Порекло презимена Мартиновић

24. фебруар 2012.

коментара: 70

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (70)

Одговорите

70 коментара

  1. Salko-Tirana

    Ko poznaje Novicu Martinovic u Kragujevac ili Kraljevu

  2. Небојша Бабић

    Било би јако добро да неко од вас цетињских / бајичких / орловићких Мартиновића тестира у-хромозом, да разрешимо енигму о Орловићима!

  3. ivana

    Moj pokojni deda je bio sa Cetinja (Bajice). Prezime nam je Martinović, Božidar Martinović, rođen je 1918, bio je kapetan u vojisci. Mi sad živimo u Pančevu, jer je deda dobio prekomandu tu. Ja ga nisam upoznala a želja mi je da saznam nešto više o njemu ako neko ima saznanja.Moj tata se zove Niko Martinović.

  4. Goran

    Martinovici Iz pogranicnog dela Crne Gore Jesu Martinovici Iz istoimenog sela kod Plava,koje je po ovom bratsvu dobilo ime a zvali se Trepca.Ovi Martinovici su Iz plemena Klimenti Iz Selca,u 17veku su otisli Iz Selca prema Plavu I Gusinju zajedno sa nekim Nikcima,Koji su prihvatili Muhamedanstvo a Martinovici su see vratili Pravoslavlju I slave Sv Nikolu.Klimenti su slavili Sv.Nikolu pre nego suse pokatolicili,a neki su slavili I Stevanjdan.I danas I’ma Martinovica u Plavu,u Klimentima suse zvali Martinaj.

  5. Dijana

    U selu Gradac u Hrvatskoj postoji zaseok Martinovici.Moj deda ,njegova braca i njegova pokoljena godinama tamo zive.Zbog rata 1995 g mnogi sele u Srbiju ali i sada u Martinovcima zivi jos dosta ljudi.Svi sleve slavu sv.Mrata

  6. Saša Martinović

    Ukratko…Poreklom Orlovići, jednom granom sele se u Srbiju u Takovski kraj, selo Brusnica. Gospodar Obren Martinović (poočim Miloša Obrenovića) je rodonačelnik dinastije Obrenović. Slava Sv. Jevstatije.

  7. Дуле

    Зоговићи потичу од Мартиновића, односно јесу Мартиновићи, а Мартиновићи од Орловића. Најстарији Зоговић је Петар Мартиновић звани Зого. По предању, Турцима је често правио велике проблеме и некако увек успевао побећи као пиле па је прозван Зого (зого=пиле). Тада мења презиме у Зоговић и Турци више не успевају да му уђу у траг. Имао је потомке Јована и Дмитра. Јован је имао Милоша и Ивана. Иван је имао Јоксима, Радосава и Радоја. Радоје је имао четири сина : Радоња, Милован, Радуле и Радисав. Радисав је имао Радета. Радетов син је био Косто. Косто је имао Филипа. Филип је имао Вујадина (погинуо на Сутјесци), Радоја, Мирка и Јована. Јован ми је прадеда.

  8. Mirko Martinovic

    Ja sam Mirko Martinovic porjeklom iz Martinovica opstina Glina sada Kanada od 1999 inace ja sam saznao iz nekih knjiga o porjeklu da mi poticemo iz Bajice iz Crne gore i slavimo slavu Stefan Decanski ili SV MRATU

  9. Војислав Ананић

    МАРТИНОВИЋ (к), у Кочерину, Љуботићима и Горњим Мамићима (Широки Бријег). У Горњим Мамићима су, према предању, најстарија породица. Али, “то неће бити тачно јер се Мартиновићи у старим пописима становништва не помињу у Мамићима, а такође ни у пописима које обухвата данашња лиштичка комуна”. У Љуботиће су доселили из Кочерина. Један заселак у Кочерину гдје су настањени само Мартиновићи по њима се зове Мартиновића Долац (189:74,88. 89.90). Мартиновића има у Јасеници (Мостар) и Доњем Храсну (Неум). Непознато је одакле су дошли у Јасеницу, а у Доње Храсно (заселак Свитава) су доселили око 1850. године из Видања у Далмацији (59:244.278). Има их и у Мостару.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  10. Tamara Martinovic

    Otac Rade Martinovic
    Deda Bogoljub Martinovic
    Pradeda Dobrosav Martinovic
    Cukundeda Milan Martinovic
    Navrndeda Panto Martinovic
    Kurdjel Dmitar Martinovic/Lausevic

    Deda se doselio u Čačak.
    U podacima koje imam, vodimo poreklo iz Sela Bajice kod Cetinja.
    Krsna slava nam je Sv Aleksandar Nevski.
    Imamo podatke o selidbama ostalih potomaka kurdjela Dmitra.