Poreklo prezimena Kapor

21. februar 2012.

komentara: 6

Prezime Kapor pripada staroj hercegovačkoj porodici, posebno u bilećkom i trebinjskom kraju: u Čepelici, Zarječju, Mirilovićima, Ljubomiru, Trebinju. Ima ih u Hrastu i Radiću (Nevesinje) i Malom Polju (Bišće, Mostar).

Kako piše Risto Milićević u “Hercegovačkim prezimenima”, predanje kaže da su Kapori daljom starinom iz Makedonije. U doba najezde Turaka na srpsku državu, između 1371. i 1389. godine doselili su se iz okoline Dečana (kao stočari nomadi) u Vasojeviće, a odatle u Riđane kod Nikšića. U Riđanima su se, prema nekim izvorima, zvali Orlovići, a kada su prešli u Banjane Rajkovići.

Iz Petrovića u Banjanima su prešli u Miriloviće kod Bileće. Jedan od braće Rajkovića, koji se doselio u ovo selo “uzeo je staro prezime iz dečanske nahije”: Kapor.

Pomenuta preseljavanja i promene prezimena usledili su, verovatno, zbog krvne osvete.

Jedna legenda kaže da su Miriloviće zasnovali Kapori. Njihov predak, po imenu Bogić, stekao je veliki ugled i poštovanje, pa ga je narod nazvao knezom Mirilom. Po njemu je ovo selo (ranije se zvalo Vukodo), dobilo ime Mirilovići. Odavde su se Kapori raseljavali po Hercegovini i dalje.

KRSNA SLAVA: Sveti Jovan

POZNATI: Momo Kapor, književnik i slikar

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Petronije

    Imam informaciju (porodično predanje izneo prof. Danilo Kapor), da su Kapori poreklom od starosedelačkog neslovenskog stanovništva. Postojala su, prema tom predanju, tri rođena brata: Kapor, Buckat i Baldovin. U Miriloviće su došli sa jugoistoka.

  2. Marija

    Kupite knjigu Brastvo Dzeletovica i u toj knjizi se objasnjava kako su nastali Kapori i Mirilovici. Rajkovici su osnova ovim porodicama, ali od turaka Rajkovici su dosli u Selo Cepelinica i pod prezimenom Dzeletovic, braca su se selila u okolinu i iz vise razloga, dobijali prezimena.

  3. Marija

    Postoje spisi o Rajkovicima iz Decana, tr brata ubila jednog Bega pa pobegla u Hercegovinu… Znaci bili su Rajkovici, pa dolaskom u Hercegovinu u Dzeletovic, svi slave Svetog Jovana. Ostala prezimena su dobijena, iz nekih razloga, zbog nastalih situacija i” tako”.

  4. Goran

    Nisu bili Rajkovici nego Kapori,nego je Kapor bilo opste ime tog vlaskog bratstva u Makedoniji,a rajkovici su jedan ogranak,koji je od manastira Decani preko Vasojevica otisao u Oputnu Rudinu.Ovo je Vlasko ime nastalo od romansko latinske reci kapo u znacenju glavni ili staresina,knez.Postoji i arbanaska rec kapor u znacenju kika tj pletenica od kose,pa bi ovo Kapor bio nadimak nekog koj je imao pletenicu a bio je i staresina katuna.

  5. Vojislav Ananić

    KAPOR (p). stare porodice u Hercegovini, posebno u bilećkom i trebinjskom kraju: u Ćepelici, Zarječju, Mirilovićima, Ljubomiru, Trebinju. Ima ih u Hrastu i Radiću (Nevesinje) i Malom Polju (Bišće, Mostar). Prema predanju, daljom su starinom iz Makedonije. U doba nejezde Turaka na srpsku državu, između 1371. i 1389. godine, doselili su iz okoline Dečana (kao stočari nomadi) u Vasnjeviće, a odatle u Riđane kod Nikšića. U Riđanima su se, prema nekim izvoriima, zavali Orlovići, a kada su prešli u Banjane Rajkovići. Iz Petrovića u Banjanima prešli su u Mirilioviće kod Bileće. Jedan od braće Rajkovića koji se doselio u ovo selo “uzeo je staro prezime iz dečanske nahije”: Kapor, Pomenuta preseljavanja i promjene prezimena uslijedili su, vjerovatno, zbog krvne osvete. Jedna legenda kaže da su Miriloviće zasnovali Kapori. Njihov predak, po imenu Bogić, stekao je veliki ugled i poštovanje, pa ga je narod nazvao knezom Mirilom. Po njemu je ovo selo (ranije se zvalo Vukodo) dobilo ime Mirilovići. Odavde su se Kapori raseljavali po Hercegovini i dalje. Slave Jovanjdan, (59:133.151,146, 30,241:155:695,696,698) Iz trebinjske porodice Kapor potiče Čedo Kapor (Trebinje, 1914) poznati španski borac i jedan od organizatora NOP-a u Hercegovini. U toku NOB bio je vijećnik ZAVNO- BiH i član AVNOJ-a. Poslije oslobođenja zemlje obavljao je niz značajnih funkcija.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005

    • Vid Stanulovic

      Kapori su na Korculi od kraja 16. veka. Marko Kapor je osnovao granu. Mesto i datum rodjenja je nepoznat. Umro na Korculi 1607. Odakle su se doselili? Pod pretpostavkom da nije menjao prezime, verovatno je dosao iz Hercegovine u Veneciju bezeci od Turaka.