Poreklo prezimena Kosorić

19. februar 2012.

komentara: 13

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

KOSORIĆI

Ovo je jedno od najznamenitijih drobnjačkih bratstava sa dugom tradicijom o pojedinim ličnostima, od njihovog doseljenja u ove krajeve. Prema porodičnoj tradiciji, prezime Kosorić je vrlo staro i oni su ga donijeli kad su naselili ove krajeve. Pripadaju plemenu Novljana, kao i Cerovići i Vulovići, za koje predanje kazuje da su od tri rođena brata. Prilikom naseljavanja drobnjačke teritorije od strane Novljana, Kosorići su se naselili na jednoj terasi koja se nalazi na desnoj obali rijeke Bukovice, pri planini Ivici. Mjesto koje su zaposjeli zvalo se prije njihovog naseljenja Poljana, a kasnije se po ovom bratstvu nazva Kosorići.

Na čelu bratstva se prilikom naseljenja u Drobnjak nalazio Simeun Kosorić, koji je bio knez i vrlo ugledan bratstvenik. Predanje kazuje da je prilikom mirenja Novljana i Kriča on dao svoju kćer za ženu sinu kričkog vojvode Kaloke. Nakon tri godine sin kričkog vojvode, zet Kosorića, pođe sa ženom i sinčićem u prviče na Kosoriće. Njega ispred plemena Novljana dočeka, u Bukovičkoj gori, stari oslijepeli vojvoda Lapac Kosovčić, i prilikom susreta na prevaru ga ubije. Njegova žena je sa sinčićem pobjegla u rod Kosoriće, gdje je ostala da živi, podigla je svog sina i oženila ga. Njegovi potomci su se prezivali GUSKE i donedavno (1875) živjeli u Drobnjaku.

Poslije smrti Lapca Kosovčića, drobnjački vojvoda je postao Simeun Kosorić. Predanje pominje drugog vojvodu, Desimira-Desu Kosorića – po njemu se u Previšu zovu mjesta Mala i Velika Desimirica, Desino Selište. Njegovi potomci su se na uže zvali Desimirovići.

Vojvoda Drakule bio je Desimirov sin i zamijenio ga je u vojvodstvu. Predanje zna i za vojvodu Mirka Kosorića, koji je naslijedio vojvodu Drakulu. Dalje se kazuje za vojvodu Stevana Kosorića, koji se pominje u jednom dokumentu porodične istorije drobnjačkih starinaca Mandića. U ovom dokumentu on se pominje kao knez. Porodična tradicija zna za vojvodu Borišu Kosorića, za koga se pripovijeda da je bio silan junak i da je često ratovao s Turcima. Takođe se priča da je išao u Carigrad kod sultana, od koga je dobio ferman kojim su mu date mnoge povlastice.

Borišu je naslijedio vojvoda Ilija Kosorić; on je jedan od najčuvenijih i najomiljenijih drobnjačkih vojvoda. Ilija je imao braću Minu i Miloša, koji su poginuli u borbi s kolašinskim Turcima prilikom njihovog napada na Tušinju. Vojvoda Ilija poginuo je u Nikšiću 1702. godine, a naslijedio ga je na mjestu vojvode njegov sin Otaš, koji je osvetio svoga oca Iliju, ubivši pašu Mahmudbegovića. Ni vojvoda Otaš nije dugo vojvodovao. Poginuo je na Ravnom u Pivi i tom prilikom je posjekao trebiljskog pašu, ali je i sam poginuo od ruke bega Ljubovića. Turska vojska je tu bila potpuno razbijena i poražena.

Vojvoda Ilija Kosorić je, osim Otaša, imao i sinove Šćepana i Petra, koji su 1703. godine, s ostalim Drobnjacima, bacili pod gomilu Redžep-pašu Šeića i njegovog brata Hajduk- hodžu na Kosorićima. Ta gomila i danas postoji i zove se Pašina gomila.

Nakon smrti vojvode Otaša, za drobnjačkog vojvodu došao je njegov dalji rođak Ilija Kosorić – Lijović. On je bio ratoboran i nepokoran. Posjekao ga je pljevaljski Mustaj – paša Selmanović na Pašinoj vodi u Jezerima. Paša tada naredi da mu dovedu vojvodinu ženu Anđu sa Kosorića da mu bude naložnica, što Turci i urade; dovedu mu vojvodinu ženu Anđu, a ona tokom noći ubije pašu i tako osveti svoga muža, pa pobjegne pod okriljem noći u Kosoriće, uzme maloljetne sinove i ode u svoj rod Drekaloviće u Kuče.

Pogibijom vojvode Ilije Kosorića – Lijovića prestalo je drobnjačko vojvodstvo u ovoj porodici, koja je kroz vjekove davala vojvode i viđene ljude plemenu, koji su ginuli u stalnim borbama s Turcima.

Od ovog bratstva istakao se Teodor, koji je bio potomak Mine, brata vojvode Ilije, po kome se na uže prezivao Minić. Isticao se u borbama koje su vođene u drugoj polovini 18. vijeka, između bosanskog i skadarskog vezira, oko prevlasti nad Zetom i Hercegovinom. On je kao drobnjački barjaktar pomagao bosanskog vezira, zbog čega mu se osvetio skadarski Mahmut- paša Bušatlija, ubivši ga posredstvom nekog Ždrebičića iz Spuža.

Kosorići su davali i sveštenike, kao npr. popa Vasilija i njegovog sina popa Miliju, koji je imao sinove: kneza Mijaila, popa Stevana i Srdana. Sva trojica su se isticala u borbama s Turcima, koje su vođene krajem 18. i početkom 19. vijeka, kada su oni i živjeli. Mijaila je objesio Sulejman-paša Skopljak 1806. godine na Pušini. Srdana su posjekli nikšićki Turci na Žurimovima. Srdanovi se potomci po njemu prozovu Srdanovići. Popa Stevana su Turci posjekli 1806. godine u Pljevljima.

Pop Lazo Kosorić odselio se 1807. godine u okolinu Goražda, a njegov brat Stojan u okolinu Rogatice. Od njih su tamošnji Kosorići.

Pop Sava Kosorić se sa svojom braćom odselio na Glasinac 1812. godine. Tamo danas žive njegovi potomci u selu Čitlucima.

Danas se niko u Drobnjaku ne preziva Kosorić, već su se razgranali na Srdanoviće, Nediće i Stojanoviće.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

  1. Vesko Anđelić

    Milija Srdanović sin Srdana Kosorica je bio jjedan od izabranih Drobnjaka koji je gađao Smail agu Čengića i čija ga je puška sindžirlija pogodila :

    ” A čija ga puška ubi,
    Aleksića,il Jakića,
    il Uskoka popa Mića,
    Il Milije s Kosorića…”

    Radovan Bećirović Trebješki

    Više o Miliju Srdanoviću sinu Srdana Kosorića, možete pročitati u knjizi D: Baranina ” Smail aga “.

  2. Darko Kosoric

    Braco moja,
    Pokusavam upratiti svoje korijene te doci do knjiga i literature o mojoj porodici.Molim Vas,sve koje mi mozete pomoci u mom nastojanju da mi posaljete poruke,smjernice koje bi mi pomogle u tome kao i nacin da dodjem do literature o nasoj lozi Kosorica i naseg bratstva.
    Hvala Vam unaprijed!
    S postovanjem
    Darko Kosoric

    • Branko Todorović

      A odakle su vaši Kosorići? Koju krsnu slavu slave? Bez tih nekih osnovnih podataka teško je bilo šta reći. Takođe, kako se zvao vaš najstariji poznati predak, i kada je otprilike živeo?

      • Darko Kosoric

        Postovani,
        Po mojim dosadasnjim saznanjima,,porijeklo mojeg dijela porodice bi trebalo da je u direktnoj vezi sa svestenickim dijelom porodice..
        Naime,slavimo Djurdjevdan,deda Mico I baba Sara su imali kucu u Rogatici,neposredno uz crkvu…
        U drugom sv.ratu izbjegli ka Sarajevu.
        Naslucujem vezu sa popom Stojanom,Savom I Lazom koji su 1807.doselili sa porodicama u reon Rogatice,Glasinca I Gorazda..
        Molim sve koji na osnovu ovih sturih podataka mogu da mi pomognu da pokusam pohvatati rodbinske veze I porijeklo da mi pomognu ili se jave!!!
        Zelim da svojoj djeci ostavim podatke o porijeklu,rodoslov te da sprijecim da se ovakva istorija ,lavovska borba za cast,vjeru I porodicu ne padne u zaborav!!
        Pomozite da se popravi sto se popraviti moze!
        S postovanjem
        Darko Kosoric

        • Ognjen Kosoric

          http://en.calameo.com/read/003500171ef137e3b0313

          Postovani rodjace na ovom linku mozes naci o istoriji nase porodice i drugih srpskih-hercegovackih porodica. Andrija Luburic pisac ove knjige je bio prijatelj i u neku ruku
          ucenik Jovana Cvijica koji je poreklom isto drobnjak. njegova zelja je bila da izucava naj starije srpske porodice a posto drobnjaci i hercegovci ne menjaju prezime a imaju i jako veliko porodicno pamcenje, rekao je luburicu da izucava drobnjake i da posle zajedno sav materijal stave u istu knjigu. Nazalost pre toga Cvijic umire i luburic iznosi samo svoje podatke o njima.

          U svakom slucaju svi Kosorici su ti rod dalji ili blizi. Slave Svetog Djordja i poneki prislavljaju Svetog Nikolu. Kroz istoriju prate nesrecu ovog naseg naroda. Valjda je to i normalno sobzirom da su tu otkad je i njega. Po nekim podacima jos iz 8 veka. ono sto je sigurno. u opstini Savnik u onoj nesrecnoj drzavi od Crne Gore je crkva podignuta u 13. veku u selu koje danas umire a zove se Kosoric.
          Ja u svakom slucaju cu tamo jednom otici i nadam se da cu sresti nekog od daleke rodbine da mi pricaju o tome sta znaju. tamo sada od rodjaka imamo porodicu Srdanovic koja je uzela prezime po junaku Srdanu Kosoricu.

          U svakom slucaju Rodjace ako nadjes nesto vise rado bi pogledao.
          Samo sto neki izvori nisu tacni i sto je najgore pisala ih je neka rodbina ili drugi iz plemena pod uticajem kumunisticke politike u crnoj gori(Pod tim nemislim da vredjam junake koji su ginuli za svoju zemlju) posle drugog svetskog rata pokusavajuci da uniste srpsko poreklo Crne Gore.

          Srdacan pozdrav.

    • Nebojša Novaković

      Najpoznatiji Kosorići su oni iz Drobnjaka. U pitanju je veliko bratstvo. Slava – Sv. Nikola i Đurđevdan.

      Više o Kosorićima:

      http://www.mediafire.com/view/6owa1gzapd3fv1z/79_%D0%94%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%9A%D0%B0%D1%86%D0%B8%2C_%D0%90%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B8%D1%98%D0%B0_%D0%9B%D1%83%D0%B1%D1%83%D1%80%D0%B8%D1%9B.pdf

    • Vesko Anđelić

      Moja ujčevina Srdanovići su od Srdana Kosorića, i dan danas žive u selu Kosorići nedaleko od Šavnika u CG…Slave Svetog Đorđija,a prislužuju Svetog Nikolu. Crkva u selu je posvećena Sv.Nikoli, i potiče iz 13 vijeka, a konačno je obnovljena 1869 godine. Dio Kosorića se nakon 1809 godine i napada paše Miljevine koji je i razorio crkvu, sa popom Lazom Kosorićem otslio za Rogaticu i Han Pijesak gdje i danas žive Poznati su narodni heroj Pero Kosorić i komandant Kraljeve vojske Radivoje Kosorić.
      Bratski Pozdrav

      Vesko Anđelić

  3. zorica

    Darko Kosoric,ima knjiga “Kosorici” – Radoman V. Srdanovic

    • Darko Kosoric

      Postovana;
      Znam za ovu knjigu ali,na zalost,pisac gosp.Srdanovic iz Cikaga je umro.
      Jedini nacin da se nabavi njegovo djelo je bilo preko internet ali to vise ne funkcionise.
      Inace,tiraz knjige je bio veoma mali tako da ce biti cudo ako uspijem doci do tog djela.
      U svakom slucaju,veliko hvala na pomoci!!
      S postovanjem
      Darko Kosoric

      • Branka

        Postovani, samo jedna ispravka, knjigu nije pisao Radoman Srdanovic iz Cikaga, vec Radoman Veljkov Srdanovic iz Podgorice. Pozdrav!

  4. DRAGAN

    DA LI SU I U KAKVOJ VEZI SA KOSORICIMA KURSULE ILI KURCULE U PRIJEPOLJSKOJ ZUPI

  5. Vasiljevic

    Od Kosorica su nastali Vasiljevici oko 1829 kod Romanije. Imam kompletnu Lozu, ako kome treba od Vasiljevica. Bilo je vise brace jedan od njih nije promenio prezime, ostao je kosoric, on je se naselio oko Sokoca.

    • Mladen Kosoric

      Pozdrav,ako moze da mi posaljes lozu Vasiljevica posto skupljam podatke o istoriji Kosorica i okupljam potomke.Ovo je moj mail.Hvala pozdrav!!!