Порекло презимена Матијевић

24. фебруара 2012.

коментара: 47

Горан Матијевић из Београда послао нам је податке о својој породици, али и дао линк ка веб страници коју је израдио:

Имам поуздане податке о пореклу моје породице Матијевић. Породица потиче из Лике, тромеђа Госпић-Удбина-Брувно, која је у збегу од аустроугарских власти прешла у Србију под турском окупацијом и стигла до Богданице код Прањана, на 25 км од Дивчибара.

На основу записаних података мога деде и оца, које сам ја даље систематизовао, поставио сам веб адресу: www.rodoslov-matijevic.in.rs

Слава коју сви Матијевићи из овог краја славе је Ђурђевдан.

Занимљива личност из моје породице је Станислава Матијевић /1909-1961/ која је 1929. године изабрана за ПРВУ МИС ЈУГОСЛАВИЈЕ.

*   *   *

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (47)

Одговорите

47 коментара

  1. Војислав Ананић

    МАТИЈЕВИЋ (к). Узарићи и Дубоко Мокро (Широки Бријег). У Дубоко Мокро су доселили из Черигаја код Широког Бријега. Раније су се звали Краљевићи. У Узариће су дошли из Мокрог (189:38,80).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  2. Зоран Цветковић,Крушевац

    Мој деда Видоје Матијевић,рођен је у с.Шљивовица,општина Чајетина.крајем 19.века.После 1.светског рата,прешао је у Београд и радио на железници.Слава је С.Врачи.Чуо сам да су његови дошли у Шљивовицу из Кокиног Брода а помиње се и боравак фамилије у Пожеги.Матијевића више нема у с.Шљивовици.

  3. dušan matijević

    Moji matijevići su došli pre300 god iz bruvna lika u bosnukulen vakuf na uni blizu donjeg lapca.posle ovog rata ja i brat smo u srbiji voj odina a tri brata i sestra u b.luci otac lazar bio pravi srbin.krsna slava đurđevdan.matijevica puno ima u krajini i sve koje znam slave đurđevdan.inace imam informaciju da su matijevici iz bruvna dosli iz c.gore.matijevici su srbi nesporno a ima i hrvata .nesporna istorijska cinjenica da su pokatoliceni.najpoznatiji slucaj je svojatanje najjačeg čoveka poznatog ličanina marjana matijevića .njegova familija bezi u vrtoce kod bos.petrovca ustase ih uzimaju pod svoje .duga prica posle drugog rata seli u hrvatsku lipik.itd al matjam matijevic je srbin.naravno najvaznije je biti covek.pozdrav svim matijevicima.

    • Tijana

      Pozdrav Dušane, moji Matijevići su iz sela Kalati sa granice Bosne i Like, pradeda Luka Matijević, slavimo Đurđevdan, a po priči moje tetke potičemo iz Crne Gore. Možda smo u srodstvu.

      • Dušan

        Pozdrav Tijana
        Poznam Kalati,bio sam na Kalatima .Dosta je nih išlo u školu u K.Vakuf samnom.Grbić.Karanovići.i nekoliko Matijevića a Stanka Matijevića sam posle dugo sretao u Bihaću i zvali smo se rođaci…J sam iz Rajnovaca selo kod K.Vakufa..Moja slava je Đurđevdan isto..Čuo sam za ime Luka ali se slabo secam ista više..Ja sada živim u Čelarevu opšt.Bačka Palanka.

  4. Раде Грбић

    Моја бака Перка Матијевић из околине Удбине, удала се за мог ђеда Стојана Делића из Скуцаног Вакуфа, општина Сански Мост, 1937. Убиле су их 1941- ве, прве комшије усташе муслимани Велићи. Из тог брака су моја мајка Боја, избјегла са породицом у Србију 1996- те, и њен брат Раде још као дијете, настањен у околини Смедерева. Када су убијени бака и ђед, у С Мосту на Илиндан 1941- ве на Шушњару је на свиррп начин поклано и убијено најмање 5500 Срба.

  5. Saša

    Voleo bih saznati nešto više o poreklu svog prezimena Matijević … otac Života živi u selu Miokovci kod Čačka, rođen1937., deda Milojko 1908., pradeda Čedomir, ne znam godinu rođenja .. Svetog Luku slavimo …