Poreklo prezimena Kostić

19. februar 2012.

komentara: 114

[toggle title=”TESTIRANI KOSTIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU”]

Kostić

Haplogrupa: E1b rod V

Poreklo: Aleksandrovac, Srbija

Krsna slava:

Kontakt:
_________________________

Kostić

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Smriječno, Piva, Crna Gora

Krsna slava: Ilindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE[/toggle]

(prema knjizi Hercegovačka prezimena, Rista Milićevića)

KOSTIĆ (p). u Koleškom (Nevesinje) i Ljubinju. U Koleškom su porijeklom iz Riđana u Crnoj Gori. Oko 1810. godine “pobjegli su od zuluma i dugo su lutali dok se nisu smirili u Kolešku”. U Ljubinje su doselili iz Zagore (Trebinje). Slave Đurđevdan.

________________

KOSTIĆI (koji žive u Beogradu i Nikšiću)

Kostići su od Koste Kujundžića, zvanog Kosta Brko. Kosta je bio sin Tome Antonijeva. Odselio se u Pljevlja, gdje se bavio trgovinom. Imao je sinove Rista, Jaka i Pera. Od Rista i Jaka nije ostalo potomstva, a Perovi potomci žive u Nikšiću i Beogradu.

Slave Aranđelovdan.

________________

KOSTIĆI su potomci Koste Kujundžića sa Previša, koji su se doselili u Pljevlja, odakle se jedan njihov potomak odseli u Beograd, a jedan u Nikšić.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997. (strana ), priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (114)

Odgovorite

114 komentara

  1. Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
    Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
    KOSTIĆ

    -Ruklada, stara porodica, Jovanjdan.
    -Jabučje, druga polovina 18. veka, Petka-okrug beoogradski, Đurđevdan.
    -Krtinska, druga polovina 18. veka, Peć, Nikoljdan.
    -Trlić, druga polovina 18. veka, Banat, Jovanjdan, cigansko-romskog porekla.
    -Liso Polje, posle 1827. godine, Srem, Aranđelovdan.

  2. Volela bih da saznam vise o svom poreklu tj. prezimenu Kostic u Branicevskom okrugu.

    • Tina Kostić

      Zanima me porijeklo prezimena Kostić, slave slavu Đurđic, a naseljeni su u okolini Kozarske Dubice selo Klekovci.

    • Nikola Kostic

      E. .i ja sam iz tog okruga i i mene to interesuje 🙂

    • Miliš

      I ja bih boleo da saznam više o svom prezimenu Kostić iz sea Sladinac kod GOLIPCA, U braničevskom okrugu. . Pokojni deda Vukosav mi je pričao da smo došli negde iz Moldave,Rumunija. Slavimo slave Đurđevdan i Đurđic. To je sve što znam.

    • MILOŠ

      Pozdrav Tamara
      moji sa očeve strane su takođe. KOSTIĆI iz braničevskog okruga,selo Sladinac kod Golupca.
      Otac Dragoljub (sad živi u Smederevu), stric Slavoljub (živi u Sladinac), pokojni deda Vukosav, pradeda Milan, čukundeda Boža, navreda Anđelko… Javite se ako znate nešto više. Miloš Smederevo.

    • Miloš

      Ja sam Kostić, poreklom iz braničevskog okruga po ocu.

  3. Silvana Kostić

    Poreklo Kostića,slave Svetog Stefana , žive u srednjem Banatu.

    • zlatomir kostić

      živim u zrenjaninu ,banat,vojvodina islavim svetog stefana
      deda- ljubomir, baba mirjana, otac- borislav, stric-radovan i brat od strica -ljubiša

  4. zagorka

    moja mama se prezivala devojacko kostic i nije dalek rod pesnika laze kostica secam se iz price mog dede da su isli u posetu lazi kako ih je vozio fijakerom i jos zanimljivih detalja

  5. Myself

    Postovani, da li mozete da mi pomognete da istrazim svoje poreklo, moja familija Kostic zivi u Ostruznici (prigradsko naselje Beograda) . Postoje price da je izvesni Kosta, po kome nosimo prezime dosao iz Race Kragujevacke u 19.veku, ali ni to nije sigurno. Ne znam kako smo se ranije prezivali. Slavimo Arandjelov dan. Ako neko ima neki podatak bila bih zahvalna da mi kaze. Hvala.

    • Nebojša Novaković

      Rista T. Nikolić u studiji “Okolina Beograda” iz 1903. godine, pominje Kostiće u Ostružnici. Poreklom su iz sela Leskovca (posavski srez). Srodni su im Jovići i Mitrovići.

      • Myself

        Gde se nalazi taj Leskovac, blizu kog grada, cula sam da ima selo koje se tako zove,ali ne znam gde se nalazi…? Hvala Vam puno na informacijama. 🙂

    • daniela

      Moje prezime je Kostić, ali ne znam odakle su dosli. Moji preci su iz Donjih Jarusica kod Race kragujevcke, ali mi zapravo slavimo SV. Nikolu. Moj cukun deda se zvao Zaharije, pradeda Radivoje, deda Radoslav i otac Milun.

    • Vesna

      Javi se na ovaj imail.
      Hitno mi je

  6. Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Kostić.
    Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

    Ostale podatke porodica Kostić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

    -Arnajevo
    -Barajevo
    -Baćevac
    -Veliki Crljeni
    -Darosava
    -Lazarevac
    -Lukavica
    -Sokolovo
    -Stepojevac
    -Šopić

  7. Myself
    27. oktobar 2013. u 20:15

    Gde se nalazi taj Leskovac, blizu kog grada, cula sam da ima selo koje se tako zove,ali ne znam gde se nalazi…? Hvala Vam puno na informacijama.
    __________________________________________________________

    Ako ste putovali Ibaarsko magistralom prolazi se kroz Stepojevac. U sredini te varošice ima raskrsnica (čini mi se i semafor) gde se od glavnog puta iz smera Beograda desno skreće za Obrenovac preko Konatica, Draževca i Mislođina, A LEVO se skreće za LESKOVAC, koji je nekoliko kilometara udaljeno od Stepojevca.
    Link:
    http://www.poreklo.rs/2013/09/23/poreklo-prezimena-selo-leskovac-lazarevac/

    • Myself

      Jesam, pa to je zapravo desetak km od Ostruznice, gde sada zivimo, nisam ni slutila da je tako blizu. 🙂 Hvala Vam puno na ovim korisnim informacijama.

  8. nenad

    Zanima me poreklo mog prezimena. Od mojih sam cuo pricu da su nasi preci dosli iz Makedonije, okolina Prilepa ili bas iz Prilepa, tako nesto. Prezivamo se Kostic i slavimo Sv. Nikolu, a trenutno zivimo u selu Stanisor, selo pored Gnjilana. Unapred hvala!

  9. Milanko

    Pomaze Bog! Interesuje me poreklo moje porodice. Moji su poreklom iz Odzacine (Brdjani) kod Zvornika, R.Srpska, kazu da su dosli u te krajeve pre otprilike 200 godina. Nasa krsna slava je sv. Nikola. Unapred zahvalan na pomoci.

  10. Igor Kostic Paracin

    Pozdrav svima! Voleo bi da saznam odakle vodi moje poreklo i koja nam je krsna slava.
    Ja sam iz Paracina,moj otac Mihajlo je isto tu rodjen a njegov otac Stevan je rodjen u Beogradu…Stevanov otac se zvao Zivoin..
    Posto je deda bio komunista i nisu slavili slavu a nemam rodjaka koji znaju tacno koju je slavio slavu pradeda i cukundeda… ja bi voleo da cujem svaku informaciju koja bi me uputila da saznam svoje poreklo i slavu.
    Unapred hvala !
    Poz. iz Paracina !

    • Ana

      Moraćete da nađete informacije u crkvenim knjigama ili na osnovu nekih živih rođaka, ako imate..

    • Milorad Kostić

      Paraćinac, poreklo svih Kostića, je uglavnom sa teritorije Makedonije, najprisutniji su oko Ohrida, (otuda se raselili po teritoriji cele Srbije).
      Neki su seobom Srba, ostali u Prizren, i obroncima Šar planine.
      Kostić su, kako se kaže, CINCARI-VLASI (samo prezime o tome govori), Krsne Sleve su uglavnom Sveti NIkola, ili Aranđelovdan.
      Primetio sam da neko spominje kako mu se deda zvao Kosta, moja pradeda se zvao Kosta.
      Kosta je inače tipično ime za Cincare, a koje ga prisvajali Makedonci pa i Grci.

      • Nekoliko godina isrtažujem porijeklo kostić koje je nastalo od imena kosta,a olvo prema lingvistimaje nastalo od grčkog imena Konstantin.Dali po imenu cara Konstantina Velikog ili od Konstantina Ćirila po kome se srpsko pismo zove ćiriloca.U grčkom jeziku i imenima postoji skraćeno ime kostas od konstantin a ima prezime kostis skraćenica od kostas.Ne zaboravimo da srpcki carDuša silni bio car srbalja i grka i vladao grki teritorim sve do Peloponeza i osim Soluna.A južni slaveni su bili u grčkoj makedoniji.Tada nije bilo države albanije.Daanas je ta grčka makedonija teritorijalno pripala dio Abaniji a dio Republici Makedoniji.U ta stara vremena u 14.om ili 13.om veku možda i ranije,na teritoriji današnje Albanije nastalo je pleme Klimenti sa središtem u i današem mjestiSece, a nastalo je od jedno pravoslavca sa morače iz tadašnje Dukle, Zete i danas Crne Gore,oženih se ženemo iz plemena Kuči, i rodi mu se sin i dae mu ime Kiment,ovaj irodi mnogobrojnu djecu,namnoži se rod na dva sela najprije a onda se proširiše o nazaše se pleme Kimenti i celi njihov teritorij Kimenti.Bili su pravoslavci pai ohd pritisnu rimski sveštenici da prebace u katoličanstvo,pa su se pomicali prema seeveru.zatim doleze Turci čineći straše zumume pa se povle u skadarso podruje sve više na sever.Prema crnogorskim izvorima Prezime kosti kada dola1335 godine i naseljavaju se u selo Čevo blizu Cetinja i Nkšića,a najviše se zadržavaju U Bijelom Polju područna opština Golubovac.Iz Crne Gore Kostići se zbog turski zuluma kreću na sever u tri pravca:prema istočnoj Srbijji prema Brankoviskom Smederevu a odatle prelaze u Ugarsku.drugi prava je Hercegovina I Bosn, treći prava je zapa Gornja Dalmacija (Dalmatinska zagora i dosežu do Istre i Otoke. an aseveru slavoniju do Drave i Mure.Što ae tiče porodične slave.Nisu svi odjedno kršteni po nekom setcu,možda ni po jednom pretku jer od imena kosta dolazi potomak, čili kostin, se kaže to je mali od koste pa se prozove i slubeno metičari ušu kostić.T “ić” onaka je bila za prepoznati se da si srpskog porekla.
        Samo još nešto da znamo.uRepublici Makedonili ime ostaje kosta a prezike kostik, u Albaniji ostaje kostae a prezime kostiqi q = ć.U albnskom jezu to postoji to znači da ime i prezime je po korjenu riječi ostalo isto.U Navedenim crnogorskim izvorima iz albaskog miljea i kostići prezimenom su se doseleli u Crnu Goru.
        Poruka svimakoji tragau za svojim pretcima neka zatraže podatke iz crkvenih knjiga o njihovu rođenju,venčanju i umiranju dokle im teknjige omogućuju i konačno se takvi podaci naze u državnim arhivima.Taj posao napora i košat, ali se isplati ssve što nađemo odakle smo u kuda smo se kretali ali uvijek ćemo naići na tamnu stranicu jer su se te crkvene knjige počele voditi tek od druge polovine 16.og veka..Neka mi se oprosti na širini teksta ali verujem da će znatiželjnicima koristi.Branislav Kostić iz Rijeke

        • siniša kostć

          Gospodine , u Makedoniji nema prezime Kostik kod sadašnjih makedonaca, već su Kostići postali ili Kostovski ili Kostadinovski(ređe). U Starj Srbiji kako su se nazivali delovi ka Makedoniji i skoro cela današnja Makedonija često je ime pretka od koga se nasleđivalo prezime Kostić bilo Kostadin, pretpostavljam da je varijanta grčkog Konstantina, dok je ovo grčko ime u izvornom obliku ostalo kod većine ostalih Srba.. Ja sam od Kostića iz okoline Prizrena, krsna je slava Sv.Arhanđel, a prezime nasleđeno od pretka Kostadina..

      • Radovan Kostic

        Lepa informacija Milorade.

        samo u kom veku su ziveli u Ohridu .Ja posedujem neke informacije da su bili na Kosovo .isto nezmam u kom periodu.Hvala

      • srdjan

        jooooj ne lupetaj molim te,CINCAR Marko Kostic i cincar Janko Kostic ukucaj na googlu pa vidi da su im to bili nadimci jer su rasli srbi i cincari zajedno u tom mestu ,inace su srpskog porekla. njihov otac se zvao Konstantin i jedino sto ih povezuje za cincare jeste to sto su srbi i cincari ziveli zajedno u tom mestu

      • Kristina

        Moj deda se zvao Konstantin Kostić,njegivi predci su se doselili iz Prilepa u Beograd.
        Slavili su slavu Vavedenje (04.12) i sebe su nazivali srbu-cincari.
        Deo familije je živeo u Kučevu,Požarrvcu i Dragovcu.

    • Ivana

      Zdravo Igore, Ako ti se baka zove Vilhelmina -Mina, onda je moja baka Jovanka rođena sestra tvoga dede Stevana. Živojin je preminuo u logoru tokom I svetskog rata u današnjoj Češkoj ili Slovačkoj, ne znamo tačno. Slava je Sveti Jovan. Ako još ima poklapanja javi se na [email protected]. Ako sam tačno informisana Živojinovi roditelji su došli iz područja Elbasana pre 1870 i bili su pekari. Pozdrav, Ivana