Комад

21. фебруара 2012.

коментара: 3

Претходни чланак:

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Lazar

  Pozdrav. Prezime Komad srecemo na teritoriji Hercegovine.
  Prema mojim saznanjima, nekom usmenom predanju i pisanim izvorima. predak Komada se zvao Bogic Rajkovic koji je, sa svojim bratom, dosao sa Banjana iz Petrovica i naselio se u Vukodo kod Bilece(Mirilovici).
  Pre nego sto su dosli na Banjane, preci su im zivjeli u Vasojevicima i zvali su se Orlovici. U Vasojevice su dosli nedje iz Makedonije, tj Stare Srbije, nakon Kosovske bitke.
  Po njemu je selo i dobilo Ime Mirilovici, jer zvali su ga knez Mirilo, posto je mirio zavadjena bratstva…
  Od njegovog brata su bratstvo Dzeletovici u Cepelici.
  Mirilo je imao 7 sinova. I posto su pobili Turke haraclije, morali su bjezati iz Mirilovica. Jedan sin mu je bio hrom u nogu, i nije mogao bjezati iz Mirilovica, pa je ostao da se krije, od njega je Bratstvo Kapora.
  Mirilo je sa ostalih 6 sinova nastanio se u Gornjem Hrasnu blizu Ljubinja. Od tih sinova nastala su bratstva Bukvici, Djoge, Medani, Zarkovici, Komadi, i jos neka bratstva sto se moze proveriti. Svima je zajednicka slava Jovandan. Dva Sina su mu se poturcila i od njih su muslimanska bratstva Pasici i Elezovici u tom kraju.
  Komada ima i poturcenjaka i katolika
  Uglavnom je srpsko prezime. I krsna slava im je Sveti Jovan. Matica im je Gornje Hrasno. Uglavnom stolacki kraj. Moji su sa Hrguda.
  Pozz

 2. Spasoje Komad

  Hello,
  Ako dobijes ovu poruku Javider mi se molim te.
  Hvala unaprijed

 3. Војислав Ананић

  КОМАД (п), у Горњем Храсну (Неум), Убоску и Капавици (Љубиње). Сматра се да су поријеклом од породице Денда из Храсна. У Убоско и Капавицу су доселили из Горњег Храсна. “Исто су племе” са Меданићима, Ђогима и Буквићима у Храсну. Славе Јовањдан (59:258,276.289; 84:186).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.