Комад Reviewed by Momizat on . Rating:
You Are Here: Home » Презимена » Комад

Комад


Коментари (3)

 • Lazar

  Pozdrav. Prezime Komad srecemo na teritoriji Hercegovine.
  Prema mojim saznanjima, nekom usmenom predanju i pisanim izvorima. predak Komada se zvao Bogic Rajkovic koji je, sa svojim bratom, dosao sa Banjana iz Petrovica i naselio se u Vukodo kod Bilece(Mirilovici).
  Pre nego sto su dosli na Banjane, preci su im zivjeli u Vasojevicima i zvali su se Orlovici. U Vasojevice su dosli nedje iz Makedonije, tj Stare Srbije, nakon Kosovske bitke.
  Po njemu je selo i dobilo Ime Mirilovici, jer zvali su ga knez Mirilo, posto je mirio zavadjena bratstva…
  Od njegovog brata su bratstvo Dzeletovici u Cepelici.
  Mirilo je imao 7 sinova. I posto su pobili Turke haraclije, morali su bjezati iz Mirilovica. Jedan sin mu je bio hrom u nogu, i nije mogao bjezati iz Mirilovica, pa je ostao da se krije, od njega je Bratstvo Kapora.
  Mirilo je sa ostalih 6 sinova nastanio se u Gornjem Hrasnu blizu Ljubinja. Od tih sinova nastala su bratstva Bukvici, Djoge, Medani, Zarkovici, Komadi, i jos neka bratstva sto se moze proveriti. Svima je zajednicka slava Jovandan. Dva Sina su mu se poturcila i od njih su muslimanska bratstva Pasici i Elezovici u tom kraju.
  Komada ima i poturcenjaka i katolika
  Uglavnom je srpsko prezime. I krsna slava im je Sveti Jovan. Matica im je Gornje Hrasno. Uglavnom stolacki kraj. Moji su sa Hrguda.
  Pozz

  Одговори
 • Spasoje Komad

  Hello,
  Ako dobijes ovu poruku Javider mi se molim te.
  Hvala unaprijed

  Одговори
 • Војислав Ананић

  КОМАД (п), у Горњем Храсну (Неум), Убоску и Капавици (Љубиње). Сматра се да су поријеклом од породице Денда из Храсна. У Убоско и Капавицу су доселили из Горњег Храсна. „Исто су племе“ са Меданићима, Ђогима и Буквићима у Храсну. Славе Јовањдан (59:258,276.289; 84:186).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top