Poreklo prezimena Kosjerina

22. februar 2012.

komentara: 7

O prezimenu Kosjerina prilog nam je poslala Zorica Kosjerina:

Podaci o našoj porodici vezani su za seobu u 19. vijeku, a kazivanja starih se uglavnom slažu sa podacima iz knjige Jevte Dedijera:

KOSJERINA:

u Kruševici i Žabici (Ljubinje). Predak im je došao iz Andrijevice (”ispod Andrijeljeva”) u Crnoj Gori u Kosijerevo kod Bileće. Prezivao se Jovanović. Navodno je otišao iz Andrijevice zbog sukoba i ubistva dvojice Turaka. Pobjegao je u Kosijerevo. Postoji istoimeni manastir koji je do potapanja, kad je puštena Trebišnjica, zajedno sa manastirom Dobrićevo iseljen.Taj je manastir sad na Crnogorskoj strani (u selu Petrovići). Iz Kosijereva se doselio u Žabicu oko 1810. godine. Iz Žabice su selili u Kruševicu (gornji i donji dio sela). Slave Nikoljdan.”

Radovan Kosjerina:

“Iz Crne Gore stigli su u Kosijerevo, poslije u Begović kulu, na Pode u Žabicu, pa u Ćukovu ljut u Kruševicu. Lazar je preselio u Prijeplet, Boško ostao u Ćukovoj ljuti. Miloševi su na Njivama, gdje je i dio Lazarevih potomaka.”

Podaci sa crnogorskog veb sajta:

“Kosjerina: (Kolak), Međuriječje (Kolašin)

Kolak (Kolaković), grana Ridjana. Jedni se odselili (1600. god.) u Tulje i Hum (Popovo Polje), Jasenovo, a drugi u Poljica (Trebinje) kao: Vlačić i Popovac; Nikšić i više krajeva kao: Kolaković; Barič i Vitanovce (Donja Guča), Kragujevac, pradjed Nikola došao od Kolašina, nakon učešća u borbama oko Novog Pazara i Sjenice.”

Postoji priča i da smo iz mjesta Kosjerić u Srbiji.

Znamo i da se jedna grana porodice odvojila, otišla u Zapadnu Hercegovinu i primila katoličanstvo. Od onih u Istočnoj Hercegovini postoje dvije grane, jer jedna manja grupa potiče od usvojenog muškog djeteta iz Bileće (par kuća u Kruševici pripadaju njima), a postoji priča o njima da ta druga loza Kosjerina vodi od žene koja je bila udata. Međutim, poslije se razvela i vratila sa djetetom i opet uzela za prezime Kosjerina.

Kosjerine iz Valjeva su se u Valjevo doselile 1935. godine iz sela Stepen kod Trebinja. Jedan predak je u Valjevo došao sa tri sina.

Kosjerine u Bačkoj Palanci su u Vojvodinu doselili krajem 40-tih godina 20. vijeka.

Oni koji su otišli zapadno naselili su mjesto Višiće kod Čapljine i katolici su, a priča kaže da se njihov dolazak veže uz pomalo romantičnu priču / legendu, po kojoj se tu predak doselio iz okoline Trebinja oko 1850. godine i radio kao nadničar, te se zaljubio u gazdinu kći jedinicu i tu na kraju zasnovao familiju s njom. Izgleda da svih 10 – ak familija s tog područja imaju istog pretka.

Danas Kosjerine i njihovi potomci žive u Ljubinju, Trebinju, Bileći, Mostaru, Zadru, Čapljini, Metkoviću, Dubrovniku, Beogradu, Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Valjevu, Podgorici, Herceg Novom, Sloveniji, Njemačkoj, Švedskoj, SAD, Australiji…

Naši preci su ranije živjeli od zemljoradnje, (nomadskog, Zelengora) stočarstva i trgovine, a danas su mnogi potomci inženjeri, doktori, profesori… Mnogi su sreću potražili van krševite Hercegovine.

– Pošto je predak iz Kosijereva, prozvali su ga Kosjerina, a neki kažu da se predak u Kosijerevu pravio gluvonijemim i zato su mu seljani dali po imenu sela prezime Kosjerina.

– Nakon tuče nekih žena, našu prozvaše Kosjerina jer je u tuči koristila oruđe kosijer (donekle šaljiva verzija).

– Postoji verzija po kojoj smo iz mjesta Kosjerić u Srbiji, pa otud prezime.

U to doba mnogi žitelji tih područja su iz straha od odmazde Turaka mijenjali mjesto boravka, selili se s porodicom i mijenjali prezime. Zadržali bi ipak krsnu slavu, tako da i pored različitog prezimena po njoj možemo zaključiti o nekim rodbinskim vezama. Neki su selili iz Crne Gore u Hercegovinu, Dalmaciju, pa neki otamo opet u Crnu Goru, Srbiju…

KRSNA SLAVA: Sveti Nikola

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (7)

Odgovorite

7 komentara

  1. Zorica Kosjerina

    Podaci o nasoj porodici se mogu naci na sajtu http://kosjerina.zzl.org/ ili na stranici http://www.facebook/porodicakosjerina

  2. Zorice, hvala na javljanju. Pogledali smo sajt i toplo ga preporučujemo svima. Nadam se da nemate ništa protiv da saznanja do kojih ste došli podelimo sa ostalim posetiocima našeg portala. Svako dobro vam želimo!

  3. Zorica Kosjerina

    Naravno da nemam nista protiv! Na sajtu su i tekstovi pomocu kojih mnogi Hercegovci mogu naci nesto o porijeklu svoje porodice.
    Pozdrav svima!

  4. Hvala vam, Zorice! Ako imate još neke zanimljive priloge, stare fotografije i sl. pošaljite nam. Ovaj portal ima smisla ako bude još ovakvih kao što ste vi!

  5. Kosjerina Nikola

    Jedna mala dopuna. Predak koji je dosao u Valjevo imao je 3 sina i zvao se Kosta. Imena tih sinova su Desimir, Vaka i Branislav. Vaka ima cerku Vesnu. Desimir ima sina Branislava, i cerke Nadezdu i Jelenu. Branislav ima dva sina Davida i Nikolu.

  6. Vojislav Ananić

    KOSJERINA (p), u Kruševici i Žabici (Ljubinje). Predak im je došao iz Andrijevice (“ispod Andrijeljeva“) u Crnoj Gori u Kosijerevo kod Bileće. Prezivao se Jovanović. Iz Kosijereva je doselio u Žabicu oko 1810. godine. Pošto je došao iz Kosijereva, prozvali su ga Kosjerina. Iz Žabice su selili u Kruševicu (59:281,313; 155:5471. Ima ih u Trebinju i Mostaru. Slave Nikoljdan.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  7. Slavko Kosjerina

    Jedna dopuna. Kosjerina vise nema u Mostaru. U ratu su izbegli. Sada zive u Beogradu.