Порекло презимена Матијевић

24. фебруара 2012.

коментара: 45

Горан Матијевић из Београда послао нам је податке о својој породици, али и дао линк ка веб страници коју је израдио:

Имам поуздане податке о пореклу моје породице Матијевић. Породица потиче из Лике, тромеђа Госпић-Удбина-Брувно, која је у збегу од аустроугарских власти прешла у Србију под турском окупацијом и стигла до Богданице код Прањана, на 25 км од Дивчибара.

На основу записаних података мога деде и оца, које сам ја даље систематизовао, поставио сам веб адресу: www.rodoslov-matijevic.in.rs

Слава коју сви Матијевићи из овог краја славе је Ђурђевдан.

Занимљива личност из моје породице је Станислава Матијевић /1909-1961/ која је 1929. године изабрана за ПРВУ МИС ЈУГОСЛАВИЈЕ.

*   *   *

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (45)

Одговорите

45 коментара

 1. Војислав Ананић

  МАТИЈЕВИЋ (к). Узарићи и Дубоко Мокро (Широки Бријег). У Дубоко Мокро су доселили из Черигаја код Широког Бријега. Раније су се звали Краљевићи. У Узариће су дошли из Мокрог (189:38,80).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 2. Зоран Цветковић,Крушевац

  Мој деда Видоје Матијевић,рођен је у с.Шљивовица,општина Чајетина.крајем 19.века.После 1.светског рата,прешао је у Београд и радио на железници.Слава је С.Врачи.Чуо сам да су његови дошли у Шљивовицу из Кокиног Брода а помиње се и боравак фамилије у Пожеги.Матијевића више нема у с.Шљивовици.

 3. dušan matijević

  Moji matijevići su došli pre300 god iz bruvna lika u bosnukulen vakuf na uni blizu donjeg lapca.posle ovog rata ja i brat smo u srbiji voj odina a tri brata i sestra u b.luci otac lazar bio pravi srbin.krsna slava đurđevdan.matijevica puno ima u krajini i sve koje znam slave đurđevdan.inace imam informaciju da su matijevici iz bruvna dosli iz c.gore.matijevici su srbi nesporno a ima i hrvata .nesporna istorijska cinjenica da su pokatoliceni.najpoznatiji slucaj je svojatanje najjačeg čoveka poznatog ličanina marjana matijevića .njegova familija bezi u vrtoce kod bos.petrovca ustase ih uzimaju pod svoje .duga prica posle drugog rata seli u hrvatsku lipik.itd al matjam matijevic je srbin.naravno najvaznije je biti covek.pozdrav svim matijevicima.

  • Tijana

   Pozdrav Dušane, moji Matijevići su iz sela Kalati sa granice Bosne i Like, pradeda Luka Matijević, slavimo Đurđevdan, a po priči moje tetke potičemo iz Crne Gore. Možda smo u srodstvu.

 4. Раде Грбић

  Моја бака Перка Матијевић из околине Удбине, удала се за мог ђеда Стојана Делића из Скуцаног Вакуфа, општина Сански Мост, 1937. Убиле су их 1941- ве, прве комшије усташе муслимани Велићи. Из тог брака су моја мајка Боја, избјегла са породицом у Србију 1996- те, и њен брат Раде још као дијете, настањен у околини Смедерева. Када су убијени бака и ђед, у С Мосту на Илиндан 1941- ве на Шушњару је на свиррп начин поклано и убијено најмање 5500 Срба.