Poreklo prezimena Kostić

19. februar 2012.

komentara: 114

[toggle title=”TESTIRANI KOSTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kostić

Haplogrupa: E1b rod V

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Kostić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Smriječno, Piva, Crna Gora

Krsna slava: Ilindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

(prema knjizi Hercegovačka prezimena, Rista Milićevića)

KOSTIĆ (p). u Koleškom (Nevesinje) i Ljubinju. U Koleškom su porijeklom iz Riđana u Crnoj Gori. Oko 1810. godine “pobjegli su od zuluma i dugo su lutali dok se nisu smirili u Kolešku”. U Ljubinje su doselili iz Zagore (Trebinje). Slave Đurđevdan.

________________

KOSTIĆI (koji žive u Beogradu i Nikšiću)

Kostići su od Koste Kujundžića, zvanog Kosta Brko. Kosta je bio sin Tome Antonijeva. Odselio se u Pljevlja, gdje se bavio trgovinom. Imao je sinove Rista, Jaka i Pera. Od Rista i Jaka nije ostalo potomstva, a Perovi potomci žive u Nikšiću i Beogradu.

Slave Aranđelovdan.

________________

KOSTIĆI su potomci Koste Kujundžića sa Previša, koji su se doselili u Pljevlja, odakle se jedan njihov potomak odseli u Beograd, a jedan u Nikšić.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (114)

Odgovorite

114 komentara

  1. Dalibor Kostić

    Tragajući po prošlosti, došao sam do saznanja da je prezime bilo sklono promenama u zavisnosti od imena oca odn dede itd. Tako sam došao do sledećih nalaza.
    Moje prezime: Kostić
    Prezime mog oca: Kostić
    Prezime mog dede: Kostić
    Ime i prezime mog pradede Živko Kostić (rođen 1895)
    Ime i prezime mog čukundede Kosta Arsić (rođen negde oko 1875 ), prezime Arsić dato prema imenu njegovog oca Arse što bi moglo i biti kao Kosta Arsin ili mali Arsa.

    Ovo važi za područje Grdeličke klisure, nisam siguaran da je tako bilo i u ostalim srpskim zemljama ali ako je, onda se to mora uzeti u obzir i odatle potraga po prezimenima gubi na preciznosti.

    • saša

      Ja sam kostić 1963
      Otac kostić 1932
      Deda kostić 1911
      Pradeda kostić negde između 1880 1885
      Čukundeda kostić negde oko1860
      Čukunčukundeda košta stefanović 1830
      Svi iz grada pirota posle koste uzeto prezime

  2. Slobodan Kostić

    Pozdrav za sve Kostiće ovog sveta. Procitao sam sve komentare na sajtu i izgleda da sam ja neki vuk samotnjak od svih Kostića, moji potiču iz okoline Kruševca, selo Lomnica i slavimo Mitrovdan. Vidim da se niko nije javio iz tog kraja i sa tom slavom.

  3. Dragan

    Kostići. Poreklo iz Makedonije, a oko 1850 godine se doseljavaju na KIM, Novo Brdo. Krsna slava je sv. Alimpije Stolpnik. Tako da svako iznosi svoje podatke te iz komentara zaključujem da Crna Gora i nije baš tačna. Jedan deo jeste ali ima nas sa raznih strana. Potrebna je dublja analiza te izneti podaci su samo delimično tačni. Pozdrav za sve Kostiće.

  4. Miroslav Kostić

    Čukun deda:Mihailo Kostić – Vranje
    Deda: Dragomir Kostić -Vranje
    Otac : Tomislv Kostić – Vranje
    Sin : Miroslav Kostić-Vranje
    Unuk : Vukašin Kostić – Vranje

  5. Dimitrije Kostić

    Da li neko zna nešto o Kostićima iz Kunova. Zvali su ih Čoče i mahala se valjda zvala Čočinci po njima. Pradeda se zvao Svetozar i imao je brata Jordana. Njihov otac se zvao Milan i njegov otac je bio Kosta, koji je ubio nekog turčina pa su se zbog toga povukli u brda i tamo sagradili kuće
    Svaka informacija znači i hvala unapred!

  6. Ljiljana

    Pozdrav svima! Istražujem porijeklo Radovana Gavrila Kostića rođenog u Beogradu 1920 koji je imigrirao u Englesku poslije rata .Ne znam slavu ni haplogrupu. Molim vas uputite me naa nekoga ko bi znao nešto o toj familiji.

    Za one Kostiće koji imaju porijeklo iz Crne Gore, može biti od koristi ova knjiga.

    https://www.rvasi.me/Kostici/Rodoslov/Kostici-bratstvo_u_Ceklinu.pdf