Ljubotina

23. februar 2012.

komentara: 7

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. petar

    Poštovani, poreklo Ljubotina je nesumnjivo iz Crne Gore, što dokazuju njihovi običaji, jezik i način odjevanja, bar onih koje pamtim od 1950. pa na ovamo. Oni su se najpre naselili kod Senja kao uskoci u Senjskoj Dragi, gdje je nekjad postojala Ljubotinova draga. Odatle su rastjerani kad su htjeli graditi crkvu. Tad su se raspolutili. Jedno pleme je otišlo u Istru u Peroj a drugo u Srpsko polje pod Puntu. U Srpskom polju je rođen prvi karlovački vladika Danilo Ljubotina a školovao se kod strica u Peroju. Prema tome raslojavanje porodice se najverovatnije odigralo posle Karlovačkog mira i velikih seoba naroda Primorja i Like. Iz Perojske porodice je paroh i kasnije iguman Danilo Ljubotina, koji se izjašnjava kao mletački Srbin, jer su njegovi lički Ljubotine bili austrijski ili ugarski Srbi. Po svemu sudeći jedni i drugi Ljubotine pripadaju istom rodu. Ima različitih verzija o poreklu ove porodice, ali je nesporno da je bila u srostvu lička i perojska loza. Uglavnom Ljubotine u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Aleksandrovu i drugim mestima Srbije i Hrvatske, kao i oni u SAD, Kanadi i Britaniji potiču od ovog roda.

    • Milorad Bogdanović

      Može li se znatu koju slavu slave, ili su slavili ove Ljubotine.
      Za sada su samo pretpostavke da Bogdanovići i Grbići koji slave Srđevdan, potiču još od 13 vijeka iz Zetske oblasti i da su u srodstvu sa nekadašnjim Bogdanovićima iz Ljubotine iz Brda (C.G.) Ovi Srđevdanci mahom su danas naseljeni između Une i Vrbasa.

  2. Leja

    Ljubotine iz Zrenjanina slave isto Sv Nikolu!

  3. Radmila Geschke

    Meni je ljubomir ljubotina bio nastavnik u osnovnoj školi u ravnom topolovcu odakle je došao ne znam ali mislim iz okolice bihaća

  4. Katafrina Ljubotina

    Ljubomir Ljubotina nastavnik iz Ravnog Topolovca vodi poreklo od Ljubotina iz Peroja-Istra, krsna slava Sv. Nikola. Rođen je u okolini Bihaća, jer mu je otac bio na službi u Bihaću. Cela porodica je izbegla za Srbiji 1941.

  5. Stanislav

    Meni je majka devojačko Ljubotina iz Peroja , krsna slava Sv.Nikola.
    Prvo ime koji je prvi došao iz familije je Božo i bio je pop .