Љуботина

23. фебруара 2012.

коментара: 7

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

 1. petar

  Poštovani, poreklo Ljubotina je nesumnjivo iz Crne Gore, što dokazuju njihovi običaji, jezik i način odjevanja, bar onih koje pamtim od 1950. pa na ovamo. Oni su se najpre naselili kod Senja kao uskoci u Senjskoj Dragi, gdje je nekjad postojala Ljubotinova draga. Odatle su rastjerani kad su htjeli graditi crkvu. Tad su se raspolutili. Jedno pleme je otišlo u Istru u Peroj a drugo u Srpsko polje pod Puntu. U Srpskom polju je rođen prvi karlovački vladika Danilo Ljubotina a školovao se kod strica u Peroju. Prema tome raslojavanje porodice se najverovatnije odigralo posle Karlovačkog mira i velikih seoba naroda Primorja i Like. Iz Perojske porodice je paroh i kasnije iguman Danilo Ljubotina, koji se izjašnjava kao mletački Srbin, jer su njegovi lički Ljubotine bili austrijski ili ugarski Srbi. Po svemu sudeći jedni i drugi Ljubotine pripadaju istom rodu. Ima različitih verzija o poreklu ove porodice, ali je nesporno da je bila u srostvu lička i perojska loza. Uglavnom Ljubotine u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Aleksandrovu i drugim mestima Srbije i Hrvatske, kao i oni u SAD, Kanadi i Britaniji potiču od ovog roda.

  • Милорад Богдановић

   Може ли се знату коју славу славе, или су славили ове Љуботине.
   За сада су само претпоставке да Богдановићи и Грбићи који славе Срђевдан, потичу још од 13 вијека из Зетске области и да су у сродству са некадашњим Богдановићима из Љуботине из Брда (Ц.Г.) Ови Срђевданци махом су данас насељени између Уне и Врбаса.

 2. Leja

  Ljubotine iz Zrenjanina slave isto Sv Nikolu!

 3. Radmila Geschke

  Meni je ljubomir ljubotina bio nastavnik u osnovnoj školi u ravnom topolovcu odakle je došao ne znam ali mislim iz okolice bihaća

 4. Katafrina Ljubotina

  Ljubomir Ljubotina nastavnik iz Ravnog Topolovca vodi poreklo od Ljubotina iz Peroja-Istra, krsna slava Sv. Nikola. Rođen je u okolini Bihaća, jer mu je otac bio na službi u Bihaću. Cela porodica je izbegla za Srbiji 1941.

 5. Станислав

  Мени је мајка девојачко Љуботина из Пероја , крсна слава Св.Никола.
  Прво име који је први дошао из фамилије је Божо и био је поп .