Poreklo prezimena Martinović

24. februar 2012.

komentara: 70

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (70)

Odgovorite

70 komentara

  1. ivana

    zanima me od kad i od koga potice

  2. Sarko

    Ivana navedite krsnu slavu i mesto rodjenja vaseg dede?

  3. Martinović

    Moj pradeda je došao u Vojvodinu i promenio je slavu. Ne znam zašto, samo znam da je prvobitno slavio Sv. Jovana, a mi smo od njega nasledili da slavimo Sv. Petku.Njegovo ime je Lazar i doselio se iz Bajica u Odžake.

    • Reci ti meni Martinoviću da se tebi otac kojim slučajem ne zove Lazar, a očev otac Paja?

    • Mirjana Martinović

      Naša porodica slavi sv. Petku. Moj deda, Đorđe, je rođen u Beogradu 1889. godine, njegov otac, Petar, rođen je u Slancima (sada pripada Beogradu, selo na obali Dunava) ne znam koje godine, možda oko 1850. Njegov otac se zvao Maksim – Maksa, a dalje ne znam. Osim naše uže familije ne znam nikoga od Martinovića ko slavi sv. Petku.
      Ovo sve vam pišem zato što pretpostavljam da je naša porodica mnogo pre vašeg pradede uzela slavu sv. Petku, a znamo da su došli negde iz Vojvodine. Postoji ne proverena priča da je neki naš predak (to bi bio neko stariji od mog čukundeda Maksima) ubio Austrijskog stražara i preplivao Dunav i tako su stigli u Slance – Beograd
      Interesujeme ima li Martinovića koji slave sv. Petku negde u Vojvodini?

      • Mirjana Martinović

        I dodatak, svi iz naše porodice imaju plave oči

      • Martin Martinović

        I ja sam Martinović koji slavi sv. Petku, živim u okolini Požarevca i ne znam mnogo o mom poreklu.

        • Mirjana Martinović

          Moj stric, brat od strica mog oca, Vladimir, otac mu je bio Ilija, ( Ilija je imao braću ; Belog, Aleksandra i Petra) pominjao je da imamo rodbinu u Požarevcu, ali ništa više o tome ne znam

        • Mirjana Martinović

          . Moj stric, brat od strica mog oca, Vladimir, otac mu je bio Ilija, ( Ilija je imao braću ; Belog, Aleksandra i Petra) pominjao je da imamo rodbinu u Požarevcu, ali ništa više o tome ne znam. Svi u našoj porodici imaju plave oči i isto slavimo svetu Petku

    • Goran

      Ako su dosli u Vojvodinu,dosli su iz Krajine,Korduna,slava im je Stefan Decanski(paganski,Sv.Mrata). To su Srbi(Crnogorci) sa Kosova,okolina Peci koji su seobama sa Arsenijem 3. Carnojevicem(Martinovicem),stigli u Krajinu

  4. Ana

    Martinovići potiču od Orlovića. Brat čuvenog Kosovskog junaka Pavla Orlovića, rodio se kao posmrče u Dubrovniku, majka ga je krstila u Katoličkoj crkvi, gdje je dobio ime Martin. Doselio se na Cetinje, gdje su tada bile Pime, njih su potisnuli u zaliv. Imaju vlastelinski grb. Inače, puno su njegovi potomci uradili u odbrani slobode Crne Gore, što je i Njegoš opjevao. Mada Gorski vijenac nema istorijsko utemeljenje, već je poetsko umjetničko djelo. Puno bratstava u Crnoj Gori i šire, tj. u svijetu, vode porijeklo od Martinovića, kao Martinovići ili promijenjeno prezime. Ima ih pravoslavaca, katolika i muslimana. Imaju krvne veze sa vladarima Petrovićima, Crnojevićima, Karadjordjevićima i Obrenovićima. Toliko ja znam. Inače, imate podatke u Kotorskom i Dubrovačkom arhivu, kojima se možete obratiti za više informacija.

  5. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Martinović.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Martinović, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Šopić
    -Šiljakovac
    -Brajkovac
    -Zeoke

  6. davidavr

    Moja porodica je početkom dvadesetog veka, iz meni nepoznatih razloga, doselila u Kruševac i promenila prezime, koje je pre bilo Martinović. Došli su iz pograničnih delova Crne Gore. Danas slavimo Nikoljdan, koji i pripada našem novom prezimenu, a nažalost nepoznato mi je koja slava se slavila za vreme prezimena Martinović.

  7. Ana

    Moj otac je poreklom iz Gornjeg milanovca gde ima dosta MArtinovica, mislim da slavimo svi istu slavu Sv. Evstatija.

  8. Nebojša Martinović

    po priči moji su došli sa Cetinja bila su tri brata koja su se razišli i to jedan u Šopić drugi u Zeoke a treći u Šopić ja sam iz Šopića živim u uluci Stanislav Sremčević Crni gde nas ima najviše i slavimo slavu Mitrovdan a ta tri brata potiču od Martina.

  9. Niko

    Moji potiču iz Brajića – Crna Gora a doselili su se u Banatsko Karađorđevo.

  10. Poštovani,
    Osniva se udruženje Martinovića u Srbiji koje će se baviti, između ostaloga, okupljanjem nas Martinovića i prikupljanjem podataka zarad utvrđivanja migracionih smerova naših predaka. Takođe je plan da se ”pobrojimo” i izradimo jedan veliki Rodolov dostojan našeg Bratstva.
    Ko želi može me kontaktirati na adresu elektronske pošte:
    [email protected]
    i broj telefona:
    +381659111813
    kao i preko FB linka:
    https://www.facebook.com/predragmartinovic78
    Srdačan pozdrav, plemenik Predrag iz Beograda