Poreklo prezimena Milatović

24. februar 2012.

komentara: 9

Prezime Milatović prisutno je u Dabovićima (Dabojevićima), opština Danilovgrad (Crna Gora).

Navodi se da su prezime dobili po selu Milati kod Podgorice.  Predanje kaže da su u selu Milati (danas Mileti) živela stara bratstva Radeči, Tresači, Puhači, Bikovi i Gusari i da su potomci jednog od njih Milatovići pod Ostrogom — nazvani po Milatima, iz kojih su se iselili. Zabeleženo je da se prvi Milatović nastanio u Dabovićima (pod Ostrogom) pre 300 godina. On je kao zidar bio pozvan da, radi zidanja kuće, dođe iz Milata u Daboviće. Tu je međutim i ostao.

Milatovići slave Svetu Petku (starija slava je bila Aranđelovdan).

Genetičkim testiranjem utvređeno je da Milatovići iz Dabovića pripadaju haplogrupi I2-PH908.

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. Dusica

    Poštovani,

    Moje prezime je Milatovic, a najviše nas ima u selu Dabovići ( Dabojevići)- Crna Gora. U Dubrovačkom arhivu postoje dokazi da su Milatovići bili tepčije na područiju Huma, o čemu Vam nešto detaljnije informacije mogu dati kasnije.
    Milatović, Budva 1490. god. I jedni se presele u Babino Polje (Dubrovnik). Milati (Komani), Podgorica (početkom 16. v.) jedni pređu u Viniće (Danilovgrad) kasnije kao: Čakmak iz Komana, pa jedni u Martiniće (Bjelopavlići), pa jedni kao: Milatović prešli (1906. god.) u Ulcinj; u Daboviće (Danilovgrad) došli sa Čeva (Cetinje); Kod Nikšića iz Bjelopavlića; Kotor (1547. god.), od njih su u Stolivu (Tivat), oni su iz Stare Crne Gore; Herceg-Novi; Bar; Vijenac (Pljevlja); Paštrovići. Izvor sajt montenegrina. Toliko za sada. Srdačno Dušica Milatović

    • Milatovic Dejan

      Dobar dan..bio bih vam zahvalan da ako znate vise o Milatovicima stupimo u kontakt.Pozdrav Dejan Milatovic

  2. Nina

    Milatovici su najcesce prezime u Crnoj Gori.Dolaze iz sela Dabovici(Dabojevici)u blizini glavnog grada Podgorice.

  3. Milatovic Predrag

    Milatovici su iz sela Dabovići,koje se nalazi ispod manastira Ostrog.Porijeklom su sa Čeva(okolina Cetinja).Odatle su došli u Komane,tj. selo Milati koje je po njima i dobilo ime.Zanimljivo je da su u Milatama bile samo dvije kuće Milatovića,dva brata, od kojih jedan ide u Daboviće a drugi u Martiniće(okolina Danilovgrada).Slavimo svetu Petku.Ja sam iz Mijokusovoća,dje ima nekoliko kuća Milatovića.Tu su došli prije 150 god.

  4. Milan

    Poštovani, pre par dana mi je preko genetskog niza utvrđen delimična povezanost sa rodom Milatovića, sa kojima delim i krsnu slavu – Svetu Petku. Kako sam istoričar, bilo bi lepo da me kontaktira neko ko je upoznat sa prošlošću Milatovića, kako bi eventualno utvrdili istorijsku povezanost.
    Milan Ranđelović, Niš

  5. Marija Milatović

    Zdravo,
    moje prezime je Milatović, porijeklom iz Dabovića, selo ispod manastira Ostrog, opština Danilovgrad. Slavimo krsnu slavu Svetu Petku 27. oktobra.

  6. Milena

    Moja baka, Malina, devojacki Milatovic, rodjena je u Dabovicima, oca su joj streljali Austrijanci u I svetskom ratu, kao i jos mnogo muskih glava Milatovica. Volela bih ako neko nesto zna o tom dogadjaju da podeli ovde.

  7. Predrag Supurović

    Familije Supurović, Milošević i Čitaković koje su nastala u Svojdrugu (Rogačica, Bajina Bašta, Srbija) je poreklom od Milatovića koji su se doselili u 17. veku sa područja Pive. Više od toga ne znamo.
    https://www.supurovic.net/