Порекло презимена Косјерина

22. фебруар 2012.

коментара: 7

О презимену Косјерина прилог нам је послала Зорица Косјерина:

Подаци о нашој породици везани су за сеобу у 19. вијеку, а казивања старих се углавном слажу са подацима из књиге Јевте Дедијера:

КОСЈЕРИНА:

у Крушевици и Жабици (Љубиње). Предак им је дошао из Андријевице (”испод Андријељева”) у Црној Гори у Косијерево код Билеће. Презивао се Јовановић. Наводно је отишао из Андријевице због сукоба и убиства двојице Турака. Побјегао је у Косијерево. Постоји истоимени манастир који је до потапања, кад је пуштена Требишњица, заједно са манастиром Добрићево исељен.Тај је манастир сад на Црногорској страни (у селу Петровићи). Из Косијерева се доселио у Жабицу око 1810. године. Из Жабице су селили у Крушевицу (горњи и доњи дио села). Славе Никољдан.”

Радован Косјерина:

“Из Црне Горе стигли су у Косијерево, послије у Беговић кулу, на Поде у Жабицу, па у Ћукову љут у Крушевицу. Лазар је преселио у Пријеплет, Бошко остао у Ћуковој љути. Милошеви су на Њивама, гдје је и дио Лазаревих потомака.”

Подаци са црногорског веб сајта:

“Косјерина: (Колак), Међуријечје (Колашин)

Колак (Колаковић), грана Ридјана. Једни се одселили (1600. год.) у Туље и Хум (Попово Поље), Јасеново, а други у Пољица (Требиње) као: Влачић и Поповац; Никшић и више крајева као: Колаковић; Барич и Витановце (Доња Гуча), Крагујевац, прадјед Никола дошао од Колашина, након учешћа у борбама око Новог Пазара и Сјенице.”

Постоји прича и да смо из мјеста Косјерић у Србији.

Знамо и да се једна грана породице одвојила, отишла у Западну Херцеговину и примила католичанство. Од оних у Источној Херцеговини постоје двије гране, јер једна мања група потиче од усвојеног мушког дјетета из Билеће (пар кућа у Крушевици припадају њима), а постоји прича о њима да та друга лоза Косјерина води од жене која је била удата. Међутим, послије се развела и вратила са дјететом и опет узела за презиме Косјерина.

Косјерине из Ваљева су се у Ваљево доселиле 1935. године из села Степен код Требиња. Један предак је у Ваљево дошао са три сина.

Косјерине у Бачкој Паланци су у Војводину доселили крајем 40-тих година 20. вијека.

Они који су отишли западно населили су мјесто Вишиће код Чапљине и католици су, а прича каже да се њихов долазак веже уз помало романтичну причу / легенду, по којој се ту предак доселио из околине Требиња око 1850. године и радио као надничар, те се заљубио у газдину кћи јединицу и ту на крају засновао фамилију с њом. Изгледа да свих 10 – ак фамилија с тог подручја имају истог претка.

Данас Косјерине и њихови потомци живе у Љубињу, Требињу, Билећи, Мостару, Задру, Чапљини, Метковићу, Дубровнику, Београду, Новом Саду, Бачкој Паланци, Ваљеву, Подгорици, Херцег Новом, Словенији, Њемачкој, Шведској, САД, Аустралији…

Наши преци су раније живјели од земљорадње, (номадског, Зеленгора) сточарства и трговине, а данас су многи потомци инжењери, доктори, професори… Многи су срећу потражили ван кршевите Херцеговине.

– Пошто је предак из Косијерева, прозвали су га Косјерина, а неки кажу да се предак у Косијереву правио глувонијемим и зато су му сељани дали по имену села презиме Косјерина.

– Након туче неких жена, нашу прозваше Косјерина јер је у тучи користила оруђе косијер (донекле шаљива верзија).

– Постоји верзија по којој смо из мјеста Косјерић у Србији, па отуд презиме.

У то доба многи житељи тих подручја су из страха од одмазде Турака мијењали мјесто боравка, селили се с породицом и мијењали презиме. Задржали би ипак крсну славу, тако да и поред различитог презимена по њој можемо закључити о неким родбинским везама. Неки су селили из Црне Горе у Херцеговину, Далмацију, па неки отамо опет у Црну Гору, Србију…

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (7)

Одговорите

7 коментара

  1. Zorica Kosjerina

    Podaci o nasoj porodici se mogu naci na sajtu http://kosjerina.zzl.org/ ili na stranici http://www.facebook/porodicakosjerina

  2. Зорице, хвала на јављању. Погледали смо сајт и топло га препоручујемо свима. Надам се да немате ништа против да сазнања до којих сте дошли поделимо са осталим посетиоцима нашег портала. Свако добро вам желимо!

  3. Zorica Kosjerina

    Naravno da nemam nista protiv! Na sajtu su i tekstovi pomocu kojih mnogi Hercegovci mogu naci nesto o porijeklu svoje porodice.
    Pozdrav svima!

  4. Хвала вам, Зорице! Ако имате још неке занимљиве прилоге, старе фотографије и сл. пошаљите нам. Овај портал има смисла ако буде још оваквих као што сте ви!

  5. Kosjerina Nikola

    Jedna mala dopuna. Predak koji je dosao u Valjevo imao je 3 sina i zvao se Kosta. Imena tih sinova su Desimir, Vaka i Branislav. Vaka ima cerku Vesnu. Desimir ima sina Branislava, i cerke Nadezdu i Jelenu. Branislav ima dva sina Davida i Nikolu.

  6. Војислав Ананић

    КОСЈЕРИНА (п), у Крушевици и Жабици (Љубиње). Предак им је дошао из Андријевице (“испод Андријељева“) у Црној Гори у Косијерево код Билеће. Презивао се Јовановић. Из Косијерева је доселио у Жабицу око 1810. године. Пошто је дошао из Косијерева, прозвали су га Косјерина. Из Жабице су селили у Крушевицу (59:281,313; 155:5471. Има их у Требињу и Мостару. Славе Никољдан.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  7. Slavko Kosjerina

    Jedna dopuna. Kosjerina vise nema u Mostaru. U ratu su izbegli. Sada zive u Beogradu.