Poreklo prezimena Marjanović

24. februar 2012.

komentara: 118

[toggle title=”TESTIRANI MARJANOVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Marjanović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Trogir, Hrvatska

Krsna slava: katolik

Kontakt:
_________________________

Marjanović

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Brusnica, Takovo, Srbija

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

Marjanović

Haplogrupa: R1a L1280

Poreklo: Vrelo, Šekovići, Republika Srpska

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (118)

Odgovorite

118 komentara

  1. Vidoje

    U mom rodnom mestu (selo Zavlaka kraj Krupnja, Srbija) ima samo jedna kuća Marjanovića. U susednom selu Komirić postoji takođe jedna kuća Marjanovića. U Tršiću kraj Loznice postoji nekoliko porodica pod prezimenom Marjanović. U mojoj porodici zapamćeni su preci do prapradede (Milan<Lazar<Vojislav<Marjan<Vidoje). Voleo bih da znam poreklo moje porodice, a ne znam ništa o tome…

  2. Marjanović

    Ja sam iz Pinosave ispod Avale kod Beograda i zanima me poreklo moje familije, Marjanović.U knjizi “Pinosava” Radoja D. Cvetića piše da su se pretci Marjanovića, Gavrilovića,Novakovića,Savića i Marinkovića doselili iz niškog kraja dok se među starijim ljudima priča da su iz Hercegovine.Verovatno je da su sva ova prezimena nastala posle naseljavanje Pinosave.Da li neko zna odakle su se navedeni doselili i da li neko zna još neko koleno u nazad?

    • Damir

      Poreklo prezimena Marjanovic potice iz Dalmacije i to iz sela koje je danas potopljeno i napravljeno je vestacko jezero Perucko.Selo se zvalo Koljane i nalazi se izmedju Knina i Sinja..

      • Jovan Marjanovic

        Moja porodica Marjanovic je iz Vranja , ono sto znam da smo prezime dobili po Marjanu Petrovicu koji je ziveo u jednom mestu pored Kumanova u periodu 1840-1860, Inace njegov otac Miahilo Petrovic je imao tri sina. Marjan, Nikola i Stojan, za jedan deo Stojanovica koji zive u Vranju, Leskovcu i Nisu znam da su mi dalerki rodjaci

    • Jovan

      Marjanovic,jesu iz Hercegovine,ali su se doselili iz razloga krvne osvete,dosli u okolinu Medvedje,pa se naselili po brdima,dogovorili se da slave Djurdjevdan I uzmu prezime po nekom dedi Marjanu,prezivali se ili Krivacevici ili Krvacevici.
      Kod Nisa ne znam da li ima,moji koreni su iz sela kod Medvedje.

  3. Slobodan

    Moji su se krajem 40tih. (baba i deda) doselili iz Bosne, Sholaji se zove mesto blizu Banja Luke, pradeda je odande ali njegov otac ili ti moj cukundeda se doselio izgleda po prici babe iz Crne Gore, gde sam takodje upoznaao dosta Marjanovica sa Zabljaka i iz Pljevlja, tako da po meni poticemo iz Crne Gore…:)

    • Milorad Bogdanović

      Slobodane, ako si mislio na selo Šolaje između Mrkonjić Grada (Varcar Vakuf) i Kneževa (Skender Vakuf) na samoj granici Republike Srpske, mogu ti reći da se ovdje nalazi prezime Marjanović više od 130 godina, kao i danas, koji slave Đurđevdan.
      Nisam čuo da se negdje bliže glavnog grada Republike Srpske, nalazi mjesto Šolaje, ako sam dobro pročitao.

      P.S. Ćirilica se čita onako kako se napiše, što latinica nema takvu sreću.

      • prijatelj

        koliko ja znam to je oko 40 km od Banja Luke, imas Marjanovica i u Celincu i Javoranima odakle su moji u javorane dosli nemam pojma iz kog sela pokraj, a tamo sa tromedje crne gore, Hercegovine i Srbije

  4. slađan

    ja sam rođen u Vukovaru a moj otac je doselio iz Bosne selo Riječani PLANINA OZREN opština Zavidovići po pričanju mog oca i njemu je pričao njegov otac i tako s koljena na koljeno da smo mi Marjanovići porjeklom iz Crne Gore i slavimo slavu sv.Nikolu .voleo bih da znam poreklo ako može može ako ne nikom ništa .Pozdrav .

    • marjanovic

      Slađana, po predanju mojih rođaka i uvidu u arhivu Valjeva. Marjanovići su došli iz Crne Gore, mesta odakle su krenuli su Mojkovac, Pljevlja, Prijepolje, Nikšić, Krivošije… Slavimo svetog Nikolu. Moja porodica je u valjevskom okrugu od kraja 17 veka. Prezime je nastalo po marijanima, kako se nekada nazivao viteški sloj društva u starom veku pre nego što su Asirci zavladali malom Azijom.

    • Nenad

      Moje poreklo je do cukundede BiH, sada R. Srpska, Bogutovo selo- Ugljevik. Slavimo takodje sv. Nikolu, po predanju mog dede ili djeda, poreklo iz Crne Gore, Pljevlje.

  5. Familije-prezimena Marjanović po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Marjanović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Gradac
    -Degurić
    -Komanice
    -Lukavac
    -Markova Crkva
    -Paune
    -Crniljevo

  6. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Marjanović.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Marjanović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Brajkovac
    -Dren
    -Vranić
    -Lazarevac
    -Dudovica
    -Stubica

  7. Slavko

    Ja sam iz Priboja, živim u Beogradu. Moji su se u Priboj doselili 1928 godine iz sela Dobroselica sa Zlatibora. Slavimo Đurđevdan. Volep bih da znam nešto više jer iz knjiga Zlatibor i Donje polimlje i potarje nisam saznao mnogo…..

    • Vesna Marjanovic

      Slavko, mora da smo neki rodjaci. Moj deda Vojin Marjanovic je rodjen u selu Dobroselica 1887g. na Zlatiboru i slavio Djurdjevdan. Ziveo je u selu Visibaba, kod Uzicke Pozege i u Beogradu. Svi njegovi potomci (a imao je 8 zive dece) zive u Beogradu. Uvek se kao poreklo prezimena pominjala Dalmacija, ali ni mi ne znamo mnogo vise. Pozdrav

      • Violeta

        Slavko moj otac je takodje rodjen u Dobroselici od oca Strajina Marjanovica. Brat i ja smo u Beogradu. Pozdrav!

      • Violeta

        Vesna mora da poticemo iz iste familije Marjanovic. Moj pokojni otac Andrija je rodjen u Dobroselici od oca Strajina Marjanovica. Brat i ja smo u Beogradu i slava nam je Djurdjevdan?

        • Zeljko

          U Dobroselici ima puno porodica Marjanovic (bolje receno bilo ih je puno) posto su se uglavnom odselili uglavnom u Uzice i Cajetinu. I ja slavim djurdjevdan. Pitajte oceve i dedove za drugo prezime nadimak da bi bolje znali o kojim se Marjanovicima radi.

          • Slavko

            Pradeda mi se zvao Sreten(oko 1880 rođen) a drugo prezime je Glišići. Znam i da je prababa bila od Didanovića.
            Pozdrav!

      • Božidar

        Pozdrav,

        Pišem iz Čačka. Moj pradeda Čedomir Marjanović živeo je u isto vreme (negde oko 1900. god) u selu Visibaba… Moj deda Lazar je mislio da vučemo korene negde iz C.Gore…. ali nismo sigurni! Pokušavamo da saznamo više…
        Čedomirov otac se zvao na slovo T i to je sve što znamo… možda smo neki rod!?

    • Zoran

      Molim da mi posaljete vasa saznanja o poreklu porodice Marjanovic iz sela Budjevo,kod Sjenice.Unapred zahvalan Zoran Marjanovic.

    • Urod

      Pozdrav. i moji su sa Zlatibora iz sela Dobroselica ispod brda Karanovca. Pradeda Dragoljub i dva njegova brata bili su Ljubomir i Radomir. Ima nas dosta u Pancevu jer su kolonizovani posle rata bili pradeda i njegova deca u Pancevo. Slava takodje Djurdjevdan. POZDRAV

    • Anja Djmitrijevic

      Moja cukunbaba je rodjena izmedju 1870/1875. Marjanovic je, posle se udala za Matovica isto iz Dobroselica. Zena se zvala Ivanka.

    • Vladan Marjanović

      Naš predak jedošao iz Drobnjaka ( CG) negde oko 1800. God. I naselio se sa jednim brato u zaseokuDonjeSelouDobroyelici. Treći rat Danilo, ostao jeu okolo i Prijepolja. Slavimo Đurđevdan, slavu svih familija iz Drobnjaka.
      APotomci su se rayelili u više mesta : Jablanicu(Zlatiborska), Priboj, Dobrinju kod Po]žege, Čajetinu, Užice, Požegua kasnije Beograd i verovatno druga mesta zapadne Srbije, Beogradnarav o.
      Podaci onašem pretku Marjan postojeću u Arhivu Srbije.
      U pripremi sam za detaljnije ispitivanje poreklamobihMarajanovića od Marjan iz Dobroselice, i svaki podatak vezan za poreklo ove familije dobro i došao da se kompletirajupodaci o tačnom vremenu i mestu odakle je aš predak došao, gdesveimapktomaka našegMarjana, može se dostaviti i na mail :, [email protected]
      Pozdrav,Vladan

  8. aleksandra

    Poreklom sam iz Zapadne Slavonije(Hrvatska) selo Donji Bogicevci slavimo Djurdjevdan a Marjanovica ima i selu Rajic takodje u Zapadnoj Slavoniji

    • bojanmarjanovic

      Aleksandra Marjanovici iz Zapadne Slavonija poticu iz Sela Javorani u Republici Srpskoj opstina Knezevo. Ali ih vise nema u Rajicu, takodjer nas je bilo u u Bodegraju i Ladjevcu. A u Bosnu su se doselili sa tromedje Srbije Bosne i Crne Gore.

  9. Familije-prezimena Marjanović po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

    -Gračanica
    -Ovčina
    -Dragodo (Bobići)
    -Gvozdac (Bakići)

  10. Zeljko Marjanovic

    Zivim u Vukovom Trsicu.Citav jedan zaseok su Marjanovici.Krsna slava nam je Sveti Nikola.