Poreklo prezimena Martinović

24. februar 2012.

komentara: 70

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (70)

Odgovorite

70 komentara

  1. Salko-Tirana

    Ko poznaje Novicu Martinovic u Kragujevac ili Kraljevu

  2. Nebojša Babić

    Bilo bi jako dobro da neko od vas cetinjskih / bajičkih / orlovićkih Martinovića testira u-hromozom, da razrešimo enigmu o Orlovićima!

  3. ivana

    Moj pokojni deda je bio sa Cetinja (Bajice). Prezime nam je Martinović, Božidar Martinović, rođen je 1918, bio je kapetan u vojisci. Mi sad živimo u Pančevu, jer je deda dobio prekomandu tu. Ja ga nisam upoznala a želja mi je da saznam nešto više o njemu ako neko ima saznanja.Moj tata se zove Niko Martinović.

  4. Goran

    Martinovici Iz pogranicnog dela Crne Gore Jesu Martinovici Iz istoimenog sela kod Plava,koje je po ovom bratsvu dobilo ime a zvali se Trepca.Ovi Martinovici su Iz plemena Klimenti Iz Selca,u 17veku su otisli Iz Selca prema Plavu I Gusinju zajedno sa nekim Nikcima,Koji su prihvatili Muhamedanstvo a Martinovici su see vratili Pravoslavlju I slave Sv Nikolu.Klimenti su slavili Sv.Nikolu pre nego suse pokatolicili,a neki su slavili I Stevanjdan.I danas I’ma Martinovica u Plavu,u Klimentima suse zvali Martinaj.

  5. Dijana

    U selu Gradac u Hrvatskoj postoji zaseok Martinovici.Moj deda ,njegova braca i njegova pokoljena godinama tamo zive.Zbog rata 1995 g mnogi sele u Srbiju ali i sada u Martinovcima zivi jos dosta ljudi.Svi sleve slavu sv.Mrata

  6. Saša Martinović

    Ukratko…Poreklom Orlovići, jednom granom sele se u Srbiju u Takovski kraj, selo Brusnica. Gospodar Obren Martinović (poočim Miloša Obrenovića) je rodonačelnik dinastije Obrenović. Slava Sv. Jevstatije.

  7. Dule

    Zogovići potiču od Martinovića, odnosno jesu Martinovići, a Martinovići od Orlovića. Najstariji Zogović je Petar Martinović zvani Zogo. Po predanju, Turcima je često pravio velike probleme i nekako uvek uspevao pobeći kao pile pa je prozvan Zogo (zogo=pile). Tada menja prezime u Zogović i Turci više ne uspevaju da mu uđu u trag. Imao je potomke Jovana i Dmitra. Jovan je imao Miloša i Ivana. Ivan je imao Joksima, Radosava i Radoja. Radoje je imao četiri sina : Radonja, Milovan, Radule i Radisav. Radisav je imao Radeta. Radetov sin je bio Kosto. Kosto je imao Filipa. Filip je imao Vujadina (poginuo na Sutjesci), Radoja, Mirka i Jovana. Jovan mi je pradeda.

  8. Mirko Martinovic

    Ja sam Mirko Martinovic porjeklom iz Martinovica opstina Glina sada Kanada od 1999 inace ja sam saznao iz nekih knjiga o porjeklu da mi poticemo iz Bajice iz Crne gore i slavimo slavu Stefan Decanski ili SV MRATU

  9. Vojislav Ananić

    MARTINOVIĆ (k), u Kočerinu, Ljubotićima i Gornjim Mamićima (Široki Brijeg). U Gornjim Mamićima su, prema predanju, najstarija porodica. Ali, “to neće biti tačno jer se Martinovići u starim popisima stanovništva ne pominju u Mamićima, a takođe ni u popisima koje obuhvata današnja lištička komuna”. U Ljubotiće su doselili iz Kočerina. Jedan zaselak u Kočerinu gdje su nastanjeni samo Martinovići po njima se zove Martinovića Dolac (189:74,88. 89.90). Martinovića ima u Jasenici (Mostar) i Donjem Hrasnu (Neum). Nepoznato je odakle su došli u Jasenicu, a u Donje Hrasno (zaselak Svitava) su doselili oko 1850. godine iz Vidanja u Dalmaciji (59:244.278). Ima ih i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  10. Tamara Martinovic

    Otac Rade Martinovic
    Deda Bogoljub Martinovic
    Pradeda Dobrosav Martinovic
    Cukundeda Milan Martinovic
    Navrndeda Panto Martinovic
    Kurdjel Dmitar Martinovic/Lausevic

    Deda se doselio u Čačak.
    U podacima koje imam, vodimo poreklo iz Sela Bajice kod Cetinja.
    Krsna slava nam je Sv Aleksandar Nevski.
    Imamo podatke o selidbama ostalih potomaka kurdjela Dmitra.