Порекло презимена Косјерина Reviewed by Momizat on . О презимену Косјерина прилог нам је послала Зорица Косјерина: Подаци о нашој породици везани су за сеобу у 19. вијеку, а казивања старих се углавном слажу са по О презимену Косјерина прилог нам је послала Зорица Косјерина: Подаци о нашој породици везани су за сеобу у 19. вијеку, а казивања старих се углавном слажу са по Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Косјерина

Порекло презимена Косјерина

О презимену Косјерина прилог нам је послала Зорица Косјерина:

Подаци о нашој породици везани су за сеобу у 19. вијеку, а казивања старих се углавном слажу са подацима из књиге Јевте Дедијера:

КОСЈЕРИНА:

у Крушевици и Жабици (Љубиње). Предак им је дошао из Андријевице (“испод Андријељева“) у Црној Гори у Косијерево код Билеће. Презивао се Јовановић. Наводно је отишао из Андријевице због сукоба и убиства двојице Турака. Побјегао је у Косијерево. Постоји истоимени манастир који је до потапања, кад је пуштена Требишњица, заједно са манастиром Добрићево исељен.Тај је манастир сад на Црногорској страни (у селу Петровићи). Из Косијерева се доселио у Жабицу око 1810. године. Из Жабице су селили у Крушевицу (горњи и доњи дио села). Славе Никољдан.“

Радован Косјерина:

„Из Црне Горе стигли су у Косијерево, послије у Беговић кулу, на Поде у Жабицу, па у Ћукову љут у Крушевицу. Лазар је преселио у Пријеплет, Бошко остао у Ћуковој љути. Милошеви су на Њивама, гдје је и дио Лазаревих потомака.“

Подаци са црногорског веб сајта:

„Косјерина: (Колак), Међуријечје (Колашин)

Колак (Колаковић), грана Ридјана. Једни се одселили (1600. год.) у Туље и Хум (Попово Поље), Јасеново, а други у Пољица (Требиње) као: Влачић и Поповац; Никшић и више крајева као: Колаковић; Барич и Витановце (Доња Гуча), Крагујевац, прадјед Никола дошао од Колашина, након учешћа у борбама око Новог Пазара и Сјенице.“

Постоји прича и да смо из мјеста Косјерић у Србији.

Знамо и да се једна грана породице одвојила, отишла у Западну Херцеговину и примила католичанство. Од оних у Источној Херцеговини постоје двије гране, јер једна мања група потиче од усвојеног мушког дјетета из Билеће (пар кућа у Крушевици припадају њима), а постоји прича о њима да та друга лоза Косјерина води од жене која је била удата. Међутим, послије се развела и вратила са дјететом и опет узела за презиме Косјерина.

Косјерине из Ваљева су се у Ваљево доселиле 1935. године из села Степен код Требиња. Један предак је у Ваљево дошао са три сина.

Косјерине у Бачкој Паланци су у Војводину доселили крајем 40-тих година 20. вијека.

Они који су отишли западно населили су мјесто Вишиће код Чапљине и католици су, а прича каже да се њихов долазак веже уз помало романтичну причу / легенду, по којој се ту предак доселио из околине Требиња око 1850. године и радио као надничар, те се заљубио у газдину кћи јединицу и ту на крају засновао фамилију с њом. Изгледа да свих 10 – ак фамилија с тог подручја имају истог претка.

Данас Косјерине и њихови потомци живе у Љубињу, Требињу, Билећи, Мостару, Задру, Чапљини, Метковићу, Дубровнику, Београду, Новом Саду, Бачкој Паланци, Ваљеву, Подгорици, Херцег Новом, Словенији, Њемачкој, Шведској, САД, Аустралији…

Наши преци су раније живјели од земљорадње, (номадског, Зеленгора) сточарства и трговине, а данас су многи потомци инжењери, доктори, професори… Многи су срећу потражили ван кршевите Херцеговине.

– Пошто је предак из Косијерева, прозвали су га Косјерина, а неки кажу да се предак у Косијереву правио глувонијемим и зато су му сељани дали по имену села презиме Косјерина.

– Након туче неких жена, нашу прозваше Косјерина јер је у тучи користила оруђе косијер (донекле шаљива верзија).

– Постоји верзија по којој смо из мјеста Косјерић у Србији, па отуд презиме.

У то доба многи житељи тих подручја су из страха од одмазде Турака мијењали мјесто боравка, селили се с породицом и мијењали презиме. Задржали би ипак крсну славу, тако да и поред различитог презимена по њој можемо закључити о неким родбинским везама. Неки су селили из Црне Горе у Херцеговину, Далмацију, па неки отамо опет у Црну Гору, Србију…

КРСНА СЛАВА: Свети Никола

 


Коментари (6)

 • Zorica Kosjerina

  Podaci o nasoj porodici se mogu naci na sajtu http://kosjerina.zzl.org/ ili na stranici http://www.facebook/porodicakosjerina

  Одговори
 • administrator

  Зорице, хвала на јављању. Погледали смо сајт и топло га препоручујемо свима. Надам се да немате ништа против да сазнања до којих сте дошли поделимо са осталим посетиоцима нашег портала. Свако добро вам желимо!

  Одговори
 • Zorica Kosjerina

  Naravno da nemam nista protiv! Na sajtu su i tekstovi pomocu kojih mnogi Hercegovci mogu naci nesto o porijeklu svoje porodice.
  Pozdrav svima!

  Одговори
 • administrator

  Хвала вам, Зорице! Ако имате још неке занимљиве прилоге, старе фотографије и сл. пошаљите нам. Овај портал има смисла ако буде још оваквих као што сте ви!

  Одговори
 • Kosjerina Nikola

  Jedna mala dopuna. Predak koji je dosao u Valjevo imao je 3 sina i zvao se Kosta. Imena tih sinova su Desimir, Vaka i Branislav. Vaka ima cerku Vesnu. Desimir ima sina Branislava, i cerke Nadezdu i Jelenu. Branislav ima dva sina Davida i Nikolu.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  КОСЈЕРИНА (п), у Крушевици и Жабици (Љубиње). Предак им је дошао из Андријевице („испод Андријељева“) у Црној Гори у Косијерево код Билеће. Презивао се Јовановић. Из Косијерева је доселио у Жабицу око 1810. године. Пошто је дошао из Косијерева, прозвали су га Косјерина. Из Жабице су селили у Крушевицу (59:281,313; 155:5471. Има их у Требињу и Мостару. Славе Никољдан.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top