Poreklo prezimena Komazec

21. februar 2012.

komentara: 2

Prezime Komazec je poreklom iz severne Dalmacije (Žegar). O poreklu ove porodice postoji vredan zapis u knjizi Aleksandra Bačka „Žegar, poreklo stanovništva“ (str. 143-144). Njegov prilog objavljujemo u celini:

Porodica Komazec slavi sv. Lazara (Lazarevu subotu). Prema podacima iz 1948. godine, ovako je naveden raspored Komazeca: Donji Komacezi (213 u 33 domaćinstva), Kaštel Žegarski (32 u 4 kuće), Komazeci (91 u 15 kuća), Nadvoda (1 osoba), Žegar (248 u 29 domova) i Žegar Komazečki (9 u 1 kući). Ukupno je, dakle, na teritoriji Žegara sredinom 20. veka živelo čak 594 Komazeca, raspoređenih u 82 domaćinstva. Ovo je daleko najbrojnija žegarska familija i jedna od najbrojnijih srpskih familija u Dalmaciji.

Komazeci u Žegaru nose porodične nadimke: Simurdići, Ćokalice, Marići, Mujići, Šišinovići, Guzići, Gradinari, Svirači, Cričani, Icaljovci, Koštići i Šušnjari. Po porodicama Komazec je dobilo ime i žegarsko naselje u kojem im je matica. Sudeći po njihovoj izuzetno velikoj brojnosti, Komazeci najverovatnije spadaju u stariji sloj srpskog stanovništva Žegara, čiji su preci na ovom prostoru boravili barem od kraja 17. veka, ako ne i od ranije. Začuđuje činjenica da o najbrojnijoj žegarskoj porodici postoji veoma malo publikovanih podataka, što znatno otežava osvetljavanje njene prošlosti. Postoji jedno porodično predanje kod Komazeca, koje govori da je njihov predak bio doseljen sa ženom iz pravca Like. U Žegaru je napravio mlin na Zrmanji, koji i danas postoji. Prema tom predanju, pomenuti predak, odnosno rodonačelnik, imao je četiri sina, pretke svih današnjih Komazeca. Njegovi sinovi su zasnovali stanove u Mujićima, Jabukama, Velikom Varošu i pod Gradinom, gde su se ogranci ove porodice razvijali i odakle su se dalje širili.

Ime jednog od zaselaka u kom su Komazeci od davnine naseljeni i jedan od njihovih najstarijih porodičnih nadimaka, Mujići, asocira na to, da bi se i ova porodica eventualno mogla ubrojati u pokršteno potomstvo starog islamskog žegarskog naselja. Međutim, u ovo ne možemo biti sigurni, pošto je pomenuti porodični nadimak mogao biti formiran upravo po imenu zaseoka, koji je, opet, mogao nositi ime nekog starijeg, iseljenog roda.

Van tog prostora ovo je prezime veoma slabo zastupljeno. Mali broj Komazeca je živeo u nekoliko naselja u okolini Vrginmosta, po Slavoniji, Baranji i u Zagrebu. Svi su oni poreklom iz Žegara. Ova porodica u Gornjoj Krajini, odnosno okolini Vrginmosta, slavi, za razliku od svojih dalmatinskih rođaka, sv. Dimitrija. Nije poznato kako je došlo do ove promene slave, ali se može pretpostaviti da je u pitanju bilo prizećivanje.

KRSNA SLAVA: Lazareva subota

POZNATI: Arijan Komazec, košarkaš; prof. dr Slobodan Komazec, ekonomista

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Komazec

    Mujići nemaju ama baš nikakve veze sa islamskim stanovnistvom, vec se rodonacelnik Mujica zvao Mojsije, a kako Dalmatinci iskrivljuju slovo “o”, zvali su ga Mujsije, te ostade Mujici.