Порекло презимена Мартиновић

24. фебруар 2012.

коментара: 70

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (70)

Одговорите

70 коментара

  1. ivana

    zanima me od kad i od koga potice

  2. Sarko

    Ivana navedite krsnu slavu i mesto rodjenja vaseg dede?

  3. Martinović

    Moj pradeda je došao u Vojvodinu i promenio je slavu. Ne znam zašto, samo znam da je prvobitno slavio Sv. Jovana, a mi smo od njega nasledili da slavimo Sv. Petku.Njegovo ime je Lazar i doselio se iz Bajica u Odžake.

    • Reci ti meni Martinoviću da se tebi otac kojim slučajem ne zove Lazar, a očev otac Paja?

    • Мирјана Мартиновић

      Наша породица слави св. Петку. Мој деда, Ђорђе, је рођен у Београду 1889. године, његов отац, Петар, рођен је у Сланцима (сада припада Београду, село на обали Дунава) не знам које године, можда око 1850. Његов отац се звао Максим – Макса, а даље не знам. Осим наше уже фамилије не знам никога од Мартиновића ко слави св. Петку.
      Ово све вам пишем зато што претпостављам да је наша породица много пре вашег прадеде узела славу св. Петку, а знамо да су дошли негде из Војводине. Постоји не проверена прича да је неки наш предак (то би био неко старији од мог чукундеда Максима) убио Аустријског стражара и препливао Дунав и тако су стигли у Сланце – Београд
      Интересујеме има ли Мартиновића који славе св. Петку негде у Војводини?

      • Мирјана Мартиновић

        И додатак, сви из наше породице имају плаве очи

      • Мартин Мартиновић

        И ја сам Мартиновић који слави св. Петку, живим у околини Пожаревца и не знам много о мом пореклу.

        • Мирјана Мартиновић

          Мој стриц, брат од стрица мог оца, Владимир, отац му је био Илија, ( Илија је имао браћу ; Белог, Александра и Петра) помињао је да имамо родбину у Пожаревцу, али ништа више о томе не знам

        • Мирјана Мартиновић

          . Мој стриц, брат од стрица мог оца, Владимир, отац му је био Илија, ( Илија је имао браћу ; Белог, Александра и Петра) помињао је да имамо родбину у Пожаревцу, али ништа више о томе не знам. Сви у нашој породици имају плаве очи и исто славимо свету Петку

    • Goran

      Ako su dosli u Vojvodinu,dosli su iz Krajine,Korduna,slava im je Stefan Decanski(paganski,Sv.Mrata). To su Srbi(Crnogorci) sa Kosova,okolina Peci koji su seobama sa Arsenijem 3. Carnojevicem(Martinovicem),stigli u Krajinu

  4. Ana

    Martinovići potiču od Orlovića. Brat čuvenog Kosovskog junaka Pavla Orlovića, rodio se kao posmrče u Dubrovniku, majka ga je krstila u Katoličkoj crkvi, gdje je dobio ime Martin. Doselio se na Cetinje, gdje su tada bile Pime, njih su potisnuli u zaliv. Imaju vlastelinski grb. Inače, puno su njegovi potomci uradili u odbrani slobode Crne Gore, što je i Njegoš opjevao. Mada Gorski vijenac nema istorijsko utemeljenje, već je poetsko umjetničko djelo. Puno bratstava u Crnoj Gori i šire, tj. u svijetu, vode porijeklo od Martinovića, kao Martinovići ili promijenjeno prezime. Ima ih pravoslavaca, katolika i muslimana. Imaju krvne veze sa vladarima Petrovićima, Crnojevićima, Karadjordjevićima i Obrenovićima. Toliko ja znam. Inače, imate podatke u Kotorskom i Dubrovačkom arhivu, kojima se možete obratiti za više informacija.

  5. Породице-фамилије по местима пребивалишта у Шумадијској Колубари, Мартиновић.
    Према књизи Петра Ж. Петровића „Шумадијска Колубара“, прво издање 1939. године, друго издање 1949. године, најновије издање 2011. године у саставу књиге „Шумадија и Шумадијска Колубара“ – едиција „Корени“ – ЈП Службени гласник Републике Србије и САНУ.

    Остале податке породица Мартиновић, одакле су и када досељени као и Крсну славу можете сазнати у текстовима поменутих места.

    -Шопић
    -Шиљаковац
    -Брајковац
    -Зеоке

  6. давидавр

    Моја породица је почетком двадесетог века, из мени непознатих разлога, доселила у Крушевац и променила презиме, које је пре било Мартиновић. Дошли су из пограничних делова Црне Горе. Данас славимо Никољдан, који и припада нашем новом презимену, а нажалост непознато ми је која слава се славила за време презимена Мартиновић.

  7. Ana

    Moj otac je poreklom iz Gornjeg milanovca gde ima dosta MArtinovica, mislim da slavimo svi istu slavu Sv. Evstatija.

  8. Nebojša Martinović

    po priči moji su došli sa Cetinja bila su tri brata koja su se razišli i to jedan u Šopić drugi u Zeoke a treći u Šopić ja sam iz Šopića živim u uluci Stanislav Sremčević Crni gde nas ima najviše i slavimo slavu Mitrovdan a ta tri brata potiču od Martina.

  9. Niko

    Moji potiču iz Brajića – Crna Gora a doselili su se u Banatsko Karađorđevo.

  10. Poštovani,
    Osniva se udruženje Martinovića u Srbiji koje će se baviti, između ostaloga, okupljanjem nas Martinovića i prikupljanjem podataka zarad utvrđivanja migracionih smerova naših predaka. Takođe je plan da se ”pobrojimo” i izradimo jedan veliki Rodolov dostojan našeg Bratstva.
    Ko želi može me kontaktirati na adresu elektronske pošte:
    [email protected]
    i broj telefona:
    +381659111813
    kao i preko FB linka:
    https://www.facebook.com/predragmartinovic78
    Srdačan pozdrav, plemenik Predrag iz Beograda