(Tomislav)Matijevic paroh iz Belanovice(umro oko 1869), njegov sin Vicentije(takodje paroh u Belanovici, umro oko 1903), kao i pukovnik Lazar Matijevic(covek koji je od Belanovice napravio opstinu 30-tih godina).
    Hvala svima unapred i pozdrav,
    Milos Matijevic
    Svi podaci su neprovereni, a glavno pitanje je da li je taj Tomislav Matijevic brat, otac ili eventualno stric mom cukunpradedi Novici.

  2. Darko Djordjevic

    Znam za ime rodjenog pradede, ali nisam znao imena cukundede i navrdede 🙂

  3. Milos Matijevic

    Ako si zainteresovan za sken stabla koje posedujem, pisi na [email protected]

    Pozdrav,
    Milos Matijevic

  4. Milos Matijevic

    From: Djordje Matijevic
    To: [email protected]
    Sent: Monday, May 20, 2013 3:00 PM
    Subject:
    Pozdrav. Voleo bih ako bi mogao da mi pomognes oko otkrivanja porekla Matijevica iz Gunjice, pored Ljiga, tacnije na 12km od Ljiga. Ja sam iz Ljiga, zovem se Djordje Matijevic, deda mi je iz Gunjice i to je sve sto znam o mojim precima. Voleo bih akobi mi pomogao, Pozdrav

  5. Milos Matijevic

    Pozdrav i tebi Djordje !
    Ni sam ne znam puno toga, ali pokusavam da sklopim kockice sa raznih strana.
    Imaj u vidu da je ustanicka Srbija 1804 god., a pogotovo Sumadija bila opustosena (200-300 hiljada stanovnika ukupno) i da su se seobe stanovnistva od pada srednjevekovne drzave desavale u vise naleta, a pogotovu kad god bi izbio rat izmedju Austrije i Turaka.
    Izuzetan tekst koji govori o tome kako je doseljavano stanovnistvo,o poreklu sela i stanovnistva imas ovde:
    http://www.poreklo.rs/2012/07/20/ko-su-%C5%A1umadinci/
    Koliko mi se cini, mi smo jedini Matijevici iz Srbije (da kazem “novi starosedeoci” – koji su sigurno tu od 1800-te, pa na ovamo). Mi bi trebalo da smo dalji rodjaci, a pored Ljiga i Beograda, ima nas jos i u Valjevu, Cacku, Gornjem Milanovcu i Kraljevu.
    Svi ostali, doseljeni su uglavnom sa Banije, Like i Dalmacije u poslednjim ratovima(a koji u glavnom vode pra poreklo iz severne hercegovine, a koji mozes naci na serbianforumu :
    http://serbianforum.org/drustvo-i-nauka/64084-poreklo-porodica-i-prezimena.html

    Na brzinu sam ukucao i tvoje selo i dobio sam sledece:
    http://www.poreklo.rs/2013/03/14/poreklo-prezimena-selo-gunjica-mionica/
    i zanimljiv mi je podatak da je poreklo iz Tubica kod Uzica. Uzicani su vecinom iz Hercegovine, pa se onda vracamo na prethodni tekst o Matijevicima iz Hercegovine, a koji su itisli u Krajine.
    Takodje, drugo promisljanje je sledece da se kao najstariji podatak o nekom Matijevicu u Srbiji spominje 1729. kada je Simeon Matijevic iz Dragaceva postao paroh u okolini Ladjevaca. Takodje i pop Jovan Matijevic u Valjevu 1737. Sta je sa njima posle bilo i da li smo u srodstvu, ne znam, ali treba uzeti u obzir iseljavanja i bezanije za vreme Austro-turskih ratova 1735-39 i 1787-91. Mozda poticemo i od njih. Da li oni imaju neke potomke u tim krajevima? Sigurno u domu parohije u Valjevu postoji vise podataka o ovoj dvojici.
    Tomo(Tomislav)Matijevic paroh iz Belanovice(umro oko 1869), njegov sin Vicentije(takodje paroh u Belanovici, umro oko 1903), kao i pukovnik Lazar Matijevic(covek koji je od Belanovice napravio opstinu 30-tih godina)., kao i narodni heroj Tihomir Matijevic iz G. Milanovca (a koji je poreklom od plemena Niksica-takodje hercegovci, a ne crnogorci), nisu u srodstvu sa mojom familijom, ili jesu – ali mnogo pre 1850-tih kada je taj krak otisao na drugu stranu? Mozda su svi ovi svestenici u srodstvu (prenos sluzbe sa oca na sina) i nemaju nikakve veze sa nama, majstorima iz Tubica koji dodjose desete godine po prvom ustanku?
    U attachmentu imas i skicu mog stabla koje vuce do oko 1850-60 iz koje se to i vidi.

    Uradjena je 90-tih od strane opstine Ljig, kada je trebala da se vrati oduzeta zemlja.

    Da li medju njima prepoznajes nekog svog rodjaka? Mozda znas ime svog cukundede?

    Bilo bi tek zanimljivo da nismo u srodstvu, a da su familije tako blizu. Razlicite su nam i slave: Djurdjevdan i Sv. Nikola ?

    Prilikom nekog iztrazivanja moras imati u vidu da su se granice okruga menjale bas na ovom nasem podruciju, te su tako Gunjice pripadale Valjevskom, a Liplje Rudnickom okrugu i to cini mi se linijom reke Ljig pa do skretanja za Kadinu Luku ka obroncima Suvobora i Maljena pa dalje (selo Ba je recimo Rudnicki okrug bio, a sve sa one strane Valjevski, mislim). Takodje se u popisu iz 1834 navodi ime Gunjci, a ne Gunjice, ali to je mozda greska priredjivaca, itd, itd….A o uzimanju prezimena po imenu oca ili promeni prezimena zbog krvne osvete, o kojima svedoci Hadzi-Ruvim iz Bogovadje necu ni da govorim, a to sve otezava pronalazenje bilo kakvog traga.

    Jako zanimljiv podatak o Matijevicima iz Gunjice da su dosli desete godine posle srpskog ustanka, kao majstori, sto se i uklapa u price da smo izbegli kasnije iz Hercegovine. I kada se kaze u tekstu da su majstori na kakve se misli? Zidari? Upravo majstorstvo Matijevica-Bomestara-Tijanica se spiminje u tekstu iznad, ali ovo moze i da bude samo konstrukcija.

    Milos Matijevic

    • goran saponjic

      Pozdrav za sve matijevice iz sela vilovi od saponjica selo komarani nova varos.ja poznajem cvijovice iz vilova matijevice ne mnogo ali sam cuo od rodjaka saponja da ste i vi u vilovima bar trideset godina pre prvog ustanka dosli mislim da ste iz niksica.neznam zasto vas povezuju sa likom predaleko je tad bila lika od starog vlaha za seobu nasi su se preci u novovaroska sela stari vlah uglavnom vecina prezimena doseljavali iz stare hercegovine i crne gore moji su saponjici dosli u komarane polovinom osamnestog veka od trebinja i vasi matijevici su u to vreme otprilike dosli u stari vlah ima saponja i u dalmaciji benkovac al nisu nama rod slave sv vasilija a mi iz komarana sv stefana nikad nismo promenili slavu i moji su mnpgo njih odlazili u dragacevo

    • Sinisa

      Da ja sam od karlovca a moj prededa je bio matija matijevic iz Male crkvine Trupinjak

      • Branka

        Zdravo Siniša,
        moj čukundeda je Mile Matijević, čukunbaba Ksenija Matijević iz Gornje Trebinje kod Karlovca. Imali su tri sina: Dušana, Djuru i Bogdana i jednu ćerku Ljubicu. Ako si za bilo koga čuo, javi mi.
        Nisam čula za Matiju Matijević.
        Moji su za vreme II svetskog rata došli u Beograd i tu ostali. Slavimo Sv. Nikolu

  6. Milos Matijevic

    Poreklo prezimena, selo Liplje (Ljig)

    Poreklo stanovništva sela Liplje, opština Ljig. Prema knjizi Miloja T. Rakić „Kačer“, prvo izdanje 1905. godine, najnovije izdanje 2010. godine – edicija „Koreni“, JP Službeni glasnik i SANU. Priredio saradnik portala Poreklo Milodan.

    Položaj sela:
    Selo Liplje leži ispod Moravaca, na desnoj strani reke Ljiga. Selo je na talasastoj ravni, koja se od brega Čikera spušta na jugo-zapad u potpunu ravnicu oko Ljiga. Kroz selo protiče poveći potok Lipovica. Kuće su u gornjem kraju seoskog atara: oko gornjega kraja toka potoka Lipovice, u Malom Polju do Brestova, u Samadžinoj Oranici, Trskovitoj Bari, Kruševitom Brdu i Ražovištu.

    Izvori u selu:
    Najglavniji su izvori: izvor u Maloj Lipovici, u Samadžinoj Oranici, u Dobrokašu, u Gemovcu, dalje Ivankov Izvor, Teodorovića Izvor i Mijatov Bunar. Ima i 8 kopanih bunara-đermova.

    Zemlje i šume:
    Zemlja za obrađivanje manjim je delom između kuća, a većim je izdvojena u seoskom potesu pored Ljiga, između Brstovačkog Potoka i Lipovice. Seoski je potes daleko od sredine sela za 20 minuta hoda. Zemlja je odlične rodnosti. Po rodnosti svoje zemlje ovo selo dolazi na prvo mesto u Kačeru. Najviše je zemlje pod livadama, koje se dva puta godišnje kose. Stočarstvo je najrazvijenija grana privrede, osobito hranjenje volova donosi seljacima najviše koristi.
    Zajedničke šume nema, ali ima manjih privatnih zabrana sa cerovom i graničevom gorom rasturenih po celom selu.
    Na seoskom potesu ima 6 trla, od koji je jedno postala kuća.

    Tip sela:
    Selo je razbijenog tipa, najpribližnijeg šumadijskom. Zaseoci se ne razlikuju, krajevi sa kućama imaju topografska imena. Svega u selu ima 56 kuća.

    Ime selu:
    Priča se da se selo ovako prozvalo po tome što je u njemu nekad bilo mnogo lipa, kojih i danas ima dosta.

    Poreklo stanovništva:
    Samo se za tri najmanje familije kaže da su starinci. Najveći deo stanovništva poreklom je iz Brnjice, nedaleko od Prištine u Staroj Srbiji.

    Porodice su:
    -Brdarići, već izumrli u muškoj liniji, slavili su Ignjatijevdan.
    -Đikići (Teodorovići) su starinci, slave Aranđelovdan.
    -Radivojevići su takođe starinci, slave Jovanjdan.
    -Radivojevići, Antonijevići, Samatovići, Jevtići, Mijailovići, Milevići, Gajići, Pavlovići, Lakići, Sarići,
    Sretenovići i Žikići su iz starine svi jedna familija. Priča se kako su pre više od 100 godina doselili ovde neki
    Radivoje i Simun (Simo) iz Brnjice, i od njih se namnožila ova velika familija, svi slave Nikoljdan.
    -Rosići. Priča se kako se pre 100 godina doselila od Sjenice neka baba i uzela u kuću zeta iz valjevskog okruga od
    koga je nastala ova familija, slave Nikoljdan.
    -Džokići su došli iz Bosne 1876. godine, slave Nikoljdan.
    -Vukašinovići, doseljeni 1876. godine iz obližnje Dudovice, slave Đurđevdan.
    -Lučići, doseljeni pre 28 godina iz Ugrinovaca, slave Nikoljdan.

    Seoska zavetina je Mladi Sv. Nikola, 9. maja po starom kalendaru.

    ———————————————————————————-
    ZAPAZANJA U VEZI GORE OPISANOG TEKSTA O IMENU I POREKLU RODNOG SELA LIPLJA:
    -Nigde se ne spominju Matijevici (!?)
    -Spominju se Antonijevici sa kojima delimo (i cini mi se sa jos jednom familijom licno porodicno groblje)
    To mi je jako zanimljivo, jer bi onda trebalo istraziti koliko grobalja ima u Liplju ako ima ovoliko familija?
    Oduvek sam mislio da nema vise od 4-5 izvornih kuca jer je selo malo i dosta razudjeno.
    Zasto je groblje odvojeno? Da li je obicaj u selu bio da bratstva imaju svoja groblja ?
    I Matijevici iz Liplja slave sv. Nikolu, zasto se slave ne poklapaju sa Matijevicima iz Gunjica, 20-tak km dalje
    jedni od drugih ?
    Moguce da su “starinci” odvojeni svojim zaseokom, u odnosu na dosljake, sto se poklapa sa pricom od dolasku 10-tak
    godina posle I srpskog ustanka ?

  7. Milos Matijevic

    Ovo je link za skenirani dokument stabla porodice Matijevic iz Liplja, radjen 90-tih, rukom opstinskog sluzbenika kada se radio prvi povracaj zemlje.

    http://imageshack.us/photo/my-images/94/stablomatijevic.jpg/

    Bilo bi od izuzetnog znacaja da se iko ko zna ime oca navrdede, najstarijeg potomka sa ovog dokumenta, ili bar pocetno slovo ili bilo kakvu drugu informaciju javi ovde ili na moj mejl.
    Pozdrav svima,
    Milos Matijevic

  8. Mile

    Moji Matijevići su došli, iz predjela LIke tj. Bruvna, Gračaca. Tako da se iz dosta pisama vidi da je veliki broj predaka upravo iz toga dijela ovog regiona. Kako Matijevića ima u pravoslavnom, a i katoličkom narodu, vjerovatno su se vremenom raselili, a i menjali vjeru. No, svi smo mi Matijevići, po nečemu slični.

    • Olivera

      Mile u potpunosti se slazem sa tobom,moje devojacko prezime je Matijevic i mi smo katolici ili ti hrvati,kako god hoces ali to i nije toliko bitno glavno je da smo ljudi. a inace moji preci tj.tatin deda ili cak pradeda ako se ne varam je iz Like ali iz kojeg tacno mesta neznam,niti tata zna,znam samo da se on zvao Mijat i da je ako se ne varam za vreme prvog svetskog rata odveden u rusiju kao zarobljenik i tamo i ostao nije se odande vratio iako je tata kasnije slusao od starijih ljudi da je ostao tamo ziv.inace sada je od tih mojih Matijevica jos samo moj tata ostao.inace zivimo u Srbiji u Vojvodini,Sremu u jednom selu Platicevu.

  9. Radisav Matijevic

    Bicu kratak sa komentarom dok mi se neko ne javi. Moji su iz Like, koji su se doselili u selo Vilovi kod Nove Varosi u Srbiju, a posle su se doselili u Uzicki kraj selo Prilipac. Pamtim neka imena sto mi je deda pricao a to su pradeda Risto, njegov brat Jakov i jos jedan brat koji je otisao u Cacak ne znam ime, onda njihov sin, a moj deda Petar i njegova sestra Perka, koja je se udala u selo Lopas u failiju Golubovic. Moj otac Milojko, stric Milisav, Bozdar i tetka Zdravka. Njihova orginalna slava je Svete Vraci, a posto se deda privencao u tu kucu gde nije imalo muske glave on je prihvatio njhovu salavu Sveti Nikola. Toliko ja znam, a zeleo bih da znam vise. Generalno svi Matijevici su iz Like, a pitanje je da li su se doselili iz nekog drugog mesta davno pa dosli u Liku.

    • Небојша Новаковић

      Поздрав Радисаве,

      Веома је битно нагласити одакле су ови Матијевићи? Претпостављам из околине Грачаца.

      Нису сви лички Матијевићи род. У Лици има Матијевића католика, који спадају у староседечаки слој. Православни Матијевићи су некада били настањени око Грачаца. У тај крај су дошли из северне Далмације, где их је такође било пуно.

      Ово презиме проналазимо и код покрштених муслимана у Лици, али и код Буњеваца, па је готово сигурно да нису сви у сродству.

      У Далмацији, Матијевићи славе Св. Јована и Ђурђевдан. Јовањштаци су пореклом из Босне, а вероватно су исти миграциони пут имали и Матијевићи Ђурђевштаци.

      Матијевићи који славе Св. Јована, средином 18. века селе се и у Босанску Крајину.

      • Radisav Matijevic

        Zdravo Nebojsa
        Hvala na tvom odgovoru koliko vi to znate. Bijo sam veoma mali kad je Deda pricao kako su oni dosli u Uzicki kraj, samo se secam da je rekao da su iz nekog sela sto se granici sa selom Cuvalo iz Like i da su emigrirali u selo Vilovi kod Nove Varosi i onda su odatle dosli u selo Prilipac u Uzicki kraj . znam da im je bila krsna slavaSete Vraci. Ovo cisto pisem da slucajno nenaletim na nekog ko vise zna o tome da bi saznao tacno iz kog mesta so iz Like i jesmo li se naselili od nekog drugog lesta u Liku. Mozda pitam mnogo ali mislim da nije lose pitati jer mozda neko zna nesto vise. Puno pozdrava

    • zdravko matijevic

      Moji su se iz Vilova spustili u Kokin Brod. Dele nas na dve familije sa dva nadimka: Djoze i Macugari ( ja sam iz ove druge).

      • Radisav Matijevic

        Zdravo Matijevicu iz Kokinog Broda Ja neznam dali su moji imali neki nadimak samo znam da su se doselili iz Like u Vilove i onda su kasnije dosli u Uzicki kraj selo Prilipac i da im je krsna slava Svete Vraci. Puno pozdrava

      • Branimir Blazo matijevic

        Svi Matijevici iz Vilova kod Nove Varosi doselili su se iz Hercegovune i slave slavu sv.Vracevi i ovde zive vekovima.Nastanjeni su duz reke Uvac preko sela VILOVI do Brdo iznad Nove Varosi.Kasnije su raseljavani najvise u Cacak Uzice kraljevo Beograd Krusevac I sl.Takozvani Djoze oni nisu bili Matijevici oni su iz nekog razloga pobegli iz okoline Ivanjice i dosli i sakrili se u familiju matijevic gde se i danas nalaze.Oni su Matijevici manje od sto godina.Vilovi su postojbina mnogih Matijevica u Srbiji.Prapostojbina ovih Matijevica u Vilovima je planina Manata na granici sela Vilovi i Amzici gde se nekada kod mesta Robina Voda a danas nalazi porodicno groblje sada je tu drzavna suma.U vreme Karadjordjevog ustanka uzeli su vidnog udela u borbama na Suvodolu i kod Novog Pazara.Tom prilikom palo je 14 glava Matijevica.1830 godine za vreme vladavine Ejup pase Fertagica posecen je u Sjenici Nikola Matijevic iz Vilova kao narodni prvak.U toj porodici je ostala je vcrlo mlada njegova udovica Soka sa maloletnim sinom Milisavom. Soka je bila neobicno mudra krupna i energicna zena.Ona je u Manati kod Robine Vode,sacekala i ubila krvnika Turcina koji joj umorio muza .Soka je sa malim Milisavom pobegla u Srbiju i nastanila se u Kusice kod Ivanjice.Iz zahvalnosti na majku Soku Milisav je promenijo prezime u Sokic.Potomci Milisava Matijevica Sokica su svi Sokici koji uglavnom zive u Beogradu i svi su poreklom od Matijevica iz Vilova kod Nove Varosi.Vrlo je diskutabilna poneka teza da su Matijevici iz Vilova licani pogledajte malo crkvene knjige a i slave im nisu iste,

        • Zlatko Djozo

          Postovanje,
          da li mi mozete pojasniti o porodici Djozo iz Prace-BiH.Nisam upoznat sa porjeklom porodice i sa njenim clanovima sem moga dede Sulje,oca Zahida.Bio bih Vam veoma zahvalan ako bi mi pomogli oko porjekla moje porodice.
          Pozdrav Zlatko Djozo

    • Branimir Blazo matijevic

      Postovani rodjace Radisave Matijevici iz Vilova kod Nove Varosi su starosedeoci i tu su ziveli i za vreme prvog ustanka za vreme Karadjordja a tu su doselili iz Hercegovine a ne iz like kao sto Vi kazete.Svi slave SV.Vraci osim onih koji su otisloi na miraz.Netreba generalno tvrditi da su svi Matijevici iz Like.Zemlja u Vilovima je nekada pripadala turskim agama ja posedujem turske tapije za parcele koje su bile u vlasnistvu mog oca i daljih predaka. Pozdrav svim Matijevicima bez obziru odakle poticu.

    • Branimir

      Postovanje
      Videh da ste napisali,da je jedan dosao u cacak. Moj pradeda se doselio iz sela vilove zvao se Petrasini naselio se u cacku i bio je kafedzija i imao je pecenjaru, to znam iz price dedine,pa bih voleo ako vi imate vise informacije da ih podelite sa mnom

      • Коста Матијевић

        Поздрав,

        Бранимире, твој прадеда је уједно и мој чукундеда и ја из прича знам то што знаш и ти. Славимо и даље Св. Враче.
        Ако случајно видиш ово одговори овде па да разменимо још информација.

        • Branimir

          Pozdrav Kosta. Nažalost nemam nekih novih informacija znam doduše da su nas neki rođaci posetili iz sela Vilova tj moga oca ali ja nažalost nisam bio prisutan tu tada. A tebe sam video kao malog jednom ja mislim ako je tvoj otac Petrašin on dje dobio ime po pradedi. Nisam dugo ulazio ovde i bas se iznenadih. Sve najbolje. Ja mislim da treba otići do te crkve da tamo leži dosta odgovora na naša pitanja

  10. zdravko matijevic

    Dragi moji Matijevici,
    Ja sam od Matijevica iz Kokinog Broda kod Nove Varosi (Srbija podnozije planine Zlatar). Ima nas u jos nekoliko sela i dosta smo velika familija. Svi slavimo Svete Vraci (14.11). Kazu da smo tu dosli iz sela Slatina podno Zabljaka ne znam kada. Od nas su nastali Sokici iz Ivanjice. Pretpostavljam da imamo veze sa Matijevicima iz Pljevalja a takodje u N.Varosi ima u Dzanovica (muslimani) za koje kazu da su od nas. Imao bih jos da pricam ali sve sto treba pitajte me

    • Radisav Matijevic

      Dragi moj rode iz Kokinog Broda , drago mi je da si se javijo jer vi ste jedini koje se javijo da slavi Svete Vraci a to je slava mog pradede, pa postoi mogucnost da smo mozda neki daljni rod. Pradeda mi je se zvao Risto, Deda je se zvao Petar i imao je sestru Perku pominje se jos jedno ime Jakov ja mislim da je to bijo Ristov brat.
      , jos je neko bijo sa njima od brace ali neznam kako se zove i on je otisao u Cacak i to je jedina familija Matijevic bila u Cacku. Ima jedan pisac Matijevic iz Cacka dobijo je nagrade za najbolje napisanu knjigu. Pokusao sam da kontaktiram sa njim i nisam uspeo a mislim da mi je on bas blizak rod. Crkva u Vilovima ja mislim da bi trebala da ima te podatke ali neznam ka ko da kontaktiram sa Svestenikom. Puno ti hvala sto si se javijo . Puno pozdrava za tebe i sve tvoje

      • Branimir Blazo matijevic

        Postovani rodjace Risto vecina Matijevica u Cacku su iz Vilova. Crkva u Vilovima je skoro sagradjena jer je staru potopila voda Zlatarskog jezera , Relevantni podatci se nalaze u crkvi u novoj Varosi.

    • Zeljko Matijevic

      Pozdrav Zdravko.Ja sam od Matijevica iz Zaselja opstina Pozega,uzicka.Izvesno vreme pokusavam da saznam nesto vise o svom poreklu i sve sto sam sam saznao je da poticemo iz okoline Nove Varosi.ima nas 3 kuce i slavimo Svetog Jovana.Pouzdano znam da su moji preci bar od 1860 u Zaselju.deda mi se zvao Ilija rodjen 1910,njegov otac se zvao Momir rodjen oko 1885,a Momirov otac Damjan godinu rodjenja neznam,pretpostavljam da je oko 1860.Ako vam je nesto poznato ili mozete da mi pomognete u saznanju molim vas da mi odgovorite.moja mejl adresa je [email protected]. pozdrav i hvala unapred.

      • Па шта

        Потичем од породице Матијевић, село у околини Нове Вароши, по подацима прадеда ми се доселио из Вилова. Јегдомир Матијевић. Засигурно знам да сви Матијевићи славе исту славу св Врачеве. А што се тиче Матијевића са овог краја који славе Св Јована нема их. Знам да је зачетник лозе Ћирковића Дамјан, Ћирковићи славе славу Св Јован, касније су се умешали и неки Матијевићи па славили ту славу. Желим да сазнам све о својој породици, а до сада знам да потичемо са свих страна, пре неколико година сам чуо од једног војног лица да сви Матијевићи са подручја Србије па и шире воде порекло из села Вилови

    • Branimir Blazo matijevic

      Tako je rodjace Zdravko bas tako>

    • Dragan

      Poštovani,

      U Boki Kotorskoj ima Matijevića, katoličke su vjere, a prema nekim podacima doselili su se iz Crne Gore. Da li bi i oni mogli biti iz tih krajeva?

      Pozdrav