Порекло презимена Матијевић

24. фебруар 2012.

коментара: 56

Горан Матијевић из Београда послао нам је податке о својој породици, али и дао линк ка веб страници коју је израдио:

Имам поуздане податке о пореклу моје породице Матијевић. Породица потиче из Лике, тромеђа Госпић-Удбина-Брувно, која је у збегу од аустроугарских власти прешла у Србију под турском окупацијом и стигла до Богданице код Прањана, на 25 км од Дивчибара.

На основу записаних података мога деде и оца, које сам ја даље систематизовао, поставио сам веб адресу: www.rodoslov-matijevic.in.rs

Слава коју сви Матијевићи из овог краја славе је Ђурђевдан.

Занимљива личност из моје породице је Станислава Матијевић /1909-1961/ која је 1929. године изабрана за ПРВУ МИС ЈУГОСЛАВИЈЕ.

*   *   *

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (56)

Одговорите

56 коментара

  1. Mišo

    Damajan ti je rođen 1851 god., to je i moj deda po babi Mileni,sestri tvoga dede Ilije 😉

  2. Perica

    Naletjeh na forum. Lijepo je čitati kako ste se svi našli i pomalo otkrivate porijeklo. Nadam se da će biti vremena, entuzijazma i ostalog da slično napravimo i mi, “ogranak” Matijevića koji se odnekud (za sad se ne zna od kud) doselio u okolicu Maglaja u Bosni i tamo poprilično dobro “primio”. Pročitao sam da Matijevića baš oko Maglaja ima najviše. Pozdrav svima i samo naprijed!

  3. Stojan

    Dragi moji Matijevici,

    Zovem se Stojan Matijevic, od oca Gojka, djeda Rada i pradede Petra. Dotle seze moje pamcenje. Moj otac Gojko je rodjen u Amzicima 1928 godine. Krsna slava nam je Sv. Vraci, i licno smatram da svi Matijevici koji slave Sv. Vrace su jedno bratstvo.
    Pazljivo sam procitao komentare o poreklu Matijevica, pa tako vidim da Radisav tvrdi da su po secanu njegovih predaka Matijevici dosli iz Like. Ja po svedocenju mog oca, imam sasvim druga saznanja, da su iz Crne Gore, tacnije okolina Zabljaka. O tome pise Zdravko, cak navodi Slatinu kao mesto odakle su dosli, sto je vrlo verovatno.
    Prema saznanju koje ja imam o poreklu Matijevica, a cuo sam ga od oca, Blazova verzija je najpribliznija.
    Dakle, prica izgleda ovako: Izvesni Matija Vukcevic, iz okoline Zabljaka ( Slatina prim. Zdravko) doseljava u Komarane. Imao je 11 dece. Obzirom da su bili mnogoclana porodica, nesto kasnije su se raselili. Jedni su otisli u Vilove, a drugi u Amzice. Posto je moj otac rodjen u Amzicima, ja vucem to poreklo. U Amzice su otisla tri brata Ilija ( negde se pominje Milos), Vukasin i Mico.
    Soka, o kojoj pise Blazo, je zapravo bila Ilijina zena ( Milos). Sam dogadjaj koji je opisao se podudara sa mojim saznanjem, osim u nekim detaljima. Naime, Soka je posle opisanog dogadjaja sa sinom Milosavom otisla preko Uvca u selo Milandza, opstina Ivanjica. Zapravo Milandza je zaseok sela Opaljenik, gde i je sahranjena kod crkve. I od tada slove kao Sokici, ne iz zahvalnosti majci, vec da bi zametnuli trag, sto se inace radilo u to vreme. Zelim takodje da naglasim da se moj stric zvao Milosav, slucajno ili ne, ne znam. Toliko o Iliji.
    Najmladji brat Mico prelazi u islam i od njega nastaje familija Softic, koja i dan danas zivi u Novoj Varosi. To bi trebalo da je nasa loza. Po svedocenju mog oca, dok je djed Rade bio ziv, izuzetno su se postovali i uvazavali, iz prostog razloga jer su znali poreklo. Zdravko u svom komentaru spominje Dzanovice, i moram da priznam da to prvi put cujem.
    Dakle, Matijevici iz Amzica vuku poreklo od Vukasina, sina Matije Vukcevica. Vec sam rekao da se moj pradeda zvao Petar, ali ne znam kolika je vremenska distanca od Vukasina do Petra.
    Sto se tice nadimka Djoze, trebalo bi da podrazumeva nekakvu mnozinu ili bratstvo,ali mislim da se pogresno tumaci. Po objasnjenu mog oca, radi se o jednoj osobi sa takvim nadimkom, da bi kasnije svi potomci dobili taj nadimak. I samo da napomenem da je moj pokojni otac Gojko imao takav nadimak. Nadimak Macugari su dobili zato sto, gde god bi otisli a da je u pitanju masovno okupljanje ( vasar, svadba, sahrana i slicno) obavezno bi se potukli, otuda nadimak Macugari. I da zaokruzim pricu, djed Rade je stradao 1943 godine, od cetnika Vuka Kalajtovica, da bi 1946 godine moj otac sa bratom Milosavom otisao u Banat, selo Mramorak kao kolonista, gde sam i ja rodjen. Tako izgleda moje saznanje o poreklu.
    Za sve napred izneto, ja ne tvrdim da je apsolutno tacno. To je prica koju sam ja cuo od mog oca. Pisanih tragova nema. Obzirom da se u dobroj meri podudaraju misljenja Blazova i Zdravkova sa mojim saznanjima, definitivno smatram da su Matijevici iz Vilova i Matijevici iz Amzica jedno bratstvo, nastali od Matije Vukcevica. Dok je tvrdnja da su Djoze navodno odnekud dosle, gotovo neverovatna.
    Izvinjavam se sto sam bio opsiran.
    Puno pozdrava za sve Matijevice, ma gde da ste.

  4. Milan Matijevic

    Postovani Matijevici,

    zovem se Milan Matijevic, rodjen sam 1967.godine u Cacku i zivim u Cacku. Imam rodjenog brata Ivana, rodjen je 1973.godine. Moj otac se zove Dobrivoje,1946., deda Momir 1918., pradeda Zdravko (ne znam godiste) … Deda Momir se u Cacak doselio 50-ih godina proslog veka iz sela Srezojevci nadomak Cacka … Prica se da se nasa porodica vodi poreklo iz sela Vilovi kod Nove Varosi, ali ne znam vise detalja … Slavimo krsnu slavu Sveti Vraci, 14.novembra …
    Ako neko ima vise podataka, voleo bih da mi posalje …
    Unapred zahvalan i pozdrav za sve Matijevice

    • Radisav Matijevic

      Zdravo Milane Bicu kratak da te nebi mnogo gnjavio. ,,Postoji velika mogucnost da smo veoma blizak rod po tvojoj prici i prici mog dede . Mi smo prvi Matijevici kiji smo se doselili u Uzicki kraj selo Prilipac kod Pozege a jedan o te famolije brat onda otisao u Cacak za koga ja neznam ime kako se zvao ali po dedinoj prici on je prvi matijevic u Cacku. Znam da su dosli iz Like u selo vilive kod Nove varosi i da nam je krsna slava Svete Vraci, neznam dali ce ti nesto pomoci ova imena koje cu ti napisati . Moj deda Petar pradeda Risto dedina sestra Perka i brat Jakov i taj brat sto mu neznam ime sto je otisao u Cacak. Puno pozdrava pa ce mo se cuti i ja trzim koja je to familija Matijevi u Cacku Cuo sam da ima jedan pisac Vladan Matijevic koji zivi u Centru grada u Cacku ali nisam mogao da stupim u kontakt sa njim . Pozdrav

    • Zarko Matijevic

      Zdravo Milane.
      Moj pokojni otac se zvao Milan Matijevic rodjen na Kordunu, selo Zrvnica. Otiso za Australiju 1968 sa sinom Zarko cerka Ljubica I supruga Dragica.
      Sad zivim u Australiji i dolazim na odmor u srbiju 6/8/2023.
      Drago mi je da nas ima toliko sa lepo prezime Matijevic.
      Ziveli svi i sve najbolje vam zelim

  5. goran saponjic

    Postovani matijevicu i ja sam rodom iz nove varosi tacnije selo akmacici blizu sela vilovi.i danas ima matijevica u vilovima.kolko sam procitao vi ste u vilove dosli iz dalmacije iz okoline knina valjda pocetko.18veka a u dalmaciju ste otisli iz hercegovine niksic ili gacko.vase matijevice u selu su zvali macugari valjda zbog macuga tj nosili stapove uvek sasobom.i vasi su otisli za cacak ko i moji saponjici posle prvog ustanka kad je karadjordjeva vojska otisla iz nove varosi za dragacevo.

  6. Michael

    Does anyone know anything about Milan Matijević who was from Knin and was a member of the Dinarska Divizija of the Chetniks? He was my great grandfather

  7. Radomir

    Pozdrav za sve Matijeviće od Radomira Šaponjića,po majci Matijević iz Amzića,Nova Varoš.Deda Gvozden,pradeda Pero ziveli u selu Vilovi Nova Varoš.Ujak Jovan i danas zivi u Vilovima i slavi sv.Vrači.U selu Amzići ima još jedna kuća Matijevića,Negoslav M. sin pok.Budimira.

  8. Zlatko Djozo

    Pozdrav za sve,
    Citajuci Vase komentare primjetio sam da se spominje i prezime Djozo.Ja nemam nikakvih saznanja o mom porjeklu prezimena,pa bih Vas molio,ako imate neka saznanja da mi se javite.
    Veliki pozdrav…

  9. Pozdrav svim Matijevicima,

    Ja sam sa podrucja Banije iz sela Krcevo blizu Petrinje,otac Zdravko deda Zarko pradeda Stevan cukundeda Jovan navrndeda Stefan,slavim slavu Djurdjevdan,po mojim saznanjima otac mog navrndede Stefana se doselio na prostor Krajine u tursko doba iz Crne Gore iz kog tacno meste nemam podatke,al posto mi je rod porodica Crnojevic isto sa Banije koji su isto doseljeni iz Crne Gore pretpostavljam nekog mesta blizu,ako neko ima neka saznanja neka mi javi na e-mail [email protected] pa da uparimo saznanja.

    Veliki pozdrav svim Matijevicima sirom sveta

  10. Milos Matijevic

    Nisam odavno odlazio na sajt o poreklu prezimena, ali vidim da je stranica dosta napredovala.

    Moje ime je Milos, otac Milan, deda Cedomir (1924), pradeda Dragoljub (1892), cukundeda Milic (?), navrdeda Novica (?).
    Slavimo sv. Nikolu, poreklom smo iz Liplja, opstina LJig. Vec sam pisao na pocetku ovde o mojim saznanjima.

    Zanimljivo je da Zdravko Matijevic potvrdjuje pominjanje Dzanovica (muslimana), koja potvrdjuju internu sprdnju moje babe prema mom dedi. Baba mi je od Pavlovica iz Dudovice, Lazarevac, susedno selo.

    Svi Matijevici iz Kacera bi trebalo da su u direktnom rodu, dok recimo Matijevici iz Ba, Gukosa i Kadine Luke nisu.
    Razlicite su nam i slave. Jedan Matijevic iz Gukosa se i javio postom.

    E, sad, za ove tvrdnje nemam nikakvog dokaza, pogotovo nista ne znam o liniji jereja Tomislava Matijevica, njegovog sina paroha Vicentija Matijevica, kao i unuka pukovnika Lazara Matijevica iz Belanovice i o njihovim precima i naslednicima.
    Mozda tu treba traziti neku liniju.
    Takodje 2/3 stanovnika Liplja je sa Kosova i Metohije, iz okoline Brnjaka, Matijevici iz Liplja se ne pominju u knjazevskim popisima, ali ih je sigurno bilo sto svedoce nadgrobni spomenici na seoskom groblju. Ostali Matijevici se pominju u popisu, ali u okolini.

    Neka porodicna prica je da smo poreklom iz Like ili Banije i da je zbog ubistva turcina porodica morala da izbegne u Srbiju (klasicna porodicna legenda)
    Opet baba se cesto zezala kad smo naopaki, da smo od Dzanovica. Za obe verzije imas objasnjenja u postovima na forumu.
    Da li jos neko od Matijevica slavi sv. Nikolu ?