Poreklo prezimena Kovačević

19. februar 2012.

komentara: 216

[toggle title=”TESTIRANI KOVAČEVIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kovačević

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Donji Bogičevci, Hrvatska

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Kovačević

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Bjelopavlići, Danilovgrad, Crna Gora

Krsna slava: Jovanjdan

Kontakt:
_________________________

Kovačević

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Vilusi, Crna Gora

Krsna slava: Đurđevdan

Kontakt:
_________________________

Kovačević

Haplogrupa: R1a Z280 L1280

Poreklo: Koceljeva, Srbija

Krsna slava: Avramijevdan

Kontakt:
______________________

Kovačević

Haplogrupa: E1b rod N

Poreklo: Gazije, Orahovica, Zapadna Slavonija

Krsna slava: Nikoljdan

Kontakt:

_____________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

Prezime Kovačević je kod nas i u svetu jedno od najraširenijih prezimena nastalo po zanimanju rodonačelnika ili porodice, u ovom slučaju kovačkom zanatu (ruski – Kuznjecov, francuski – Lefevr, jermenski – Nalbantijan, portugalski – Pereira, engleski – Smit, španski – Herera, nemački – Šmit, italijanski – Fabri).

Kako piše Miroslav Niškanović u knjizi “Srpska prezimena”, svi Kovačevići nisu istog porekla i nisu u srodstvu, a on se posebno bavio poreklom Kovačevića iz Drobnjaka koji slave Đurđevdan.

O njihovoj starini zabeležena je tradicija da su u sleu Buču u Hercegovini živelia dva brata Kovača. Pređu u Banjane i Velimlje i tu načine kovačnicu. Kasnije je jedan prešao na Viluse u Grahovu, a drugog odvedu ozrinićke kriidžije i nasele u Ozrinićima. Pretpostavljamo da se napred rečeno moglo desiti u prvoj polovini 17. veka.

Od brata koji je ostao u Vilusima današnji su Kovačevići na Grahovu, kojih je u prvoj polovini 20. veka bilo na Grahovu i po Hercegovini preko 300 kuća.

Brat koji je odselio u Ozriniće imao je jednog sina i od njega su Kovačevići u Ozrinićima. Nikad ih nije bilo mnogo, svega nekoliko kuća. Bavili su se kovačkim zanatom do 1812. godine.

Oko 1848. godine Tuko iz Ozrinića je prešao kod Jakića u Dobra Sela, oženio se od njih i tu naselio. Imao je sinove Marka i Miloša. U isto vreme njegovi rođaci: Petar, Mina, Radovan, Milovan i Velisav preselili su se iz Ozrinića u Jezero i naselili u jednu dolinu kod Žabljaka. Ta dolina je prozvana po njima Kovač-Dolina. Odatle je Mina otišao na Glasinac.

Istog porekla bi trebali biti Dakovići i Kovačevići na Grahovu (Crna Gora).

U Cerovo (Rađevina) Kovačevići su doselili u 17. veku iz Pive. Slave kao i drobnjački Kovačevići Đurđevdan. U Paskovu (Jadar), Kovačevići takođe slave Đurđevdan, poreklom su i oni iz Pive, odakle su doselili u 18. veku.

U Risnu je jedna kuća Kovačevića, doselili su iz Grahova 1750. godine. Takođe slave Đurđevdan.

Više u knjizi “Srpska prezimena” Miroslava Niškanovića.

KRSNA SLAVA: Đurđevdan (drobnjački Kovačevići)

POZNATI:

_________________

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KOVAČEVIĆI

(u Kovačkoj Dolini i Dobrim Selima)

Starinom su iz Hercegovine, gdje su živjela dva brata koja su se bavila kovačkim zanatom. Iz Hercegovine pređu u Banjane kod Velimlja, gdje su jedno vrijeme živjeli. Jedan od braće pređe na Viluse kod Grahova, a drugi ode u Ozriniće kod Nikšića. Od ovog brata što je prešao na Viluse svi su Kovačevići u Grahovu i po Hercegovini, a od onog što je prešao u Ozriniće bio je samo jedan sin i od njega su Kovačevići u Ozrinićima. U Ozrinićima su se bavili kovačkim zanatom. Sredinom 19. vijeka Tuko Kovačević iz Ozrinića pređe na Dobra Sela kod Šavnika, gdje se oženi od Jakića i tu se stalno naseli. Imao je sinove Miloša i Mirka.

Otprilike u isto vrijeme Tukovi rođaci Petar, Mina, Milovan i Velisav presele se na Jezera kod Žabljaka u jednu dolinu, koja se po njima nazove Kovačka Dolina. Nakon kraćeg vremena, Mina se odseli na Glasinac.

Luka Kovačević iz Kovačke Doline je kao komitski četovođa sa sinovima Jakovom i Filipom učestvovao u Komitskom pokretu 1916-1918. godine, a njegov sin Perko kao desetogodišnjak nalazio se u logoru u Tuzima, gdje je sa svojom majkom proveo oko dvije godine. Perko je učesnik Pljevaljske bitke 1. decembra 1941. godine, u kojoj je i ranjen.

Joko Kovačević poginuo je kao komita 1918. godine na Pirliktoru, a njihov bratstvenik Miloš gine kao zelenaš 1920. godine.

U NOR-u 1941-1945. godine ovo bratstvo je aktivno učestvovalo od prvih ratnih dana i dalo veliki doprinos pobjedi nad neprijateljem. Svetozar-Zelen Dragojev, istaknuti komunista i aktivista u predratnom periodu, bio je u NOP-u od prvih ustaničkih dana 1941. godine; ilegalac na terenu, uhvaćen je i strijeljan u Kolašinu 1943. godine. I njegov brat Dušan je bio u NOP-u od prvih ratnih dana, a poginuo je na Pljevljima 1. decembra 1941. godine. Na Pljevljima je poginuo i Jagoš Mirkov iz Dobrih Sela, koji je ubijen kao ranjenik na zvjerski način. Na Pljevljima su još poginuli Milosav i Đurko iz Dobrih Sela 1941. godine. Miljan iz Kovačke Doline poginuo je na Žabljaku 1941. godine.

U proleterskim brigadama iz ovog bratstva učestvovali su: Stojan Spasojev u NOP-u je od 1941. godine, a u stroju Četvrte crnogorske brigade je od njenog osnivanja, gdje je u Petom bataljonu bio desetar i ekonom čete; poginuo je u junu 1943. godine na Sutjesci. I njegova braća Radoman i Drago bili su učesnici NOR-a. Jovo Krstov je u NOR-u od prvih ustaničkih dana, a u stroju Četvrte crnogorske brigade je od njenog osnivanja gdje je bio intendant u Petom bataljonu. Nosilac je Partizanske spomenice 1941. I njegov sinovac Vojo Milovanov je borac Četvrte crnogorske brigade u čijim redovima gine 1943. godine na Sutjesci. Radomir-Mušo Neđeljkov je borac NOR-a od prvih ratnih dana u Četvrtoj crnogorskoj brigadi od njenog osnivanja, a u Durmitorskom odredu zamjenik intendanta Odreda i zamjenik komandanta za pozadinu Komande područja u Šavniku. On je ratni vojni invalid i nosilac Partizanske spomenice 1941. Minjo Velisavljev je bio u stroju Četvrte crnogorske brigade, u koju je stupio iz Durmitorskog odreda. Mladi i još nedorastao Milorad Mikailov je bio borac 9. crnogorske brigade u čijim redovima gine kod Andrijevice 1944. godine. Vojin Ilijin i Mato Milovanov su pripadnici NOP-a u čijim su jedinicama aktivno učestvovali od prvih ratnih dana na raznim dužnostima.

Za ovo se bratstvo može reći da su svi bili opredijeljeni za ciljeve NOB-a, oni koji nijesu bili u jedinicama, bili su organizovani u pozadini i na terenu. Treba istaći za primjer Stevana, poznatog patriotu i rodoljuba, koji je svojim ugledom i autoritetom dao veliki doprinos u organizovanju narodne vlasti.

Slave Đurđevdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

__________________

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (216)

Odgovorite

216 komentara

  1. nedjo

    Veliki pozdrav učesnicima foruma. Javljam se da bi istrazio svoje korene a mozda i pomogao drugim u potrazi. Zovem se Neđo Maksimovic iz sela Piperci na rubu Semberije po dno Majevice. Prema kazivanju moga dede koji je rođen bio 1907 god. Moja familija do prve polovine 19 veka se prezivala Kovačević da bi austro ugarska u to vreme menjala prezimena i tako moj predak Marjan rođ 1836g je dobio prezime Maksimović pošto mu se otac zvao Maksim rođ. 1822god. Maksim je bio sin Petra Kovačevića koji se prema kazivanju doselio negde iz Crne Gore ili istočne Hercegovine i donosi slavu Svetog Nikolu . Petar Kovačević je posedovao u Pipercima kovačnice imao i nekakvo svratište. Dolazi je u sukob sa begom te mu pali sena i han i sa sinom Aleksom beži negde u Mačvu a drugi sin Maksim mu ostaje u selu od koga kasnije i nastaju Maksimovići. Tako se tom kraku familije koji je otišao sa Petrom gubi svaki trag. Tako bi želeo ako neko nalazi nešto u ovoj priči što bi pomoglo u daljoj mojoj potragi da se javi….. Unapred hvala.

    • Milan

      Imenjače, rodjače koliko sam saznao o mojim kovačevićima oni su poreklom ic Crne Gore, takođe zbog neke kavge beže u Liku, posle nekog vremena pradjed 1835 se seli u Bosanski Petrovac selo kapljuh. Sve do rata 45 i kolonizacije gde se sele u Novu Pazovi, Zemun, Beograd i Čelarevo. Moj pra pradjed se zvao David, njegov sin Blažo, Blažo je dobio 3 sina, mog dedu Milana, Zdravka, Stevana, ćerke Milicu i Milenu.Moka baka je poreklom iz Smoljane od Grubića.

  2. Sofija

    Baka mi je Ranka Kovačević iz Plaškog, Ogulin. Ima li rođaka 😃

  3. Zoran Kovačević Mrkonjić

    Kovačevići, Podrašnica, Mrkonjić Grad
    Sv. Georgije – Đurđevdan
    Da li neko zna nešto o ovom mom rodu?

    U našem kraju ima još Kovačevića, ali nismo rod! Oni slave sv. Vasilija Velikog.

    • Momcili Kovacevic

      Postovanje,Zorane zeli bi mi pomoci oko Kovacevicima koji slava Vasulija Velikog iz tvog kraja ,ja sam roden u Dragacevu (Guča,Viča), moji Kovacevici slave tu slavu koja je veoma retka u Srbiji.Hvala za svaku informaciju.

      • Kovacevic

        Pozdrav,moje porijeklo je iz Donjih Graca,opstina Mrkonjić Grad-RS. Slavim sv. Vasiliju Velikog.

        • Danilo

          Pozdrav svim Kovačevićima.Za vas dvojicu pretpostavljam da ste grane Nevesinjskih Kovačeviča iz sela Koleško koji slave Arandjelovdan,a prislužuju svetog Vasilija(14.januar) koji su mnogobrojni i ima ih svuda po staroj Jugoslaviji.

        • Aleksandar

          Pozdrav,moj otacj je bio iz donjih graca,Kovacevic-Sv.Vasilije Veliki.Ja sam rodjen u Sloveniji…..

    • Mica

      Zorane ja imam podatak o Kovacevicima koji slave Djurdjevdan da su poreklom IC CG sa Kolasina.Moji predci su doselili 1830 iz CG na Zlatibor u selo Dobroselica.

  4. Marko

    Moji Kovacevici su iz Srdjevica i slave svetog Ignjatija Bogonosca.Djed mi je bio pokojni Bogoljub Kovacevic i od njega sam cuo da poticemo od cuvenog harambase Stojana Kovacevica.

  5. Biljana Kovačević

    Pozdrav svima ,htjela bih saznati više o svojim Kovačevićima,pradjed je bio Đuran iz Bosanskog Novog ,poslije su došli u Slavoniju,znamo da smo porijeklom iz Crne Gore .Bilo ih je 9 djece,6 muških i jedna kćerka.Dosli smo do saznanja za nekog predaka po imenu Pane Kovačević, pa ne mogu ništa o njemu naći.Krsna Slava je sv.Jovan

  6. Milovan Cecez

    Pozdrav clanovoma kvoruma.Moja porodica Cecez po predanju porice od Kovacevica iz Grahova. dva brata Ilija i Mijat Kovacevic su oko Q64-1660 godone preko Zitomislica gde su kratko boravili stigli u dolini Neretve desna obala ispod grada Konjica.Ali prezime je tu promenjeno u Cecez zasto nismo sigurni.Tu je do ovog zadnjeg rata zivelo oko 350 clanova Cecez.Poznato da su ova dva brata Kovacevici poneli svoju slavu Djurdjevdan koju mi danas slavimo.Po predanju su bili cestiti krupni crnogorci pasu tu i kuce pravili od kamena na dve vode tipicno crnogorski.Zamolio bih Kovacevice da pokusaju propratit rodoslov od pocetka i da pokusaju naci ova imena ILIJA i MIJAT. Kovacevic oko 1670 godine dali ima ikakav podatak o njihovom napustanju Grahova .Unapred hvala i pisite molim !

    • Milan Kovačević

      Ja sam Kovačević Milan iz Nove Pazove, moji baka i deda su došli iz Bosanskog Petrovca, jako malo znam o njihovim i mojim precima, voleo bi više da saznam

  7. Stanko

    Pozdrav daleki rođaci. Moji Kovačevići su do kraja posljednjeg rata živjeli na području Donjeg Vakufa, BiH, odakle su se raselili svuda po svijetu. Svi su slavili Svetog Nikolu. Ono što su znali moji , a to i vama prenosim u nadi da će neko nešto otkriti , jeste da se moj čukun djed doselio na to područje iz Stare Hercegovine a zvao se Mića Kovačević. Hvala svima

    • Milan Kovačević

      Pozdrav rođaci, moji baka i deka su došli iz Bosanskog Petrovca kolonizacijom krajem rata 45 u Novu Pazovu.Slavimo Sv. Nikolu. Deda mi se zvao Mića, imao je brata Stevana i Zdravka, a moj pradeda se zvao Blažo takođe iz petrovca, voleo bi više da saznam

  8. Milan

    Poz moj pradeda po babi a sa majcine strane se zvao i prezivao Milan Kovacevic po kom i nosim ime rodjen je 1902 godine u Sakulama a u Banatu a nazalost od nikog iz porodice nisam saznao poreklo,svaka informacija bi mi dobro dosla.hvala.

  9. Kovačević

    Prema predanju moga pokojnog dede koji se doselio iz Rogu (Zlatiborski okrug) 60tih godina u Beograd kao i njegova 2 brata, doselili iz Crne Gore tacnije okolina Danilovgrada s pocetkom 19 veka u zlatiborski ogrug. Nekolicina njih se zadrzala dole i ostala, dok se vecina njih doselilo i imigrirao u vecece gradove kao Beograd.

  10. Milja

    Moj predak se zvao Ilija Kovačević i došao iz CG na Zlatibor mesto Borova glava,IMO 3 sina mislim da su se zvali Vidoje Milisav a treći ne znam.Kako si opiso svoje pretke takvi su i moji bili.