Poreklo prezimena Marjanović

24. februar 2012.

komentara: 117

[toggle title=”TESTIRANI MARJANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marjanović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Trogir, Hrvatska

Krsna slava: katolik

Kontakt:
_________________________

Marjanović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Brusnica, Takovo, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Marjanović

Haplogrupa: R1a L1280

Poreklo: Vrelo, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (117)

Odgovorite

117 komentara

  1. Aleksandar Marjanovic

    Pozdrav svima! Ja sam od Marjanovica iz sela Recica kod Pozarevca. Da li neko zna jesu li ti Marjanovici izvorno bili Vlasi ili su pre doseljenja bili Srbi pa su doseljenjem povlaseni? Smatra se da je selo sacinjeno od stanovnistva vlaskog porekla sa primesama povlasenog srpskog stanovnistva, te ne nikako ne mogu da rasvetlim tacno poreklo. Ako neko zna, odakle su Marjanovici istocno od Velike Morave uopsteno? Medju Vlasima i Srbima u istocnoj Srbiji ovo prezime je zajednicko.

  2. Marjanovic

    Marjanovici iz Jablanice,opstina Medvedja,selo Stubla-Vrela poticu iz C.Gore,Pivljani,prezivali se Krivacevic ili Krvacevic,seobe 1670 doseljeni u Negosavlje.
    Prezime u Marjanovice promenili po nekom dedi Marjanu a slavu Sv.Djordje po dogovoru uzeli,3 brata od kojih je jedan ostao a ostali otisli negde u srbiji.
    Gavrilo imao sina Marka,Marko sinove:Radomira,Bogdana,Gavrila,Jovanka i Rada
    Radomir:Nikola,Boza i Mica
    Bogdan:Nada,Milomir i Jovan
    Gavrilo:Slobodan,Savo,Slavica i Slavko
    Jovanka:Zoran
    U srodstvu su sa Djurovicima iz Vrela,Medenica iz Vrela

    • Miloš Perišić

      Moji Perišići iz Stojnika (Šumadija, Aranđelovac) vode poreklo od Periše Marjanovića po kome smo Perišići, koji se doselio iz sela Vrh kraj Bijeloga Polja, reka Bistrica, mesto je blizu Đalovića pećine u Crnoj Gori.

    • Milomir Marjanovic

      Da Marjanovići potiču iz Crne Gore ali su Moračani iz okoline Nikšića .
      A u srodstvu su sa Đurovićima i Medenicama iz Vrela i Zdravkovićima iz Velike Brajne kod Tulara jer je Marko Marjanović oženio Maricu Đurović,Medenica je oženio Novaku Đurović i Zdravković je oženio Milevu Đurović .

  3. Marjanovic

    Poštovani,
    Potrebna mi je pomoć oko porekla prezimena Marjanović. Slavimo Đurđic (16. novembar), ne i Đurđevdan. Po nekim informacijama, u potkopaoničko selo Domiševina doseljeni smo iz Crne Gore i po dolasku je prezime bilo Marinković, zatim Marjanović, pa Slavković ( znam da je to bilo prezime u vreme Prvog svetskog rata), a onda opet Marjanović. Zamolila bih vas da mi pružite opširnije podatke.

  4. Zoran

    Zanima me odakle potice porodica Marjanović zivimo u selu Popovic opstina Sopot slavimo Đurđic 16 novembar. Hvala

  5. Svako dobro dobri ljudi!

    Po predanju očevom ovako stoje stvari. Potičemo iz sela Smoljane u okolini Bosanskog Petrovca. Pradeda se naselio oko Prvog svetskog rata 1919. u okolini Vršca. Za vreme kolonizacije dobili su zemlju u Radičević (poznato Čikerija) i tako ostadoše ovde. U Krajinu Bosne nisam išla, ali vidim da se obnavlja srpsko stanovništvo pa ukoliko ima neko neki podatak – neka se javi. Mnogo znamo o njima iz predanja. Slavimo slavu sv. Jovan. Ono što sam ja saznala je da postoji baš Marjanović do u toj okolini. I da smo većinom bili rođaci. Međutim zbog bede preselili smo se u ove krajeve i nastanili se ovde. U selu Radičević nadomak Bečeja, ostalo nas je dosta. Hvala puno.

    • Milica Marjanovic

      Pozdrav Bojana,

      moj tata je odatle baš, i slavimo svetog Jovana, sad smo u Srbiji. Ako ste došli u međuvremenu do nekih još uvida o našem poreklu, nadam se da možemo stupiti u kontakt 🙂

  6. Nenad Marjanović

    Bojana, ako ti treba familije Marjanovića, ja ću ti ih sve pokloniti, ima nas puno selo Smoljana, zaseok Krnja Jela, uža lokacija Dolovi. Prde ovaj zadnji rat bilo nas je oko 60 neženjenih momaka, sad tamo imaš 6 neoženjena momka i oko 20-30 odraslih i to je to…

    • Sinisa Marjanovic

      Pozdrav svim Marjanovicima! Bojana i Nenade, ako se ne varam da su nam preci isti. Ja sam takodje porijeklom iz tog kraja. Otac Zdravko(rodjen u Zenici), deda Djordje, doselio se za vrijeme ili poslije 2-og svjetskog rata u Zenicu inace iz Smoljane-Krnja Jela.Imao je brata Milana koji je zivio u Frankfurtu prije rata, a on cerku Gordanu-zivjela je u Vrscu ili u okolini. Takodje su imali sestru Bosiljku.Od dede otac se zvao Luka, a za Babu ne znam kako se zove.Takodje nam je slava Djurdjevdan. Ako imate jos informacija, javite se. Hvala

      • Bojana Marjanovic

        Poštovani Siniša, rekla bih i ja da smo rod. Inače, i ja sam imala i imam rodbinu u Vršcu (tu su zapravo prvo i došli pa se zbog rata preselili u Bečej). Selo Miletićevo u blizini Vršca ako se ne varam. Inače mi proslavljamo Jovanjdan.

    • Bojana Marjanovic

      Potraga je za poreklom Nenade rodu 🙂

  7. Dragan Marjanović

    Moja deca Marjanovići žive u Beogradu i Novom Sadu, ja sam rođen u Kikindi, živim u Šapcu, moj otac Milutin Marjanović je rođen 1939. u Gračanici, moj deda Vladimir je na Kosovo u Gračanicu doselio iz sela Trešnjeva kod Andrijevice iz Crne Gore. Moj pradeda Petar Marjanović vodi poreklo iz tog kraja Bog te pita od kada! Do pradede imam fotografije od 1890. Krsna slava nam je Aranđelovdan. U potrazi sam za porodičnim stablom, ako neko zna šta je bilo ranije, voleo bih znati?!

    • Mirjana

      I mojim Marjanovićima je slava Aranđelovdan.. Mislila sam da jedini slavimo, jer vecina slavi Đurđevdan ili Sv. NIKOLU… Moj djed (rođ. 1926.)i pradjed 1800 i neka… rođeni su u Prijedoru, selo Marini.. A navodno da je njihov predak dosao tu iz CG..

      • Duška

        Dragi Dragane i Mirjana, moja baka po ocu je takođe od roda Marjanovića i krsna slava im je Aranđelovdan. Oni su iz Rogavčine, sela na Goču. Ne znam odakle su došli i kada su se na Goču nastanili (predpostavljam početkom 18. veka).

  8. Dušica

    Moj pokojni otac je rođen u Oŝtroj Luci kod Prijedora. Slavimo Svetog Jovana. U samoj Oštroj Luci ima dosta kuća Marjanovića Joŝ nas je viŝe rasejanih po celoj bivŝoj SFRJ, a i po svetu. Volela bih da mi se jave svi Marjanovići čiji su koreni u Ošteoj Luci. Pozdrav za sve Marjanoviċe, bez obzira koju slavu slavite. Pizdrav i za Marjanoviće katoličke i muslimanske veroispovesti. Živi i zdravi bili ma gde da smo.

    • Mirko Marjanović

      Dušice
      Ja sam od Mila Marjanovića, Mirko , Mirjana i Slavica ,
      braća su mu Vlad, sin Dušan Dragan i Dragica
      Rajko sa sinovima Mirkom, Željko i Mile
      Znam da je bio Blažo Marjanović sa sinovima Milanom i Draganom
      Dražo Marjanović sa sinom Lazarom i kćerkama Dragicom i ….
      Petar Marjanović, sin Zoran koji je poginuo i dvije kćerke
      Ilija Marjanović
      Boško Marjanović , sin i dvije kćerke
      ne mogu se sjetiti dalje, a trebalo bi da povežemo porijeklo,
      U Oštroj Luci nisam bio 30 godina.
      Ja živim u Nikšiću
      Pozdrav

    • OGNJEN MARJANOVIC

      POZDRV VELIKI JA SAM OGNJEN MARJANOVIC. IZ GRADISKE U REPUBLICI SRBSKOJ (BIH) OD SVOGA OCA PERE I DJEDA STEVO MARJANOVIC SAM SLUSAO DA SMO DOSLI U LIJEVCE POLJE IZ KNEZICE A DA SVI VODIMO PORIJEJEKLO IZ SELA DABRA GDJE I DAN DANAS IMA KUCA MARJANOVICA.SLAVIMO SV.JOVANA. A U GRADISCI IMA NAS U SELU ROGOLJI KOD NOVE TOPOLE I U SELU LAMINCI KOJI SLAVE DJURDJEVDAN.

  9. milutin

    @nenad
    Prezivam se Spasojević. Ali je to prezime preuzeto, jer je pradeda rano ostao bez roditelja.
    Pravo prezime je Marjanović od sela Deževa kod N.Pazara.
    Slavimo sveti Stefan. Molim ako imate neke informacije.

    • Petar

      Nase poreklo je selo Dobroselice na Zlatiboru doseljeni u 16. veku iz Hrvatske podno brda Marijana. Ja sam cetvrto koleno u Beogradu.

    • Marija

      Evo mene Marjanoviceve koja je slavila Sv.Stefana, ciji su preci, zbog krvne osvete iz N.Pazara otisli za Skoplje a iz Skoplja (posle ko zna koliko godina) za Paracin! Ima li nas jos?

  10. Vojislav Ananić

    MARJANOVIĆ, Marjanovići i Kneževići potekli su od dvojice braće. Jednome bilo ime Marijan. drugi bio seoski knez; otuda Marjanovići i Kneževići koji slave Jovanjdan. Bili naseljeni oko Glamoča i Petrovca, i najviše na Bjelajskom polju. Odatle su se doselili u Knešpolje, malo prije ustanka 1875. godine.

    Izvor: Milovoj Rodić – KNEŽICA U KNEŠPOLJU, Laktaši, 2006.

    • Bojana Marjanovic

      Hvala Vojislave. 🙂 To bi bilo najtačnija informacija na koju sam naišla. Ukoliko imate još literature na tu temu, bili bismo vam zahvalni brat i ja. Puno hvala. Pozdrav.